Tips om te beginnen met sporten, nu lukt het wel!

We willen allemaal sporten en bewegen maar we hebben ook allemaal heel veel uitstel smoesjes. Op tv worden we door verschillende programma’s gemotiveerd te gaan bewegen en dan denk je weer “morgen begin ik echt “, maar morgen is er weer een andere reden. Tijd om met jezelf aan de slag te gaan en echt te gaan beginnen met sporten.

De eerste stap is om je ervan bewust te worden waarom je al die tijd niets hebt gedaan. Welke uitvluchten had je, had je echt geen tijd of was het echt geen zin? Weet je echt niet van jezelf wat je wel en niet leuk vindt om te doen? Denk je echt dat het teveel kost, want sporten in je eigen omgeving kost niet meer dan een leuke outfit en dat hoeft ook niet duur te zijn. Maak een doelenlijst met redenen waarom je wilt sporten en hang deze lijst in het zicht zodat je die elke dag ziet.

Inhoud van dit artikel

Rustig Beginnen

Als je al heel lang niets hebt gedaan is het belangrijk rustig aan te beginnen en vooral je niet te meten aan anderen die al lang bezig zijn. Het is de bedoeling dat je je training opbouwt en er plezier in hebt en houdt of dit nu een half jaar duurt of langer. Je bent bezig en dat is belangrijk. Ga je in het begin te fanatiek er tegenaan loop je grote kans op blessures en dan kun je misschien weer een tijd niet sporten.

Kies een sport of activiteit die je leuk vindt want het heeft geen zin om iets te doen wat je niet leuk vindt want uiteindelijk hou je het dan toch niet vol. Je kunt natuurlijk wel op den duur andere sporten gaan proberen of hier en daar een proeflesje nemen.

Minimaal een half uur per dag

Volwassenen worden aangeraden elke dag minstens een half uur te bewegen en het liefst nog 2 uurtjes fanatiek bezig te zijn. Wandelen en fietsen zijn hier heel geschikt voor. Dit kun je makkelijk uitbouwen en afstanden vergroten. Je hebt leuke app’s om je vorderingen bij te houden en zo jezelf steeds meer uit te dagen. Let op als je net begint met sporten want elke spier die je al lang niet meer getraind hebt, zal je laten merken dat je die ook hebt. Heb je erge spierpijn blijf in ieder geval dan wel rustig bewegen. Vergeet dus ook niet je warming up. Dit kan door oefeningen te doen of rustig te beginnen met wandelen, fietsen etc.

Een vaak gehoorde kreet is dat je een maatje moet zoeken om met je mee te doen. Het is echter wel zo dat JIJ wilt gaan bewegen en niet dat je mee MOET met die ander. Want als de ander niet gaat, ga jij toch evengoed of niet? Een maatje kan je zeker motiveren maar mijn tip is om zelf te beginnen en als je eenmaal lekker bezig bent is het fijn om zo nu en dan samen te trainen en elkaar te motiveren.

Minstens zo belangrijk zijn je kleren. Het hoeven niet de laatste modetrends te zijn maar het is belangrijk dat je lekker zittende kleding draagt die niet knelt, doorlucht en voldoende vocht op neemt. Hou de Lidl, Aldi en Kruidvat in de gaten die hebben vaker leuke en goede sportkleding voor een aardig prijsje.

[quote_box_left]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_left]

Andere handige tips.

Meet je resultaten niet alleen met een weegschaal maar gebruik een meetlint om bij te houden hoeveel centimeters in omvang je kwijt bent. Naarmate je meer calorieën verbrandt en spiermassa vormt zul je minder verschil zien op de weegschaal (spieren zijn zwaarder dan vetmassa), maar des te meer in omvang. Je wordt strakker en slanker en dat kun je heel goed bijhouden met een meetlintje. Meet de omvang van je borst, taille, buik, heup en bovenbeen.

Maak je geen zorgen als je niet meteen verschil ziet en merkt. Het duurt meestal zo’n acht weken voordat je lichaam zich aanpast aan je activiteiten en je verschil gaat merken. Geniet van het trainen. Ook al zie je niet meteen resultaat je zult je er altijd beter door voelen.

Blijf veel drinken en gezond eten en ga niet compenseren (ik heb gesport dus ik mag wel even snoepen of als je niet sport niet meer eet) . Dat is zonde van al die moeite die je hebt gedaan. Drink minstens anderhalve liter water per dag en als je lang gaat sporten neem dan altijd drinken/water mee.

Train niet ’s avonds te laat. Tijdens het trainen komen er stofjes vrij als adrenaline en endorfine en daar krijg je energie door. Hierdoor val je moeilijker in slaap. Probeer daarom niet later dan aan het begin van de avond te sporten zodat je tijd genoeg hebt om tot rust te komen voordat je gaat slapen.

Vergeet niet te stretchen. De meningen zijn hierover verdeeld dus ga voor jezelf na wat voor jou het fijnste is. Stretchen verlengt en ontspant de spieren en houdt je flexibel. Rek eventueel dus voor en na je training de spiergroepen die je intensief gaat gebruiken.

Hou regelmaat . 1 keer sporten werkt niet je moet het regelmatig blijven doen om je fitter en energieker te gaan voelen en conditie op te bouwen. Er zijn altijd tijden dat je minder kunt doen door vakanties , ziekten etc. Maar ook hier geldt , gewoon erna de draad weer oppakken.

Ten slotte

Blijf positief ook al heb je een mindere dag en minder goed getraind dan jezelf wilde. Realiseer je waar je het voor doet en hoever je al bent gekomen. Laat je niet uit het veld slaan en beïnvloeden door anderen.

Zorg goed voor jezelf!

 

nicole

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in