Cholesterol is een stof die in het lichaam zelf wordt aangemaakt in de lever. Slechts een klein gedeelte van het gehalte cholesterol in het lichaam krijgen we via de voeding binnen. Cholesterol heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Zo gebruikt het lichaam cholesterol o.a. als grondstof voor lichaamseigen hormonen en gebruikt het cholesterol om vetten te transporteren.

Een Hoge Cholesterol Waarden Verlagen

Echter, een te hoog cholesterolgehalte wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vooral als de conditie van de bloedvaten niet optimaal is kan cholesterol zich in de wanden van slagaders nestelen waardoor deze vernauwen en dichtslibben. Het is dus van belang om de conditie van de bloedvaten gezond te houden. Gezonde leefgewoonten en de juiste voeding speen hierbij een belangrijke rol. Risicofactoren voor een te hoog cholesterolgehalte zijn:

  • Erfelijke aanleg
  • Verkeerde voedingsgewoonten
  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Onvoldoende lichaamsbeweging
  • Overgewicht
  • Traag werkende schildklier
  • Gebruik van bepaalde medicijnen

Zorg altijd voor voldoende lichaamsbeweging, probeer stress zo veel mogelijk te beperken en zorg voor gezonde voeding. Kies voor voeding die rijk is aan vezels zoals groente en fruit, en eet vissoorten als haring, makreel en zalm die veel omega-3 vetzuren bevatten. Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk om de conditie van de bloedvaten goed te houden.

Door tijdig het cholesterolgehalte te laten meten ontstaat inzicht in de hoeveelheid cholesterol in het bloed en dus indirect ook inzicht in de conditie van de bloedvaten. Onderstaand overzicht geeft aan wat er verstaan wordt onder een gezond cholesterolgehalte en wanneer er gesproken wordt van een verhoogd cholesterolgehalte:

Cholesterolgehalte Tabel

Lager dan 5,0 mmol/l normaal
5,0-6,4 mml/l licht verhoogd
6,5-7,9 mml/l verhoogd
hoger dan 8,0 mmol/l sterk verhoogd

Reguliere behandeling van een te hoog cholesterolgehalte

Bij een te hoog cholesterolgehalte worden door de huisarts vaak cholesterolverlagers (statines) voorgeschreven. Deze medicijnen hebben helaas vaak bijwerkingen zoals vermoeidheid en pijnlijke spieren. Dit komt omdat statines de werking van een enzym blokkeren dat betrokken is bij de productie van de lichaamseigen stof Co-enzym Q10. Deze stof is in iedere cel van het lichaam aanwezig en zorgt o.a. voor de energievoorziening in de spieren. Een tekort aan Q10 kan tot bovengenoemde klachten leiden.

Een natuurlijk alternatief

Sinds kort zijn er ook plantaardige stoffen verkrijgbaar die zonder bijwerkingen en op een natuurlijke manier het cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen. Een van deze stoffen is Monacolin K. Deze stof is te vinden in rode rijst extract, dat ontstaat door de fermentatie met het gist monascus purpureus. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit gunstige effect op het cholesterolgehalte optreedt bij inname van 10 mg Monacolin K. per dag. Monacolin K. uit gefermenteerde rode rijst schijnt ook te leiden tot een daling van ontstekingen en schade aan de wanden van de bloedvaten. Door ontstekingen in de vaatwanden te verminderen wordt de daadwerkelijke oorzaak van het dichtslibben van de bloedvaten aangepakt. Het risico op plaquevorming wordt namelijk groter als de binnenkant van de vaatwand beschadigd is.

Er zijn momenteel een aantal merken die rode gist rijst capsules aanbieden. Ik werk vaak met Cholesterol Control van het merk Nutrivian omdat deze naast monacolin uit rode rijst ook 50 mg Co-enzym Q10 bevat als ubiquinol en 40 mg vitamine C dat goed is voor de conditie van de bloedvaten. Hierdoor wordt niet alleen het cholesterolgehalte op een gezond niveau gebracht maar ook de conditie van de bloedvaten beter zodat de oorzaak wordt aangepakt.

Conclusie van het verhaal is dat een gezonde levenswijze en een gezond voedingspatroon erg belangrijk zijn bij het verkrijgen van een gezond cholesterolgehalte. Voldoende beweging, inname van voldoende vezels en omega-3 vetzuren spelen hierbij een belangrijke rol. Als hulp om op natuurlijke wijze het cholesterolgehalte op een normaal niveau te krijgen kan monacolin K. uit rode gist rijst extract worden gebruikt.

Gezonde Groeten,

kirsten

2 Reacties

  1. Ik ben onlangs gestopt met statines te nemen omdat er alarmerende berichten in de pers waren dat ze suikerziekte kunnen veroorzaken. Ik heb al een verhoogde suikerspiegel dus liever geen verder risico nemen. Kunt u mij zeggen waar men Cholesterol Control van Nutrivian kan aankopen ? Ik vind hier op het internet niets van terug. Alvast bedankt.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in