Bakkers Balen van Broodbuik en Voedselzandloper

Het gevolg van de boeken Broodbuik en De Voedselzandloper is dat er verwarring is ontstaan over het eten van tarwe. Witbrood, tarwebrood, of toch liever speltbrood? En hoe zit het met havermout. Zij ik verwarring? Het lijkt inmiddels op een heftige broodoorlog uit te lopen met de bakkers aan de ene kant, en de “broodmaffia“ aan de andere kant. De laatste groep lijkt aan de winnende hand want het is een feit dat de dalende trend van de broodverkoop zich blijft doorzetten. Ook het afgelopen jaar is de broodconsumptie weer 2.3 procent gedaald. Ondertussen balen de bakkers en zetten massaal in op de “gezondere“ varianten zoals volkoren en spelt. Kris Verburgh heeft met zijn boek De Voedselzandloper een ware revolutie ontketend. Een ook William Davids doet met Broodbuik een duit in het zakje.

[quote_box_right]Broodbuik is een bestseller. Omdat vetvrij.com is uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van voeding en gezondheid mogen we je tijdelijk een gratis preview van het Broodbuik E-Book aanbieden. Lees alles over zin en onzin van tarwe in de gratis preview van het Broodbuik Ebook.[/quote_box_right]

Ben jij ook in de ban van brood?

Ga jij door de negatieve berichten over brood ook minder naar de bakker, of ben te nog steeds verslaafd aan je boterham? Laat een reactie achter of gebruik de facebook commentbox onder dit bericht. Je kunt ook de reacties van andere bezoekers lezen.

zandloper

Darmklachten en Vermoeidheid

Het vermijden van tarwe en het eten van glutenvrije producten zou veel darmproblemen, huidproblemen en zelfs ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaak. Tarwevrij eten is een hype! Broodbuik verklaart de oorlog aan de boterham maar het voedingscentrum is hier niet mee eens. Het is niet alleen brood wat Davis schrapt maar ook peulvruchten, fruit, weinig zuivel. “Er zit totaal geen logica in“, aldus het voedingscentrum. Wij adviseren voor volwassenen om zes à zeven boterhammen per dag te eten. Ook Frank Jansen van het Voorlichtingsbureau Brood wijst erop dat er ook voedingsdeskundigen zijn die de informatie in de boeken tegenspreken  “De boeken veroorzaken verwarring bij de consument”, zegt hij.  Desondanks schrappen steeds meer mensen de dagelijkse boterhammetjes van het menu. Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

Ban het Brood

Stel dat je overtuigd bent van de filosofie van de broodmaffia, en je besluit om te stoppen met het eten van graanproducten. Dan loop je al snel tegen een ander probleem aan. Volgens Davis is brood namelijk erg verslavend, hij maakt zelf de vergelijking met heroïne, pardon?. “Verschillende onafhankelijke onderzoekers hebben aangetoond dat de eiwitten in tarwe in het lichaam worden afgebroken tot stofjes die het brein prikkelen,” aldus Davis. “Na elke boterham, volkoren of wit, ervaar je een tarwekick. Na een paar uur raakt die uitgewerkt en ga je onbewust op zoek naar een nieuwe tarweshot”. Het is dus niet eenvoudig om te stoppen met deze natuurlijke ”drugs van de warme bakker”. Voor je het weet heb je een ”cold turkey” en lig je shakend op de badkamervloer. Zo erg is het ook weer niet zegt de broodbuik goeroe. “Door het vermijden van gluten en tarwe ga je pas beseffen wat echt lekker eten is! Je gaat automatisch meer groenten, schaaldieren, noten, fruit, vlees, vis, en eieren eten”.

Goed nieuws voor Broodliefhebbers

Ben je een enorme broodfan en kun je niet afkicken van je dagelijkse bammetje? Dan is volkorenbrood of spelt de meest verstandige keuze. Davis en Verburgh geven op een extreme manier weer wat de gevaren van tarwe zijn. Hierdoor ga je nadenken over je dagelijkse consumptie en dat is de bedoeling van de heren. Davis gaat overigens erg ver in zijn uitingen. Hartproblemen, diabetes en hersenaandoeningen zouden door een boterhammetje met kaas veroorzaakt kunnen worden.

Kris Verburg is iets milder in zijn uitingen en adviseert om minder brood, pasta en aardappelen te eten omdat hier veel suikers in zitten. Door minder te eten zou het uiteindelijk goed zijn voor je gezondheid. Kris Verburg verbied geen brood maar toont met wetenschappelijk onderzoeken van de Harvard universiteit aan dat aardappelen in dezelfde lijst van de verboden voedingsmiddelen staat als frisdrank en snoep.

Glucoseketen

Brood is opgebouwd uit zetmeel, dit zijn lange glucoseketen. Hierdoor krijg je door het eten van brood een suiker- en insulinepiek waardoor je vermoeid wordt of nog meer honger krijgt. Als je een gezond persoon bent en je vervangt wit door volkorenbrood dan is er niet zo veel aan de hand. Tot slot is het metabolisme van de mens is veelzijdig . Het is dus niet voor iedereen hetzelfde.

Wat is jouw mening?

Wat is jouw mening? Ga jij door de negatieve berichten over brood ook minder naar de bakker, of ben te nog steeds verslaafd aan je boterham? Laat een reactie achter via het reactieformulier en lees de reacties van andere bezoekers over deze broodoorlog.

17 Reacties

 1. fijn dat er genoeg voedsel is in ons land
  en we kunnen het nog betalen ook.
  denk eens aan de oorlog of bekijk er een film van .
  ga eens helpen in Afrika .dan durf je geen verkeerd woord meer over brood , aardappels e.d
  te zeggen.
  al dat dieeten komt door de welvaart.
  eet met je gezonde verstand gewoon alles wat men vroeger ook at.

 2. ik eet sinds januari 2012, tarwe arm weinig zuivel alleen yoghurt af en toe en soms speltbrood of roggebrood en niet meer elke dag aardappels. maak recepten van speltbloem of haver, zoals hartige taart bv.en ben helemaal PDS vrij en 10 kilo afgevallen.

 3. Heb de uitzending gezien van Keuringsdienst van waarde over brood verbeterraar dat uit China komt uit haar van mensen. dus van nu af aan eet ik geen brood meer.

 4. ik gebruik ook geen brood meer nu ik heb gezien over broodverbeteraar waar ze menselijk Haar in verwerkt hebben uit China. is op Keuringsdienst van Waarde geweest. gebruik ook geen pasta en aardappels meer omdat ze vol met koolhydraden zitten.

 5. Ik heb het boek Broodbuik gelezen en was wel overtuigd! Voor ons alleen nog maar Speltbrood. Aardappels en pasta gewoon wat minder, het is moeilijk om met alles direct te stoppen. Ook pasta’s kun je trouwens in Spelt krijgen, dus als de kast leeg is koop ik ook Speltpasta!

 6. mijn ogen werden geopend bij het allereerste hoofdstuk van Broodbuik. Door De Voedselzandloper te lezen at ik tijdelijk geen koolhydraten meer. En verloor gewicht. Wauww. Zat tussen de middag aan heerlijke salades – met een glaasje wijn! Maar mijn portemonnee voelde dat ook. en ik nam dus toch een boterhammetje of havermoutpap. of speltbrood. tot het Broodbuikboek me vertelde dat alle problemen die ik heb (had) voorkomen kunnen worden door het NIET meer eten van TARWE en tarweproducten. per direct mee begonnen en er is nu een ware revolutie aan de gang in mijn lijf. voel me steeds beter, loop zonder gewrichts- en maagpijn door het huis, kan bukken, kan plat slapen, wordt s nachts niet – meer – wakker van stijve vingers, heb geen dikke en opgezwollen vingers meer, mijn dikke maag is verdwenen, k ga probleemloos naar het toilet. kortom ik ben heel blij dat met boek. kennelijk heb ik last van een tarweallergie (of zoiets)

 7. Wordt het niet stilaan tijd dat de bakkers eens stoppen met al hun broodverbeteraars en andere rommel toe te voegen aan hun brood en gebak alleen maar maar om het er mooier te laten uitzien of omdat het voor hen gemakkelijker werkt. We krijgen als genoeg E nummers en andere viezigheid binnen zonder dat het duidelijk vermeld wordt. Door zuiver en zonder al die rommel te bakken zouden de bakkers juist meer klanten krijgen, maar dan moeten zij de klanten wel overtuigen van hun (h)eerlijke bak producten.

 8. Met al die hypes meerennen, dat lijkt me pas ongezond. Als we eerlijk zijn weten we zelf heel goed wat wel of niet goed voor ons is. Ook ik denk dat alles met mate de beste methode is, en dan wel naar jezelf kijken en niet naar een ander.

  • Helemaal mee eens Marianne. Ik doe er niet aan mee, eet alles mt mate en ja, ook brood en ik voel me prima!

 9. Brood verslavend? Valt wel wat mee. Ik eet al sinds donderdag geen brood meer omdat ik twee verstandskiezen heb laten trekken en heb sindsdien nog geen behoefte aan brood gehad..

 10. Wat een onzin dat brood ongezond zou zijn. Alles met mate is mijn motto. Water is gezond? Drink maar eens 15 liter per dag daar knap je ook niet van op

  • Volgens Kris Verburgh is havermout het gezondste wat er is, maar uitleggen waarom doet/kan ie niet in zijn boek. Hij neemt ook precies alles klakkeloos over van Harvard studies.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in