Broodbuik Wheat Belly Recepten

Het Brood Buik of Wheat Belly Dieet is gebaseerd op een koolhydraat arm dieet. Het Wheat Belly boek is een groot succes in Amerika, en ook in Nederland is het inmiddels leverbaar. Het Broodbuik Dieetboek heeft als hoofddoel het elimineren van alle tarwe producten zoals brood, pasta en rijst. Maar is dit wel een gezonde manier om gewicht te verliezen?

Brood Buik of Wheat Belly

Als het aan de auteur William Davis ligt, dan zien we naast de bierbuik ook de tarwebuik in ons straatbeeld. William beweert dat volkoren graan ongezond geworden is ten gevolge van de genetische manipulatie van deze producten.  Hij gaat zelfs nog verder en vergelijkt het eten van een sneetje brood met het gebruiken van drugs. Zijn theorie is dat tarwe zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel die garant staat voor een aantal negatieve gevolgen zoals het accumuleren van het lichaam en het bevorderen van vetophoping. Het Broodbuik Dieetboek moet hier een einde aan maken. ‘Met minder tarwe en gluten, verlies je overgewicht en word je weer helemaal gezond’.

9789021553474_VCOVR

 

Gratis Preview Broodbuik Ebook

Het voedingscentrum is minder positief over Broodbuik en lijkt een lobby te voeren voor de tarweindustrie. Oordeel zelf en download de gratis preview van het Broodbuik Ebook.

TarweBuik Dieet

Als je denkt dat alleen geen brood mag eten, dat moet ik je teleurstellen. Ook veel andere voedingsmiddelen worden door William Davids genadeloos onderuit gehaald. Broodbuik is eigenlijk geen goede titel. Tarwebuik zou beter zijn omdat niet alleen brood maar ook producten als koek, snacks en deegwaren die gemaakt zijn van tarwemeel of tarwebloem maken je dik. Producten als fruit, zetmeelrijke groenten, volle granen, peulvruchten, gedroogd fruit, maïs zetmeel en maïsmeel mogen slechts in zeer beperkte mate worden gegeten. Iedereen die zich nu afvraagt wat je wel mag eten kan de onderstaande lijst raadplegen.

Jouw Ervaring met het BroodBuik Dieet

Heb je vragen over het broodbuik dieet? Of wil je jouw ervaring of mening delen met andere bezoekers? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Glutenallergie of coeliakie

Steeds meer mensen zijn hebben een tarweallergie of coeliakie. BroodBuik speelt hier op in, want als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen. Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

Dit mag je eten en drinken tijdens het BroodBuik Dieet

Er wordt geadviseerd om drie maaltijden per dag te nuttigen. Tijdens deze maaltijden mag je producten kiezen uit de volgende basislijst.

Onbeperkt

 • Rauwe noten en zaden
 • Olie
 • Vlees
 • Eieren
 • Kaas
 • Niet-suikerhoudende specerijen (zoals mosterd en salsa)
 • Gemalen lijnzaad
 • Avocado’s
 • Olijven,
 • Kokosnoot
 • Kruiden
 • Ongezoete cacao

Beperkt

 • Zuivel (behalve kaas)
 • Fruit
 • Hele maïs (zoals op de kolf)
 • Vruchtensap
 • Niet-tarwe, niet-gluten granen (zoals quinoa, amarant, en rijst)
 • Bonen, erwten en linzen
 • Sojaproducten (gefermenteerde sojaproducten voorkeur)

Afkicken van Tarwe

Tijdens de eerste fase van dit dieet is het een kwestie van afkicken! Afkicken van tarwe! Gooi alle tarwe producten overboord en zorg dat je went aan deze nieuwe manier van eten. Als je dit hebt bereikt dan ben je waarschijnlijk al vele kilo’s lichter. Je voelt je beter en krijgt meer energie. Het kost enkele dagen, tot enkele weken voor je gewend bent aan deze nieuwe ‘way of life’

Wat kost Broodbuik?

Het volgen van Broodbuik is niet duur, het enige wat je nodig hebt is Het Broodbuik Boek en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Je zult waarschijnlijk zelfs geld besparen omdat je geen tarwe producten meer in je winkelwagentje hoeft te leggen. Niet voor een week, niet voor een maand, maar voor de rest van je leven! Als het aan William Davids ligt tenminste.

Voordelen

 • Volwaardige altenatieve worden aanbevolen (noten en groenten)
 • Je hoeft geen calorieën te tellen
 • Je eet minder gemanipuleerd voedsel
 • Goedkoop dieet

Nadelen

 • Controversieel Dieet
 • Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet toegestaan
 • Weinig variatie
 • Moeilijk te volgen tijdens vakantie of in een restaurant
 • Niet aan te raden op langere termijn

Conclusie BroodBuik Dieet

William Davis is overtuigd van zijn dieet maar wij denken dat BroodBuik onrealistisch en ongezond is. Tarwe (koolhydraten) zijn inderdaad dikmakers maar passen in beperkte mate prima binnen een gezond en verantwoord voedingspatroon.

Jouw Ervaring met het BroodBuik Dieet

Heb je vragen over het broodbuik dieet? Of wil je jouw ervaring of mening delen met andere bezoekers? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Boekrecensie Informatie

Titel: Broodbuik
Auteur: William Davis
Prijs: € 11,50
ISBN: 9789021553474
Kosmos Uitgevers

109 Reacties

 1. Goedemiddag,

  Op 5 april organiseert de Youth Food Movement een Foodsafari “Broodnodig”. We gaan opzoek naar de wondere wereld achter brood. Van boer, tot molen, industrieel, ambachtelijke bakkers en de eindgebruiker. We zouden het erg interessant vinden om het thema dat wordt besproken in Broodbuik ook aan de orde te stellen op deze dag. Daarom komen wij graag in contact met mensen die het leuk vinden om ons deze dag hier meer over te vertellen. Graag iemand met een bewezen achtergrond met dit thema.

  Wie kent iemand of is zelf iemand die zich hierdoor aangesproken voelt?

  De Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Door middel van evenementen zoals eat-ins, debatten, het Food Film Festival en de YFM-Academie proberen we jongeren om ons heen bewuster te maken van de voedselkeuzes die ze maken.

  Groeten, Marieke

 2. goedemorgen,
  Gisteren gezien waar de broodverbeteraar van wordt gemaakt.Mensenhaar grrrrrrrr ga over op biologisch brood.Mijn vraag in turks zit het niet.En welk brood nog meer niet?Denk ook aan roggebrood o.a.Alvast hartelijk dank.
  Vriendelijke groet,
  Louise

 3. Kun je met dit nieuwe dieet je sport (wielrennen)nog wel goed uitvoeren maw heb je dan geen
  tekorten.Als wielrenner moet je normaliter veel koolhydraten innemen en wat is nu de vervanger???
  Ben zeer benieuwd naar dit antwoord.

  Gr.Alberto

 4. Ik heb een vraag,als je veel sport (wielrennen)kom je dan op deze manier niet in de problemen.
  Maw krijg je dan nog wel de juiste voedings middelen binnen om je sport op een gezonde manier
  uit te oefenen.Ben zeer benieuwd naar reacties hierop.

 5. Goedemiddag,

  Voor een artikel o.a. over de Broodbuik, zou ik graag in contact komen. Kunt u mij gegevens sturen of contact met mij opnemen?
  Dank alvast.

  Met vriendelijke groet,

  Esther Vogel

 6. De conclusie op het boek lijkt mij erg kort door de bocht.

  Waarop baseren jullie dat het onrealistisch en ongezond is?

  Ik heb het boek gelezen net als jullie en hij geeft duidelijk aan hoe je zonder tarwe toch een volledig en gezond voedingspatroon kunt hebben.

  Onrealistisch? Ook dat niet.
  Lastig om de omschakeling te maken, dat wel.
  We zijn nu eenmaal zo gewend aan al onze graanproducten en er zo van overtuigd dat granen goed voor ons zijn dat het aanpassen op de eetgewoonten binnen onze maatschappij een uitdaging is.

  Daarnaast is dit natuurlijk geen objectieve uitspraak over het boek.

 7. Ik vind het lijstje nadelen erg kortzichtig.

  Controversieel Dieet (is dat daadwerkelijk een nadeel?)
  Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet toegestaan(wie zegt dat de niet toegestane voedingsmiddelen dan zo gezond voor je zijn? Het boek geeft een compleet voedingsavies zodat je aan alle benodigde voedingsstoffen kunt komen zonder dat je ongezonde op graan gebaseerde voedingsbronnen hoeft te eten.
  Weinig variatie (er is meer dan genoeg variatie mogelijk, denk al aan de verschillende soorten vis, vlees groenten die je kunt eten en waarvan je een scala aan gerechten mee kunt maken. De enige beperking is je eigen fantasie of het niet begrijpen van het internet.
  Niet aan te raden op langere termijn (totaal niet onderbouwde uitspraak)

 8. Je kan het meeste van het recept terug vinden op volgende link http://koken.vtm.be/sos-piet/recept/speltbrood .
  Ik pas het zelf wel nog aan. Zo gebruik ik ipv boter olijfolie. Een ei doe ik er wel bij want anders brokkelt het brood te veel. Ik laat het deeg in mijn domo broodmachine een 10 tal minuten kneden en dan haal ik het er uit en laat het rijzen in de gewone oven, weliswaar in een andere vorm. Daarna haal ik het er weer uit en kneed heel even en laat het opnieuw rijzen in de oven alvorens te bakken.
  Je moet het brood wel met een mes snijden en niet met een machine want het kruimelt wel. Maar het is super lekker!

  • Broodbuik Totaal Gezond
   De volgende stap in de strijd tegen tarwe

   De bestseller Broodbuik van cardioloog William Davis sloeg in als een bom en stond weken in de bestseller 60. Veel mensen zijn inmiddels overtuigd van de rol die tarwe en gluten spelen bij ons (over)gewicht. Broodbuik Totaal Gezond gaat verder en geeft antwoord op de vraag: wat is de volgende stap in de strijd tegen tarwe?

   In vervolg op de megabestseller Broodbuik helpt dr. William Davis zijn lezers verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en gezondheid door de invloed van tarwe te image003.jpgminimaliseren. Hij vertelt je niet alleen hoe en waarom je nee moet (blijven) zeggen tegen tarwe, maar ook hoe je je gezondheid naar een hoger plan kunt tillen.

   Nieuw in Broodbuik Totaal Gezond:

   · Wat kun je nou precies wel en niet eten?
   · Verschillende scenario’s voor problemen in het tarweloze leven
   · Supplementen die je helpen om je gezondheid te verbeteren als je gestopt bent met tarwe, gluten en granen
   · Wetenschappelijk bewijs voor verbetering van je stemming, slaap, stofwisseling, hart en vaten en sportprestaties
   · Inspirerende verhalen van en over anderen die tarweloos door het leven gaan

   William Davis is een Amerikaanse cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid. In Nederland gingen zijn boeken Broodbuik en Broodbuik Kookboek al meer dan 50.000 keer over de toonbank.

   Broodbuik Totaal Gezond
   Auteur: William Davis
   Prijs: € 18,99
   ISBN: 9789021557908
   Verschijnt: 4 februari 2015
   Kosmos Uitgevers

 9. Elise, ik denk dat het een boel lezers zou helpen als jij je goede speltbroodrecept met ons zou willen delen?. Ik krijg namelijk van gekocht speltbrood, ook in de natuurwinkel, precies dezelfde nare klachten als van tarweberood. zou je het recept voor speltbrood misschien willen vermelden?

 10. Beste Kelly,
  Eigenlijk is er gewoon geen vervanging voor brood, pasta enz. Het enige waar ik uiteindelijk na 15 jaar proberen en testen enz. op ben uitgekomen zijn zelfgemaakte lijnzaadcrackers en cake/koekjes van gemalen notenmeel. Je kunt brood niet vervangen want brood bestaat alleen doordat er tarwe bestaat. Zonder tarwe geen brood, pasta enz. Ik raad je aan om het boek te lezen. Daar staat precies in wat wel en wat niet. (je noemt namelijk en hele rits aan nauurlijke voedingsmiddelen op die allemaal verschillend zijn, sommige zijn granen, sommige zijn zaden, sommige zijn vruchten…)

 11. Hallo,

  Weet er iemand hoe het zit met alternatieven als kamut, amaranth, cassave, gierst, maïs, sorghum, teff,… Zou toch graag brood en pasta eten maar dan broodbuik safe.

 12. Broodbuik is eigenlijk gewoon een aanvulling op wat dr. Atkins al in de jaren zeventig propageerde. Het gaat alleen wat meer in op het ongezonde karakter van hedebndaagse tarwe. Maar de voedingadviezen zijn hetzelfse als die van Atkins, dus die dr. Arkins was zo gek nog niet!
  Het laten staan van tarwe is in onze westerse maatschapij neit gemakkelijk, maar als je het doet zul je zien dat ALLES wat Atkins en nu ook William Davis beloven echt zo werkt. Ben al 15 jaar aan het worstelen met mijn tarweallergie en broodverslaving. Als ik gen tarwe eet, in at voor vorm dan ook, voel ik me goed, als ik eht wel eet voel ik me ziek.

 13. Het officiële Broodbuik Kookboek

  Heerlijke en verrassende recepten bij de besteller Broodbuik

  Het kan je niet ontgaan zijn; het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu. Het boek Broodbuik van cardioloog William Davis sloeg in als een bom en stond weken in de bestseller 60. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we namelijk niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en diabetes type 2 terugdringen. Terwijl het Voedingscentrum en bakkersorganisaties over elkaar heen buitelden, was Davis onverbiddelijk: gluten en tarwe zijn slecht voor je.

  broodbuik kookboek

  In Broodbuik onthulde cardioloog William Davis de schadelijke effecten van wat eigenlijk een product van genetisch geknutsel en agribusiness is, dat wordt verkocht aan het publiek als tarwe. Davis trok de verontrustende conclusie dat tarwe de grootste bijdrage is aan de wereldwijde obesitasepidemie – en de opheffing daarvan is de sleutel tot dramatisch gewichtsverlies en een optimale gezondheid.

  Nu is het tijd om de theorie in de praktijk te brengen met het officiële Broodbuik Kookboek. Het kookboek bevat meer dan 150 gluten- en tarwevrije gerechten voor elke gelegenheid. Van borrelhapjes, hoofdgerechten en bijgerechten tot een heel tarwevrij bak hoofdstuk met de titel ‘De Broodbuikbakkerij’. Het Broodbuik Kookboek met handige boodschappenlijstjes en basis ingrediënten is een onmisbare gids voor een energiek, slank en verrukkelijk leven.

  Als kers op de taart is ook de midprice editie van Broodbuik verschenen. Voor slechts € 12,50 heb je een compleet gebruiksvriendelijk stappenplan in huis om een nieuwe, tarwevrije levensstijl op te bouwen. Bestel hier het Broodbuik Kookboek.

  William Davis is een Amerikaanse cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid. In Nederland ging zijn boek Broodbuik al 25.000 keer over de toonbank.

 14. zitten ook gluten in Aubrey, in spelt, dus niet eten. Wel wat bruine of wilde rijst 80 gram gekookt per dag. Of zoete aardappels ook 80 gram gekookt. S.ochtends kokosmelk met gemalen lijnzaad of omelet met veel groenten.

 15. Ik vind het boek zeer verhelderend en was al een tijd bezig tarwe
  produkten te verminderen. Zo eet ik al een jaar lang speltbrood. Dit wordt steeds meer door de bakker op de hoek klaar gemaakt.
  He viel mij echter op dat er over spelt brood niets wordt gezegd in het boek. Het ks een oergraan dus zeker niet ongezond.
  Ik vroeg mij echter af hoeveel sneetjes je op een dag zou mogen eten

  • Spelt is ook een grassoort, alleen een wat oudere versie dan tarwe. Bij mij geeft het dezelfde spijsverteringsklachten plus maagproblemen.

  • oh ja er was laatst in Keuringsdienst van Waarde een programma over speltbrood. blijkt dat er in Ned. geen richtlijnen voor zijn en dat als er één schep speltmeel door honderd kilo tarwe gaat, je het nog mag verkopen als speltbrood. dus dat brood van de bakker op de hoek… ik zou het niet eten!

 16. Is dit boodbuik proof, wanneer ik dit met
  steviapoeder maak ? of andere suiker ?

  Winko Babat
  Bahan-bahan:
  ingrediënten:
  210 gr. gemalen kokos
  1 zakje vanillesuiker
  210 gr. kleefrijstmeel
  2 eieren
  210 gr. suiker
  zout
  water

  Bahan-bahan:
  ingrediënten:
  Meng in een kom het meel met de kokos en de beide suikers goed door elkaar. Voeg dan de eieren en zout naar smaak toe. Meng wat lauw water door het mengsel totdat er een zacht en glad beslag vormt. Laat dit beslag 1 uur staan. Schenk het beslag daarna uit op bakpapier in een oven op 175gr. Bak het in 15 minuten gaar.

  • stevia is prima maar kleefrijst zit vol met gluten (daardoor kleeft het) dus dat kan je beter weglaten.

 17. Na het lezen van alle reacties op dit artikel, wat grappig genoeg op vetvrij.com staat, ben ik voorzichtig en stel ik dat misschien 10% van mensen die hier reageren, het boek werkelijk hebben ‘gelezen’ en begrepen. De reacties laten zien dat een hoop het boek nogmaals moeten lezen. Het is een zwaar boek om te lezen, waar je niet zomaar doorheen moet bladeren. Ik geloof bijna dat de meeste mensen hier het begin hebben gelezen tot het te ingewikkelt werd en toen doorgeschoven zijn naar het laatste deel, waar de recepten en tips staan om je dag in te delen.
  Wat mij steeds weer verbaasd is de obsessie van de mensen die niets willen veranderen…ze willen, om wat voor reden dan ook brood, dan maar een vervanger, maar men is in de ban van het eten van brood. Waarom? Is het zo moeilijk te accepteren dat het er niet meer is? Waarom moet er nu weer een vervanger komen van andere ingredienten? Lees het boek goed en je weet waarom het beter niet gegeten kan worden. Lees het boek goed en je snapt wat de stoffen in je lichaam doen, die je normaal at. Dit boek staat niet vol beweringen, het staat vol bewijsmateriaal wat tarwe met je doet. Zoek ook de verwijzingen in het boek eens op en lees die er extra bij!!! Vraag me af hoeveel lezers dat hebben gedaan.
  Niemand hoor ik in deze reacties praten over het lezen van etiketten, kijk en lees wat je normaal in je mond stopt, erger nog…wees je bewust wat je in de mond van je kinderen stopt. Hoe moeilijk kan het zijn. Ik denk dat wanneer Mr. Davis een boek uitbrengt waarbij van dag tot dag in staat wat je gaat eten, welke boodschappen je moet kopen en waar, dan kan men het blijkbaar wel verteren. Oh, wacht… Dat heeft onzer aller Sonja Bakker al gedaan. Die kreeg eerst een hoop stront over haar heen omtrent het wel of niet dietiste zijn. Maar toen ze eenmaal de beste marketing formule van dit land had ontdekt, was ze een toppertje. Na het ‘cashen’ van haar succes, horen we steeds minder van haar. Omdat haar wijze ook niet de beste is geweest. Er is in de reacties een paar keer een vraag gesteld over de groentes die je mag eten…er wordt geen antwoord op gegegeven, die persoon die erop reageert citeerd de tekst van het artikel, waar geen groente bij staan…is het raar dat ik dat niet begrijp? Is het raar dat ik mij lichtelijk opwindt op die mensen die een verkeerd antwoord geven en daarmee een ander op het verkeerde pad zetten? Voor alle duidelijkheid: Eet Groente! Eet ze allemaal!
  Voor mij is het duidelijk… Europa is tot op het bot vergiftigt door tarwe en de daaruitvoortvloeiende obsessies met brood, wellicht is dat een bijwerking. Gelukkig kunnen een aantal van jullie voltrots tegen zichzelf zeggen dat ze het boek gelezen hebben. Alle andere….jullie weten zelf wel wie jullie zijn.

 18. Dit boek bevat zeker geen onzin! Ik heb twee jaar geleden de tarwe en de gluten uit mijn menu verbannen en de gevolgen waren in overeenstemming met de strekking van dit boek. Enkele resultaten:Mijn bloeddruk zakte van 145/85 naar 130/70. Ik gebruikte medicijnen voor diabetes type 2 en moest eigenlijk naar sterkere medicijnen; nu gebruik ik helemaal geen medicijnen meer en is mijn bloedsuiker normaal. Maar voor mij het belangrijkste: Ik heb jaren gezucht onder chronische vermoeidheid; ook dit is na de verbanning van tarwe en gluten opgelost. Ik voel mij herboren!

  De voedselindustrie schreeuwde al weken voor de verschijning van dit boek van de daken dat het onzin is wat er in wordt beweerd en dat kan ik me best voorstellen. De redenering dat de beweringen van William Davis niet wetenschappelijk onderbouwd zijn gaat mijns inziens niet op. Er kunnen zeker ook vraagtekens worden gezet bij vele “wetenschappelijke” onderzoeken die door de voedselindustrie zelf worden geciteerd. Veel van die onderzoeken worden gefinancierd door diezelfde voedselindustrie.

  Al met al is broodbuik een zeer lezenswaardig boek. En het is erg eenvoudig om zelf uit te testen of een tarwe en glutenvrij dieet voor u tot verbeteringen leidt! Mocht u de beschreven nadelen van tarwe en gluten zelf ervaren, laat dan de tarwe een weekje staan en kijk wat er gebeurd!

 19. Oh, maar het gaat mij niet om gluten. Het gaat mij om het tegengaan van snelle verbranding. Nieuwe tarwe zorgt voor snelle verbranding, dus snel veel suikers in je bloed, dus snel vetopslag. Oude graansoorten hebben dat minder.

 20. Daarom reageerde ik zo goed op Atkins vwg tarwevrij. Ook ik ben sinds een maand tarwevrij en ben 5 kilo kwijt. . Als kind had ik altijd buikpijn. Werd als aansteller gezien. na Atkins geen darmklachten meer. Daarna toch weer meer tarwe gaan eten. Weer darmklachten. Ook diverse keren op coeliakie getest,maar dat had ik niet. Dankzij dit boek ben ik erachter dat ik niet tegen gluten kan. Glutengevoelig. Kijk eens naar recepten van Atkins en GOK (grip op koolhydraten) en SCD specifieke koolhydraten dieet en LCHF (LOW CARBOHYDRATE HIGH FAT) DIEET. heerlijke recepten. Wat dacht je van een Mokflensje (ff googlen) zonder de zemelen gebruiken. colonclean is ook vlozaad (glutenvrij) of Rookkaascracker (google maar),gekookte eieren met rosbief,augurken,tomaat en mayo en versier het met alfa-alfa en waterkers. Mozarellapannekoekjes met bosvruchten en kaneel. Kwark met slagroom,Omelet met tomaat en kaas.Lijnzaadcrackers (ff googlen). Amandelmeel pannekoekjes. Walnotenbrood. Kokoskoekjes zonder suiker. Kokosrasp met kokosmelk.Ontbijt is makkelijk te doen. en erg lekker. Ik verheug me 4x per dag op het eten. Ik geniet ervan en voel me ook een stuk beter.

  Het enigste is dat sommige restaurants soms niet weten wat erin zit. Dat is een schande. Zou toch iets moeten gebeuren. Laat restaurant een lijst maken wat erin het voedsel zit. Vermijd nu zoveel mogelijk de horeca.

  Kokosrasp met kokosmelk. Ik eet elke dag wat anders. Geen een dag is hetzelfde.

  • Eindelijk iemand die gewoon lekker eet en geniet. Ben zelf een echte fan van Atkins (de echte!) Dieetrevolutie (niet het gezwam over ‘oooo wat een vet!!!)

 21. Niet het boek gekocht, Wel heel simpel brood en tarwe producten geheel verbannen
  Nu zit ik op dag 11 ben ruim 2.5 kilo kwijt niet dat het nodig was(drink gewoon nog m,n wijntje etc), Maar de love handles zijn als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen net als het hardnekkige rond de navel spekje en die beginnende onderkin. ( ik 34 jr ) Heb op dit moment wel moeite met de variatie, de noten en kwark in de ochtend beginnen best wel m,n keel uit te komen de rijs wafels eet ik erg veel .. daar kan dat wel weer normaal beleg op gerookte kip, gerookte rund, kaas eitje etc. De avonden heel makkelijk ! gewoon alles maar dan zonder tarwe, veel rijst of als vervanger van de pasta gewoon wat meer groente en vlees ;)

 22. Er is nog een groot verschil tussen Atkins en ‘oervoeding’ of paleo dat volledig granen vrij is hoor. Heb ooit Atkins gevolgd dat was echt geen aanrader!!! Nu voel ik mij prima met paleo en wil nooit meer terug naar broodtoestanden!

 23. ipv brood kun je kokosrasp gebruiken of amandelmeel zo ie zo als je tegen noten kunt kun je meel maken door noten te malen heel fijn. Laatst ook kokosmeel gekocht. Blijkt gewoon van kokosrasp te zijn gemaakt maar dan heel fijngemalen. Vind kokosrasp lekkerder,kokosmeel proeft zo zandig of je een hap zand naar binnen krijgt. Het Atkins dieet lijkt veel op het dieet wat Davis voorschrijft. En vergeet die repen en chocodranks want ook Atkins was tegen kant en klaar en vond dat de voeding puur natuur moest zijn. De repen zijn pas na zijn dood verkocht. Hij zou zich omdraaien in zijn graf.

  • Ja dat zou hij zeker, dr. Atkins was heel duidelijk over kant en klare prodcucten, namelijk NIET ETEN! maar de commercie heeft ook dr. Atkins visie overgenomen… jammer!

 24. Ik mail dit door omdat ik in de gauwigheid ergens las dat Speltbrood veel beter valt bij mensen. Ik vind het ‘stevige brood’ wat AH nu verkoopt erg lekker en prettig, en je hebt veel minder snel trek.Het Speltbrood is wat lichter, er zit een speciale sticker op. Het leek net of het stevige brood hier in Amsterdam steviger is dan in Amersfoort, misschien uit andere bakkerij? Misschien is het in Den Haag ook niet zo stevig.

  Maar misschien mag je geen brood bij eerste dieet, en bij 2de dieet mag je misschien tijdens die 2 dagen ook geen/minder brood.

  Ik wil het best eens proberen.

 25. In het begin moeilijk gehad ,voor mij was brood eten een verslaving ! Vooral de periode van mijn depressie at ik heel veel brood.Ik was hele dagen moe moe en nog eens moe,kreeg last van ontstekingen in gewrichten.Het gewicht ging razend snel de hoogte in ! Het artikel gelezen van William Davis over tarwe ! Na 2 maanden geen brood te eten ben ik 11 kilo gewicht verloren,mijn vermoeidheid is veel verbetert! Terug brood beginnen eten voor te kijken hoe mijn lichaam reageert op brood.Begon weer meer moe te komen en had weer last van mijn gewrichten! Dus voor mij is het heel zeker geen tarwe meer !

 26. al 15 jaar diabetisch en moet spuiten. Suikers bleven hoog. Viel niets af, ondanks dieet. Tot ik stopte met brood eten. Was verslaafd aan brood. Ben 3 maanden geleden gestopt met brood eten. Was heel moeilijk, blijkt dat koolhydraten verslavend werken.Neem wel het beleg maar zonder brood. Ik heb nu geen last meer van mijn maag. Mijn suikerspiegel is stabiel en ik voel me fitter en spuit minder. Ik ben dan wel geen wetenschapper maar wat ik wel weet is dat brood etc voor mij niet goed is. Oja, leuke bijkomstigheid, ben nu 6 kilo afgevallen zonder dieet.

 27. Broodbuik is een heerlijk boek. Eerder heb ik de Engelse versie gelezen en ben blij met deze vertaling. Het niet meer eten van tarwe, maar gebruik maken van de producten die Wiliams in zijn boek beschrijft doet mijn lichaam goed. Een zege!

 28. Jacqueline, dit is geen veroordeling :) het leven glutenvrij is gewoon heerlijk lekker!!!!
  Het is even een ‘klik’ maken in jouw hoofd en enkele gewoontes aanpassen maar verder is het eigenlijk heel eenvoudig en heel lekker! Google eens oervoeding en paleo daar vind je heerlijke dingen en heel eenvoudig te bereiden ;) succes!

  • Beste Willemien,

   De volgende producten mag je onbeperkt eten tijdens Broodbuik:

   Onbeperkt
   Rauwe noten en zaden
   Olie
   Vlees
   Eieren
   Kaas
   Niet-suikerhoudende specerijen (zoals mosterd en salsa)
   Gemalen lijnzaad
   Avocado’s
   Olijven
   Kokosnoot
   Kruiden
   Ongezoete cacao

   Sanne

  • Hi Jaqueline, veroordeeld… ja zo voelt het eigenlijk wel, ook na 15 jaar worstelen. maar dat komt volgens mij alleen maar omdat het in onze westerse maatschappij zo moeilijk is om GEEN tarwe te eten. ontbijt, lunch, diner en snacks, overal zit het in, zelfs in producten waar je het niet in zou verwachten, zoals vleeswaren, kaas, ijs. en de kant en klare ´glutenvrije´ producten die moet je ook al niet hebben. maar toch, als je geen tarwe meer eet zoel je je gewoon veel en veel beter. gelukkig is de maatschappij langzaam maar zeker bewuster aan het worden, dus over een poosje zal het minder moeilijk zijn want zullen er steeds meer mensen tarwevrij willen zijn.

 29. gewicht schommelt altijd een beetje natuurlijk Leo, gewoon opletten wat je eet en wat extra groenten toevoegen? Ik volg de paleo leefstijl en eet oervoeding. Alles zo puur mogelijk geen toevoegingen geen suikers en geen lactose en uiteraard geen tarwe, mijn gewicht blijft gewoon al een tijdje stabiel nu :) als ik nog wat wil afvallen zal het van beweging en of portiegroottes afhangen ;) misschien is dat een tip?

 30. Wonderbaarlijk. Al die aandoeningen die zijn verdwenen. Ik had soms ’s nachts van darmkrampen. Werd er wakker van. Dacht dat het lag aan het roken. Daar ben ik toen mee gestopt. Maar de krampen bleven komen, het liefst middenin de nacht. Nu zijn die voorbij. Dankzij geen tarwe meer. En ook 8 kg kwijt. Maar de laatste tijd zijn er stiekem weer twee bij. Tja, iemand ’n adviesje?

  • Hai Leo, Ook ik ben van brood afgestapt. Had even wat moeilijkheden met vervanging. Heb het boek de Voedselzandloper van Kris Verburg gekocht en in 1 adem uitgelezen. Door hem van brood afgestapt. Hij heeft gezonde snacks, misschien iets voor jou om te lezen en het beste eruit te halen.
   Groetjes

 31. Hoi Elise, ik eet niets van tarwe meer. Let op in speltbrood zit ook tarwe!!!! Puur speltbrood is hier niet te vinden of je moet het zelf maken ;) Verder komt het er op neer om niets maar dan ook niets te eten wat al door iemand anders werd bewerkt of klaargemaakt! want in alles zitten gluten zelfs in vlees. Denk maar aan de kleurrijke randjes die ze rond hamburgers maken (broodkruimels) zo wordt er ook bloem verwerkt in gehakt enz… in kant en klaar kruidenmengelingen… gluten… in alles wat kant en klaar is zit wel iets van tarwe! opletten dus!

  • Ik koop zuivere speltbloem in de natuurwinkel en bak mijn speltbrood zelf. Op de verpakking staat dat het echt zuivere speltbloem is, dus geloof ik dat wel. Ik bakte al jaren zelf brood, maar had nog nooit zuiver speltbrood gebakken. Na wat zoekwerk en proberen is het gelukt en is het lekker.

 32. Ben maanden geleden begonnen met het schrappen van tarwe na veel fysiek leed. Chronische gewrichtspijnen die mij zo goed als kreupel achter lieten in de zetel, diabetes type 2 (met zwaarste dosis medicatie), chronische reflux, slapeloosheid, depressie, noem maar op en ik had er last van. Na 5 dagen zonder tarwe had ik niets van pijnen meer, na 2 weken was de chronische reflux weg, na een maand was de slapeloosheid en de depressie als sneeuw voor de zon verdwenen, de diabetes is volledig verdwenen ik moet niets van medicatie meer nemen én ik ben 9 kg kwijt en heb nu een perfect normaal BMI! Ik leef terug volop na 14 jaar sociaal isolement. Geen tarwe eten is geen moeite en ook op restaurant lukt dat perfect! ik geniet terug volop van mijn leven en ik wil geen tarwekorrel meer aanraken!!!!!!!!

  • Hey Ilse,

   Eet je dan totaal geen brood meer? Of alleen geen tarwe meer? Ik eet wel nog brood maar dan wel speltbrood.

  • Wat goed Ilse! En wat fijn dat je zo snel resultaat merkt! En dan is het weer heerlijk om erop uit te kunnen trekken en weer echt te kunnen leven. Ga zo door :)

 33. Over andeehalve week ga ik beginnen met dit dieet. een nieuwe manier van leven denk ik, aangezien ook ik verslaafd beb aan brood! ben benieuwd. nog meer mensen die gaan beginnen of al bezig zijn? wat zijn de ervaringen? groetjes Paulien

  • Dag Paulien, succes!
   Ik ben al zo´n 15 jaar aan het worstelen met mijn tarwe allergie. soms gaat het goed, soms wat minder goed. Wat ik je wil aanraden: lees ook dr. Atkins. die man was jaren geleden al bezig met precies hetzelfde! en zoek een online forum om ideeën en recepten uit te wisselen. daar heb je enorm veel steun aan.
   als je dit serieus gaat doen moet je beslissen om gewoon te stoppen met brood, koekjes, pasta enz. de textuur en structuur van tarwe is uniek en niet te vervangen door iets anders. val niet in de valkuil van het per se tarweproducten te willen vervangen door dezelfde producten, maar dan met vervangende ingrediënten. het werkt gewoon niet.

 34. Dit boek is een aanrader. ik had de originele Engelse versie al gelezen en denk dat deze Nederlandse vertaling nog veel besproken zal worden.

 35. Wat met spelt? Zuiver speltbrood? Ook ongezond? Ik bak zelf brood en binnen ons gezin werd steeds tamelijk veel brood gegeten. Ik bak sinds vorige week voor mezelf speltbrood en merk wel een verschil in mijn darmen (minder opgeblazen). Als ook speltbrood niet gezond is, wat mag dan wel nog? Alleen groenten en fruit zie ik ook niet echt zitten…

  • Het boek gaat verder dan alleen tarwe verbannen… Maar hij geeft wel echt advies hoe je dag eruit kan gaan zien qua voeding. Ook heeft hij een aantal hele goeie recepten in het boek. Kortom… eigenlijk moet je het boek wel hebben gelezen, wil je er echt iets mee kunnen en snappen waar ’t ‘m allemaal in zit.

 36. ‘Nadelen:
  Controversieel Dieet
  Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet toegestaan
  Weinig variatie
  Moeilijk te volgen tijdens vakantie of in een restaurant
  Niet aan te raden op langere termijn’

  Niet controversieel, tarwe is geen basisbehoefte van de mens. De oermens at geen tarwe en had een prima gebit en was prima gezond.
  Tarwe is niet gezond.
  Je gaat gevarieerder eten omdat je het eentonige tarwe elimineert. Geen tarwemeel, tarwekoek, pasta van tarwe, pizza van tarwe, toastjes van tarwe, gebak van tarwe etc. Alsof dat niet eenzijdig is.
  Moeilijk te volgen tijdens vakantie? Valt reuze mee. In een restaurant is het inderdaad soms lastig, maar steeds meer restaurants hebben glutenvrij op de menukaart staan.
  Hoezo niet aan te raden op lange termijn? Juist aan te raden voor altijd! Je valt af en je wordt gezonder. Tarwe is verslavend maar binnen korte tijd mis je het niet meer en is het heerlijk dat je 1/3e van de supermarkt kan overslaan.

  • tja, kan je je toch afvragen wat men bedoelt met ‘gezonde voedingsmiddelen’ en wie dat dan heeft bepaald, dat die middelen ‘gezond’ zouden zijn. maar oke, daar gaat het boek Broodbuik dan ook over! enne… vroeger vond men melk ook gezond!

  • Ik kreeg als tip om volkoren pasta te kiezen ipv gewone, ook heel lekker en voedzaam. Als je er wat meer geld aan wilt en kunt besteden kun je die beter in een reform winkel halen. Maar speltpasta en speltbrood werden juist afgeraden.

  • Granen worden in zeer beperkte mate toegestaan. Tussen de 50-100 koolhydraten per dag…. Davis heeft een recept erin staan waarin hij ‘pasta’ maakt van courgette. Verrukkelijk!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in