Home Voeding Broodverbeteraar E920 L-cysteïne gemaakt van Haren?

Broodverbeteraar E920 L-cysteïne gemaakt van Haren?

Broodverbeteraar E920 L-cysteïne zou gemaakt zijn van mensen- en dierenharen. Eet smakelijk!

E920 L-cysteïne is een grondstof die gebruikt wordt als broodverbeteraar. Broodverbeteraars zijn hulpgrondstoffen die ervoor zorgen dat de structuur van het brood wordt verstevigd. Het probleem is dat de Nederlandse bakkers geen zicht hebben waar de broodverbeteraar vandaan komt. In veel gevallen blijkt de hulpstof afkomstig uit China waar het gebruikelijk is dat E-920 wordt gemaakt van haren van mens en dier.

brood-1

E920

E-nummers worden gebruikt voor hulpmiddelen en vinden we terug in veel van de producten die we eten en drinken. Bekijk de complete lijst met E-nummers. Met name de E-nummers die we terugvinden in kleurstoffen zijn in opspraak geweest de afgelopen jaren. E920 wordt aan brood toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van cysteïne. Door het toevoegen van cysteïne wordt het deeg soepeler en is het eenvoudig te bewerken. L-cysteïne wordt overigens niet uitsluitend gebruikt voor het bereiden van brood, maar ook voor andere bakproducten zoals gebak en pizzabodems.

Gemalen Mensenharen?

L-cysteïne die de Nederlandse bakkers gebruiken is meestal geïmporteerd uit China. Hier wordt het geproduceerd uit voornamelijk lange haren. Op dit moment is het nog niet mogelijk om L-cysteïne uit op een andere manier samen te stellen. Het is echter een misverstand dat L-cysteïne wordt gemaakt van gemalen mensenharen.  In haren van mensen en dieren zitten eiwitten die worden gebruikt om er cysteïne uit te isoleren.

Keuringsdienst van Waarde

Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde heeft ook aandacht besteed dan de broodverbeteraar E920 L-cysteïne. Het programma legde met een verborgen camera gesprekken vast tussen vertegenwoordigers van enkele grote Chinese fabrieken. De vertegenwoordigers gaven toe dat 80 procent van hun L-cysteïne uit mensenharen komt. Dit haar wordt bij plaatselijke kappers opgehaald en met behulp van chemische processen verwerkt tot L-cysteïne.

Nederlands Brood

De algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld Cees Hack zegt in een gesprek met de Volkskrant het volgende: “Het is onwaarschijnlijk dat het haar in Nederlands brood terechtkomt”. Volgens Hack werken de meeste Nederlandse broodbakkers met de plantaardige versie van het aminozuur. Kun je afvallen zonder brood? en wat zijn de alternatieven voor brood?

Europese Wetgeving

“Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken”, zegt Hack. verder. “Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal”.

Koren op de Molen

Of er nu wel of geen haar in het Nederlandse brood zit. Het nieuws heeft veel stof doen opwaaien in Nederland en is koren op de molen van voorstanders van de broodmafia zoals Wiliam Davis (broodbuik) en Kris Verburgh (voedselzandloper). En hoe zit het met jou? Laat jij je boterhammetje staan door dit nieuws? of kauw je gewoon lekker je bammetje weg?

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987