Cholesterol verlagend dieet

Cholesterol maakt integraal deel uit van ons organisme. Cholesterol wordt voor 70 % aangemaakt door onze lever en is voor 30 % afkomstig van onze voeding.
In ons bloed is cholesterol gebonden aan partikels (HDL, LDL, enz.) die instaan voor de circulatie ervan.

• De LDL-partikels voeren cholesterol naar de weefsels via de bloedvaten (LDL = “slechte cholesterol”).
• De HDL-partikels brengen het teveel aan cholesterol van de weefsels naar de lever waar het wordt geëlimineerd (HDL = “goede cholesterol”).

De verhouding tussen de hoeveelheid LDL en HDL is van groot belang. Als er te veel LDL aanwezig is ten opzichte van HDL, zal de cholesterol de neiging hebben zich op te hopen in de slagaders in de vorm van plaques (= atheroomplaques) en deze te vernauwen (=arteriosclerose). In deze omstandigheden kan op de plaats van de vernauwing een bloedklonter ontstaan (= trombose). Wanneer het bloed niet meer vlot kan stromen door de slagaders, komt het bloed niet meer in de weefsels, met ernstige klinische gevolgen: cerebrovasculair accident (: beroerte), myocardinfarct, enz.

Principes
• gevarieerde voeding
• matig gebruik van vetten en suikers
• onbeperkt gebruik van volkorenproducten, verse groenten en fruit
• matig alcoholgebruik.

Groenten

Groenten bevatten geen cholesterol en zijn rijk aan vezels. Ze bevatten weinig calorieën. Eet zo veel groenten als u wil en bereid ze op een gezonde manier (gestoomd, rauw, enz.).
Kies de sterkst gekleurde groenten: ze bevatten meer antioxidantia.
Weet dat linzen, erwten, bonen, enz. meer calorieën, maar ook meer vezels bevatten.

Vers fruit

Net zoals groenten bevat fruit geen cholesterol en is het zeer rijk aan vezels. De energiewaarde van fruit is variabel; ze is afhankelijk van de hoeveelheid suiker van de verschillende fruitsoorten. Zo zijn druiven, bananen, gedroogde en oliehoudende (vetrijke) vruchten (amandelen, okkernoten, hazelnoten, pistachenoten, enz.) “energierijker”.
Kies, net als bij groenten, het sterkst gekleurde fruit omdat dit meer antioxidantia bevat.
Vermijd ingeblikt (op siroop), gekonfijt fruit of fruit dat in alcohol is opgelegd.
Vermijd kokosnoot (vers of gedroogd), want deze vrucht is zeer rijk aan verzadigde vetzuren

Granen en zetmeelhoudende producten

Eet bij voorkeur volkorenbrood, roggebrood, multigranenbrood, “natuur”-ontbijtgranen, aardappelen, ongepelde rijst, gewone en volkorenpasta.
Vermijd wit brood, stokbrood, beschuit, krakelingen, krentenbrood, croissants, brioches, pasta met eieren, enz. omdat deze meer vetten en/of suiker en/of cholesterol en/of verzadigde vetzuren bevatten.
Vermijd pasta met eieren, gratin dauphinois en – uiteraard – frieten, kroketten en chips.

Olieën en vetten

Houd het onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten in gedachten en kies voor onverzadigde vetzuren of voor speciale margarine of minarine. Kies bij voorkeur gemengde olie en varieer uw oliegebruik.
Vermijd zoveel mogelijk boter, reuzel en “zichtbare” vetten (vette delen van vlees en gevogelte, enz.) omdat ze verzadigde vetzuren bevatten. Als u tòch frituurt, geef dan de voorkeur aan arachideolie of olijfolie.
Vermijd absoluut sauzen (mayonaise, béarnaise, tartaarsaus, enz.) en neem liever een lichte vinaigrette.

Zuivelproducten

Geef de voorkeur aan magere of vetarme producten : magere of halfvolle melk, magere yoghurt, magere kaas, magere platte kaas, magere geitenkaas, enz. Een tip: op de korst van de kaas staat het vetgehalte bij droogrest vermeld. Gebruik geen kazen met een vetgehalte hoger dan 30.
Beperk het verbruik van vette kazen, aangezien die veel vet en cholesterol bevatten (brie, camembert, gruyère, edam, emmentaler, roquefort, gouda, feta, explorateur, enz.). Idem voor kazen met een vetgehalte hoger dan 30 % bij droogrest.
Vermijd om dezelfde reden volle melk, verse room, vette kaas of “dubbelroom”, volle yoghurt, enz.
Neem geen bereidingen of desserten op basis van melk (pudding, crème, ijs, mousse, enz.).

Eieren

Eigeel is bijzonder rijk aan cholesterol (220 mg en meer per eigeel!). Eet niet meer dan drie eieren per week. Het gaat om het totaal aantal eieren: niet alleen de eieren die u als dusdanig eet, maar ook de eieren die in bereidingen zijn verwerkt (gebak, pannenkoeken, enz.) of gebruikt als garnituur (salades, enz.).

Vlees

Eet bij voorkeur mager vlees en geef altijd de voorkeur aan “edele” stukken (filet, ribstukken, ragout). Aan te bevelen zijn: gevogelte zonder vel (kip, kalkoen, enz.), wild, filet en ribstukken van kalf, rund, varken, paard, konijn.
Gans, kip en eend uit kwekerijen zijn veel vetter, evenals braadkip.
Vermijd minder-edel vlees: spiering (schouderstuk van het varken), karbonade, gehakt, worsten, lamsragout, rollade, enz.
Vermijd, wegens het hoge vet- en cholesterolgehalte, te allen prijze hersenen, lever (van kalf, rund, varken, gevogelte). Vermijd tevens alle soorten vleeswaren, wegens hun vetgehalte: salami, rauwe ham, gedroogde worsten, varkenspastei, enz. Vergeet niet dat bereide vleeswaren niet alleen vet maar ook vaak sterk gezouten of gerookt zijn, wat een stijging van de bloeddruk kan veroorzaken.

Vis en schaaldieren

Vis is de beste bron van sterk onverzadigde vetzuren. Alle soorten vis zijn aanbevolen. Let nochtans wel op de bereidingswijze: verwijder het vel en gebruik gezonde bereidingswijzen (in de oven, in bouillon of gepocheerd, in papillotten, gegrild, in de microgolfoven, enz.).
Vermijd verse of gerookte paling, want deze vis is veel vetter en bevat meer cholesterol.
Vermijd gefrituurde vis, zowel vers als ingevroren (‘fish sticks’). Vermijd ook bereidingen met vis in frietvet.
Matig het verbruik van schaal- en weekdieren (garnalen, Sint-Jakobsschelpen, krab, kreeft, enz.) die weliswaar minder vet, maar meer cholesterol bevatten. Eet ze vooral niet met koude sauzen (mayonaise, tartaar-, cocktailsaus, enz.)

Zoetigheden, nagerechten en snoep

Fruit als dessert is een goede gewoonte.
U kan ook – met mate – droge koeken of vetarm gebak (genoise, biscuit, enz.) gebruiken, of gebak op basis van eiwit.
Eet liever gezoete dan gesuikerde nagerechten en kies nagerechten op basis van afgeroomde of magere producten.
Kristalsuiker, eieren (vooral het eigeel), volle melk, enz. zijn af te raden. U kan beter een zoetstof gebruiken, zoals aspartaam, acesulfame K, sacharine.
Denk aan de “inhoud” van uw desserten (cholesterol, suikers): vermijd gebak met boter, room, eieren, chocolade, enz. Vermijd chocoladesaus, karamelsaus, enz. , en snoep niet!

tip: Wat zit er in uw eten?

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

10 Reacties

 1. hallo,

  Ik gebruik zelf een product van herbsofherba genaamd Choles.
  Vele zullen wel denken van ja tuurlijk weer zo’n product dat niet werkt.

  Maar dat is niet waar ik gebruik nu zelf 1,5 maand het product van herbsofherba en het werkt bij mij super.

  Choles zorgt voor instandhouding van het cholesterol gehalte in het bloed en is tevens ook goed voor andere dingen in me lichaam.

  Het is een natuurlijk product ook nog dus kan niet beter.

  ik ben er zelf super enthousiast over en kan het iedereen aanraden!

 2. Een vet- en cholesterolarm dieet kan een behoorlijke daling van het cholesterolgehalte opleveren van zo’n 10 – 15% van het totale cholesterol. Het is echter ook niet goed om helemaal geen vetten meer te eten, het antwoord zit ‘m in de juiste balans en te weinig cholesterol in je lichaam is ook niet goed.

 3. Ik ben zelf ook zeer zeker géén voorstander van zoetstoffen en niet van zoetstoffen! Er is nooit aangetoond wat het later met je doet.
  Zelf ben ik voorstander van de ONgeraffineerde suiker. Denk rietsuiker.

 4. Het is helemaal niet gezond om je maaltijd te bereiden in de magnetron! Je eten krijgt daardoor een andere samenstelling, die helemaal niet gezond is.

 5. hoeveel gram vet mag ik per dag gebruiken,wat is een richtlijn.nu kijk steeds op verpakkingen maar zou graag een totaal willen weten wat aan te raden is bij een cholestrol verlagend dieet.

  Vriendelijke groet; Lydia

 6. Hoi Marion,

  Ken je het boekje “wat zit er in uw eten?”
  auteur Corinne Gouget en Will Jansen.

  Koop het, lees het en je zult nooit meer aspartaam
  en andere zoetmakers vermelden als vervanging
  voor suiker.

  Kijk ook eens op de STEVIA-site!!!!!

  vriendelijke groet, ineke.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in