Camu Camu en vitamine C

Camu Camu komt van de Camu Camustruik die in stroompjes en rivieren van het Amazonegebied groeit. Deze struik bevat paarsrode besjes. Deze besjes worden gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder staat bekend om z’n hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C is een vitamine die erg belangrijk is in ons dagelijkse leven. Behalve vitamine C is Camu Camu ook rijk aan bètacaroteen (provitamine A), thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), calcium, ijzer, niacine en fosfor. Deze vitaminen en mineralen versterken elkaar, waardoor Camu Camu sterker als antioxidant werkt werkt dan alleen een vitamine C – supplement. Hierdoor kan het ook een positieve invloed kan hebben op de hersenen.

Vanwege zijn hoge vitamine C gehalte is Camu Camu het meest bekend vanwege de effectiviteit bij de bestrijding van het herpes virus (meestal koortslip genoemd alhoewel het virus ook op andere plekken op het lichaam kan voorkomen, zoals in bv de neus) en genitale herpes.

Vitamine C is een onmisbare vitamine die ook voorkomt in groenten en fruit. Het nadeel van groenten en fruit is dat een groot deel van de waarde al verloren is gegaan voordat we het in onze mond stoppen. Veel vruchten worden vaak onrijp geplukt en tegen de tijd dat we ze eten, is de hoeveelheid vitamine C al drastisch verminderd. Het is ook van belang hoe je je eten bereidt: rauwe groenten en fruit bevatten veel meer vitamine C dan wanneer je het kookt. Het vitamine C gehalte bij vb broccoli wordt gehalveerd tijdens het koken.

Het Belang van Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor

 • Een juist vitamine C gehalte kan ervoor zorgen dat mineralen (zeker ijzer) beter worden opgenomen, ondanks de aanwezige fytinezuren of antinutriënten.
 • Vitamine C is noodzakelijk voor versterking van ons immuunsysteem. Als we voldoende vitamine C in ons lichaam hebben kunnen allerlei infecties en ziektes kunnen beter bestreden of vermeden worden.
 • Vitamine C is goed voor onze hersenen; het draagt bij aan een goed geheugen, een heldere geest en concentratievermogen. Op later leeftijd helpt het mee om dementie te voorkomen.
 • Vitamine C helpt mee om je bloeddruk op het juiste peil te houden en versterkt je botten en spieren. Vooral ook bij artrose, reumatische klachten en spierproblemen kan vitamine C een positieve rol spelen.
 • Vitamine C wordt ook wel de ultieme anti-stress vitamine genoemd.
 • Voldoende vitamine C helpt je sneller te herstellen na ziekte.
 • Vitamine C is belangrijk bij weefselopbouw.
 • Vitamine C laat de wonden sneller genezen.
 • Vitamine C is belangrijk bij gewrichtsaandoeningen (artrose, reumatoïde artritis).
 • Voldoende vitamine C helpt mensen die last hebben bij een blaasontsteking. Vitamine C maakt je urine zuur waardoor de betreffende bacterie niet kan overleven.
 • Vitamine C zorgt voor de vorming en handhaving van collageen in de wanden van de bloedvaten waardoor deze elastisch blijven.
 • Vitamine C is heel goed voor onze huid en haren, dankzij de ondersteuning bij het vormen van collageen.
 • Rokers en mensen die veel drinken hebben ook extra vitamine C nodig.

Vitamine C is onmisbaar en zal bij nog veel meer klachten een rol spelen dan die ik hierboven heb camu-camu-poeder-biologisch-250g_1-1 genoemd. Zonder vitamine C ga je grofweg gezegd gewoon dood. Wij mensen kunnen helaas niet zelf onze vitamine C aanmaken, terwijl veel andere zoogdieren dat wel kunnen. Dat is jammer want we leven in een stressvolle maatschappij en voldoende vitamine C zou ons hierbij zou kunnen helpen.

De meeste vitamine C supplementen bevatten chemische bestanddelen en ascorbinezuur. Ascorbinezuur is niet hetzelfde als vitamine C. Vitamine C is een antioxidant en ascorbinezuur niet. Ascorbinezuur kan oxidatie veroorzaken en schade aanrichten in het lichaam. Ascorbinezuur breekt juist vitamine C af. Het beste is daarom zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en daarom is Camu Camu zo perfect. Het is een poeder dat geen chemische en schadelijke hulpstoffen bevat en wordt daardoor goed opgenomen in je lichaam.

Hoeveel Vitamine C heb je nodig?

De behoefte aan extra vitamine C is voor iedereen verschillend. Dit hangt o.a. af van je leefstijl en je lichamelijke tekorten. Je merkt het snel als je een te veel gebruikt, omdat je dan diarree kunt krijgen. Dit verdwijnt als je dosering verlaagt. Het is wel belangrijk dat je vitamine C dagelijks inneemt. Je lichaam gebruikt het namelijk continu en heeft een vrijwel constante behoefte. Af en toe of onregelmatig innemen werkt niet omdat deze vitamine niet in het lichaam wordt opgeslagen. Als je een hoge dosering gebruikt, dan kun je deze het beste verspreiden over de dag heen, i.p.v. in 1 keer in te nemen. Vitamine C geeft energie en daarom kun je deze het beste meteen ‘s morgens al innemen en niet voor je gaat slapen.
Camu Camu is heel makkelijk in het gebruik, je lost een beetje op in wat water en kunt het dan gewoon opdrinken, het smaakt een beetje zuur, maar dit verschilt ook per gebied waar het vandaan komt. Als je het niet lekker vindt kun je ook een beetje in je smoothie doen.

Als je Camu Camu wilt kopen, dan moet je er op letten dat het biologisch is en dat het niet door verhitting tot stand is gekomen. Door verhitting worden de vitamine C- moleculen vernietigd.

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat je een supplement nooit moet eten ter vervanging van groenten en fruit, want deze blijven te alle tijden belangrijk. Zie het als een goede aanvulling en ondersteuning voor je gezondheid.

1 reactie

 1. Ik kwam op uw artikel over Camu Camu.
  Nu wil ik dit graag gaan gebruiken, maar liever niet de poedervorm die in het artikel wordt aangeraden.
  Heeft u ook een tip voor biologische camu camu capsules?

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes Hanneke

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in