De kracht van boerenkool

Een veel gegeten groente in Nederland is boerenkool. Meestal wordt er een heerlijke stamppot van gemaakt, maar er zijn ook veel andere gerechten met boerenkool te maken. Wat veel mensen niet weten is dat boerenkool ook erg gezond is. Ik leg graag aan je uit wat er nou zo gezond is aan boerenkool.

Boerenkool is een typische wintergroente die al ruim 2000 jaar als groente bekend is bij ons. Boerenkool wordt ook wel eens Krulkool of Groene Bladerkool genoemd. Dit is één van de wintergroenten die zeer winterhard is, boerenkool verdraagt temperaturen tot -15°C.

Waarom boerenkool zo gezond is

Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool. Vitamines zijn in het eerste gedeelte van de 20ste eeuw ontdekt. Het woord vitamines is een combinatie van het Latijnse vita = leven en amine = stikstof bevattende verbinding.  Pas later werd ontdekt dat niet alle vitamines stikstof bevatten. Vitaminen spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van je lichaam. De vitaminen A, C en K zijn rijk vertegenwoordigd in boerenkool. Deze vitamines zijn goed voor onder andere je weerstand, botten en gebit. Vitamine C verkleint de kans op ziektes en is goed voor ons immuunsysteem en er zit meer vitamine C in boerenkool dan in sinaasappel.

Nog een reden waarom het eten van boerenkool zo gezond is, is de aanwezigheid van antioxidanten. De belangrijkste twee antioxidanten zijn de carotenoïden en flavonoïden. Antioxidanten zijn in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Deze radicalen komen in je je lichaam door bijvoorbeeld rook van sigaretten of tijdens het verteren van voedingsmiddelen. Wanneer je teveel vrije radicalen in je lichaam hebt kan dit tot gevolg hebben dat je huid sneller veroudert, het bindweefsel verslapt, het DNA kan verstoord raken en je bloedvaten worden stug waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan.

Voedingswaarde van verse boerenkool per 100 gram

In de onderstaande tabel staan de voedingswaarden die voor 100 gram boerenkool gelden. Een goed portie boerenkool is ongeveer 200 gram.

boerenkool-tabel

Smoothies kunnen je helpen om je dagelijks portie groente en fruit op een eenvoudige manier binnen te krijgen.

De recepten en ingrediënten zijn allemaal voor 2 glazen.

1. Boerenkool – Diverse Fruit Smoothie

Wat heb je nodig:

– Handje boerenkool
– 1 peer
– 1 banaan
– Handje aardbeien
– Water

Doe de stukjes fruit in de blender en voeg water toe zodat de stukjes fruit net onder water staan, mix alles even goed en voeg dan de boerenkool toe om vervolgens nog een keer goed te mixen.

2. Boerenkool – Avocado Smoothie

Wat heb je nodig:

– Handje boerenkool
– 1 avocado
– Kokosmelk

Doe de avocado in de blender en voeg de kokosmelk toe zodat de avocado net onder staat en mix even. Voeg dan de boerenkool toe en mix nog eens goed.

Deze smoothies zijn heerlijk gezond als tussendoortje maar kunnen ook prima in de ochtend als ontbijt gedronken worden. Je kunt er dan ook nog wat havervlokken en/of lijnzaad doorheen doen om de smoothie net wat steviger en meer vullend te maken. Het leuke van smoothies is dat je eindeloos kan variëren!

Groeten,

marischa

bron tabel: voedingswaardetabel.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in