Gevolgen Chronische Slapeloosheid

Sommige mensen slapen langdurig slecht. Dit noemt men chronische slapeloosheid. Gevolgen van deze chronische slapeloosheid kunnen groot zijn. In dit artikel lees je alles over chronische slapeloosheid, de gevolgen en natuurlijk ook wat je eraan kunt doen.

Acute slapeloosheid

Acute slapeloosheid is een variant van slapeloosheid waarbij je slechts kort last hebt van slaapproblemen. Acute slapeloosheid duurt meestal niet langer dan een paar weken. Heel veel mensen hebben wel eens last van een periode van acute slapeloosheid. Vaak wordt dit veroorzaakt door een emotionele of stressvolle gebeurtenis. Als acute slapeloosheid langer duurt een week of 3 tot 6, dan is er mogelijk toch sprake van een chronische vorm van slapeloosheid. In dat geval kun je contact opnemen met je huisarts.

Slapeloosheid symptomen A. Vogel Dormeasan Nachtrust

Het belangrijkste symptoom van slapeloosheid is, niet geheel verrassend, een slechte nachtrust. Een ander direct symptoom is dat er een grote weerstand kan ontstaan tegen het slapen gaan. Als je vaak niet goed slaapt, dan zie je er tegenaan om te gaan slapen, omdat je bang bent dat je weer een lange strijd moet leveren voordat je ingeslapen bent.

De slapeloosheid zelf heeft weer andere gevolgen. Dit zijn de indirecte symptomen van slapeloosheid. Deze treden echter ook op bij mensen die niet genoeg slaap krijgen omdat ze vaak laat doorwerken.

Ernstige gevolgen slapeloosheid

Er kunnen inderdaad ernstige gevolgen van slapeloosheid zijn. Maak je geen zorgen, je hebt hier geen last van als je een keer een nacht slecht slaapt. Maar sommige mensen slapen maanden achteraan erg slecht, en in dat geval kunnen er grote gevolgen zijn.

Sommige van de gevolgen van slapeloosheid merk je direct. Als je een paar nachten achtereen slecht slaapt, dan merk je dat je de volgende dag vermoeider bent. Je presteert minder goed op het werk. Vooral je geheugen laat je in de steek. Je kunt niet alleen tijdens de dag minder onthouden. Je onthoudt ook gebeurtenissen tijdens de dag niet zo goed (bron). In sommige beroepen is dit een groot probleem.

In andere beroepen, bijvoorbeeld als chauffeur of machinebediende, kan slapeloosheid zelfs gevaarlijk zijn. Het aantal ongelukken neemt toe naarmate mensen minder goed slapen (bron). Soms kun je hier rekening mee houden, bijvoorbeeld door iemand anders te laten rijden als jij een nacht slecht hebt geslapen.

sleepzz-slaapmiddel-test

Ook op de lange termijn kunnen er grote gevolgen zijn van chronische slapeloosheid. Zo wordt slapeloosheid in verband gebracht met ziekten als depressie, diabetes, overgewicht, en bepaalde soorten kanker (bron). Dit betekent niet dat je gedoemd bent om ziek te worden als je last hebt van slapeloosheid. De kans dat je een van deze ziekten krijgt is alleen groter dan bij iemand die wel goed slaapt.

Lichamelijke oorzaken slapeloosheid

Soms zijn de oorzaken van slapeloosheid lichamelijk. Zo kan slapeloosheid het gevolg zijn van een andere ziekte of aandoening.

Veel mensen die een ziekte hebben met ernstige pijnklachten, zoals reuma, slapen vaak erg slecht. Astma kan ook tot problemen met de nachtrust leiden. Daarnaast zijn er mensen die last hebben van het restless legs syndrome. Dit is een aandoening waarbij mensen zich genoodzaakt voelen om hun benen te bewegen (bron).

De lichamelijke oorzaken van slapeloosheid kunnen ook een stuk minder duidelijk zijn. Soms is het dag- en nachtritme verstoord. Dit kan het gevolg zijn van wisselingen in de tijd waarop mensen gaan slapen, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Denk hierbij aan een verstoring als gevolg van bepaalde soorten licht.

Psychische oorzaken slapeloosheid

metasleep slaapmiddel review

In andere situaties zijn de oorzaken van insomnie vooral psychisch. Stressvolle en emotionele gebeurtenissen kunnen tot slapeloosheid leiden. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Als de stressfactor langdurig aanhoudt, kan ook chronische slapeloosheid veroorzaakt worden door stress.

Mensen die slecht kunnen slapen, houden zichzelf soms ook wakker. Iemand die vaker niet doorslaapt zal bang zijn dat hij niet weer in slaap kan vallen als hij moet plassen ’s nachts. Hierdoor gaat hij of zij nadenken, met als gevolg dat hij of zij ook daadwerkelijk wakker blijft.

Insomnie verhelpen

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om slapeloosheid te verhelpen. Een goede combinatie van maatregelen in de levensstijl en slaapmiddelen werkt vaak het beste.

Een van de beste maatregelen die je kunt nemen tegen slapeloosheid is, om als je situatie dat toelaat, op dezelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Op deze manier krijg je een stabiel dag- en nachtritme. Een andere aanpassing in je gewoonten is om geen schermen meer te gebruiken voordat je gaat slapen. Tot slot kun je ervoor kiezen om niet meer, of minder, te eten voor het slapen gaan.

Daarnaast kun je gebruik maken van een slaapmiddel. Middelen op basis van melatonine werken hierbij goed (bron). De beste werking gaat uit van middelen die daarnaast plantenextracten en neurotransmitters bevatten. Deze geven namelijk rust. Een voorbeeld van een dergelijk slaapmiddel is Mardanti Sweet Dreams.

Is je slapeloosheid het gevolg van een ziekte, neem dan contact op met je arts. Als je niet kunt slapen door de pijn kan een vorm van pijnbestrijding helpen om je in slaap te laten vallen.

Slapeloosheid laatste nieuws

Een van de meest recente nieuwtjes op het gebied van slapeloosheid is de introductie van Mardanti Sweet Dreams. Dit middel is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Sweet Dreams bevat het lichaamseigen slaaphormoon melatonine, aangevuld met extracten van de Withania Radix en Eschscholzia Californica. Van deze planten gaat een rustgevende werking uit (bron, bron). Daarnaast zit er een voorloper van de neurotransmitter serotonine in het drankje.

In de korte tijd dat Mardanti Sweet Dreams beschikbaar is, is het erg populair geworden. Het middel is erg effectief en heeft geen bijwerkingen. Als gevolg van de plantenextracten en de voorloper van serotonine, ontspan je. Nadat je ontspannen bent doet de melatonine haar werk. Het resultaat is een heerlijke ontspannen nachtrust. De volgende ochtend wordt je heerlijk uitgerust wakker.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in