Boodschappen fors duurder

De consument betaalt sinds september 2007 iedere maand meer voor zijn dagelijkse boodschappen. De voedselprijsstijging van 6,3% in mei 2008 is de hoogste sinds 2002. De prijsstijgingen in de winkels zijn vooral een gevolg van hogere producentenprijzen.

Zuivel aanzienlijk duurder in de winkel
De zuivelproducten beïnvloedden het prijsverloop van voeding het meest. Allereerst doordat zuivel het sterkst in prijs steeg. Melk was in mei van dit jaar ruim 22% duurder dan een jaar eerder, kaas en boter bijna 19%. Ten tweede maken de uitgaven aan zuivel een fors deel van het budget voor voeding uit. Ongeveer 14% van het voedingsbudget gaat op aan zuivel.

Hogere producentenprijzen
De prijsstijgingen in de winkels zijn vooral een gevolg van hogere producentenprijzen. Daarnaast spelen handelsmarges en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de consumentenprijs. In oktober 2007 bereikte de stijging van de afzetprijzen van zuivelproducenten een piek. Hun producten waren 33% duurder dan het jaar ervoor.

Sindsdien zijn de prijsstijgingen afgenomen en in april 2008 waren de afzetprijzen 4% hoger dan een jaar eerder. De consumentenprijzen voor zuivel lagen in april 2008 ruim 17% hoger dan in april 2007. De uiteenlopende ontwikkeling kan komen door langetermijncontracten tussen industrie en handel.

Nederlandse prijzen stijgen minder dan in eurozone
In ons land stijgen de consumentenprijzen voor voedingsmiddelen iets minder sterk dan in de eurozone. De voedselprijzen in de eurozone waren in mei van dit jaar 6,6% hoger dan in dezelfde periode van het voorafgaande jaar. In Nederland was voeding 6,3% duurder.

Zie voor een grafische weergave van de prijsontwikkelingen de site van het CBS.

bron: CBS

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in