Home Sport en Beweging Buiten Sporten 10 Gouden Tips

Buiten Sporten 10 Gouden Tips

Buiten sporten, trend of gewoon gezond?

Buiten sporten kan het hele jaar door, in weer en wind. Maar als de eerste zonnestralen in het voorjaar weer tevoorschijn komen, voelen velen weer die ‘kriebels’ en willen we er op uit. Dat kan natuurlijk door buiten te gaan sporten, maar ook op andere manieren lekker te bewegen. Heerlijk naar buiten: een frisse neus halen en vitamine D bijtanken. Genieten van de natuur om je heen en het gekwetter van de vogels. En dat zijn nog maar een aantal van de vele voordelen van buiten bewegen!

Je kunt buiten op allerlei manieren aan je beweging komen. Van klussen in je tuin tot een potje tennis, van wandelen tot hardlopen: er is voor iedereen wel wat te vinden. Een heerlijke boswandeling of lange strandwandeling, de tuin eens flink onder handen nemen, skeeleren, hardlopen, een lekker stuk fietsen, of gewoon lekker met de buurvrouw een blokje om. Tegenwoordig is buiten sporten een trend. De Bootcamp clubs en instructeurs zijn niet aan te slepen. Zelf ben ik ook met deze opleiding begonnen. Niet zozeer om per se aan de trend mee te doen maar om nog meer buiten-sport-inspiratie op de doen. In welke weersomstandigheden je ook sport, buiten is nog altijd het lekkerste.

Buiten bewegen heeft een aantal voordelen ten opzichte van de sportschool of andere binnensporten:

Voordelen van Buiten Sporten

Je bespaart geld. Een lidmaatschap van de sportschool is duur en veel mensen zijn lid, maar gaan misschien maar 1 keer per maand. Koop zelf een paar gewichtjes en trek je schoenen aan voor een heerlijke power walk of ga lekker hardlopen en ontdek je eigen leefomgeving op een andere manier.

Je bespaart tijd. De tijd die je normaal nodig hebt om naar de sportschool te rijden kun je nu al gebruiken in bijvoorbeeld je wandeling en dus beweeg je uiteindelijk meer en langer.

Je blijft gemotiveerd. Je raakt niet zo snel verveeld, je gaat steeds meer nieuwe dingen zien en er lopen elke dag wel andere mensen rond. Zo veranderen ook steeds de seizoenen die ook de nodige ontdekkingen met zich meebrengen. In de sportschool zie je constant hetzelfde en kijk je om de paar seconden op de timer of je al klaar bent. In een goede omgeving is men geneigd langer en fanatieker te sporten.

Je bent fitter en blijer. Velen krijgen een geluksgevoel van frisse lucht en heerlijk in het zonnetje lopen. Hiervoor zorgt het gelukshormoon ‘endorfine’, dat je lichaam aanmaakt als je actief buiten bezig bent. Voel je je blij dan heb je ook meer zin om fanatiek te sporten. Buiten sporten geeft je bovendien veel nieuwe en positieve energie. Je kunt lekker onthaasten en je hoofd leeg maken. Na je training kom je dan meestal ook moe en voldaan thuis. Daarnaast wordt je concentratievermogen hoger als je buiten beweegt, je kunt beter tegen stress en denkt helderder. Daarnaast hoef je niet het zweet van je buurman of buurvrouw op te snuiven als die in de sportschool naast je staan te zweten.

Je kunt sporten wanneer je wilt. Buiten kun je altijd sporten, zelfs als je maar 20 minuten de tijd hebt. Een korte training of wandeling is nog altijd beter dan helemaal niets.

Tips voor Buiten Sporters

Vooral de zomer biedt volop mogelijkheden om er op uit te gaan en te bewegen. De dagen zijn langer het is dus langer licht en het weer is over het algemeen lekker warm. Je kunt s’avonds de fiets te pakken of een wandeling naar het strand, baantjes te trekken in het buitenzwembad of een lekker eindje te gaan skaten op een zwoele zomeravond…

Vaak is het in ons landje al gauw te warm en dan moet je extra opletten als je buiten gaat sporten. Neem in elk geval altijd iets te drinken mee als je gaat wandelen of fietsen.

En vergeet je zonbescherming niet!

Voor de fanatieke sporter

Ben jij een echte buitensporter? Voor de fanatieke sporters onder ons heb ik de volgende extra tips:

  • Ga vroeg in de ochtend of iets later in de avond als het niet meer zo heet is buiten, en kies voor gras- of bospaden, op asfalt blijft de hitte langer hangen.
  • Doe na je activiteit meteen je natte kleren uit. Blij je erin lopen, dan kun je het ineens te koud krijgen
  • Beperk koffie, thee en alcohol en vermijd de zoete sportdranken. Hiervan krijg je alleen maar meer dorst. Drink ook niet te koud en vul na je activiteit je vocht weer aan met water of kokoswater of gewoon water met een beetje zout.
  • Zorg ook voor een gevarieerde voeding met vitamines en mineralen.
  • Neem wat gas terug, een lager tempo. Te hard trainen in de hitte kan je conditie zelfs verslechteren. Krijg je last van erge spierkramp of overmatig zweten, stop dan. Ga je door als je je niet goed voelt, dan loop je kans op oververhitting of een zonnesteek.

Gouden Tip voor Buiten Sporten

Download een schema voor beginners en doe een rustige workout. Zo blijf je toch in beweging, maar wel wat rustiger aan.

Als laatste wil ik je nog meegeven: houd vast aan je eigen tempo en ga je niet vergelijken met anderen die misschien beter of sneller zijn dan jij. Sport op de manier waarbij jij je lekker voelt!

Gezonde Groeten,

nicole

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987