Het nut van Biologische voeding(ssupplementen)

We leven tegenwoordig steeds bewuster. Wanneer we voedingsmiddelen kopen letten we op de aanwezigheid van E-nummers en (verborgen) suikers, we houden rekening met het milieu én we kopen steeds vaker biologische producten.n eu_organic_rgb_0.mini0

Biologische producten zijn te herkennen aan het vierkante groene logo met sterren in de vorm van een blaadje. Als een product dit logo bevat kun je er zeker van zijn dat het ook echt biologisch is omdat er strenge eisen worden gesteld om een product biologisch te mogen noemen. De stichting die hier in Nederland nauwlettend op toe ziet is de stichting SKAL.

Een Bewuste Keuze

Biologische producten worden geproduceerd zonder het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, en met respect voor mens en natuur. Vanwege de steeds bewuster wordende consument is de vraag naar biologische producten de afgelopen jaren enorm gestegen en de vraagt stijgt nog steeds. Helaas zijn biologische producten vaak wel een stuk duurder dan niet biologische, maar vanwege de vele pluspunten is het zeker de moeite waard om te overwegen om (voornamelijk) biologisch te eten. Als dat niet lukt, eet dan in ieder geval zoveel mogelijk biologische groente en fruit omdat gangbare groente en fruit relatief veel pesticiden bevatten.

Vooral op producten zoals aardbeien, perziken, appels en tomaten worden relatief veel bestrijdingsmiddelen gevonden

. Op groente en fruit met een dikke schil zoals ananas, avocado, mango’s en kiwi’s is dit veel minder het geval. Het prijsverschil tussen biologische producten en niet biologische producten is helaas de voornaamste reden waarom veel mensen voor het laatste kiezen. Probeer in ieder geval groente of fruit van het seizoen te kopen, want dan is het prijsverschil kleiner. Biologisch vlees is helaas ook een stuk duurder dan niet biologisch vlees maar wel van veel betere kwaliteit. De dieren hebben een veel beter leven gehad omdat ze meer leefruimte hebben. Hierdoor zijn deze dieren veel gezonder en dat heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. Ook wordt er geen preventief gebruik gemaakt van antibiotica en hormonen door biologische veehouders, iets dat bij gewone veehouders helaas wel het geval is. Mijn advies is dat je veel beter iets minder vlees kunt eten van betere kwaliteit, dan meer vlees van mindere kwaliteit.

Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid pesticiden in het lichaam drastisch afneemt wanneer iemand overstapt van gewone voeding op biologische voeding. Dit verschil treedt al op na enkele dagen biologisch te eten. We vinden het tegenwoordig helaas normaal dat “gewone” voedingsmiddelen bewerkt worden met pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen, en we nemen het op de koop toe dat we deze gifstoffen in ons lichaam krijgen.

100% Biologisch

100% Natuurlijke en biologische producten zijn echt beter voor je lichaam dan bewerkte producten, synthetische producten, of producten waar allerlei niet natuurlijke additieven aan zijn toegevoegd. Biologische voeding smaakt niet alleen vaak beter maar het bevat ook meer voedingsstoffen. Biologisch groente en fruit bijvoorbeeld, groeit op vruchtbare grond waardoor het rijker is aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Ik adviseer dan ook altijd om zo natuurlijk mogelijk te eten en om bewerkte voedingsmiddelen zo veel mogelijk te laten liggen

Voor voedingssupplementen geldt eigenlijk hetzelfde. Waarom zouden we vitamines slikken die niet 100% natuurlijk zijn? Voedingssupplementen kunnen ondersteuning bieden bij vermoeidheid, een lage weerstand en bij stress en in sommige gevallen kunnen voedingssupplementen zelfs lichamelijke of geestelijke klachten voorkomen of verhelpen. In de wintermaanden is het bijvoorbeeld verstandig om extra vitamine D en vitamine C te slikken. In deze maanden maken we namelijk te weinig vitamine D aan in ons lichaam vanwege het gebrek aan zonlicht op de huid en we hebben in deze maanden vaak ook een lagere weerstand. Voedingssupplementen zoals multivitamine preparaten kunnen dagelijks gebruikt worden om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen.

Biologische Voedingssupplementen

Vrijwel alle supplementen die momenteel verkrijgbaar zijn bevatten synthetische vitamines en mineralen. Als er al geclaimd wordt door een merk dat ze natuurlijke supplementen verkopen dan geldt dat vaak alleen maar voor vitamine D en vitamine E. Gelukkig zijn er nu echt 100% biologische voedingssupplementen verkrijgbaar van het merk Nutrivian welke gemaakt worden uit biologische groente- en fruitextracten. Geen synthetische vitamines en mineralen dus, maar puur natuur, GMO vrij, vrij van dierlijke bestanddelen, pesticiden, oplosmiddelen en bestrijdingsmiddelen en ook zonder vulstoffen of andere hulpstoffen. De lijn bevat producten zoals vitamine C, vitamine D, Vitamine B-Complex en Multivitamine maar ik ben vooral fan van de Organic Greens formule die 31 verschillende soorten greens, groente- en fruitextracten, paddenstoelen, kiemen en enzymen bevat. Ik verwacht dat het niet lang zal duren voordat er meer merken komen met biologische voedingssupplementen en ik denk dat dit een goede ontwikkeling is.

Heb je een vraag over voeding(ssupplementen) of wil je reageren op dit bericht dan hoor ik het graag.

Gezonde Groeten,

kirsten

2 Reacties

  1. Hallo, ik zie op de site van nutrivian maar 2 producten met bio label…je hebt het over organic green formula, ik ben benieuwd wat het is maar ik vind geen info….

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in