Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Carnivoor Dieet Review en Recepten

Carnivoor Dieet Review en Recepten

Je leest steeds meer dat mensen vanwege gezondheids- of milieuredenen minder vlees eten. Sommigen stappen zelfs helemaal met vlees. Tegen deze trends in zijn er mensen die het carnivoor dieet volgen. Zij eten juist alleen maar vlees. Waarom? Omdat het hen zou helpen met afvallen.

Wat is het Carnivoor Dieet?

Het carnivoor dieet blinkt uit in eenvoud. Je eet alleen maar vlees of vis en verder niets anders. Sommige variaties van het dieet staan toe dat je ook zuivel, boter en eieren eet. Andere variaties staan wel toe dat je je vlees of vis bakt in bijvoorbeeld olijfolie.

De gedachte achter het carnivoor dieet is dat je op deze manier een streng koolhydraatarm dieet volgt. Doordat je alleen maar vlees eet, hoef je niet lang na te denken over wat je nu precies eet. Je hoeft je alleen maar te richten op de recepten met vlees.

Het feit dat je alleen maar vlees eet, betekent ook dat je andere voedingsmiddelen links laat liggen. Je eet dus geen groente, geen fruit en geen brood. Het idee is dat al deze voedingsstoffen in vlees zitten, omdat dieren ook planten eten.

Voor wie is het Carnivoor Dieet geschikt?

Het carnivoor dieet is, en dat zal je niet verbazen, niet geschikt voor mensen die vegetarisch of veganistisch zijn. Omdat je heel weinig koolhydraten binnen krijgt, kun je het dieet ook niet strikt volgen als je last hebt van diabetes.

Als je besluit om met het carnivoor dieet te beginnen, houd er dan rekening mee dat je het in de eerste paar weken even zwaar hebt. Je lichaam moet flink omschakelen. Je kunt er zelfs een paar dagen echt ziek van zijn.

Is het carnivoor dieet effectief?

In de basis is het carnivoor dieet laag in koolhydraten. Koolhydraatarme diëten zijn al lange tijd populair omdat ze zouden helpen bij het verliezen van gewicht. De wetenschap is hierover verdeeld (bron).

Het belangrijkste probleem bij het carnivoordieet is dat je te weinig fytonutriënten binnen krijgt. Dit zijn stoffen die in planten zitten en die vaak een beschermende werking op de gezondheid hebben. Zo beschermen bepaalde stofjes in planten ons tegen kanker (bron).

Tegelijkertijd is er bewijs dat het eten van rood vlees (zoals rundvlees) kan leiden tot het ontstaan van kanker (bron). Het gebrek aan gezonde stofjes uit planten in combinatie met rood vlees zou dus kunnen betekenen dat de kans op kanker flink toeneemt.

carnivoor dieet recepten
carnivoor dieet recepten

Overigens leidt de consumptie van vlees ook tot een grotere kans op hart- en vaatziekten (bron). Dit risico hangt wel samen met de manier waarop je het vlees verwerkt. Vooral bewerkt vlees, zoals salami of bacon, leidt tot grotere risico’s.

Het carnivoor dieet lijkt wel wat op het dieet van de Inuit (eskimo’s) in het poolgebied, met als verschil dat de Inuit vooral vis en zeezoogdieren eten, zoals zeehonden en walrussen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken is dat de Inuit minder last hebben van kleine ontstekingen (bron).

Ervaringen

We hebben het carnivoor dieet niet getest bij proefpersonen, omdat er een vrij lange periode overheen gaat voordat je lichaam gewend is. Je lichaam heeft één tot drie maanden nodig om te wennen aan de nieuwe situatie.

De ervaringen van mensen die het dieet wel volgen zijn wisselend. Er zijn mensen die het idee hebben dat ze gezonder en fitter zijn dan voorheen. Andere mensen slapen slechter. Veel mensen krijgen na verloop van tijd moeite met het dieet omdat het te saai is.

Wat kost het carnivoor dieet?

Ondanks dat je geen product afneemt, is het carnivoor dieet zeker niet goedkoop. Je doet er verstandig aan om kwaliteitsvlees te eten (bijv. biologisch) en dit is relatief duur.

Voordelen

Er zijn weinig diëten zo simpel als het carnivoor dieet. Dit maakt het heel eenvoudig om het dieet vol te houden. Tegelijkertijd is het hierdoor wel moeilijker om het dieet af te bouwen, omdat er dan minder duidelijke regels zijn.

Nadelen

Nog even los van de gezondheidsrisico’s; het carnivoor dieet is ook niet het meest milieuvriendelijke dieet. De invloed van onze vleesconsumptie op het milieu is al enorm. Voor veel mensen is dit een reden om juist minder vlees te eten.

Een ander nadeel is dat je veel antibiotica en andere ongewenste stoffen binnen krijgt, tenzij je investeert in kwaliteitsvlees.

Conclusie

Voor sommige mensen klinkt het carnivoordieet als hemel op aarde. De hele dag alleen maar vlees eten. Je moet wel een enorme vleesliefhebber zijn om dit vol te houden, omdat je ook echt alleen maar vlees eet. Houd je het wel vol, dan kun je wel afvallen.

Het belangrijkste probleem met het carnivoordieet is dat het erg ongezond is. Op de korte termijn krijg je last van allerlei tekorten aan vitaminen en mineralen. Op de lange termijn zijn de gevolgen van het dieet mogelijk veel groter. Het eten van vlees is in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen. Beginnen aan een dieet dat je niet op een gezonde manier in je leefstijl kunt passen is een slecht idee.

REVIEW OVERVIEW
Algehele Waardering
Previous articleEco Slim Fizzy Review en Ervaringen
Next articleOproep Onderzoek: De Psychologie van het Eten
carnivoorVoor sommige mensen klinkt het carnivoordieet als hemel op aarde. De hele dag alleen maar vlees eten. Je moet wel een enorme vleesliefhebber zijn om dit vol te houden, omdat je ook echt alleen maar vlees eet. Houd je het wel vol, dan kun je wel afvallen. Het belangrijkste probleem met het carnivoordieet is dat het erg ongezond is. Op de korte termijn krijg je last van allerlei tekorten aan vitaminen en mineralen. Op de lange termijn zijn de gevolgen van het dieet mogelijk veel groter. Het eten van vlees is in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen. Beginnen aan een dieet dat je niet op een gezonde manier in je leefstijl kunt passen is een slecht idee.

6 Reacties

 1. Helemaal eens met de reactie van Jeroen de Groot. Als ik jou was zou ik niet blindelings de publicaties van het Amerikaanse NIH volgen. Het is bekend dat dit orgaan, zoals meerdere Amerikaanse instituten op het gebied van gezondheid en voeding, sterk beïnvloed (gefinancierd) wordt door lobbyisten uit de voedings- en landbouwindustrie en politiek.

 2. Wil misschien nog even toevoegen dat er niet één aandoening of zusje gerelateerd kan worden aan het te kort aan koolhydraten binnen krijgen.

 3. Wat een slechte conclusie, lees anders eens het boek van Dr. Paul Saladino genaamd the carnivore code. Hij haalt in zijn boek ontzettend veel onderzoek aan dat juist aantoont dat een carnivoor dieet gezond is. Te korten in belangrijke vitaminen loop je niet op als je van neus tot staart eet en dus ook o.a. orgaanvlees op de receptenlijst zet.

 4. Hallo Jeroen,
  Ik sluit me helemaal aan bij jouw reactie. Als ervaringsdeskundige, ik heb hartfalen en stevig overgewicht, ben ik eraan begonnen om gewicht naar beneden te krijgen. Ook al heb ik al jaren geen brood, frites, pizza e.d. gezien en wel heel veel groente en fruit, zelfs tijdje RAW food gedaan, ben ik overgestapt op vlees eten. Nooit geweten dat je van groente en fruit zoveel aan kon komen en zoveel ellendige buikpijn met gassen kon krijgen. Zat dagelijks min. 5 a 8 maal op toilet.
  Nu na een half jaar ben ik 8,5 kg lichter, mijn hartpompfunctie is toegenomen. Ik kan weer een stevig eindje lopen.
  De meeste winst vind ik echter geen enkel moment buikpijn meer. Ga gewoon ochtends en s avonds een keer gemakkelijk en geen gerommel meer in de buik. Hoef niet meer bang te zijn dat ik ergens ben zonder toilet. Ik ben ik de hemel beland. En een keer per 10 dagen neem ik een smokkeldag. Dit dieet bevalt mij uitstekend.

 5. Hoi Miriam,

  Het carnivoor dieet stelt zo’n beetje alles ter discussie wat we ‘geleerd’ hebben over gezonde voeding.

  Er zijn mensen die al 20 jaar zo eten en kerngezond zijn. Ik volg al geruime tijd nogal wat mensen die het dieet promoten en ik denk niet dat gewichtverlies de nr 1 doelstelling is van veel mensen. Wel een hele grote waaier aan gezondheidsproblemen. Het is dat er zoveel persoonlijke verhalen beschikbaar komen, anders zou je het niet geloven. Er is hier echt iets aan de hand. Zeer interessant!

  Het dieet wordt wel gezien als het ultieme eliminatie dieet, er zijn maar heel weinig mensen die allergisch zijn voor vlees.

  Type 2 diabetes staat trouwens ook op de lijst. Mensen die binnen 2 weken geen medicatie meer nodig hebben. Ook voor Type 1 lijkt het voordelen te hebben.

  Fytonutriënten lijk je helemaal niet nodig te hebben. Eigenlijk geldt dat voor alle fruit en groenten. De meeste mensen uit de carinivoor community zijn niet zo dogmatisch als je wel eens bij vegans ziet, sommigen eten wel fruit en groenten, maar dan de koolhydraatarme varianten. Bij vegans lijkt het eerder een extreme religie. Er zijn vele ‘coming-outs’ van vegans die overgestapt zijn naar carnivoor vanwege enorme gezondheidsproblemen.
  Het bewijs dat je aanhaalt is een studie in petri schaaltjes, niet in mensen of zelfs in proefdieren. Geen bewijs dus.

  De rood vlees claim van de WHO is om meerdere redenen niet de moeite waard om serieus te nemen:
  – het resultaat komt uit een epidemiologie studie, waar alleen causatie kan worden aangetoond (associations). Normaal in de wetenschap is een factor 2, de factor hier was 1,18.
  – het gros van het panel bestond uit vegetariërs/vegans. Conflict of interest, op basis van deze alleen is de studie suspect.
  – non-English studies zijn niet meegenomen. De inwoners van Hong Kong zijn een van de langstlevende ter wereld, met de hoogste vlees consumptie. Hoe kan dat?
  – bij dit soort studies geldt een ‘healthy user bias’ of een ‘unhealthy user bias’. In het westen wordt ons al ruim 40 jaar verteld dat vlees en verzadigd vet slecht voor ons zijn. Wie eten het dan? Mensen die zich zo wie zo niet bekommeren om hun gezondheid, mensen die ook roken, friet, een broodje en een milkshake bij hun vlees nuttigen. Wat is dan de boosdoener?

  Bewerkt vlees zou inderdaad niet goed kunnen zijn, dat geld eigenlijk voor alle bewerkte producten, vlees niet uitgezonderd. Het carnivoor dieet propageert ‘whole foods’.

  Het idee dat vlees niet goed voor de mens is werd in de 19e eeuw door een van de oprichters van de 7th day adventists church gelanceerd omdat mannen er een te groot libido van krijgen. Hieruit is de Kellogs company ontstaan. Van cereals wordt je impotent!

  De claim voor hart en vaatziekten is lange tijd verklaard door verzadigd vet en niet vlees, hoewel in een mooie ribeye natuurlijk het nodige verzadigd vet zit;-)
  Ergens half vorig jaar heeft een panel vooraanstaande cardiologen in de USA een analyse gedaan van al het ‘bewijs’ tegen verzadigd vet. Ze hebben schoorvoetend (cognitieve dissonantie), dat er geen bewijs is. In de USA verdwijnt de aanbeveling van weinig to geen verzadigd vet steeds meer van de overheidswebsites. De cholesterol mythe is doorgeprikt

  Ik zou trouwens liever de term laaggradige of langdurige ontstekingen gebruiken. Ontstekingen zijn een nuttig mechaniek, alleen niet als je het continu hebt. Dit onderzoek hint ernaar, maar in andere onderzoeken wordt bewezen dat hartziekten worden veroorzaakt door laaggradige ontstekingen. Cholesterol is ter plekke om de beschadiging te repareren en dus niet de oorzaak.

  Wist je trouwens dat een stel onderzoekers die een paar jaar bij de Inuit hebben geleefd, kerngezond terugkeerden en zich ter bewijs nog een jaar hebben laten opsluiten in een kliniek waar ze een jaar lang volledig carnivoor zijn gevoed? De artsen stonden voor een raadsel waarom ze er zo gezond weer uitkwamen.

  Een laatste argument: tijdens onze evolutie als mens zijn onze hersenen enorm gegroeid toen we dierlijke producten zijn gaan eten. Archeologisch bewijs te over. Zouden we dan nu ineens niet meer tegen vlees kunnen?

  Mijn ervaringen na 4 dagen carnivoor dieet: het is inderdaad saai. Ik kwam op deze pagina terecht op zoek naar ideeën voor recepten. Het gaat niet mijn toekomstige dieet worden, maar ik vind het wel een interessante ervaring. Ik haal mijn grasgevoerd rundvlees bij een boer die ik inmiddels persoonlijk ken. Is inderdaad best kostbaar, maar ik spaar ook heel veel uit en gooi vrijwel niets weg, het vlees is koud vaak nog lekkerder. De berekening heb ik niet gemaakt. Ik denk dat ik uit ga komen op een mild carnivoor regime met wat groenten en fruit.

  De milieu impact wordt ook overdreven. De cijfers die hierover circuleren zijn ingetrokken, maar velen blijven de foutieve getallen communiceren. In de USA zijn boeren al jaren bezig met regeneratieve boerderijen. De carbon fooptprint is in opdracht van een fake meat bedrijf aangetoond. Zij hoopten natuurlijk op een negatieve carbon footprint.

  Ik denk dat jouw conclusie te kort door de bocht is. Het probleem met wetenschappelijke studies op het gebied van voeding is dat het onmogelijk is om alle variabelen te beheersen, zeker op de langere termijn. Er valt nogal wat af te dingen op de conclusie dat het een ongezond dieet is.

  Aangezien mensen die dit dieet al 20 jaar volgen kerngezond zijn zal het loslopen met de tekorten aan vitaminen en mineralen. Van enkele van deze mensen zijn bloedonderzoeken gepubliceerd. Het lijkt erop dat de dagelijks aanbevolen waarden anders zijn voor dit dieet, maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Zelfs mensen die vrijwel alleen steaks en gehakt eten krijgen geen scheurbuik, wat je wel zou verwachten. Nogmaals, interessant!

  Mijn advies, heb je last van auto-immuun aandoeningen (ibs, crohns, depressie en zo), verdiep je dan in dit dieet, het zou je leven wel eens kunnen veranderen, maar de verandering is niet makkelijk, je moet echt een knop omzetten, want je gaat heeel veel vlees eten. Er zijn inmiddels enorm veel testimonials.

  Een alternatief is een extreem laag vet dieet te eten. Het lijkt dat de twee extremen goed voor je zijn, maar je vet en koolhydraten niet moet mixen. Bij een vetarm dieet kunnen de vetoplosbare vitaminen wel een uitdaging vormen. Geen idee hoe je dat oplost, maar dat is jouw terrein;-)

  Heb een open mind, verdiep je zelf in de wetenschap. Geloof niet alle onderzoeken, dat is wel een probleem van deze tijd: fake news!

  Hartelijke groeten,

  Jeroen

  • Ik vind het een erg kort door de bocht artikel. Afvallen als reden? Eh… echt niet!
   Ik ben dus ook maar halverwege gestopt met lezen.
   Zelf kamp ik al jaren met gezondheidsproblemen. Sinds 4 jaar krijg ik ook nog een berg medicijnen bij om allerlij klachten te onderdrukken. Sinds 2 jaar volg ik dit ‘dieet’, wat overigens helemaal niet moeilijk is vol te houden en ben nog in geen 10 jaar zo gezond geweest. Ik heb vele medicijnen kunnen laten staan of verlagen. Heb zeer geregeld controles en mijn waarden zijn nog nooit zo goed geweest.
   Ja, ik heb ook langere tijd het omgekeerde gedaan. Veel groenten en fruit en zeer matig vlees, maar kan toch wel vertellen dat dat echt niet hetzelfde resultaat gaf. Integendeel. Daarbij koop ik ‘kwaliteitsvlees’ bij de boer of een vleeshandel en ben net zoveel kwijt als ik elke week naar de supermarkt ging. (Eigenlijk minder zelfs want stopte geregeld allerlij midnightsnacks extra in mn karretje)

   Wellicht helpt het om eens goed erin te verdiepen en meer met de mensen te spreken die het volgen. Dan is het artikel wat waarheidsgetrouwer

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987