Kleur in je maaltijd ziet er leuk uit. Een maaltijd die er leuk uitziet, smaakt beter, blijkt uit onderzoek. Een kleurrijke maaltijd is een teken, dat je gevarieerd eet. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de kleur in groenten en fruit.

Flavo Geel

Flavo betekent in het Latijns “geel”. Flavonoïden zitten van nature in groenten en fruit, met name in citrusfruit, appel, ui, bessen en spruitjes. Ook in thee en wijn zitten flavonoïden. Naar de mogelijk positieve effecten van flavonoïden wordt op dit moment nog volop onderzoek gedaan. Flavonoïden zouden mogelijk preventief kunnen helpen in het voorkomen van verschillende ziektes.

Uit onderzoek blijkt dat mensen, die veel voeding met flavonoïden eten minder risico lopen om dementie, Parkinson en hart- en vaatziektes te krijgen. Welke werking van flavonoïden hiermee in verband gebracht kan worden, is nog niet helemaal duidelijk. Een gezonde darmflora zorgt in ieder geval voor een betere opname van de flavonoïden.

Flavonoïden functioneren ook als anti-oxidant. Anti betekent “tegen”. Oxidatie betekent “het vormen van een verbinding met zuurstof”.

Ons lichaam ademt zuurstof in. Zonder zuurstof kan ons lichaam niet functioneren. Onder invloed van zuurstof vindt onder andere in ons lichaam de verbranding van onze voeding plaats. Diezelfde zuurstof is verantwoordelijk voor ons ouder worden. Ouder worden is als het ware langzaam oxideren, zoals een spijker gaat roesten. In ons lichaam komen bij de verbranding van onze voeding ook vrije radicalen vrij. Het roest op de spijker. Vrije radicalen worden ervan verdacht een rol te spelen in het ontstaan van kanker. Anti-oxidanten kunnen zich aan deze vrije radicalen binden, zodat deze het lichaam kunnen verlaten.

Naast flavonoïden zitten er in groenten en fruit ook andere anti-oxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine C.

Of flavonoïden naast deze positieve werkingen ook negatieve gevolgen voor onze gezondheid hebben, is nog niet duidelijk op dit moment. Toevoeging van flavonoïden door supplementen wordt dan ook vooralsnog afgeraden.

Anti-Oxidanten in Fruit

Fruitsoorten die veel anti-oxidanten bevatten zijn met name de rode en paarse bosvruchten (aardbeien, bosbessen, frambozen), citrusfruit (citroen, grapefruit, sinaasappels) en rode druiven. Groenten die bekend staan om de hoeveelheid antioxidanten zijn broccoli, knoflook, koolsoorten (bv. spruitjes), uien en tomaten.

Advies blijft om minimaal 2 ons groenten en 2 stuks fruit te eten per dag. En vanaf het lezen van deze gewoonetendieet eettip met een zo rijk mogelijke kleurschakering.

Recept: Kleurrijke pasta

Breng in een pan ruim water aan de kook. Voeg een eetlepel olie toe aan het water om het plakken van de pasta te voorkomen. Voeg 200 gram volkoren pasta naar keuze toe. Kook dit gaar in de tijd, die op de verpakking staat aangegeven.
Snijd een rode paprika en een groene paprika en 4 kleine uien in stukjes. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag. Roerbak hierin de paprika en ui 5 minuten.

Was een halve komkommer en 125 gram kerstomaatjes. Snijd de komkommer in stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Doe de komkommer en de kerstomaatjes in een kom met een klein blikje mais. Snijd een viertal gedroogde tomaatjes en een zestal olijven doormidden. Voeg deze toe aan de salade.

Voeg een pakje macaronimix toe aan het paprika-uimengsel met de hoeveelheid water, die op de verpakking is aangegeven. Breng deze aan de kook. Voeg 2 blikjes tonijn op water toe. Laat dit even doorwarmen. Schep de pasta door het tonijn-paprika-ui mengsel. Serveer met de salade.

Smakelijk!

irma

Namens Ammerlaan Praktijk
www.gewoonetendieet.nl

 

1 reactie

  1. Er komen zoveel mooie tips en recepten voorbij, maar als je in het Openbaar Vervoer werkt kan je nooit fatsoenlijk eten en slaap kom je ook altijd tekort.
    Onregelmatige diensten en vaak achter het stuur eten.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in