Broodbuik Wheat Belly Recepten

Het Brood Buik of Wheat Belly Dieet is gebaseerd op een koolhydraat arm dieet. Het Wheat Belly boek is een groot succes in Amerika, en ook in Nederland is het inmiddels leverbaar. Het Broodbuik Dieetboek heeft als hoofddoel het elimineren van alle tarwe producten zoals brood, pasta en rijst. Maar is dit wel een gezonde manier om gewicht te verliezen?

Brood Buik of Wheat Belly

Als het aan de auteur William Davis ligt, dan zien we naast de bierbuik ook de tarwebuik in ons straatbeeld. William beweert dat volkoren graan ongezond geworden is ten gevolge van de genetische manipulatie van deze producten.  Hij gaat zelfs nog verder en vergelijkt het eten van een sneetje brood met het gebruiken van drugs. Zijn theorie is dat tarwe zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel die garant staat voor een aantal negatieve gevolgen zoals het accumuleren van het lichaam en het bevorderen van vetophoping. Het Broodbuik Dieetboek moet hier een einde aan maken. ‘Met minder tarwe en gluten, verlies je overgewicht en word je weer helemaal gezond’.

9789021553474_VCOVR

 

Gratis Preview Broodbuik Ebook

Het voedingscentrum is minder positief over Broodbuik en lijkt een lobby te voeren voor de tarweindustrie. Oordeel zelf en download de gratis preview van het Broodbuik Ebook.

TarweBuik Dieet

Als je denkt dat alleen geen brood mag eten, dat moet ik je teleurstellen. Ook veel andere voedingsmiddelen worden door William Davids genadeloos onderuit gehaald. Broodbuik is eigenlijk geen goede titel. Tarwebuik zou beter zijn omdat niet alleen brood maar ook producten als koek, snacks en deegwaren die gemaakt zijn van tarwemeel of tarwebloem maken je dik. Producten als fruit, zetmeelrijke groenten, volle granen, peulvruchten, gedroogd fruit, maïs zetmeel en maïsmeel mogen slechts in zeer beperkte mate worden gegeten. Iedereen die zich nu afvraagt wat je wel mag eten kan de onderstaande lijst raadplegen.

Jouw Ervaring met het BroodBuik Dieet

Heb je vragen over het broodbuik dieet? Of wil je jouw ervaring of mening delen met andere bezoekers? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Glutenallergie of coeliakie

Steeds meer mensen zijn hebben een tarweallergie of coeliakie. BroodBuik speelt hier op in, want als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen. Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

Dit mag je eten en drinken tijdens het BroodBuik Dieet

Er wordt geadviseerd om drie maaltijden per dag te nuttigen. Tijdens deze maaltijden mag je producten kiezen uit de volgende basislijst.

Onbeperkt

 • Rauwe noten en zaden
 • Olie
 • Vlees
 • Eieren
 • Kaas
 • Niet-suikerhoudende specerijen (zoals mosterd en salsa)
 • Gemalen lijnzaad
 • Avocado’s
 • Olijven,
 • Kokosnoot
 • Kruiden
 • Ongezoete cacao

Beperkt

 • Zuivel (behalve kaas)
 • Fruit
 • Hele maïs (zoals op de kolf)
 • Vruchtensap
 • Niet-tarwe, niet-gluten granen (zoals quinoa, amarant, en rijst)
 • Bonen, erwten en linzen
 • Sojaproducten (gefermenteerde sojaproducten voorkeur)

Afkicken van Tarwe

Tijdens de eerste fase van dit dieet is het een kwestie van afkicken! Afkicken van tarwe! Gooi alle tarwe producten overboord en zorg dat je went aan deze nieuwe manier van eten. Als je dit hebt bereikt dan ben je waarschijnlijk al vele kilo’s lichter. Je voelt je beter en krijgt meer energie. Het kost enkele dagen, tot enkele weken voor je gewend bent aan deze nieuwe ‘way of life’

Wat kost Broodbuik?

Het volgen van Broodbuik is niet duur, het enige wat je nodig hebt is Het Broodbuik Boek en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Je zult waarschijnlijk zelfs geld besparen omdat je geen tarwe producten meer in je winkelwagentje hoeft te leggen. Niet voor een week, niet voor een maand, maar voor de rest van je leven! Als het aan William Davids ligt tenminste.

Voordelen

 • Volwaardige altenatieve worden aanbevolen (noten en groenten)
 • Je hoeft geen calorieën te tellen
 • Je eet minder gemanipuleerd voedsel
 • Goedkoop dieet

Nadelen

 • Controversieel Dieet
 • Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet toegestaan
 • Weinig variatie
 • Moeilijk te volgen tijdens vakantie of in een restaurant
 • Niet aan te raden op langere termijn

Conclusie BroodBuik Dieet

William Davis is overtuigd van zijn dieet maar wij denken dat BroodBuik onrealistisch en ongezond is. Tarwe (koolhydraten) zijn inderdaad dikmakers maar passen in beperkte mate prima binnen een gezond en verantwoord voedingspatroon.

Jouw Ervaring met het BroodBuik Dieet

Heb je vragen over het broodbuik dieet? Of wil je jouw ervaring of mening delen met andere bezoekers? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Boekrecensie Informatie

Titel: Broodbuik
Auteur: William Davis
Prijs: € 11,50
ISBN: 9789021553474
Kosmos Uitgevers

109 Reacties

 1. Goedemiddag,

  Op 5 april organiseert de Youth Food Movement een Foodsafari “Broodnodig”. We gaan opzoek naar de wondere wereld achter brood. Van boer, tot molen, industrieel, ambachtelijke bakkers en de eindgebruiker. We zouden het erg interessant vinden om het thema dat wordt besproken in Broodbuik ook aan de orde te stellen op deze dag. Daarom komen wij graag in contact met mensen die het leuk vinden om ons deze dag hier meer over te vertellen. Graag iemand met een bewezen achtergrond met dit thema.

  Wie kent iemand of is zelf iemand die zich hierdoor aangesproken voelt?

  De Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Door middel van evenementen zoals eat-ins, debatten, het Food Film Festival en de YFM-Academie proberen we jongeren om ons heen bewuster te maken van de voedselkeuzes die ze maken.

  Groeten, Marieke

 2. goedemorgen,
  Gisteren gezien waar de broodverbeteraar van wordt gemaakt.Mensenhaar grrrrrrrr ga over op biologisch brood.Mijn vraag in turks zit het niet.En welk brood nog meer niet?Denk ook aan roggebrood o.a.Alvast hartelijk dank.
  Vriendelijke groet,
  Louise

 3. Kun je met dit nieuwe dieet je sport (wielrennen)nog wel goed uitvoeren maw heb je dan geen
  tekorten.Als wielrenner moet je normaliter veel koolhydraten innemen en wat is nu de vervanger???
  Ben zeer benieuwd naar dit antwoord.

  Gr.Alberto

 4. Ik heb een vraag,als je veel sport (wielrennen)kom je dan op deze manier niet in de problemen.
  Maw krijg je dan nog wel de juiste voedings middelen binnen om je sport op een gezonde manier
  uit te oefenen.Ben zeer benieuwd naar reacties hierop.

 5. Goedemiddag,

  Voor een artikel o.a. over de Broodbuik, zou ik graag in contact komen. Kunt u mij gegevens sturen of contact met mij opnemen?
  Dank alvast.

  Met vriendelijke groet,

  Esther Vogel

 6. De conclusie op het boek lijkt mij erg kort door de bocht.

  Waarop baseren jullie dat het onrealistisch en ongezond is?

  Ik heb het boek gelezen net als jullie en hij geeft duidelijk aan hoe je zonder tarwe toch een volledig en gezond voedingspatroon kunt hebben.

  Onrealistisch? Ook dat niet.
  Lastig om de omschakeling te maken, dat wel.
  We zijn nu eenmaal zo gewend aan al onze graanproducten en er zo van overtuigd dat granen goed voor ons zijn dat het aanpassen op de eetgewoonten binnen onze maatschappij een uitdaging is.

  Daarnaast is dit natuurlijk geen objectieve uitspraak over het boek.

 7. Ik vind het lijstje nadelen erg kortzichtig.

  Controversieel Dieet (is dat daadwerkelijk een nadeel?)
  Veel gezonde voedingsmiddelen zijn niet toegestaan(wie zegt dat de niet toegestane voedingsmiddelen dan zo gezond voor je zijn? Het boek geeft een compleet voedingsavies zodat je aan alle benodigde voedingsstoffen kunt komen zonder dat je ongezonde op graan gebaseerde voedingsbronnen hoeft te eten.
  Weinig variatie (er is meer dan genoeg variatie mogelijk, denk al aan de verschillende soorten vis, vlees groenten die je kunt eten en waarvan je een scala aan gerechten mee kunt maken. De enige beperking is je eigen fantasie of het niet begrijpen van het internet.
  Niet aan te raden op langere termijn (totaal niet onderbouwde uitspraak)

 8. Je kan het meeste van het recept terug vinden op volgende link http://koken.vtm.be/sos-piet/recept/speltbrood .
  Ik pas het zelf wel nog aan. Zo gebruik ik ipv boter olijfolie. Een ei doe ik er wel bij want anders brokkelt het brood te veel. Ik laat het deeg in mijn domo broodmachine een 10 tal minuten kneden en dan haal ik het er uit en laat het rijzen in de gewone oven, weliswaar in een andere vorm. Daarna haal ik het er weer uit en kneed heel even en laat het opnieuw rijzen in de oven alvorens te bakken.
  Je moet het brood wel met een mes snijden en niet met een machine want het kruimelt wel. Maar het is super lekker!

  • Broodbuik Totaal Gezond
   De volgende stap in de strijd tegen tarwe

   De bestseller Broodbuik van cardioloog William Davis sloeg in als een bom en stond weken in de bestseller 60. Veel mensen zijn inmiddels overtuigd van de rol die tarwe en gluten spelen bij ons (over)gewicht. Broodbuik Totaal Gezond gaat verder en geeft antwoord op de vraag: wat is de volgende stap in de strijd tegen tarwe?

   In vervolg op de megabestseller Broodbuik helpt dr. William Davis zijn lezers verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en gezondheid door de invloed van tarwe te image003.jpgminimaliseren. Hij vertelt je niet alleen hoe en waarom je nee moet (blijven) zeggen tegen tarwe, maar ook hoe je je gezondheid naar een hoger plan kunt tillen.

   Nieuw in Broodbuik Totaal Gezond:

   · Wat kun je nou precies wel en niet eten?
   · Verschillende scenario’s voor problemen in het tarweloze leven
   · Supplementen die je helpen om je gezondheid te verbeteren als je gestopt bent met tarwe, gluten en granen
   · Wetenschappelijk bewijs voor verbetering van je stemming, slaap, stofwisseling, hart en vaten en sportprestaties
   · Inspirerende verhalen van en over anderen die tarweloos door het leven gaan

   William Davis is een Amerikaanse cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid. In Nederland gingen zijn boeken Broodbuik en Broodbuik Kookboek al meer dan 50.000 keer over de toonbank.

   Broodbuik Totaal Gezond
   Auteur: William Davis
   Prijs: € 18,99
   ISBN: 9789021557908
   Verschijnt: 4 februari 2015
   Kosmos Uitgevers

 9. Elise, ik denk dat het een boel lezers zou helpen als jij je goede speltbroodrecept met ons zou willen delen?. Ik krijg namelijk van gekocht speltbrood, ook in de natuurwinkel, precies dezelfde nare klachten als van tarweberood. zou je het recept voor speltbrood misschien willen vermelden?

 10. Beste Kelly,
  Eigenlijk is er gewoon geen vervanging voor brood, pasta enz. Het enige waar ik uiteindelijk na 15 jaar proberen en testen enz. op ben uitgekomen zijn zelfgemaakte lijnzaadcrackers en cake/koekjes van gemalen notenmeel. Je kunt brood niet vervangen want brood bestaat alleen doordat er tarwe bestaat. Zonder tarwe geen brood, pasta enz. Ik raad je aan om het boek te lezen. Daar staat precies in wat wel en wat niet. (je noemt namelijk en hele rits aan nauurlijke voedingsmiddelen op die allemaal verschillend zijn, sommige zijn granen, sommige zijn zaden, sommige zijn vruchten…)

 11. Hallo,

  Weet er iemand hoe het zit met alternatieven als kamut, amaranth, cassave, gierst, maïs, sorghum, teff,… Zou toch graag brood en pasta eten maar dan broodbuik safe.

 12. Broodbuik is eigenlijk gewoon een aanvulling op wat dr. Atkins al in de jaren zeventig propageerde. Het gaat alleen wat meer in op het ongezonde karakter van hedebndaagse tarwe. Maar de voedingadviezen zijn hetzelfse als die van Atkins, dus die dr. Arkins was zo gek nog niet!
  Het laten staan van tarwe is in onze westerse maatschapij neit gemakkelijk, maar als je het doet zul je zien dat ALLES wat Atkins en nu ook William Davis beloven echt zo werkt. Ben al 15 jaar aan het worstelen met mijn tarweallergie en broodverslaving. Als ik gen tarwe eet, in at voor vorm dan ook, voel ik me goed, als ik eht wel eet voel ik me ziek.

 13. Het officiële Broodbuik Kookboek

  Heerlijke en verrassende recepten bij de besteller Broodbuik

  Het kan je niet ontgaan zijn; het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu. Het boek Broodbuik van cardioloog William Davis sloeg in als een bom en stond weken in de bestseller 60. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we namelijk niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en diabetes type 2 terugdringen. Terwijl het Voedingscentrum en bakkersorganisaties over elkaar heen buitelden, was Davis onverbiddelijk: gluten en tarwe zijn slecht voor je.

  broodbuik kookboek

  In Broodbuik onthulde cardioloog William Davis de schadelijke effecten van wat eigenlijk een product van genetisch geknutsel en agribusiness is, dat wordt verkocht aan het publiek als tarwe. Davis trok de verontrustende conclusie dat tarwe de grootste bijdrage is aan de wereldwijde obesitasepidemie – en de opheffing daarvan is de sleutel tot dramatisch gewichtsverlies en een optimale gezondheid.

  Nu is het tijd om de theorie in de praktijk te brengen met het officiële Broodbuik Kookboek. Het kookboek bevat meer dan 150 gluten- en tarwevrije gerechten voor elke gelegenheid. Van borrelhapjes, hoofdgerechten en bijgerechten tot een heel tarwevrij bak hoofdstuk met de titel ‘De Broodbuikbakkerij’. Het Broodbuik Kookboek met handige boodschappenlijstjes en basis ingrediënten is een onmisbare gids voor een energiek, slank en verrukkelijk leven.

  Als kers op de taart is ook de midprice editie van Broodbuik verschenen. Voor slechts € 12,50 heb je een compleet gebruiksvriendelijk stappenplan in huis om een nieuwe, tarwevrije levensstijl op te bouwen. Bestel hier het Broodbuik Kookboek.

  William Davis is een Amerikaanse cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid. In Nederland ging zijn boek Broodbuik al 25.000 keer over de toonbank.

 14. zitten ook gluten in Aubrey, in spelt, dus niet eten. Wel wat bruine of wilde rijst 80 gram gekookt per dag. Of zoete aardappels ook 80 gram gekookt. S.ochtends kokosmelk met gemalen lijnzaad of omelet met veel groenten.

 15. Ik vind het boek zeer verhelderend en was al een tijd bezig tarwe
  produkten te verminderen. Zo eet ik al een jaar lang speltbrood. Dit wordt steeds meer door de bakker op de hoek klaar gemaakt.
  He viel mij echter op dat er over spelt brood niets wordt gezegd in het boek. Het ks een oergraan dus zeker niet ongezond.
  Ik vroeg mij echter af hoeveel sneetjes je op een dag zou mogen eten

  • Spelt is ook een grassoort, alleen een wat oudere versie dan tarwe. Bij mij geeft het dezelfde spijsverteringsklachten plus maagproblemen.

  • oh ja er was laatst in Keuringsdienst van Waarde een programma over speltbrood. blijkt dat er in Ned. geen richtlijnen voor zijn en dat als er één schep speltmeel door honderd kilo tarwe gaat, je het nog mag verkopen als speltbrood. dus dat brood van de bakker op de hoek… ik zou het niet eten!

 16. Is dit boodbuik proof, wanneer ik dit met
  steviapoeder maak ? of andere suiker ?

  Winko Babat
  Bahan-bahan:
  ingrediënten:
  210 gr. gemalen kokos
  1 zakje vanillesuiker
  210 gr. kleefrijstmeel
  2 eieren
  210 gr. suiker
  zout
  water

  Bahan-bahan:
  ingrediënten:
  Meng in een kom het meel met de kokos en de beide suikers goed door elkaar. Voeg dan de eieren en zout naar smaak toe. Meng wat lauw water door het mengsel totdat er een zacht en glad beslag vormt. Laat dit beslag 1 uur staan. Schenk het beslag daarna uit op bakpapier in een oven op 175gr. Bak het in 15 minuten gaar.

  • stevia is prima maar kleefrijst zit vol met gluten (daardoor kleeft het) dus dat kan je beter weglaten.

 17. Na het lezen van alle reacties op dit artikel, wat grappig genoeg op vetvrij.com staat, ben ik voorzichtig en stel ik dat misschien 10% van mensen die hier reageren, het boek werkelijk hebben ‘gelezen’ en begrepen. De reacties laten zien dat een hoop het boek nogmaals moeten lezen. Het is een zwaar boek om te lezen, waar je niet zomaar doorheen moet bladeren. Ik geloof bijna dat de meeste mensen hier het begin hebben gelezen tot het te ingewikkelt werd en toen doorgeschoven zijn naar het laatste deel, waar de recepten en tips staan om je dag in te delen.
  Wat mij steeds weer verbaasd is de obsessie van de mensen die niets willen veranderen…ze willen, om wat voor reden dan ook brood, dan maar een vervanger, maar men is in de ban van het eten van brood. Waarom? Is het zo moeilijk te accepteren dat het er niet meer is? Waarom moet er nu weer een vervanger komen van andere ingredienten? Lees het boek goed en je weet waarom het beter niet gegeten kan worden. Lees het boek goed en je snapt wat de stoffen in je lichaam doen, die je normaal at. Dit boek staat niet vol beweringen, het staat vol bewijsmateriaal wat tarwe met je doet. Zoek ook de verwijzingen in het boek eens op en lees die er extra bij!!! Vraag me af hoeveel lezers dat hebben gedaan.
  Niemand hoor ik in deze reacties praten over het lezen van etiketten, kijk en lees wat je normaal in je mond stopt, erger nog…wees je bewust wat je in de mond van je kinderen stopt. Hoe moeilijk kan het zijn. Ik denk dat wanneer Mr. Davis een boek uitbrengt waarbij van dag tot dag in staat wat je gaat eten, welke boodschappen je moet kopen en waar, dan kan men het blijkbaar wel verteren. Oh, wacht… Dat heeft onzer aller Sonja Bakker al gedaan. Die kreeg eerst een hoop stront over haar heen omtrent het wel of niet dietiste zijn. Maar toen ze eenmaal de beste marketing formule van dit land had ontdekt, was ze een toppertje. Na het ‘cashen’ van haar succes, horen we steeds minder van haar. Omdat haar wijze ook niet de beste is geweest. Er is in de reacties een paar keer een vraag gesteld over de groentes die je mag eten…er wordt geen antwoord op gegegeven, die persoon die erop reageert citeerd de tekst van het artikel, waar geen groente bij staan…is het raar dat ik dat niet begrijp? Is het raar dat ik mij lichtelijk opwindt op die mensen die een verkeerd antwoord geven en daarmee een ander op het verkeerde pad zetten? Voor alle duidelijkheid: Eet Groente! Eet ze allemaal!
  Voor mij is het duidelijk… Europa is tot op het bot vergiftigt door tarwe en de daaruitvoortvloeiende obsessies met brood, wellicht is dat een bijwerking. Gelukkig kunnen een aantal van jullie voltrots tegen zichzelf zeggen dat ze het boek gelezen hebben. Alle andere….jullie weten zelf wel wie jullie zijn.

 18. Dit boek bevat zeker geen onzin! Ik heb twee jaar geleden de tarwe en de gluten uit mijn menu verbannen en de gevolgen waren in overeenstemming met de strekking van dit boek. Enkele resultaten:Mijn bloeddruk zakte van 145/85 naar 130/70. Ik gebruikte medicijnen voor diabetes type 2 en moest eigenlijk naar sterkere medicijnen; nu gebruik ik helemaal geen medicijnen meer en is mijn bloedsuiker normaal. Maar voor mij het belangrijkste: Ik heb jaren gezucht onder chronische vermoeidheid; ook dit is na de verbanning van tarwe en gluten opgelost. Ik voel mij herboren!

  De voedselindustrie schreeuwde al weken voor de verschijning van dit boek van de daken dat het onzin is wat er in wordt beweerd en dat kan ik me best voorstellen. De redenering dat de beweringen van William Davis niet wetenschappelijk onderbouwd zijn gaat mijns inziens niet op. Er kunnen zeker ook vraagtekens worden gezet bij vele “wetenschappelijke” onderzoeken die door de voedselindustrie zelf worden geciteerd. Veel van die onderzoeken worden gefinancierd door diezelfde voedselindustrie.

  Al met al is broodbuik een zeer lezenswaardig boek. En het is erg eenvoudig om zelf uit te testen of een tarwe en glutenvrij dieet voor u tot verbeteringen leidt! Mocht u de beschreven nadelen van tarwe en gluten zelf ervaren, laat dan de tarwe een weekje staan en kijk wat er gebeurd!

 19. Oh, maar het gaat mij niet om gluten. Het gaat mij om het tegengaan van snelle verbranding. Nieuwe tarwe zorgt voor snelle verbranding, dus snel veel suikers in je bloed, dus snel vetopslag. Oude graansoorten hebben dat minder.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in