Het bloedgroepdieet houdt rekening met het feit dat mensen verschillend reageren op voeding.

Mensen kunnen heel verschillend reageren op voeding. Dat komt doordat de stofwisseling bij ieder mens anders is. Zo zijn er voedingsmiddelen die voor mensen met een bepaald type stofwisseling heilzaam zijn en voor mensen met een ander type juist niet.

Uit onderzoek is gebleken dat de bloedgroep iets zegt over het type stofwisseling dat men heeft. Zo is bijvoorbeeld vlees wel goed voor bloedgroep O, maar niet voor bloedgroep A.
Het vermijden van voeding die niet bij de bloedgroep past heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert, met gewichtsverlies als gevolg.

Jouw mening telt!

Heb jij ervaring met het bloedgroepdieet? geef dan hier jouw mening of lees hier de reacties van anderen.

Bestel het Bloedgroep Dieetboek bij bol.com

Gezond afslanken met het bloedgroepdieet
Gezond afslanken met het bloedgroepdieet

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter D’Adamo. Volgens zijn inzichten bepaalt de bloedgroep welke voedingsmiddelen goed voor iemand zijn en welke juist niet. Een voedingsmiddel dat niet bij de bloedgroep past veroorzaakt een afweerreactie, die kan leiden tot diverse klachten variërend van koude handen en voeten, obstipatie, moeheid tot overgewicht en allergieën.
Om de achtergrond van het bloedgroepdieet beter te kunnen begrijpen, eerst iets meer over het ontstaan van de bloedgroepen.

Het ontstaan van de bloedgroepen.

Er zijn vier bloedgroepen: O, A, B en AB. Positief of negatief is hierbij niet van belang. De ontwikkeling van de verschillende bloedgroepen houdt gelijke tred met de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid. Het komt erop neer dat de mens zich moest aanpassen om te kunnen overleven. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bloed, het spijsverteringssysteem en het immuunsysteem van de mens zich hebben aangepast aan de veranderende leefomstandigheden.

Bloedgroep O – de Jager
AfbeeldingBloedgroep O zakboekje
Bloedgroep O zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

Dit is de oudste bloedgroep: Zijn voedsel bestond hoofdzakelijk uit eiwit. Hij verbouwde gewassen en hield vee. Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem waarmee granen en andere verbouwde producten konden worden verteerd. Mensen met bloedgroep O kunnen het best eiwitten (vlees, vis) gebruiken en weinig koolhydraten. Tarwe en sommige andere granen kunnen problemen opleveren. Goede producten voor bloedgroep O zijn bijvoorbeeld rund- en lamsvlees, zalm, haring, makreel, tong, geitenfeta, walnoten, uien, broccoli, boerenkool, prei, pruimen en vijgen.

Bloedgroep A – de Agrariër.
AfbeeldingBloedgroep a zakboekje
Bloedgroep a zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

Hij verbouwde gewassen en hield vee. Dit vereiste een ander spijsverteringssysteem waarmee granen en andere verbouwde producten konden worden verteerd. Mensen met bloedgroep A kunnen het best zo veel mogelijk vegetarisch eten, veel koolhydraten gebruiken en weinig zuivel. Heilzame producten zijn bijvoorbeeld sojaproducten, zalm, makreel, sardine, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, prei, ananas, bosbessen, kersen, pinda’s, pompoenpitten, groene thee en koffie.

Bloedgroep B – de Nomade.
AfbeeldingBloedgroep b zakboekje
Bloedgroep b zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

Dit was een steppenbewoner die in een volledig agrarisch ingestelde cultuur leefde. Het beste is een gevarieerde voeding: vlees, vis, groenten en granen. B is de enige bloedgroep die goed zuivelproducten verdraagt. Goede producten zijn bijvoorbeeld sardines, yoghurt, geitenkaas, lamsvlees, olijfolie, limabonen,zoete aardappel, koolsoorten, spruitjes, bananen, druiven en ananassap.

Bloedgroep AB – het Mysterie.
AfbeeldingBloedgroep ab zakboekje
Bloedgroep ab zakboekje
Peter J. D’Adamo & C. Whitney

 

Dit is de jongste en meest zeldzame bloedgroep. Mensen met bloedgroep AB doen het goed op bijvoorbeeld lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas.

Antigenen en antistoffen

Welke bloedgroep men heeft hangt af van een chemisch herkenningsteken. Dat chemisch herkenningsteken wordt antigen genoemd. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B heeft antigen B, bloedgroep AB heeft antigen A en antigen B en bloedgroep 0 heeft geen antigenen. Het verschil tussen de antigenen is maar heel klein, namelijk een aminosuiker (een combinatie van een eiwit- en een suikermolecuul).
Naast antigenen bevat het bloed ook aangeboren antistoffen tegen het bloedgroep antigen dat men zelf niet heeft. Iemand met bloedgroep B heeft dus een aangeboren antistof tegen bloedgroep A: anti A genoemd. Iemand met bloedgroep A heeft een aangeboren antistof tegen bloedgroep B: anti B. Iemand met bloedgroep O heeft anti A en anti B en iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen.

Antistoffen hebben te maken met het afweersysteem. De belangrijkste taak van het afweersysteem is ongewenste indringers buiten de deur te houden. Antistoffen hechten zich aan deze indringers waardoor een samenklontering optreedt, ook wel agglutinatie genoemd. Hierdoor kan de indringer gemakkelijker worden opgeruimd.

Wat heeft voeding met de bloedgroep te maken?

In voedingsmiddelen kunnen bestanddelen (lectines) zitten die graag een verbinding aangaan met aminosuikers. Ze werken als een soort superlijm die nodig is voor tal van processen in het lichaam. Het merendeel van de lectines wordt door het lichaam probleemloos verwerkt. Vijf procent echter reageert met de aminosuikers (antigenen) die de bloedgroep bepalen…met agglutinatie als gevolg. Hierdoor kunnen vitale lichaamssystemen in de problemen komen. Lectines in tomaat bijvoorbeeld reageren met antigen A en antigen B. Hierdoor kan alleen bloedgroep O, dat geen antigenen bevat, goed overweg met tomaat.
Ook kunnen sommige voedingsmiddelen aminosuikers bevatten die erg veel lijken op een niet-eigen bloedgroepantigen. In dat geval kan een reactie volgen met de eigen antistoffen in het bloed… met eveneens agglutinatie als gevolg. Melk bevat bijvoorbeeld aminosuikers die lijken op het aminosuiker dat bij het antigen van bloedgroep B hoort. Als iemand met bloedgroep A of O melk drinkt, zal zijn antistof B onmiddellijk een afweerreactie uitvoeren.

Als men nu voeding gebruikt die een van de twee afweerreacties oproept, kunnen verschillende klachten ontstaan. Welke klachten ontstaan is afhankelijk van de plaats waar de reactie optreedt. Doet een dergelijke reactie zich bijvoorbeeld voor in het maagdarmkanaal, dan treden er verschijnselen op die lijken op voedselallergie.

Het bloedgroepdieet

De basis van het bloedgroepdieet is simpel: probeer voedingsmiddelen te mijden die reageren met de bloedgroep. Er is geen “slecht” voedsel of “goed” voedsel, maar er is voedsel dat niet zo goed of juist wel heel goed bij een bepaalde bloedgroep past. Er zijn ook voedingsmiddelen die neutraal zijn. Het vermijden van voeding die afweerreacties oproept heeft tot gevolg dat het immuunsysteem wordt versterkt. Men voelt zich energieker en minder snel moe; de stofwisseling verbetert met gewichtsverlies als gevolg.

Op deze website kan ik niet gedetailleerd aangeven welke voedingsmiddelen per bloedgroep wel of juist niet gegeten kunnen worden. Daarvoor kunt u beter een afspraak bij mij maken. Ik kan dan een persoonlijk advies voor u opstellen, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met uw persoonlijke voorkeuren.

Boek: Gezond afslanken met het bloedgroepdieet

De medische wereld weet al langer dat er een belangrijke band bestaat tussen onze bloedgroep en de manier waarop ons lichaam voedsel opneemt en verwerkt. Deze realiteit rekent voorgoed af met de algemene diëten die zogenaamd voor iedereen zouden werken. Om de strijd tegen de kilo’s te winnen, moeten we ons voedingspatroon zo veel mogelijk aanpassen aan onze eigen biochemische eigenschappen. Omdat het bloedtype een bepalende rol speelt in de stofwisseling van het lichaam, is het bijgevolg noodzakelijk ons voedingsprogramma daarop af te stemmen. Het bloedgroependieet is de sleutel tot een ideaal lichaamsgewicht, een optimale gezondheid, lichamelijke vitaliteit en emotioneel evenwicht. Dit boek bevat naast praktische voedingslijsten per bloedgroep ook tal van heerlijke recepten.

Bestel het Bloedgroep Dieetboek bij bol.com

Gezond afslanken met het bloedgroepdieet
Gezond afslanken met het bloedgroepdieet

Meer boeken over het bloedgroep dieet

Bloedgroepdieet
Bloedgroepdieet
Peter J. D’Adamo

Bloedgroepdieet
Bloedgroepdieet
Peter J. D’Adamo

Het Bloedgroepdieet bij vermoeidheid
Het Bloedgroepdieet bij vermoeidheid
Peter J. D’Adamo

Afslanken volgens het bloedgroepen-dieet
Afslanken volgens het bloedgroepen-dieet
Helga Lederer

Bloedgroepdieet handleiding
Bloedgroepdieet handleiding
Carel Hoffman

Bloedgroepdieet kookboek
Bloedgroepdieet kookboek
Peter J. D’Adamo

Bloedgroependieet voedingswijzer
Bloedgroependieet voedingswijzer
Brigitte Speck

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Jouw mening telt!

Heb jij ervaring met het bloedgroepdieet? geef dan hier jouw mening of lees hier de reacties van anderen.

Hartelijk dank voor je bijdrage!

61 Reacties

  1. Bloedgroep O de oudste? Nee, het is een mutatie uit bloedgroep A. Bloedgroep A bestond al in de tijd van de jager/verzamelaar dus voordat die groep zich zogenaamd vegetariër werd. En zo zitten er wel meer foutjes in. Het is geen wetenschappelijk bewezen dieet. Veel mensen hebben er juist géén baat bij maar je leest op internet vaak alleen de reacties van mensen die zich beter voelen en dat aan het dieet toeschrijven terwijl ze in werkelijkheid gewoon bewuster zijn gaan leven en gezonder zijn gaan eten en bewegen, dat ligt dan niet zozeer aan wat ze eten maar hoe ze eten en leven.

  2. Hallo Willy, hoe gaat het met jou nu?
    Je vertelde dat je het dieet voor bloedgroep A positief strikt volgde en veel kilo ’s kwijt was..
    Ik ben benieuwd hoe het nu gaat en hoe streng je hiermee omgaat.
    Ik ben ook A positief en probeer ook wat kilo’ s kwijt te raken, maar weet soms niet of ik ook op de calorieën moet letten.. Soms als ik rijst eet, zie ik mezelf sterk aankomen, en dan denk ik toch weer dat de zetelen mij zwaar maken.

    Groetjes Anneke

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in