Broodje gezond ongezond of echt gezond?

Wanneer we een Broodje gezond eten geeft ons dat het idee dat we goed bezig zijn. Maar is een broodje gezond eigenlijk wel zo gezond? En is het bevorderlijk voor je figuur?

We kunnen toch wel wat vraagtekens gaan zetten als we kijken waar een broodje gezond van gemaakt is.

Als eerste zijn de broodjes meestal van witte bloem gemaakt, het is een zeldzaamheid dat het een echt volkoren broodje is. In een wit broodje zitten geen vezels en vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmflora die essentieel is voor een goede gezondheid. In witte broodjes zitten weinig tot geen vitamines en mineralen, sterker nog het rooft ons lichaam leeg van B-vitamines voor de vertering. Witte broodjes zullen ook het lichaam alleen maar verzuren wat weer ten koste gaat van onze calcium-, magnesium- en zinkhuishouding. Verzuring van het lichaam kan overgewicht tot gevolg hebben. Vaak zit er in deze broodjes ook suiker verwerkt wat het geheel nog erger maakt.

De groente die erop ligt is matig. Komkommers, sla en tomaten zijn zwaar bespoten en omdat ze gekweekt zijn in kassen op kunstmest is de vitaminewaarde van deze producten ook ver te zoeken. Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

Ook ligt er een plak ham op (varkensvlees). Dit is een dierlijk product en er zitten veel verzadigde vetten in, maar ook resten van antibiotica en inentingen. Bovendien is varkensvlees erg slecht voor de darmen en moeilijk te verteren. Het gaat vaak zelfs rotten in onze darmen. Bovendien is varkensvlees zwaar verzurend en dat gaat ten koste van je calcium-, magnesium- en zinkgehalte. Varkensvlees raad ik trouwens altijd af om te eten.

En dan het plakje kaas natuurlijk, dat mag ik niet vergeten. Kaas is ook een dierlijk product en hierin zitten weer veel verzadigde vetten, is zwaar verzurend en zal slijmbevorderend werken, allemaal niet echt bevorderlijk voor de gezondheid en het gewicht.

Soms zie je er ook wat ei op liggen, ook weer een dierlijk product dat zwaar verzurend is en dus ten koste van onze mineralenhuishouding gaat. Helaas kiest men ook nog de goedkoopste eieren die door legbatterijkippen gelegd zijn. Natuurlijk bevat een broodje gezond ook nog wat positieve vitamines en mineralen hoor maar wel erg weinig.

Zo zie je maar weer, echt gezond is het broodje gezond helemaal niet! MAAAAR je kunt er zelf één maken en dan één dat ECHT GEZOND IS

Recept voor je eigen broodje gezond

Koop bij Albert Hein de biologische volkoren afbakbroodjes en bak ze even af.

Snij het broodje open en neem 1 eetlepel lijnzaadolie en smeer dat op 1 gedeelte van het al bijna afgekoelde broodje.

Dan smeer je er van het merk Zwegenwieze een spread op (te koop bij de reformzaak) de smaak bepaal je zelf.

Dan beleg je het met biologische groente, zoals sla, komkommer, tomaten, dunne plakjes wortel.

Neem verse kruiden, zoals bieslook, salie en tijm en twee gedroogde tomaten (op olie) erop is echt heerlijk.

Gooi er nog wat pijnboompitten overheen.

SMAKELIJK

zo heb je een bijzonder gezond en voedzaam broodje gemaakt dat ook nog veel lekkerder is.

9 Reacties

 1. Wat een onzin weer dit… Ben het volledig eens met de bovenstaande reacties, eet gewoon wat je lekker vind en dan komt het heus wel goed met je. Natuurlijk zeg ik niet dat je alleen maar lang leve de lol ongezonde dingen weg moet werken, maar een gewoon broodje gezond kan echt geen kwaad, er word hier alleen gesproken over hoe slecht dat allemaal wel niet is, maar waar staat de informatie over de goede vitamines en vetten die ons lichaam ook nodig heeft? Je kunt alles eten, maar wel met mate inderdaad. En dit is natuurlijk al een ouder artikel maar onlangs is ook gebleken uit onderzoeken dat biologische groenten en fruit niet of nauwelijks gezonder zijn dan de niet biologische. En als je moeite hebt met dat het bespoten is… Was het dan gewoon even………..

 2. Dustin heeft niet helemaal gelijk maar heeft zeker een kern van waarheid ,ik ben alergiedeskundige en inderdaad dood al die dieeten en zogenaamde bio producten worden mensen veen vaker en veel meer ziek.EEt alles met mate en er is niks aan de hand

 3. alles is bespoten tegenwoordig(ook alle zogenaamde ”gezonde” groente en fruit) en in alles is wel iets slechts te vinden.

 4. Ik zou niks meer eten als ik jou was. En ham is helemaal niet vet natuurlijk…
  En je hebt ook vetten nodig dus ik zou zeggen gauw die ham, kaas en eieren erop.
  Vroeger werd er nog meer bespoten dan nu en toen waren de mensen veel gezonder. Vooral helemaal steriel leven, kun je straks nergens meer tegen… Aanstellerij!! Gewoon eten wat lekker is!! Liever een kilootje meer wegen dan altijd maar overal panisch voor zijn en jezelf gek maken met stoffen met allemaal moeilijke namen. Dan klinkt alles eng.
  Ik pak nog een pita broodje (wit) met een extra grote schep knoflooksaus (vet en nog dierlijk ook!) en een veel teveel shoarma (ja die van het varken natuurlijk!).

  Groeten!!!

 5. Ik snap dat feiten vervelend zijn, maar uhh.

  Kas of koude grond

  Er zijn geen harde aanwijzingen voor verschillen in het gehalte voedingsstoffen van groente uit de kas en groente van de koude grond. Wel is het gehalte nitraat een stuk hoger in groente die in de winter in de kas is gekweekt.

  Biologisch of traditioneel geteeld

  Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteelde groenten meer voedingsstoffen bevatten dan niet-biologische. In enkele studies is voor specifieke biologische producten een wat lager nitraat- en hoger vitamine C-gehalte gerapporteerd.

  bron: voedingscentrum

 6. Vanmorgen heb ik bij AH alle ingredienten voor het broodje gezond van irene gekocht en heb mijn vriendinnen er vanmiddag verrast met een echte gezonde lunch. Lekker glaasje biologische karnemelk en vruchtenmelk eribij. Vooraf heb ik niets verteld en achteraf dit artikel laten lezen. Conclusie: Een echt broodje gezond is volgens mijn vriendinnenclub niet alleen (echt) gezond maar vooral lekker!

  Sandra

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in