Bewegen is “hart – stikke” gezond !

Iedereen weet het , bewegen is goed voor je maar heb je er wel eens bij stil gestaan hoe goed het eigenlijk is? Beweging doet meer goed voor je dan je denkt . Je krijgt er een beter humeur van door alle gelukshormonen die vrij komen , je wordt fitter , zelfverzekerder en wordt je al gauw bewust van gezonde voeding. Ook is bewegen heel goed voor je hart , want ook dit is een spier.  Hoe fitter je hart is des te minder snel zul je last hebben van hart- en vaatziekten. Hoe sterker je hartspieren des te krachtiger wordt het bloed door je lichaam gepompt. Dat bloed transporteert zuurstof naar je spieren en organen. Hoe meer zuurstof daar naartoe gaat, hoe beter je kunt functioneren.
Hoe fit je hart is, wordt gemeten aan het cardiovasculair uithoudingsvermogen. Dit uithoudingsvermogen kan eenvoudig worden uitgelegd als het vermogen van je lichaam om zuurstof en bloed naar de spieren te krijgen. Dit kun je onder andere verbeteren door cardio training te doen (Cardio is een aërobe training en aëroob betekent met zuurstof’). Door het trainen van je hart verbeter je niet alleen de functie van je hart, maar verhoog je tegelijkertijd je energieverbruik. Daarnaast zorgt geregeld bewegen ervoor dat de hoeveelheid metabolieten in het lichaam toeneemt. Dit zijn bijvoorbeeld aminozuren, glucose, adrenaline, enzovoorts waardoor je conditie verbeterd  maar ook dat het gebruik van opgeslagen vetten en suikers beter gaat verlopen. Getrainde spieren zorgen er dus voor dat de stofwisseling toeneemt. Regelmatig bewegen helpt veel gezondheidsproblemen te voorkomen waaronder de kans op een beroerte, diabetes type 2, depressie, bepaalde vormen van kanker, artritis en nog veel meer.

Voordelen van Bewegen

Andere voordelen van geregeld bewegen zijn onder andere:

 • verbeterde gezondheid
 • verbeterde hartfunctie
 • verlaagde hartslag in rust
 • verlaagde bloeddruk
 • verbeterd cholesterolgehalte
 • verlaagd percentage lichaamsvet
 • vergrote longcapaciteit en -functie
 • verhoogd energiepeil
 • verhoogd gevoel van eigenwaarde
 • verbeterde stressbestendigheid
 • verlaagde kans op depressies
 • verlaagde kans op welvaartsziektes
 • verbeterde nachtrust

Hoe kun je dan het beste( het hart) trainen?

Bewegen kun je op verschillende manieren. Belangrijk is dat je een activiteit kiest die bij je past en waar je ook voldoende tijd voor hebt. Zo kun je er ook het meest haalbare uithalen en het zo lang mogelijk volhouden. Denk bijvoorbeeld aan fietsen , wandelen , hardlopen , fitness , poweryoga etc.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het beste resultaat verkregen wordt als de training niet te zwaar maar ook niet te licht wordt uitgevoerd. Het trainingsniveau is vaak lastig te bepalen. Een lange duurtraining met een lage intensiteit kan dezelfde voordelen opleveren als een training van korte duur met een hoge intensiteit. Dus als je denkt dat je te weinig tijd hebt om te bewegen , realiseer je dan dat je beter 10 minuutjes iets kunt doen dan helemaal niets. Meer bewegen op welke manier dan ook is goed voor je . Je krijgt al extra beweging door meer te gaan lopen , vaker de trap te nemen , meer op de fiets te doen , middagje tuinieren etc. Je gaat je lekkerder voelen , je valt af en de kans op verschillende levensbedreigende ziekten neemt eveneens af. Ook is bewegen een leuke activiteit op vrije tijd door te brengen .Het geeft je de kans om te ontspannen, te genieten van de buitenlucht of gewoon bezig zijn met iets wat je gelukkig maakt. Lichaamsbeweging kan mensen ook helpen om samen met de familie of vrienden iets te doen in een leuke, sociale omgeving. Zoek iets waarvan je kunt genieten en begin gewoon !

Tot slot nog een lekker en makkelijk recept voor na je activiteit.

Simpele en lekkere Frittata

Dit heb je nodig

Flinke portie roerbakgroenten naar smaak ( denk aan champignons , ui , courgette , paprika , wortel etc. ) , teentje knoflook , verse kruiden naar smaak , beetje geraspte kaas,peper en eventueel zout.

Eieren ligt aan de grote van je ovenschaal , het is de bedoeling dat de geroerbakte groenten helemaal bedenkt zijn met ei.

Oven voorverwarmen op 180 graden

Zo maak je het klaar

Fruit de knoflook in weinig olie en roerbak de groenten. Voeg de kruiden naar smaak toe. Klop in een kom de eieren los en voeg eventueel peper en zout toe, verder niets !

Doe de groenten in de ovenschaal , beetje kaas erover en schenk er het losgeklopte ei over totdat alle groenten bedekt zijn met ei. Zo nodig eieren toevoegen.

Bak het geheel af in de oven ongeveer een half uurtje . Als de bovenkant mooi goud en knapperig uit ziet en mooi omhoog is gekomen is hij goed. Serveer met een frisse salade.

Gezonde Groeten,

nicole

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in