Belgen moeten buik gaan meten

De buikomtrek is een alarmsignaal voor onze gezondheid. Vrouwen met een buikomtrek gelijk aan of meer dan 80 cm en mannen met een omtrek gelijk aan of meer dan 94 cm lopen een verhoogd risico. Te weinig Belgen zijn zich daarvan bewust, en daarom is vandaag de campagne www.mijnbuikomtrek.be gelanceerd.

Vetmassa

Bijna één Belg op de twee weet niet dat de vetmassa op de buik een gevaar is voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van IPSOS van april dit jaar. Via de website en affiches zullen de Belgen ertoe worden aangezet met de lintmeter aan de slag te gaan en hun buikomtrek te meten.

De campagne focust op de huisdokter als spilfiguur bij wie mensen met te veel buikvet terecht kunnen voor een multidisciplinaire behandeling. Daarbij wordt ingezet op een verandering van levensstijl, maar ook medicatie op voorschrift en doorverwijzing naar geschikte dokters zijn mogelijk. De huisdokter gaat uit van realistische doelstellingen.

Body Mass Index (BMI)

De campagne moet artsen en de bevolking ertoe aanzetten de Body Mass Index (BMI) niet langer als enige uitgangspunt te hanteren bij de aanpak van overtollig vet. De verdeling van het vet over het lichaam is minstens even belangrijk, en uit internationaal onderzoek blijkt dat de buikomtrek het risico op een plotse dood beter voorspelt dan de BMI.

De nadruk die de campagne legt op de kwalitatieve en wetenschappelijk erkende behandeling moet ook vermijden dat patiënten nog hun toevlucht zoeken tot zogenaamde ‘mirakeldiëten’ en producten in de vrije verkoop. Die hebben vaak een jojo-effect en nefaste gevolgen voor de gezondheid, luidde het.

Jouw Ervaring

Wat is jouw ervaring? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in