Broodbuik Wheat Belly Recepten

Het Brood Buik of Wheat Belly Dieet is gebaseerd op een koolhydraat arm dieet. Het Wheat Belly boek is een groot succes in Amerika, en ook in Nederland is het inmiddels leverbaar. Het Broodbuik Dieetboek heeft als hoofddoel het elimineren van alle tarwe producten zoals brood, pasta en rijst. Maar is dit wel een gezonde manier om gewicht te verliezen?

Brood Buik of Wheat Belly

Als het aan de auteur William Davis ligt, dan zien we naast de bierbuik ook de tarwebuik in ons straatbeeld. William beweert dat volkoren graan ongezond geworden is ten gevolge van de genetische manipulatie van deze producten.  Hij gaat zelfs nog verder en vergelijkt het eten van een sneetje brood met het gebruiken van drugs. Zijn theorie is dat tarwe zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel die garant staat voor een aantal negatieve gevolgen zoals het accumuleren van het lichaam en het bevorderen van vetophoping. Het Broodbuik Dieetboek moet hier een einde aan maken. ‘Met minder tarwe en gluten, verlies je overgewicht en word je weer helemaal gezond’.

9789021553474_VCOVR

 

Gratis Preview Broodbuik Ebook

Het voedingscentrum is minder positief over Broodbuik en lijkt een lobby te voeren voor de tarweindustrie. Oordeel zelf en download de gratis preview van het Broodbuik Ebook.

TarweBuik Dieet

Als je denkt dat alleen geen brood mag eten, dat moet ik je teleurstellen. Ook veel andere voedingsmiddelen worden door William Davids genadeloos onderuit gehaald. Broodbuik is eigenlijk geen goede titel. Tarwebuik zou beter zijn omdat niet alleen brood maar ook producten als koek, snacks en deegwaren die gemaakt zijn van tarwemeel of tarwebloem maken je dik. Producten als fruit, zetmeelrijke groenten, volle granen, peulvruchten, gedroogd fruit, maïs zetmeel en maïsmeel mogen slechts in zeer beperkte mate worden gegeten. Iedereen die zich nu afvraagt wat je wel mag eten kan de onderstaande lijst raadplegen.

Jouw Ervaring met het BroodBuik Dieet

Heb je vragen over het broodbuik dieet? Of wil je jouw ervaring of mening delen met andere bezoekers? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Glutenallergie of coeliakie

Steeds meer mensen zijn hebben een tarweallergie of coeliakie. BroodBuik speelt hier op in, want als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen. Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

Dit mag je eten en drinken tijdens het BroodBuik Dieet

Er wordt geadviseerd om drie maaltijden per dag te nuttigen. Tijdens deze maaltijden mag je producten kiezen uit de volgende basislijst.

Onbeperkt

 • Rauwe noten en zaden
 • Olie
 • Vlees
 • Eieren
 • Kaas
 • Niet-suikerhoudende specerijen (zoals mosterd en salsa)
 • Gemalen lijnzaad
 • Avocado’s
 • Olijven,
 • Kokosnoot
 • Kruiden
 • Ongezoete cacao

Beperkt

 • Zuivel (behalve kaas)
 • Fruit
 • Hele maïs (zoals op de kolf)
 • Vruchtensap
 • Niet-tarwe, niet-gluten granen (zoals quinoa, amarant, en rijst)
 • Bonen, erwten en linzen
 • Sojaproducten (gefermenteerde sojaproducten voorkeur)

Afkicken van Tarwe

Tijdens de eerste fase van dit dieet is het een kwestie van afkicken! Afkicken van tarwe! Gooi alle tarwe producten overboord en zorg dat je went aan deze nieuwe manier van eten. Als je dit hebt bereikt dan ben je waarschijnlijk al vele kilo’s lichter. Je voelt je beter en krijgt meer energie. Het kost enkele dagen, tot enkele weken voor je gewend bent aan deze nieuwe ‘way of life’

Wat kost Broodbuik?

Het volgen van Broodbuik is niet duur, het enige wat je nodig hebt is Het Broodbuik Boek en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Je zult waarschijnlijk zelfs geld besparen omdat je geen tarwe producten meer in je winkelwagentje hoeft te leggen. Niet voor een week, niet voor een maand, maar voor de rest van je leven! Als het aan William Davids ligt tenminste.

Voordelen

 • Volwaardige altenatieve worden aanbevolen (noten en groenten)
 • Je hoeft geen calorieën te tellen
 • Je eet minder gemanipuleerd voedsel
 • Goedkoop dieet

Nadelen

 • Controversieel Dieet
 • Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet toegestaan
 • Weinig variatie
 • Moeilijk te volgen tijdens vakantie of in een restaurant
 • Niet aan te raden op langere termijn

Conclusie BroodBuik Dieet

William Davis is overtuigd van zijn dieet maar wij denken dat BroodBuik onrealistisch en ongezond is. Tarwe (koolhydraten) zijn inderdaad dikmakers maar passen in beperkte mate prima binnen een gezond en verantwoord voedingspatroon.

Jouw Ervaring met het BroodBuik Dieet

Heb je vragen over het broodbuik dieet? Of wil je jouw ervaring of mening delen met andere bezoekers? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Boekrecensie Informatie

Titel: Broodbuik
Auteur: William Davis
Prijs: € 11,50
ISBN: 9789021553474
Kosmos Uitgevers

109 Reacties

 1. Welke andere tarwe zou dan wel gebruikt kunnen worden? zoals spelt? en dan de biologische versie, of de oer granen, wat spelt trouwens ook is.

  vrg kees

 2. Welke gezonde voedingsmiddelen zijn dan niet toegestaan behalve tarwe, mais, aardappelen en suikerrijke producten (zoals bijvoorbeeld honing en vruchtensappen)?
  Hoezo weinig variatie? je hoeft alleen tarwe en suiker te schrappen, er blijven toch nog honderden groenten, noten, fruit etc. over!? Punt is juist dat we door onze tarweverslaving heel weinig variatie hebben!
  Wat is er moeilijk om dit ook tijdens je vakantie te doen (of beter: te laten staan)? en in een restaurant bestel je gewoon een heerlijke maaltijdsalade (natuurlijk zonder aardappels en croutons) of je vraagt ipv de patat wat extra groente of sla, net zo gemakkelijk!
  Tenslotte: waarom is dit niet aan te raden op langere termijn?

  Ik volg nu ca 2,5 jaar in grote lijnen (niet heel strikt) dit ‘dieet’. Binnen een jaar was ik ruim 15 kg vet kwijt en ik voel me er nog steeds prima bij.

 3. Ik zie door het bomen het bos niet niet meer en ik heb al zo veel geld overal ingestoken.
  Ik heb de stempel prikkelbare darm gekregen. Dit uitte zich in een bolle buik vol gas. Uit het fodmap dieet bleek dat ik sowieso niet tegen lactose kan en tarwe ui en knoflook slecht verdraag. Probleem bleek dat ik zonder brood te weinig vezels binnen kreeg dus verstopt waardoor ik na een paar dagen een platte buik weer een ballonbuik had.
  Nu wil ik het brood laten staan en de lactose. Maar hoe krijg je voldoende vezels binnen en krijg je geen honger gevoel. Door mijn fulltime werk heb ik ook weinig tijd voor eten bereiden en daarnaast weinig budget.
  Is dit dieet dan wel geschikt? Ik wil zo graag eens een dag zonder buikklachten.

  • Vezels krijg je via groente en noten. Die mag je zoveel eten als je wilt en dan gaat de honger vanzelf weg. Dit itt bijvoorbeeld brood, chips, pasta, zoetigheden etc. waar je van kan blijven eten.

 4. Ik eet al meer dan een jaar volgens de voedselzandloper wat sterk overeenkomt met het broodbuikdieet. De voedselzandloper geeft in de onderste helft de producten die royaal genomen mogen worden en in het bovenste deel de producten waar je zeer matig mee moet wezen. Het is geen dieet maar een andere manier van eten.
  12 kilo minder zonder moeite. En wat betreft keuze, die is er volop, zeker in combinatie met paleo recepten

 5. Heb eigenlijk een vraag voor William Davis nav artikel in Sir Edmund in de Volkskrant. Op blz 7 wordt gesteld dat we een jodium tekort oplopen als we geen brood meer eten. Volgens het RIVM hebben we 150 microgram jodium per dag nodig. Staat gelijk aan 6 boterhammen per dag. Als je het uit andere voeding moet halen moet je een kilo kaas of 14 glazen melk of 8 eieren per dag eten! Anders kan je een jodium tekort oplopen met als gevolg een opgezette schildklier en vermoeidheid. Ik eet al een tijd geen brood meer en weinig zuivel. Benieuwd naar jouw/ zijn reactie. Vriendelijke groet, Julie Linschoten Jodium is in het engels iodine.

  • Hoi,

   Misschien zit ik er naast, want zoveel verstand heb ik niet van deze dingen.
   Maar ik heb altijd begrepen dat er in Jozo zout jodium zit. Zou je dit zout niet kunnen gebruiken in je eten/maaltijden zodat je jodium inname op pijl houdt?

  • Julie: jodium krijg je binnen door zeewier te eten of bv kelp tabletten van solgar te nemen. Elke Nederlander die afhankelijk is van jodium dmv zout of brood krijgt zoiezo te weinig binnen. Je zou dan zoveel brood en zout moeten eten en dat is slecht. Ook omdat ons brood vol met troep zoals suiker zit en in het jojo zout zit niets gezond meer omdat het geraffineerd is. Kortom alles wat goed was is er uitgehaald en het jodium wat is toegevoegd is veels te weinig. Eet liever zeewier te koop bij bv ekoplaza. Google ook eens. Er is zoveel te krijgen tegenwoordig. Het jodium tekort word ook onderschat. Zelfs doktoren weten er weinig tot niets van.

 6. Thx William Davis voor het schrijven van uw inzichten. Ik ben ervan overtuigd dat uw mening de juiste is. Spijtig dat ik het pas op m’n 41 j gelezen heb …. 41 jaar de commerciële voedingsindustrie rijk gemaakt en m’n eigen gezondheid opgeofferd zonder het te weten ! Beter laat dan nooit !
  Hoeveel mensen zijn zich ervan bewust ….
  Ik hoop na het ontwennen van suiker en granen, zonder kwaaltjes vitaal heel oud te worden .
  Jane

  • Quinoa en boekweit kan je in het boek vinden bij de granen die in beperkte mate zijn toegelaten

   Grtjs

 7. Ik ben zelf tegen 3 maaltijden per dag, dat is alleen social wenselijk gedrag, maar zeker niet goed voor ons, maar voor de rest kan ik me wel vinden in zijn diet.

 8. ik werd jaar op jaar dikker en leed ook aan vermoeidheid en slecht slapen.
  ik ben 55 jaar, 1.69 lengte.
  toen het boek; eetsprookjes gelezen, daarna broodbuik.
  ik eet overwegend vegetarisch, vast ieder jaar, doe aan detox=clisma,
  van alles om een gezond lijf te behouden.
  en toch altijd pijn in gewrichten, obstipatie, moe en andere onduidelijke klachten.
  de kennis van het boek toegepast; heerlijk eten én tegelijkertijd mega afvallen
  zonder moeite, van maat 42 naar maat 36, het vloog er af!!
  nu eet ik boekweitcrackers, maak zelf koekjes van kikkererwten en boekweitmeel,
  met amandelmeel en hazelnoten meel, veel vette vis, noten, groentes, ik let op het GI gehalte van voedsel. gebruik zure zuivel, soyazuivel.
  ik ben blij en ik vertel het door! je moet wel je eigen gezondheid serieus willen nemen.
  je moet er wat voor willen doen!!
  doorzetten vind ik niet zo`n probleem, al dat “gif” in de supermarkten! tis een schande!! volksverlakkerij!! lees etiketten! weiger je gezondheid uit handen te geven.

  héérlijk en veilig!!

  • Hallo

   Ik had net hetzelfde probleem, al jaren bezig met gezonde voeding en er bijna dag en nacht mee bezig, ik had geen gezondheidsproblemen maar wel 15 kilo overgewicht 1.67 m 85 kg en was een echte foodjunk en had altijd honger en zin in zoet. Ik ben slechts (TWEE !!!) 2 dagen geleden volledig gestopt met tarwe en koolhydraten en voel nu reeds verschil, mijn dikke buik is veel minder maar vooral is de voortdurende zin in eten weg.. Merkwaardig, ik weet zeker als het resultaat even spectaculair blijft ik zeker de moed zal vinden deze manier van eten vol te houden.

 9. Het demoniseren van brood en pasta levert William Davis waarschijnlijk miljoenen op.

  Niet gek.

  Datzelfde kun je niet zeggen van al die schapen die zijn evangelie verkondigen

  • Een mooie vergelijking G van Grijnen, je had het zelf kunnen verzinnen (was je nu miljonair geweest… of evangelist)

 10. Ik krijg over enkele dagen visite van mensen die het broodbuikdieet volgen.
  Het is echter moeilijk leuke recepten te vinden op het net. Salades en avocadorecepten vind ik wel maar zoek eerder een recept voor een echte warme maaltijd. Vind ook geen lijstje wat je niet mag eten. Wat met vis ? Gebakken vis of in de oven ? Kan dit ? Het valt me ook op dat de recepten nogal eentonig zijn qua ingrediënten : sla, tomaatjes, avocado, eieren, kip, rauwe salades… Wat met warme, gestoofde groenten zoals wortelen, bloemkool, prei, selder , … ?
  Heeft er iemand een lekker idee of kan je mij helpen wat mag en niet mag ivm vissoorten en groenten ?

 11. Ik ben 25 jaar jaar vegetarisch geweest en at voornamelijk granen en peulvruchten volgens de biologisch dynamische keuken.Ik had een opgeblazen buik en was altijd een beetje moe.Nu weet ik dat koohydraten omgezet worden in glucose en daarna in glycogeen.De lever slaat dit op maar als de lever verzadigd is slaat de rest van de glycogeen zich op in het lichaam en wordt omgezet in vet! Ik kan nu zonder brood en granen en eet gewoon vlees ,biologisch vlees met een vetrandje want vlees heeft een lange verbranding en in het vet zitten de in vet oplosbare vitaminen die we nergens anders vandaan kunnen halen.
  Koolhydraten hebben een korte verbranding en is zeer zwaar werk voor de alvleesklier.
  Ik bestudeer de web site van Mike Donkers en volg ook zijn lezingen,hij heeft mij de ogen doen openen.Ik voel me minder moe en en het opgeblazen gevoel is weg!
  Groetjes Jet

 12. Ik woon in Ierland en ben gewend aan sodabrood Ik bak mijn eigen broob van spelt en rogge
  met veel walnoten erdoor geen gist want ik heb een intolerants voor gist dus gebruikik
  baking soda het is heerlijk en stevig dus et maar twee kleine sneetjes per dag.
  Eet wel veel groente en fruit.Groeten Tineke. en veel vrijheid en frisse lucht.

 13. Hét Broodbuik 30-minuten (of minder) Kookboek

  In (minder dan) 30 minuten een glutenvrije maaltijd op tafel!

  klik hier eb bekijk de actuele broodbuik titels

  Het kan je niet ontgaan zijn: het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu. Het boek Broodbuik van cardioloog William Davis sloeg in als een bom en stond weken in de bestseller 60. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we namelijk niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en diabetes type 2 terugdringen. Terwijl het Voedingscentrum en bakkersorganisaties over elkaar heen buitelden, was Davis onverbiddelijk: gluten en tarwe zijn slecht voor je.

  In Broodbuik onthulde cardioloog William Davis de schadelijke effecten van wat eigenlijk een product van genetisch geknutsel en agribusiness is, dat wordt verkocht aan het publiek als tarwe. Davis trok de verontrustende conclusie dat tarwe de grootste bijdrage is aan de wereldwijde obesitasepidemie – en de opheffing daarvan is de sleutel tot dramatisch gewichtsverlies en een optimale gezondheid.

  Nu is het tijd om de theorie in de praktijk te brengen met het officiële Broodbuik 30-minuten (of minder) Kookboek. Het kookboek bevat meer dan 200 gluten- en tarwevrije gerechten die altijd binnen 30 minuten (of minder) klaar zijn! Lezers krijgen een inleiding in het ABC van tarwevrij koken, plus een gids voor de samenstelling van de broodbuikkeuken en kunnen zo direct aan de slag om een gezonde nieuwe weg te vinden. Het boek is prachtig geïllustreerd met fullcolour fotokaternen en laat de lezers genieten van deze heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, diner, bijgerechten, snacks, desserts en zelfs speciale gelegenheden.

  William Davis is een Amerikaanse cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid. In Nederland ging zijn boek Broodbuik en Het Broodbuik Kookboek al 45.000 keer over de toonbank.

 14. Het is jammer dat zowel de inleiders als velen het boek niet goed hebben gelezen. Het gaat niet gewoon om een afslank dieet, maar om een way of live waarbij moderne Tarwe uit het dieet gelaten wordt. Er wordt haarfijn uitgelegd wat de schadelijke werking is van de gluten in tarwe waardoor er mogelijk verschillende negatieve effecten kunnen zijn op de gezondheid. De mogelijke klachten en aandoeningen zijn ook genoemd als vcoorbeelden. Weglaten van tarwe geeft drastische verbeteringen,(Eigen ervaring). Daarnaast ervaren de meesten na stoppen met tarwe ook een behoorlijke gewichtsvermindering. Er zijn voldoende alternatieve voedingsmiddelen zoals andere graansoorten, en alle andere producten zoals vlees, vis, groenten etc die allemaal normaal gegeten kunnen worden.Ik geloof best dat de voedings industrie hiermee niet gelukkig is. Er zijn echter van vele tarwe onthouders zeer positieve reacties en dat ook doorgaan.

  • Ben het helemaal met je eens en zelfs als Vegetariërs zijnde is het heel goed te doen en ook leuk om te doen want wie wil er nu niet baas zijn over eigen buik

 15. Het is een mooi verhaal van “jochie”. Ik kan het afvalverhaal voor de helft beamen. Maar mijn startpunt was misschien gunstiger.
  Gelukkig heb ik nooit last gehad van brandend maagzuur, maar wel van nachtelijke darmkronkels. Ik werd er soms wakker van. Werd. Nu niet meer dus.

 16. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. Broodbuikdieet. 20 kilo afgevallen in 100 dagen!!!!! Glutenvry biertje x3 per dag. No problem. Vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten, kaas, en veel groenten. Beetje fietsen en klaar is kees. 200 gram per dag!!! Weg bierbuik, oftewel broodbuik. Geen brood, geen pasta, zeer weinig tarwe (want DAT zit echt bijna in ALLES verwerkt, zodat men er ook lekker verslaafd aan blijft) en dus weinig gluten en gliadinen, zeer weinig rijst, weinig aardappels, minder toegevoegde suikers. LAAG G.I. VOEDSEL!!! Voedingcentrum (en andere instanties en clubs) heeft een zwaar dubbele agenda dus NIET naar luisteren, spijtig genoeg. Leest allen het broodbuik boek van William Davis. My hero. Tevens had ik 33 jaar lang last van brandend maagzuur dat- thank God- binnen 24 verdwenen was. Nooit meer teruggekomen! Dankzij alleen stoppen met tarwe, de grootste misdadiger in de geschiedenis vd mensheid. Biggest hoax on this planet, EVER!!! Ik herhaal 100 dagen 20 kilo foetsie. Nooit meer het zuur en ik leef nog lang en gelukkig. 2 ons per dag. Niet stoppen met mn biertje en naar hartelust veel recepten uit William Davis’ boeken proberen. Wow, wat laten we ons massaal neppen. Voedingcentrum: shame on you

 17. Ik vraag me af of er verschil is tussen de massaal geteelde tarwe en de biologisch of biologisch-dynamisch geteelde tarwe.Worden er wel of geen andere tarwerassen gebruikt?

 18. Ik dacht in het boek Broodbuik iets gelezen te hebben over hoe ongezond gerookte vissoorten zijn. Ik zoek me suf maar kan het niet terugvinden. Wie weet waar dit staat??? Kan overigens helemaal niets meer vinden over vis in dit boek.

 19. Hoi!

  Ik eet al jaren geen brood meer en houd me hier best heel streng aan. Toch maak ik een uitzondering voor brood van Hartog uit Amsterdam. Ik krijg daar geen last van en voel me super. Ik val zelfs af. Waar zou dat in zitten? Zij gebruiken biologische tarwe en malen hun eigen meel. Er zit geen broodverbeteraar in en nauwelijks gist. Zo af en toe heb ik zo een trek in brood en dat is dan mijn uitstapje.

  Groetjes Roos

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in