Buiten sporten, Start met Bootcamp

9 redenen waarom bootcamp je gelukkiger en gezonder maakt

Afgelopen jaar heb ik mijn Certificaat gehaald om aan de slag te gaan als Bootcamp Trainer. Ik ben het liefste buiten en wil mensen motiveren meer buiten te sporten. Natuurlijk kun je buiten ook gewoon gaan hardlopen maar ook als hardloper moet je af en toe ook andere spieren trainen. Samen buiten bezig in een groep ,doe je cardio en krachttraining. Meteen haal je daarbij een frisse neus. Inmiddels trainen we met ons 3 een leuke groep die in is voor leuke uitdagingen zoals een trappen marathon of obstacle race. Uiteraard is het sociale aspect na de training ook belangrijk en zitten we geregeld op een terasje.

Waarom Bootcamp ?

Bootcampen is goed voor je! Dat je werkt aan je spieropbouw en met elke work-out je vetverbranding een fijne boost geeft mag inmiddels wel bekend zijn. Maar er zijn ook nog genoeg andere redenen waarom bootcamp je gezonder en gelukkiger maakt.

Humeur

Heb je een ochtendhumeur?Door te bootcampen worden er in je hersenen diverse goede stofjes aangemaakt, waaronder het gelukshormoon endorfine, die spanning verminderen en je blijer en relaxter maken. Grote kans dus dat na een stevige work-out je helemaal kapot bent maar je tegelijkertijd ook helemaal relaxt bent.Geheugen
Bootcampen is van belang voor je hersenen. Bewegen zorgt namelijk voor belangrijke herstelprocessen in de hersenen. Nieuwe hersencellen worden aangemaakt en door te bewegen stimuleer je de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen. Regelmatig bootcampen houdt dus niet alleen je lichamelijke conditie op peil, maar zorgt er ook voor dat je minder geheugen en concentratiestoornissen hebt. 
Onderzoek heeft aangetoond dat door je fysiek in te spannen je hersenen nieuwe cellen aanmaken; en dan met name in de hippocampus, een belangrijk geheugengebied.

Voeding

Zorg dat je spijsvertering vlot verloopt door met regelmaat te bootcampen. Door te bewegen stimuleer je alle spieren van het spijsverteringskanaal, waardoor ook afvalstoffen sneller worden afgevoerd door je darmen. Na het sporten zorg je natuurlijk voor een goede en gezonde aanvulling van voeding zodat het lichaam goed kan herstellen.

Creatief

Als je al een fanatieke bootcamper bent die met regelmaat traint kan dat ervoor zorgen dat je steeds vaker spontaan goede ideeën krijgt. Fysieke inspanning traint namelijk je hersenen om flexibeler te worden in het zoeken van creatieve oplossingen. Maar dat werkt alleen als je lichaam eraan gewend is actief te zijn.

Goed voor je botten

Door te bootcampen versterk je niet alleen je spieren, ook je botten worden sterker. En dat is natuurlijk belangrijk voor als je ouder wordt. Naast de aanmaak van Vitamine D door het zonlicht heeft ook het belasten van het lichaam met je eigen gewicht een positief effect op de stevigheid van je botten.

Zelfvertrouwen

Hoe meer je traint hoe sneller je ervaart dat je lichaam steeds sterker wordt. Dat vertaalt zich in weer in zelfvertrouwen, je voelt je beter in je vel. En als je zelfvertrouwen uitstraalt werkt dat weer door op andere vlakken zoals je werk en je sociale leven bijvoorbeeld. Ook ga je jezelf meer uitdagen en durf je vaker uit je comfort zone te stappen waardoor je weer vooruitgang boekt

Stresshormonen

Bootcamp geeft vaak onder de training positieve stress (alweer Burpees) maar na je training zul je je een stuk beter voelen,vooral als je een lange drukke dag afsluit met een heerlijke training.Tijdens het bootcampen worden je stresshormonen afgevoerd uit je lichaam en je stressgevoel verminderd. Na afloop voel je je een stuk meer ontspannen en lichter dan voor de training.

Huid

Hoewel je het niet zou denken als je jezelf direct na de training met je rode bezwete hoofd in de spiegel zou bekijken, bootcampen is goed voor je huid. Door intensief te bewegen verbetert je bloedcirculatie met positieve effecten op je huid. Daarnaast functioneert je eigen zweet is als een soort diepreiniger voor je huid. Door te transpireren duwt het vocht als het ware al het opgehoopte vuil en afvalstoffen uit je poriën naar buiten.

Bootcampers leven langer!

Deze laatste reden is meteen ook een hele belangrijke. Je hart is een spier van levensbelang die je door te bootcampen steeds sterker maakt. Een sterker hart kan meer bloed per slag rondpompen. Doordat het getrainde hart zoveel efficiënter werkt, wordt er meer zuurstof naar de cellen van je lichaam gebracht. In principe kan dat je leven met enkele jaren verlengen

Sportieve Groeten,

nicole

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in