Waarom hebben Vrouwen geen Bierbuik?

Waarom hebben vrouwen geen bierbuik?

Een bierbuik lijkt alleen voorbehouden te zijn aan mannen. Vroeger was daar een logische verklaring voor. Eigenlijk alleen mannen dronken bier. Tegenwoordig drinken vrouwen meer bier, maar er zijn niet meer vrouwen met een bierbuik. Hoe komt het dan dat mannen wel een bierbuik krijgen en vrouwen niet?

Wat is een bierbuik eigenlijk?

Laat je niet voor de gek houden door het woord bierbuik. Het woord bierbuik zegt iets over hoe de buik eruit ziet. Het woord bierbuik is dus in feite niets anders dan een benaming voor een dikke buik zoals op het plaatje. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat mannen met overgewicht die geen bier drinken ook een bierbuik krijgen.

Het drinken van bier is wel een voorname oorzaak van overgewicht. Bier is een calorierijke drank. En heb je je wel eens afgevraagd waarom in veel cafés schaaltjes met nootjes op tafel staan? Dat komt omdat het drinken van bier (en alcohol in het algemeen) aanzet tot eten.

Een ander effect van alcohol is dat het gelijk door je lever wordt omgezet in energie. Je lichaam kan de alcohol namelijk niet opslaan. Er zijn wel aanwijzingen dat je op dat moment met name minder buikvet verbrandt, mogelijk omdat er al veel energie in je buik aanwezig is.

Tot zover de mythe dat een bierbuik komt door het drinken van bier. Maar hoe komt het dan dat mannen wel een bierbuik krijgen en de meeste vrouwen niet?

Vetopslag

De meeste vrouwen krijgen geen bierbuik omdat ze hun vet op een andere plek opslaan dan mannen. Vrouwen slaan het meeste vet op bij de bovenbenen, -armen of heupen,. Dit wil overigens niet zeggen dat vrouwen helemaal geen buikvet hebben. Sommige vrouwen slaan al het vet op bij hun bovenbenen, -armen en heupen. Andere vrouwen hebben, hoe vervelend ze dat zelf ook vinden, meer aanleg om vet op te slaan bij de buik.

Mannen slaan meer vet op bij de buik. Mannen met overgewicht hebben daarom vaak dunne beentjes en een dikke buik. Het verschil tussen mannen en vrouwen is dat het vet van de mannen vaak dieper in de buik opgeslagen ligt. Mannen slaan vet op vlakbij de lever, onder de buikspieren. Buikvet bij vrouwen ligt vlak onder de huid.

Vrouwen die aanleg hebben om vet op te slaan in de buik hoeven niet te treuren. Vet dat dieper ligt, zoals bij mannen, is veel ongezonder dan vet vlak onder de huid. Een andere troost is dat buikvet als eerste verdwijnt als je gaat afvallen.

Zwanger

De reden dat vrouwen hun vet op andere plaatsen opslaan heeft te maken met het feit dat vrouwen kinderen kunnen baren. Buikvet bij mannen ligt onder de buikspieren. Als een dikke man zwanger zou worden, zou er niet genoeg ruimte zijn voor de baby en de baarmoeder om te groeien. Vrouwen hebben ook vetreserves nodig. Daarom heeft Moeder Natuur bedacht dat het goed is om deze reserves op andere plekken in het lichaam onder te brengen.

Het belangrijkste verschil tussen mannen en vrouwen is dan ook de plaats waar het vet wordt opgeslagen. Vrouwen slaan het teveel aan vet vaak op bij de heupen, bovenbenen en bovenarmen. Mannen slaan het teveel aan vet op in de buik. Als het de vrouwen waren die altijd al veel bier dronken hadden we het wellicht niet over een bierbuik gehad, maar over bierbenen.

Wel zorgt het drinken van alcohol er wel voor dat je minder buikvet verbrandt. Er zit dus wel een kleine kern van waarheid in het woord bierbuik.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in