Brood daar zit wat in!!

Brood daar zit wat in!! maar wat zit er dan in??

Ontbijt broodnodig!

Iedereen vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat je eerst benzine in je tank moet gooien om te kunnen rijden. Batterijen in je mobieltje stopt om te kunnen bellen. Of een accu moet opladen voor de laptop. Maar wat doen we zelf? We haasten ons de deur uit. De verleiding is groot om zonder een volledig ontbijt op weg te gaan. Of zelfs zonder ontbijt te vertrekken. De eerste maaltijd van de dag, vlak nadat je opstaat, is niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle benodigde voedingsstoffen en energie. Brood vormt daarin de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je helpt je lichaam er als het ware mee op gang. Onderzoeken wijzen uit dat we ons met het overslaan van een goed samengesteld ontbijt letterlijk tekort doen. Een tekort dat gedurende de rest van de dag niet meer in te halen is. En waarmee we het nog proberen te compenseren is meestal niet erg gezond.

De voedingsstoffen in brood
‘Brood, daar zit wat in’. Maar wat dan precies? Hierbij een overzicht van alle informatie over de belangrijkste voedingsstoffen in brood.

Energie

Energie (uitgedrukt in calorieën of joules) wordt geleverd door de volgende elementen in onze voeding:

vetten 9 calorieën per gram vet
koolhydraten (zoals zetmeel) 4 calorieën per gram zetmeel
eiwitten 4 calorieën per gram
en soms alcohol 7 calorieën per gram alcohol.
De energie zorgt voor de uitvoering van stofwisselingsprocessen in het lichaam en dat we spierarbeid – zoals brood snijden, wandelen, tennissen, skaten – kunnen verrichten.
Brood is de belangrijkste leverancier van energie.

Afbeelding

Zetmeel
Zetmeel hoort bij de groep van koolhydraten en is zo een belangrijke energiebron voor ons (4 calorieën per gram zetmeel). Wie onevenwichtig eet of een extreem vermageringsdieet volgt, kan te weinig zetmeel (te weinig koolhydraten) binnen krijgen. Je hebt er minimaal 50 tot 100 gram per dag van nodig om je zenuwstelsel goed te laten werken. Teveel zetmeel uit basisvoedingsmiddelen zoals brood, rijst, pasta of aardappelen vormt zelden een probleem. Een flinke portie geeft een gevuld gevoel en helpt zo juist om het gewicht in balans te houden. Sporters gebruiken juist (mede) deze zetmeelleveranciers om prestaties te kunnen leveren.

Brood is de belangrijkste leverancier van koolhydraten (zetmeel)

Afbeelding

Voedingsvezel
Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Sinds kort weten we ook dat voldoende voedingsvezel in de voeding de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten kleiner maakt. Verder zorgt een vezelrijke voeding snel voor een verzadigd gevoel. Wat plezierig is voor wie op zijn gewicht wil letten.

Brood is de belangrijkste leverancier van voedingsvezel.

De donkere broodsoorten zoals bruin-, volkoren-, rogge- en meergranenbrood bevatten iets meer voedingsvezel dan witbrood. Dat wil niet zeggen dat witbrood niet gezond is. Want ook witbrood bevat voedingsvezel, alleen wat minder.

Jodium

Jodium is een belangrijke bouwsteen van het schildklierhormoon, dat nodig is voor de stofwisseling. Zo zorgt jodium onder meer voor een voorspoedige groei. De jodiumvoorziening vraagt om extra aandacht. Vooral jonge vrouwen en zwangere vrouwen krijgen te weinig jodium binnen, doordat zij te weinig brood eten. Bij een te lage jodiuminneming moet de schildklier harder werken om het tekort aan jodium op te vangen. Daardoor kan vergroting van de schildklier (krop genoemd) ontstaan. Er zijn aanwijzingen dat een jodiumtekort tijdens de zwangerschap ongunstig is voor het IQ van het kind.

Het broodzout dat de meeste bakkers gebruiken bij het bakken van het brood, levert een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse jodiumvoorziening. Daarmee onderscheidt brood zich van alle andere ontbijtproducten, zoals muesli, die geen jodium bevatten. Het brood dat we eten, levert de helft van alle jodium dat we binnenkrijgen. Wie minder dan drie sneetjes brood per dag eet en geen keukenzout met toegevoegd jodium gebruikt, kan een jodiumtekort krijgen. Brood levert de helft van alle jodium dat we dagelijks nodig hebben.

IJzer
IJzer zorgt voor het vervoer van zuurstof in ons lichaam. Dat gaat via het ijzer dat is opgenomen in de rode kleurstof hemoglobine. IJzer maakt ook deel uit van enkele enzymen. Wie lange tijd te weinig ijzer binnenkrijgt, kan bloedarmoede krijgen. Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd en mensen die geen brood, vlees en vleeswaren eten kunnen een ijzertekort oplopen. Brood, aardappelen, groenten en noten, vlees en vleeswaren zijn voedingsmiddelen die een belangrijke bijdrage leveren aan de ijzervoorziening. Maar liefst 22% van het ijzer dat we binnenkrijgen, is afkomstig uit brood.

Brood is de belangrijkste bron van ijzer in de Nederlandse voeding.

Afbeelding

Koper

Koper is nodig voor de vorming van het botweefsel. Het is ook nodig voor het bloed. Koper weet het ijzer vast te leggen in de hemoglobine. Ook voor een goed werkend afweersysteem hebben we koper nodig. Kopertekorten komen zelden voor. In de gemiddelde Nederlandse voeding zorgt brood voor 21% van onze koperbehoefte. Daarnaast zit er koper in groenten en fruit, graanproducten en chocolade.

Brood is de belangrijkste leverancier van koper.

Magnesium

Om stevige botten te kunnen ontwikkelen is onder meer magnesium nodig. Magnesium speelt ook een rol bij de opbouw van het lichaamseiwit en bij de samentrekking van het hart. Een tekort aan magnesium komt zelden voor. Om voldoende magnesium binnen te krijgen is het nodig graanproducten, zuivelproducten en groenten te kiezen.

Brood is de belangrijkste leverancier van magnesium.

Afbeelding

Foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Het heeft ook invloed op de aanleg van onze hersenen en het ruggenmerg (de neuraalbuis). Nog niet zolang is bekend dat voldoende foliumzuur de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten kleiner maakt. Ook is sinds kort bekend dat een foliumtekort vaker voorkomt dan we dachten. Vooral aan vrouwen met kinderwens wordt geadviseerd een foliumzuursupplement te gebruiken. Daarmee wordt de kans op een baby met een neuraalbuisdefect (open ruggetje) verkleind. Brood –met name de bruine soorten– levert in ons land een zeer belangrijke bijdrage aan de foliumzuurvoorziening. In Nederland zorgt brood gemiddeld voor de aanvoer van 20% van de totale hoeveelheid foliumzuur. Daarnaast zijn bladgroenten, aardappelen, fruit en volkorenproducten van belang.

Brood levert een zeer belangrijke bijdrage aan de foliumzuurvoorziening.

B-vitaminen

De B-vitaminen vormen een groep van vitaminen zoals bijvoorbeeld vitamine B1 en B6. Ze zijn allebei nodig voor de stofwisseling. Als iemand onevenwichtig eet, kan er een tekort ontstaan. Wat we er teveel van krijgen, plassen we gewoon weer uit. Brood levert naar verhouding veel van de B-vitaminen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat brood zorgt voor 15% van de vitamine B1-inneming en voor 13% van de inneming van vitamine B6.
Brood, met name de bruine en volkoren soorten, levert naar verhouding veel van de B-vitaminen.

Afbeelding

Seleen

Seleen is een deeltje van een enzym dat in de rode bloedlichaampjes en in de lever actief is. In de wanden van onze cellen speelt seleen een rol als antioxidant. Een antioxidant is een stof die in kleine hoeveelheden onze gezondheid beschermt. Mogelijk speelt seleen een beschermende rol tegen het ontstaan van (borst)kanker. Brood is een belangrijke leverancier van seleen. Het komt trouwens voor in vrijwel alle voedingsmiddelen. Maar brood levert met gemiddeld 13% per dag een belangrijke bijdrage aan onze voorziening van seleen.

Brood is een belangrijke leverancier van seleen.

Afbeelding

Zink

Zink maakt deel uit van verschillende enzymen die in ons lichaam actief zijn. Op die manier speelt zink een rol in ons afweersysteem en bij de opbouw van eiwitten. Brood zorgt voor 15% van de zink die we dagelijks binnenkrijgen.

Brood zorgt voor 15% van de zink die we dagelijks binnenkrijgen.

Afbeelding

Wist je trouwens dat er een heus brood-dieet bestaat?