De 10 Meest gebruikte Medicijnen en hun Bijwerkingen

Miljoenen mensen in Nederland gebruiken op regelmatige basis medicijnen. Een kwart van de ouderen gebruikt maar liefst zeven of meer verschillende medicijnen op een dag. Al deze medicijnen hebben bijwerkingen en werken soms in op het gebruik van andere medicijnen.

Gebruik jij een van de tien meest gebruikte medicijnen?  En wat zijn de bijwerkingen die je kunt krijgen van het gebruik hiervan?

De 10 Meest gebruikte Medicijnen en hun Bijwerkingen

Diclofenac

Werking: Werkt als een ontstekingsremmende pijnstiller
Merknamen: Cataflam, Voltaren

Het gebruik van Diclofenac leidt vaak tot maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen dit ernstige klachten zijn, zoals een maag- of darmzweer of andere beschadigingen aan de spijsverteringsorganen. Je kunt een deel van de klachten voorkomen door geen alcohol of etenswaren met scherpe kruiden te eten tijdens het gebruik van Diclofenac. Neem ook altijd je tabletjes in met een glaasje water of melk, omdat dit de kans op maagklachten verkleint. Zwangere vrouwen, mensen boven de 70 en mensen die andere medicijnen gebruiken moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van Diclofenac.

Amoxicilline

Werking: Antibioticum
Merknamen: Amoxi, Amoxicilline, PantoPAC, Panclamox

Omdat Amoxicilline een antibioticum is, worden ook nuttige bacteriën gedood. Als gevolg hiervan heb je een grotere kans op schimmelinfecties, voornamelijk bij de anus, vagina of andere slijmvliezen. Andere veel voorkomende bijwerkingen zijn diarree en huiduitslag. Ook hebben sommige mensen last van een overgevoeligheid voor Amoxicilline.

Omdat Amoxicilline een antibioticum is, bestaat de kans dat bacteriën in je lichaam resistent worden tegen dit middel. Dit kan betekenen dat een eventuele volgende aandoening moeilijker te genezen is. Maak daarom ook altijd je kuur helemaal af. Zo verklein je de kans dat de ziektekiemen die je huidige ontsteking of ziekte veroorzaken resistent worden tegen Amoxicilline.

Omeprazol

Merknaam: Losec, Losec-Mups, Omecat, Losecozan
Werking: Remt productie overvloedig maagzuur

Omeprazol heeft tal van verschillende bijwerkingen, waarvan sommigen ernstig kunnen zijn. Zo kunnen er bij sommige mensen problemen optreden zoals lever- en nierontstekingen. Ook is de kans groter dat je een rugwervel breekt als je Omeprazol gebruikt. Sommige mannen krijgen last van impotentie of van borstvorming.

Gelukkig komen deze bijwerkingen niet al te vaak voor. Klachten aan het maagdarmstelsel en hoofdpijn of duizeligheidsklachten komen wel relatief vaak voor. Omeprazol staat er ook om bekend dat het veel wisselwerkingen heeft met andere medicijnen.

Als je Omeprazol gebruikt, kun je niet zomaar stoppen met het gebruik hiervan. Je lichaam maakt als reactie op het stoppen een grote hoeveelheid maagzuur aan. Als je dus bijwerkingen ondervindt kun je alleen meer stoppen door langzaam het gebruik van Omeprazol af te bouwen.

Doxycycline

Werking: Antibioticum
Merknamen: Doxy Disp, Vibramycine, Doxycycline, Efracea

Bijwerkingen: Tussen de 1% en de 10% van de mensen die Doxycycline gebruiken krijgt last van het maagdarmkanaal. Daarnaast heb je een vergrote kans op schimmelinfecties aan de slijmvliezen. Dit is te merken aan een wit beslag op de slijmvliezen. Ook huidirritatie komt vaak voor.

Minder veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, irritatie van de slokdarm of ontstekingen aan de lever en alvleesklier. Gebruik je Doxycycline midden in de zomer? Dan kun je maar beter uitkijken in de zon. Je huid is namelijk veel gevoeliger voor UV-straling, waardoor zelfs iemand met een getinte huid snel kan verbranden

Doxycycline werkt daarnaast tegen een groot aantal verschillende medicijnen. De werking van het Doxycycline wordt geremd door calcium. Het is dus niet aan te raden om het medicijn in te nemen met een glas melk.

Ibuprofen

Werking: Pijnstiller
Merknamen: Ibuprofen, Zafen, Nurofen, Brufen, Advil, Spidifen, Sarixell

Ibuprofen is een pijnstiller die ook een ontstekingsremmende en koortsverlagende werking heeft. Ibuprofen is zonder recept verkrijgbaar in kleinere doseringen. Ibuprofen wordt vaak gebruikt tijdens pijnklachten, vooral wanneer deze worden veroorzaakt door een ontsteking.

Bij het gebruik van Ibuprofen krijgt een groot gedeelte van de mensen last van maag- en darmklachten. Met name mensen boven de 70 lopen een groot risico. In veel gevallen moet daarom een extra maagbeschermer worden voorgeschreven door een arts. In sommige gevallen leiden de maagklachten tot een maagzweer. Gebruik je ook bloedverdunners, dan is de kans op een maagzweer veel groter. Naast deze vrij veel voorkomende bijwerkingen, zijn er ook veel bijwerkingen die minder vaak voorkomen.

Metoprolol

Werking: Vertraagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart
Merknamen: Selokeen, Metoprolol, Selokomb, Metoprololtartraat, Metoprolol/Hydrochloorthiazide, Metoprololsuccinaat

Bijwerkingen: Veel mensen die Metoprolol gebruiken hebben last van vermoeidheid. Deze vermoeidheid kan soms belemmerend zijn voor het dagelijks leven. Tijdens de beginperiode kan het ook gebeuren dat je duizelig wordt. Deze duizeligheid gaat in de meeste gevallen na een paar weken over. Een andere, veel voorkomende klacht is koude ledematen. Dit kan vooral in de winter of bij regenachtig weer erg vervelend zijn. Warme sokken en handschoenen helpen hiertegen.

Het gebruik van Metoprolol kan gevaarlijk zijn voor diabetespatiënten. Als je een hypo krijgt merk je dit minder snel omdat Metoprolol de symptomen hiervan onderdrukt. Je kunt dit oplossen door vaker je bloedglucose te controleren.

Augmentin

WERKING: ANTIBIOTICUM
MERKNAMEN: Augmentin, AMOXI, AMOXICILLINE, PANTOPAC, PANCLAMOX

Augmentin is een uitbreiding van Amoxicilline met clavulaanzuur. Er zijn andere bijwerkingen dan die bij Amoxicilline. Er is een grotere kans op schimmelinfecties, voornamelijk bij de anus, vagina of andere slijmvliezen. Andere veel voorkomende bijwerkingen zijn diarree en huiduitslag. Ook hebben sommige mensen last van een overgevoeligheid voor Amoxicilline.

Salbutamol

Werking: Luchtwegverwijder (bekend van de ‘pufjes’ voor mensen met Astma).
Merknamen: Airomir, Ventolin inhalatie, Salbutamol inhalatie, Salamol Steri-Neb

Bijwerkingen: Met name tijdens het begin van het gebruik van Salbutamol treden er bijwerkingen op. Hartkloppingen, hoestbuien, trillende handen en hoofdpijn komen dan vaak voor. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen twee weken.

Mensen die Salbutamol gebruiken hebben een grotere kans op tandproblemen zoals gaatjes. Dit probleem is gelukkig vrij makkelijk te voorkomen door je mond te spoelen na het gebruik van Salbutamol.

Simvastatine

Werking: Vermindert de concentratie van een aantal bloedvetten, waaronder cholesterol, en gaat aderverkalking tegen.
Merknamen: Zocor Simvastatine Inegy

De meeste bijwerkingen van Simvastatine komen zelden voor (bij minder dan 1 procent van de mensen). De meeste bijwerkingen zijn vrij onschuldig, maar er zijn gevallen bekend van mensen die een spierscheuring hebben gekregen door het gebruik van Simvastatine. Ook een ontsteking aan de lever komt af en toe voor.

Een klein gedeelte van de mensen is overgevoelig voor Simvastatine. Als je daar last van hebt, krijg je last van een opgezwollen mond of keel en kun je benauwd worden. Ook kun je een ernstige huiduitslag krijgen.

Oxazepam

Werking: Kalmeringsmiddel
Merknamen: Seresta, Seresta Forte, Oxazepam, Oxazepamum

Bijwerkingen: Een belangrijke bijwerking van Oxazepam is dat dit middel je suf maakt. De kans op ongelukken en valpartijen is groter omdat je reactie- en coördinatievermogen minder goed zijn. Het wordt dan ook afgeraden om deel te nemen aan het verkeer na gebruik van Oxazepam.

Artsen raden aan om niet te lang achtereen Oxazepam te gebruiken. Het risico bestaat dat je er afhankelijk van wordt. Heb je wel lange tijd Oxazepam gebruikt, dan wordt aangeraden om het gebruik langzaam af te bouwen.

Medicijnen en de Rijksoverheid

De Rijksoverheid maakt afspraken met artsen, apothekers en zorgverzekeraars om de prijzen van medicijnen betaalbaar te houden. Ook bewaakt de Rijksoverheid de werkzaamheid, kwaliteit en risico’s van medicijnen. voor meer informatie kun je ze website van de rijksoverheid bezoeken.

Heb je specifieke vragen over de medicijnen op deze pagina? Laat dan een reactie actie. Ik zal je vraag zo snel, en goed mogelijk beantwoorden.

Groeten,

Bijwerkingen Medicijnen De 10 Meest gebruikte Medicijnen en hun Bijwerkingen Drs miriam amstel

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in