Home Voeding Waar zit Calcium in?

Waar zit Calcium in?

Calcium en Voeding

Calcium is een mineraal. Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in voeding en drank. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. Het lichaam moet mineralen binnenkrijgen via voeding en drank. De mineralen zijn calcium, kalium, natrium, magnesium, chloor en fosfor. Calcium wordt ook wel kalk genoemd.

Waar zit Calcium in?

Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten, en peulvruchten. Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit de darmen en het vastleggen ervan in de botten. Calcium of kalk is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Als je voldoende calcium binnenkrijgt, heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking of osteoporose.

Calcium is ook nodig voor de goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling, het pompen van het hart, prikkelgevoeligheid van de motorische spieren en het transport van andere mineralen in het lichaam, zoals natrium, kalium en magnesium.

Calcium voeding

Onderstaand is een lijst van voedingsmiddelen welke het meeste calcium bevatten:

 • Limabonen: als de limabonen nou gekookt zijn of niet, zijn ze toch goed te nuttigen. Je kunt ze ook plaatsen in soepen, chilis of gewoon voor de variatie in gerechten die normaal gesproken geen bonen in zich hebben. Zo zullen ze meer smaak aan het gerecht toevoegen.
 • Boerenkool: een deel van de reden waarom boerenkool vaker gebruikt wordt is dat het een grote bron is van mineralen waaronder ook calcium. Boerenkool zit ook mooi in salades.
 • Avocado: het is niet zo bekend dat avocado barst van calcium. Avocado kan op verschillende manieren gegeten worden. Voor de mensen die geen kaas kunnen of mogen nuttigen is avocado een goede vervanger. Verder is avocado ook een gezond broodbeleg.
 • Spinazie: spinazie staat bekend als een van de gezondste groenten. Deze bladgroente wordt vaker gebruikt in salades, pasta’s en andere gerechten. Spinazie zit vol calcium. Dus als jij een liefhebber van bent, komt het wel goed uit voor je.
 • Zalm: zalm staat bekend als een vette vis. Het is heerlijk en je kan er tal van heerlijke gerechten mee bereiden. Zalm en ook andere vette vissen zijn goede bronnen van calcium.
 • Bananen: bananen zijn heerlijke vruchten die je gemakkelijk mee kan nemen naar het werk of ergens waar je toch wat tijd van de dag zal doorbrengen. Het is bekend dat bananen heel wat calcium bevatten.
 • Paddestoelen: paddestoelen bevatten evenveel calcium als bananen. Paddestoelen kun je plaatsen in voorgerechten om de inname van calcium te bevorderen. Verder zijn paddestoelen ook vaker te vinden op pizza als topping.
 • Meloen: bij meloenen is de kantaloep het rijkst aan calcium. Op deze manier wordt calcium ook op een prettige manier in het lichaam gebracht. Kantaloep is heerlijk in een smoothie. Ook met de andere meloenen is kantaloep heerlijk te nuttigen.
 • Brocolli: brocolli is echt de superman van de verschillende voedingsmiddelen. Het is rijk aan de meeste voedingsstoffen waaronder calcium. Omdat niet iedereen van de smaak houdt, is het ook goed om brocolli te roosteren. Het verliest zijn voedingswaarden toch niet.
 • Tomaat: omdat calcium in grote hoeveelheden voorkomt in tomaat, wordt het vaker toegevoegd aan onze voeding. Tomaten kunnen rauw gegeten worden als een vrucht, maar ze kunnen ook goed hun plek innemen in een salade of pasta.
 • Bieten: bieten zijn het best te eten in de winter. Zowel groene als rode bieten zijn rijk aan calcium. Het is raadzaam om bieten liever niet te koken, omdat zo de meeste voedingsstoffen eruit gekookt worden. Verder zijn ze heerlijk in salades.

Naast deze voedingsmiddelen is er nog meer calcium in voeding zoals kool, asperges, yoghurt en zoete aardappelen. Er is dus genoeg keus. Smullen maar!

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987