IJzertekort of bloedarmoede is een veel gehoord probleem. Maar wat is bloedarmoede eigenlijk? Wat zijn de symptomen en wat kun je eraan doen? In dit artikel kun je er meer over lezen. Ons bloed is in verschillende vormen actief in het lichaam. In de rode bloedcellen zit ijzer verpakt in de vorm van hemoglobine, in de spiercellen als myoglobine, en in enzymen en bij andere stofwisselingsprocessen in de vorm van heemproteinen en transferrine.

Ferritine

Daarnaast houdt het lichaam circa dertig procent van het ijzer in voorraad. Dit ijzer is bekend als ferritine. Voor een volwassene gaat het om een voorraad van ongeveer drie gram in de lever, de milt en het beenmerg. In tijden van nood – wanneer de voeding te weinig ijzer levert – wordt de voorraad aangeboord. Zit er langdurig veel te weinig ijzer in de voeding, dan kan de voorraad uitgeput raken. Er ontstaat dan een ijzertekort, ook bekend als bloedarmoede (anemie).

Gevolgen van Ijzertekort

Het voedingscentrum heeft een duidelijk verhaal over Ijzertekort en geeft aan dat een tekort met name schadelijk is voor kinderen. “Kinderen hebben voldoende ijzer nodig om hun denkvermogen en spiercoördinatie te ontwikkelen. Deze effecten van een ijzertekort treden al op voordat er sprake is van bloedarmoede, en wordt daarom niet altijd tijdig herkend”.

Zwanger

Bij vrouwen die net zwanger zijn, kan een ijzertekort leiden tot een kortere zwangerschapsduur. IJzer speelt ook een belangrijke rol bij de vroege hersenontwikkeling van (jonge) kinderen en ijzergebrek (anemie) gedurende de zwangerschap. In de eerste levensjaren kan ijzergebrek aanleiding zijn voor een gestoorde cognitieve ontwikkeling, zoals van de geheugenfunctie en het leergedrag.

Symptomen van Ijzertekort

Maar wat zijn nou eigenlijk de symptomen die wijzen op een ijzertekort? Vermoeidheid, een bleke huid, een verminderd uithoudings- en prestatievermogen zijn een duidelijk symptoom van ijzertekort. Ook  het snel koud hebben en zogenaamde restless legs (rusteloze benen) kunnen wijzen op een mogelijk ijzertekort.

Bij een beginnend ijzertekort zijn er doorgaans geen symptomen. Symptomen ontstaan vaak pas als er gedurende langere tijd minder ijzer actief is in het lichaam en de voorraad in de milt en de lever is geslonken. De ernstigste vorm van ijzertekort, bekend als ijzergebreksanemie, doet zich voor wanneer ook het beenmerg nog maar weinig ijzer bevat.

Diagnose van Ijzertekort

Om vast te kunnen stellen of er sprake is van bloedarmoede, is bloedonderzoek noodzakelijk. Daarbij wordt meestal gekeken naar de concentratie van hemoglobine en ferritine in het bloed. Toch is dat niet voldoende. Of er werkelijk sprake is van een ijzertekort, wordt vastgesteld door de zogenaamde transferrine-receptor in het bloed te bepalen. Daaraan is te zien in hoeverre het lichaam om ijzer ‘vraagt’.

Een laag hemoglobinegehalte

Een laag hemoglobinegehalte alleen hoeft niet te betekenen dat het lichaam over te weinig ijzer beschikt. Zo heeft de weerstand van het lichaam tegen ziekten en aandoeningen grote invloed op het hemoglobinegehalte. Bij een infectie of ontsteking zet het lichaam het beschikbare ijzer in het bloed zoveel mogelijk op non-actief en slaat het op. Daardoor kunnen bacteriën, virussen of kwaadaardige cellen zich niet meer vermenigvuldigen, want daar hebben ze ijzer voor nodig. Ook in geval van een ontsteking in de dunne darm, zoals bij coeliakie of de ziekte van Crohn, is het mogelijk dat het hemoglobinegehalte van het bloed laag is. Het lichaam neemt het ijzer in eten dan niet goed op. Bij bepaalde aandoeningen doet extra ijzer meer kwaad dan goed. Daarom is het belangrijk alleen ijzerpreparaten te slikken na overleg met de arts.

Mogelijke waarden bij bloedonderzoek

Bepaling   Normale range1
Hemoglobine  mannen: > 8,5 mmol/L
 vrouwen: > 7,5 mmol/L
 zwangeren: > 6,8 mmol/L (tot week 18, daarna > 6,5 mmol/L)
 anemie: vrouwen/kinderen: <6 mmol/L; mannen: <6,5 mmol/L
Ferritine  15-300 μg/L serum

Vragen over Ijzertekort

Heb je vragen of tips over ijzertekort? Heb je zelf ijzertekort? Geef hier een reactie of lees de reacties van andere bezoekers.

bronnen: NHG standaard anemie; Diagnostisch Handboek SAN en het voedingscentrum

68 Reacties

 1. mijn feritinne was 27 kreeg van de huisarts staaltabletten voor 3 maanden en hij steeg naar 35, veel klachten verdwenen, maar nu ik 8 weken niets slikt komen de klachten ook weer terug, denk dat hij weer zakt, kan dat zo snel

 2. goede ervaring met vloeibaar ijzersupplement Floradix van Salus.
  Lange tijd kampte ik met aanhoudend ijzergebrek. Zo laag dat ik geen bloed mocht doneren. IK voelde me niet voldoende fit door dat ijzergebrek, terwijl ik graag veel sport. Via huisarts verschillende ijzerpreparaten in tabletvorm gebruikt o.a. ferrofumaraat . Dat gaf geen positief resultaat. Het ijzergehalte bleef laag; en vervelende bijwerking was obstipatie. Dat schoot niet op.
  daarom gestopt.
  Pas toen ik in de natuurwinkel een keer bij toeval Floradix van Salus ontdekte, en uitprobeerde, kreeg ik een positief resultaat. Ik ging me beter voelen, en ….bij testen bleek telkens dat mijn hb-gehalte naar normaal is gestegen. Floradix vloeibaar werkt dus wel! Ik neem de vloeibare vorm in fles. Het product heeft een prima smaak en is van natuurlijke samenstelling, groenten en kruiden. Omdat het vloeibaar is is de opname door het lichaam gemakkelijker.
  Daarbij geeft het geen nadelige bijwerking; integendeel, ik meen te merken dat het zelfs licht laxerend werkt.
  Ik heb als test langere periodes met en zonder Floradix afgewisseld. En steeds bleek het hb pas weer op orde te komen bij opnieuw gebruiken van Floradix.

  ik kan het aanbevelen.

  • ’n Geweldige aanbeveling, ik ga het kopen en gebruiken, ben benieuwd of het mij helpt. Ik ben man en heb nu ’n HB van 5.4 met deze waarde krijg ik geen transfusie.

 3. Hoi ik ben al een ruime tijd moe en ook vaak duizelig, nu heb ik een forse vitamine d tekort en de b12 is aan de lage kant. Mij ferritine is 10 volgens mijn huisarts was dit goed, is mijn ferritine gehalte aan de lage kant? Verder moest ik maar vitamine d en b12 gaan slikken, mij hb is overgens 8
  Groetjes

 4. Hoi ik ben al een lange tijd moe en vaak duizelig, nu heb ik een forse vitamine d tekort en b12 aan de lage kant en mijn ferritine gehakte is 10.. Is mijn ferritine aan de lage kant? Volgens mijn arts was dit goed, ik moest voor de rest maar vitamines d en b12 slikken
  Groetjes monique

 5. Mijn moeder heeft al jaren met grote regelmaat bloedarmoede. Ze heeft hier een jaar lang ijzerinjecties gekregen, ook al een paar keer twee zakken bloed, toch blijft het terugkomen. Haar maag en darmen zijn al met een ingeslikte camera nagekeken, daar was alleen een klein maagzweer te zien, wat succesvol behandeld is. Ik maak me grote zorgen: ze is 81, heeft copd, kan niet heel lang lopen dus rijdt ze in een scootmobiel. Nu merk ik dat haar geheugen na het ziek zijn ( longontstekingen) steeds een beetje verder achteruit gaat. Ik denk dat deze combi, samen met weinig eten dit veroorzaakt. Hoe pak ik dit aan want de arts vindt het allemaal wel best zo, en mijn moeder houdt zich aan haar vast.

 6. Laat eens prikken op een tekort op vitamine D. Dit was ook bij het probleem na het ijzertekort. Een ernstig tekort aan vitamine D kan ook vermoeidheid geven, niet prettig voelen, trillingen.

 7. Beste mensen,
  Drie weken geleden ontdekte de huisarts dat ik een hb heb van 5.4 en een ijzerwaarde van2.4
  En vit b12 van 360
  Na een ijzerprik en ferro twee maal daags te gebruiken is de waarde gestegen nl hb 7 ijzerwaarde 7en vit b12 1500.
  Ik voel me nog steeds beroerd.lichaamstrillingen vooral in de dijen en benen en erg nerveus.
  ik ben al.moe van dat gevoel.
  wat moet ik verder doen.
  heeft u aub advies voor mij.
  ik lig nu al een maand meer in bed dan dat ik wat anders doe.
  ik wil van dit gevoel af.
  Wat adviseert u mij?
  vriendelijke groet
  andjenie

 8. Onlangs is bij mij een ernstige bloedarmoede gevonden. Had 5,8 wat minimaal 7.5 moet zijn. Ben al maanden moe en tank niet meer bij ook niet na extra dutjes overdag. Krijg nu ijzertabletten en krijg binnen kort een darmonderzoek om te kijken of ik daar ongemerkt bloed verlies. Behalve vermoeidheid, vaak last van koud hebben. Probeer nu glutenvrij te eten om te kijken of dat misschien erbij werkt. Schijnt wel eens vaker voor te komen, dat gluten de boosdoener is.

 9. Mijn dochter van 12 heeft een te laag ferritine op dit forum zie ik veel symptomen die overeen komen met haar ik mis alleen het heftig trillen is iemand hier mee bekend

 10. Als je slokdarmkanker heb gehad en een kleine maag hebt dan is je yzer altijd te laag graag goede tips sinaasappel sap verdraag ik niet

 11. vanaf geboorte van mijn kind heb ik ijzertekort 7 ik heb een pil gekregen van de dokter
  maar ik heb nog steeds last van vermoeid heid en hoofdpijn spierpijn duizeligheid
  .

 12. Hallo,
  Ik ben Debbie Rensink 34 jaar en al heel lang heel erg moe. En dan heb ik het niet over een paar maanden, maar eerder over een aantal jaren. Al moet ik zeggen dat het nu sinds een jaar wel heel extreem is.
  Mijn hb en ijzer waren te laag en daarvoor heb ik ijzertabletten gekregen. Dit hielp helemaal niet, dus kreeg ik een ijzerinfuus. Nadien is mijn hb netjes. Goed zelfs. 8,5. Maar mijn ijzer loopt nog steeds terug van 24 naar 16 naar 13 en nu 12. En ik blijf heel erg moe ondanks het feit dat mijn hb nu dus goed is. Kan dit aan het lage ijzergehalte liggen?
  Alvast bedankt,
  Debbie

  • Je zou het B12 gehalte en het homocysteïne in je bloed eens kunnen laten onderzoeken, rekening houdend met het feit dat de minimum referentie waarde van 150 Pmol/l te die meestal gegeven wordt te laag is en in ieder geval 350 Pmol/l moet zijn. Er is een in B12 gespecialiseerde website waar veel interessante informatie in staat. Stichting B12 Tekort. Een gebrek aan vit B12 kan ook enorme vermoeidheid met zich meebrengen weet ik uit ervaring. Veel mensen kunnen B12 niet opnemen via de darmen; die moeten dan injecties nemen (wat ik doe).
   Kijk ook je vit D na als je toch je bloed gaat onderzoeken.

   Allerbeste wensen,

   Clau

  • Beste Debbie,

   Net als jij was ik jarenlang moe. Vele malen heb ik bloed laten prikken bij de huisarts, mijn ijzer en hb waren altijd goed. In totaal heb ik zo’n 7 tot 8 jaar gedokterd.

   Uiteindelijk ben ik bij de Linus Pauling Kliniek in Waalre terecht gekomen. Daar is mijn bloed en urine onderzocht. Uit de bloeduitslagen bleek dat hb en ijzer waardes prima waren maar mijn ferritine waarde extreem laag was (bindingseiwit voor ijzer ), B12 was aan de lage kant, vitamine D was erg laag.
   Deze tekorten zijn aangevuld middels spuiten en infuus

   Uit mijn urineonderzoek is gekomen dat ik een probleem heb met gluten, melkeiwit en soja.
   Sinds ik mijn dieet volg zonder de drie bovenstaande dingen, ben ik zo enorm opgeknapt. Ik ben zelden nog moe,heb weer energie en zit weer lekker in mijn vel. Het is zo apart om te ervaren wat voeding met je kan doen en welke tekorten er hierdoor in je lichaam kunnen ontstaan.
   Het mooie is dat ze daar niet alleen kijken naar de tekorten en deze aanvullen, maar juist naar de oorzaak zoeken waar het vandaan komt en daar mee aan de slag gaan.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes Wies

 13. Ondergrens is 13, bovengrens 150 (ijzerverzadiging).
  Ik was bij de dokter met een ijzer van 6, veel te laag dus, met alle gevolgen van dien, vermoeid, depressieve klachten, gebrek aan motivatie, ik kwam zelf op het idee om haar te laten zien wat ik gebruikte: de al genoemde floradix in de vorm van pillen en een ander ijzersupplement uit de natuurwinkel. Maar na enige studie van de verpakkingen zei zij dat 3xper dag een floradix pil erg slapjes was, dat komt nl neer op 20 mg per dag, terwijl bij ijzertekort normaal 600 mg, 3xper dag 200 mg wordt voorgeschreven, dat is dus 30 keer zoveel! Dit ter informatie.

  voeding:

  Ijzertekort aanvullen:

  vitamine c voor de maaltijd, sap
  ijzerpillen
  floradix
  vitamine d
  vitamine b12
  foliumzuur

  b 12 en foliumzuur helpen bij gezonde vorming van rode bloedlichaampjes
  niet combinatie calcium (helpt opname b 12 wel weer)
  zwarte thee en koffie belemmeren opname ijzer
  melk verhindert ijzeropname

  ijzerpillen werken verstopping in de hand en zijn niet goed voor maag
  12 weken ijzerpillen bij bloedarmoede (?) na 4 weken weer bloedonderzoek
  ijzertekort leidt tot minder goed kunnen verwerken van zuurstof, minder opname voedingstoffen

  appelstroop, melasse
  cashewnoten, walnoten, andere noten
  tomatenpuree/tomaten/tomatensap
  bonen, linzen, kikkererwten
  andere peulvruchten
  bieten, bietengroentesap
  roosvicee ferro
  bessen (sappen), aardbeien
  donkere groene groente liefst niet te gaar of rauw
  andijvie
  raapstelen
  schorseneren
  verse doperwten
  broccoli
  veldsla
  leverworst
  pompoen
  zilvervliesrijst
  vlees
  vijgen, gedroogde abrikozen
  eieren
  rozijnen
  pruimen
  foliumzuur in:
  avocado
  kool
  linzen, kikkererwten, bonen
  andijvie
  broccoli
  peulvruchten
  bieten
  citrusvruchten
  noten

  Voeding

  Van het ijzer in onze voeding wordt maar 10 % opgenomen. Mensen met een grotere behoefte aan ijzer, zoals kinderen, zwangere vrouwen en zieken, kunnen meer ijzer opnemen uit het voedsel, door aanpassingen van het lichaam.

  De opname hangt sterk af van de vorm waarin het ijzer in het voedsel voorkomt. Plantaardig ijzer (bv. spinazie) wordt meestal slechter opgenomen dan dierlijk ijzer ( vlees). Ook wordt de opname beinvloed door andere stoffen in ons dieet. Sommige stoffen, zoals vitamine C, bevorderen de opname van ijzer. Andere stoffen, zoals tanninen (oa in thee en walnoten), fytaten (in granen), oxalaten (oa in rabarber), fosfaten, cafeïne (in koffie), polyfenolen (in fruit), soja-eiwitten, ei-albumine en caseïne (in melk) kunnen de opname van ijzer verminderen. Dit is echter ook weer afhankelijk van de vorm van het ijzer in het product.

  Goede ijzerbronnen zijn onder andere : vlees, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten; matige ijzerbronnen zijn aardappelen, wortelen, ananas en bloem (zonder zemelen). Slechte ijzerbronnen (meestal door aanwezigheid van remmende stoffen) zijn rijst, meel met zemelen, appelen, bananen, peren, rabarber, spinazie, noten, amandelen en eieren

 14. Ik heb ook al heel lang een lage HB, ijzertekort. Ik heb van alles gekregen ijzertabletten, bruistabletten dokter dacht dat mijn lichaam dit slecht opnam maar wat echt werkt is Floradix van Salus gewoon tekoop bij de drogist dit is een drankje met ijzer + vit B en dit werkt vrij snel, gaat in je mond via je slijmvliezen (hoop dat ik het goed zeg) hierdoor voel ik me echt een stuk beter. Ik heb al meerdere positieve reacties van mensen die dit ook zijn gaan gebruiken, het is echt het proberen waard. Ook te gebruiken voor kinderen als ze moe zijn, kringen onder hun ogen (ijzertekort)! Ik heb ook een heftige menstruatie waardoor ik me dan slap voel maar na een paar dagen floradix voel ik me zo opknappen.

 15. Hallo,

  Volgens mijn arts heb ik ijzertekort (na algemeen en specifiek bloedonderzoek), HB is 6,8 en ijzer 5. Ze zegt dat dit tussen 20-150 moet zijn. Klopt dit? Ik ben 46. 1.72 en 95 kilo…
  Ik krijg nu staalpillen, hoop dat t helpt.

  Groetjes Jos

 16. hb 7.8 en ferritine 9. huisarts wil geen ijzertabletten voorschrijven.klachten: altijd koud, ijskoud ontwaken, af en toe hartkloppingen, pijnlijke spieren en gewrichten, extreem moe en heel zware menstruatie waarvoor ik bij gynea loop. wachten op volgende ongie en dan aan de prikpil. wel of geen ijzersuplement via huisarts eissen?
  Hoor graag uw visie!

  gr Pien(41 jr)

  • Beste Pien,
   Die hb is volgens mij wel ok. Die Ferritine is laag, want die hoort zo rond de 200 te liggen. Ferritine is je ijzervoorraad. Ik zou in ieder geval vragen of hij weet hoe het kan komen dat je zo’n lage voorraad hebt en of het bezwaarlijk is als die situatie lang blijft voortbestaan.
   Misschien is het een idee om de vinger aan de pols te houden. Je kunt de huisarts vragen om op een termijn van 1 of 2 maanden weer bloed te prikken om te checken of de ferritine omhoog is gegaan.
   Succes!
   Frank

 17. bedankt voor je reactie frank, het zal ook wel per persoon verschillen, leuk voor jou dat je er geen last van hebt! leuke vergelijking van je arts! ik vind het voor mezelf erg vervelend dat ik het wel heb , je wordt al snel kinderachtig gevonden . En als moeder wil je gewoon lekker in je vel zitten.Maar goed hopelijk gaat het snel weer beter.bedankt

 18. ik lees dat jullie ook allemaal te kampen hebben met bloedarmoede.
  Ik ook. mijn hb was 4.
  mijn vraag is, werken jullie gewoon?
  Ik vond het erg pittig. ik werk en heb twee kids die de nodige aandacht vragen en een huishouden, er zijn dagen dat ik niet weet hoe ik het allemaal voor elkaar krijg. Of ik heb ineens een aanval van extreme hoofdpijn.komt jullie dit bekend voor?

  groeten miriam

  • Beste Miriam, Ik denk dat dit per persoon enorm kan verschillen. Ik heb heel lang zeer lage waarden gehad. Maar ik werk 38 uur per week, ga elke avond om 1 uur naar bed en sta om 7 uur weer op en heb 2 kinderen en veel nevenactiviteiten. Mijn arts maakte een keer een vergelijking met een auto. Ik rijd als het ware al heel lang in een 1.2 liter auto en ben dus niet anders gewend. Normaal rijd je in een auto met een 2.0 liter moter. Als je echter vrij plotseling lagere waarden krijgt, voel je dat je ineens in een 1.2 liter auto rijd en dat je dan veel minder power hebt dan normaal. Dan voel je je dus moe.
   Ik heb geen last van hoofdpijn o.i.d., maar er zijn er vast die dat net als jij ook hebben.

  • Hai Miriam,

   Denk wel dat je ijzer tabletten moet hebben 4 is heel laag. beter om uit te zoeken waar het vandaan komt. Bij mij had het te maken met mijn menstruatie. Word binnen kort geopereerd aan mijn baarmoeder. Dit gaat hopenlijk zorgen , dat ik niet meer menstrueer, en zo geen bloedarmoede meer heb. Ik werk ook gewoon 4 dagen. en heb ook nog een gezin. heb inderdaad veel last van hoofdpijn , pijnlijke gewrichten, slecht slapen.

 19. kan iemand mij een ijzervrij dieet compleet met een lijst wat je mag eten om het ijzer gehalte te verlagen ik heb waarschijnlijk de diagnose Hemochromatose bedankt

  • Dag John
   ik heb vanaf 2009 te hoog ijzergehalte (gehad) en heb velemale aderlating moeten laten doen in begin om de 14 dagen daarna om de maand en zo steeds minder en nu is het sinds Maart niet meer nodig.

   zo ben ik goed geholpen, groet T.

 20. Hallo Bo,
  Ik heb een ferritine van 3 en een ijzer van 3. Al heel erg lang. Ik heb soms wel last van gevoelige gewrichten, maar niet extreem. Ik ben aan het orienteren wat de gevolgen zijn van zulke langdurig lage waarden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in