De overgang, ook menopauze genoemd, is een periode van veel veranderingen in het lichaam. Veel vrouwen zullen merken dat het vet plotseling heel anders over hun lichaam verdeeld wordt. Een ieder kan last krijgen van een dikke buik, maar voor vrouwen rond de middelbare leeftijd wordt dit echt een probleemgebied. Het is de eerste plek waar je aankomt en het is dan ook heel lastig om deze vetrolletjes kwijt te raken.

Waarom krijg je een buikje in de overgang?

De meeste vrouwen worden wat dikker wanneer zij de middelbare leeftijd naderen. Vreemd genoeg is de buik de plek waar de meeste vet zicht ophoopt. Maar waar ligt dit aan? De voornaamste redenen hiervoor zijn je levensstijl, stofwisseling en de daling van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Wat doet oestrogeen? Oestrogeen bepaalt hoe vetweefsel over je lichaam wordt verdeeld. Bij voldoende oestrogeen wordt je vetweefsel voornamelijk opgeslagen in je dijen, billen en heupen. Echter na de overgang heb je steeds minder oestrogeen in je lichaam, dit heeft als gevolg dat je lichaam steeds meer vet in je buik opslaat. Vandaar de dikkere buik tijdens de overgang.

Verandering in je stofwisseling

Je stofwisseling verandert met de leeftijd. Je lichaam heeft op latere leeftijd steeds minder brandstof nodig om goed te functioneren. Als tiener kan je makkelijk tot 4000 calorieën per dag consumeren zonder bij te komen. Zo een jong lichaam heeft al deze calorieën dan ook echt nodig. Een persoon die de 60 al voorbij is kan volstaan met 1200 tot hoogstens 1400 calorieën.

Wat is een gezonde buikomtrek?

Buikvet geeft de meeste risico’s voor je gezondheid. Teveel buikvet wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om je buikomtrek goed in de gaten te houden. Hoe meet je die?

Je meet je buikomtrek boven je heupen, waarbij je de meetlint losjes om de buik doet.

Bij vrouwen geldt het volgende:

Tot 80 cm is een gezond buikomtrek. Probeer dit te behouden.

Tussen de 80 en 88 cm heb je al een verhoogd risico voor gezondheidsproblemen.

Is de buikomtrek groter dan 88 cm dan heb je een ernstig verhoogd risico voor gezondheidsproblemen. Aanpakken dus!

Hoe verlies je buikvet?

En hoe raak je die extra centimeters rondom je middel kwijt? Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je buikvet binnen de perken te houden:

Let op je voeding

Je stofwisseling verandert mee met je leeftijd. Eet minder calorieën en zorg ervoor dat je gezonde voedingskeuzes maakt. Het beste kan je meerder kleinere maaltijden door de dag heen eten in plaats van 3 grote maaltijden. Gebruik minder suikers, eet meer vezelrijk voedsel, vis, groenten, fruit, volkorenproducten en gezonde vetten als noten.

Bewegen

Je komt er gewoon niet onderuit. Te weinig beweging is heel ongezond, en de hele dag zitten zal je buikje alleen maar groter maken. Vrees niet, want je hoeft elke dag uren lang in de gym te zweten. Begin klein door elke dag 10 tot 20 minuten te wandelen of joggen in de buurt. Probeer tijdens het werk steeds elk halfuur je benen te strekken en je spieren los te gooien met wat rekoefeningen.

Ontspanning en slaap

Stress is ook een van de veroorzakers van een toename in buikvet. Stress leidt vaak tot het eten van ongezonde snacks. Daarnaast zorgt het stresshormoon cortisol dat er vet wordt opgeslagen in je buik. Ontspan je door het volgende te doen:

  • Zorg ervoor dat je genoeg slaapt; ongeveer 7 uur per dag.
  • Sport regelmatig. Yoga en Pilates helpen je om tot rust te komen.
  • Regelmatig mediteren is ook een aanrader.

Wil je beginnen met om gewicht te verliezen? Kijk dan eens naar het programma Slank door de Overgang.

Gezonde Groeten,

ria

4 Reacties

  1. Ik heb een omtrek van 92 cm. Mijn gewicht is 68 kilo. Mijn lengte is 1.68 cm. Ik kan mij niet voorstellen dat ik een verhoogd gezondheidsrisico loop met mijn gewicht en lengte. Ik wil graag weten klopt die 80 cm omvang wel? Ik ben best slank en sport ook. Moet het niet 90 cm omvang zijn?

    • Hoi Eva, zo te zien/lezen ben jij ongeveer gelijk aan mij……ik had ook geregeerd ….ieder geval staat natuurlijk opzich en niet iedereen heeft dezelfde bouw ….ik denk niet dat wij ons zorgen moeten maken en vooral logisch blijven nadenken en lekker blijven sporten…….daar word je blij van. Vriendelijke groet, Ineke

  2. Ik heb veel diverse diëten al geprobeerd maar de meeste kon ik niet volhouden. Vorige maand geleden heb ik Slank door de Overgang besteld. Het is een digitaal e-boek en je krijgt er ook nog eens 40 groene smoothie en sap recepten cadeau! Ik maak ze voor het hele gezin en mijn man is er dol op.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in