Grotere Borsten door Smeren of Slikken

Steeds meer vrouwen willen grotere borsten. Borstvergroting is momenteel de op twee na meest uitgevoerde esthetische ingreep in ons land (na bovenooglidcorrectie en liposuctie). Maar er zijn ook pillen en crèmes te koop die één tot twee cupmaten groter beloven. Kassa is nagegaan of een borstvergroting inderdaad gewoon een kwestie is van slikken of smeren.

Grow Serum Creme

Via de Paaldans-Academy uit Rotterdam heeft Kassa gedurende twee maanden acht meisjes gevolgd die voor ons de volgende pillen en crèmes hebben uitgeprobeerd: B&B Contour, Procurves Plus, Senseous Breasts, Breast Enlargement Formula, DD-Borsten, Clinical Breast Grow Serum (crème) en Siluette for Woman Crème. Op de verpakking van de meeste middelen staat dat ze pas na één tot twee maanden gebruik resultaat geven en één product zelfs pas na zes maanden slikken. Deze middelen kosten omgerekend naar het gebruik van twee maanden tussen de 49,95 en 133,20 euro. De  borstvergrotende preparaten zijn via internet of in de drogist te koop.

Upsize Creme

Upsize crème biedt vele vrouwen die ontevreden zijn over de borsten een geweldige oplossing. De borsten zijn van grote invloed op het gevoel van aantrekkelijkheid van zelfvertrouwen van de vrouw. Het hebben van hangende borsten vinden ze niet mooi, en kan bijdragen aan een negatief zelfbeeld. Met upsize creme kun je dit eenvoudig aanpakken. Je bent na gebruik dus gelukkiger en hebt meer zelfvertrouwen.

Cupmaat

Lingeriedeskundige en eigenaresse van speciaalzaak Bonnie B, Linda van de Ploeg, heeft vooraf de cupmaat van alle meisjes goed opgemeten. Ook hebben we hun gewicht genoteerd. Naast klierweefsel bestaat de borst grotendeels uit vetweefsel dus aan de grootte van de borst zijn schommelingen in gewicht heel snel merkbaar. Verder heeft Rob’s Propshop ook nog mallen gemaakt van de borsten om het formaat voor en na het slikken goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Na twee maanden was er bij geen van de meisjes sprake van een zichtbaar resultaat. Zowel het opmeten door de lingeriedeskundige als door de mallenmaker liet geen duidelijk merkbare verandering in omvang zien. De vrouwen bij wie de borsten ietsjes groter waren geworden, waren ook wat zwaarder geworden. Dus het is onduidelijk waaraan de geringe toename kan worden toegeschreven. Sommige meisjes hadden wel last van bijwerkingen: één bleef maar gedurende het slikken ongesteld, één was de hele tijd chagrijnig alsof ze ongesteld moest worden en veel meisjes kregen veel meer donshaartjes op de borsten. Hier is helaas geen verklaring voor te geven.

Toelichting van medisch sprecialist

Pim de Ronde is hormoonspecialist bij VU Medisch Centrum. Hij heeft alle borstvergrotende middelen ook nog onderzocht in een laboratorium. De pillen en gels zijn onderzocht op de aanwezigheid van puur oestradiol, vrouwelijk hormoon, maar dat is er gelukkig niet in aangetroffen. Er is wel oestrogene activiteit in de middelen vastgesteld (dat is getest door middel van een zeer gevoelig celsysteem). Bij alle produkten is dat niet meer dan een zeer zwak effect, dat bij de crèmes duidelijk veel zwakker is dan de pillen en tussen de pillen zitten ook weer onderling flinke verschillen.

De oestrogene effecten zijn zo zwak dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze pillen enig effect zullen hebben, noch gewenst, noch ongewenst. In het meest gunstige geval werken ze dus niet en kost het alleen maar veel geld. In die zin is het dan ook af te raden. Wat de veiligheid betreft ziet hij niet direct een gevaar. De werkzaamheid staat niet vast, maar het is echter ook niet bewezen dat de producten echt veilig zijn, aangezien er wel enige effecten in het lab zijn aangetoond. Er is alleen onderzoek verricht door belanghebbenden en ze zijn dus niet objectief wetenschappelijk onderzocht. Als deze middelen wel maken dat je echt één tot twee cupmaten grotere borsten zou krijgen, dan zijn er zeker nadelen aan verbonden die niet wenselijk zijn, namelijk een licht verhoogd risico op trombose en bij oudere vrouwen tot een licht verhoogd risico op borstkanker.

Als een vrouw haar borsten wil laten vergroten, is de gang naar de plastisch chirurg de meest effectieve wijze. Maar die ingreep is ook niet zonder risico’s of nadelen, maar vooraf krijg je daar wel goede voorlichting over. Het kost veel, maar het resultaat is wel blijvend.

(Fyto-)oestrogenen

De borstvergrotende middelen zouden voornamelijk werken vanwege de `fyto-oestrogenen’ die erin zitten. Die zouden onder andere zorgen voor een vergroting van de melkklieren. Fyto-oestrogenen, isoflavonen genaamd, zijn planaardige bestanddelen die bijvoorbeeld in soja zitten. In theorie kan het inderdaad een zeer licht oestrogeen effect hebben in het lichaam. De werking van plantaardig oestrogeen is slechts 1/10.000 van die van het chemische hormoon in de anticonceptiepil. Fyto-oestrogenen worden niet aangemerkt als medicijn en hoeven dus niet als geneesmiddel geregistreerd te worden.

Oestradiol is het vrouwelijk hormonen en wordt zo genoemd omdat het in de eierstokken wordt aangemaakt. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het lichaam in vrouwelijke richting dat in de puberteit duidelijke vormen aanneemt. Het hormoon speelt verder een rol bij het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap.

Anti Conceptie

Vele vrouwen slikken de anti-conceptie pil en daar zitten ook vrouwelijke homomen in. Bij de meesten die de pil slikken, worden de borsten ietsjes groter of steviger. Dat duurt wel een poos, pas na een half jaar is het eerste resultaat daarvan licht merkbaar. Hoe groot borsten worden, hangt toch vooral af van aanleg dat genetisch is bepaald en niet van het gehalte aan oestrogenen in het bloed. Het is dus absoluut niet zo dat hoe meer vrouwelijk hormoon je aanmaakt of slikt, des te groter je borsten worden.

Op zich is het innemen van extra oestrogenen niet schadelijk, maar er is een categorie vrouwen voor wie het mogelijk wel gevaarlijk is. Dat zijn vrouwen die meer kans hebben op trombose en borstkanker. Na de overgang moet een vrouw dat ook niet langdurig blijven slikken zonder begeleiding van een arts in verband met een verhoogd risico op borstkanker.

2 Reacties

  1. Ik zou niet zeggen dat het niet werkt het staat ook vermeld op de verpakkingen dat het niet voor alle vrouwen werkt voor mij dus wel mijn borsten groeien weldegelijk van breastgrow ze zijn veel voller en steviger ik gebruik het nu ongeveer 1 maand en na 2 weken voelde ik al resultaat dus het werkt weldegelijk maar zoals ik al zei niet voor alle vrouwen en ik ben blij dat ik bij de Gelukkige ben bij wie het wel werkt zo hoef ik niet onder het mes toen ik er voor het eerst van hoorde geloofde ik er ook niet veel van maar ik had een maar een 75A en dacht waarom niet eens proberen en ik ben blij dat ik het gedaan heb wat ik wel een nadeel vind is dat het wat prijzig is maar dat is die cup maat meer wel waart grtjes J.

  2. Hallo Sanne, Ik zou toch voorzichtiger zijn met wat je schrijft. Ik heb n.l. sinds 3 maanden een dieet van bijna geen koolhydraten en ook geen suiker en noten, i.v.m. vervette lever (na medicijn). Als compensatie eet ik veel vlees en soja. De druk op mij lever verdween vrij snel en ook verloor ik veel kilo’s. In het begin werden mij borsten ook iets kleiner, wat heel prettig was, want ik heb een grote cup. Maar sinds ik ijsjes ging maken van Biogarde-stand met Soja drank en Stevia (eindelijk iets lekkers wat mocht met mijn dieet) gingen mijn borsten wel behoorlijk opzwellen. Ondertussen al een maand lang heb ik 1 cupmaat groter dan wat ik normaal heb. Ik moet dus stoppen met soja.. Heel jammer!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in