Citroensapkuur Capsules Citroensapvasten

De Citroensapkuur of Citroensapvasten is een sapkuur die is bedoeld om je lichaam te ontgiften. Een bijkomend voordeel is dat je ermee kunt afvallen. Er zijn verschillende kant en klare toepassing op de markt verkrijgbaar zoals de citroensapkuur capsules of de afslankpillen van citro-cure. Het volgende artikel gaat echter over de oorspronkelijke kuur op natuurlijke basis.

Tijdens de citroensapkuur eet je geen vast voedsel, maar alleen verdund citroensap dat je, om de zure smaak te neutraliseren, mengt met ahornsiroop. Citroensap op zich is niet slecht. Het werkt zelfs als een soort geneesmiddel, als een antibioticum. Maar citrusvruchten in het algemeen en dus ook de citroen vormen een zware belasting voor de lever. Door de grote hoeveelheid zuur die de lever moet afbreken, kan het beschadigen. Citroensap is daarnaast niet goed voor je vullingen. Weliswaar bevat ahorn veel koolhydraten en citroen veel vitaminen, maar eiwitten komen er bij deze kuur niet aan te pas en ook dat kan problemen geven. Citroensapvasten is een vrij rigoureuze manier om je lichaam te reinigingen en gewicht te verliezen. De citroensapkuur kan ook helpen tegen uiteenlopende maag- en darmkwalen.

Bestel dit boek over sapvasten bij bol·com

Sapvasten en ontgifting
Sapvasten en ontgifting
S. Meyerowitz

Voor je begint met de citroensapkuur

Je moet de kuur niet langer volgen dan 10 dagen en deze zorgvuldig afbouwen. Je zal merken dat je tijdens de kuur gevoeliger reageert op alles, want reiniging is namelijk een bewustwordingsproces. Als je met deze kuur begint is het

verstandig je hier mentaal op voor te bereiden. Hierbij is de psychische gesteldheid, motivatie en ondersteuning van de directe omgeving zeer belangrijk voor het welslagen van de kuur. Het is dan ook raadzaam om drie dagen voor de kuur geleidelijk aan minder te eten en meer te drinken en geen alcohol en koffie te nuttigen. Dierlijke voedingsstoffen hebben een langdurig verteringsproces en het is beter drie dagen vegetarisch te eten.

Je moet jezelf realiseren dat als je een gezin hebt, dit een sociale gebeurtenis is waaraan je 10 dagen niet meedoet. Ook is voor velen eten een emotionele lading omdat het gebruikt wordt bij bijvoorbeeld boosheid en verdriet. Tijdens de kuur kan dit tot conflicten leiden met jezelf.

Luister goed naar je lichaam en verzorg jezelf goed en doe het wat langzamer aan als het lichaam hier om vraagt. Beweeg voldoende door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen want dit is een uitstekende ondersteuning van het reinigingsproces en heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand.

Soms helpt het een dagboek bij te houden over de stemmingen en vorderingen. Doe de kuur niet als je een allergie voor citrus hebt, jonger dan 16 jaar bent, zwanger bent of borstvoeding geeft, net een operatie hebt gehad, ernstig ziek bent geweest, lijdt aan maag/darmzweren, tbc hebt of problemen hebt met de schildklier.

Gebruik je de anticonceptiepil dan dien je er rekening mee te houden dat laxeren een onderdeel is van de kuur. De bijsluiter van de pil benadrukt onbetrouwbaarheid bij overmatig laxeren. Aanbevolen wordt dan ook tijdens de kuur een ander anticonceptiemiddel te overwegen.

Reinigen met de citroensapkuur

Je hebt voor de citroensapkuur het volgende nodig:

 • 1 a 1,5 liter C+ Ahornstroop van Madal Bal
 • cayennepeper
 • groene poeder
 • kruidenthee bij voorkeur Celestial Seasonings (deze thee heeft een perfecte natuurlijke samenstelling)
 • een goed multi-vitamineprepraat of Chlorella

Bereiding Ahorn-Citroensap-mengsel

Meng per longdrinkglas 2 eetlepels citroensap met 2 eetlepels C+ Ahornstroop en voeg daar warm of koud water aan toe met een snufje cayennepeper. Je kan natuurlijk ook in 1 keer 2 liter voor de hele dag aanmaken.

Gedurende 10 dagen drink je iedere dag 8-12 longdrinkglazen van dit C+ Ahorn-Citroensap-mengsel. Dit mengsel bevat alle noodzakelijke spoorelementen dus je zal geen honger hebben. Wanneer je dat wenst kan je altijd meer van het mengsel drinken.

De groene poeder moet je oplossen in een glas water en dit neem je ’s morgens direct na het opstaan en ’s avonds vlak voor het slapen.

Dit doe je gedurende de hele kuur

Groene poeder heeft een zacht laxerende werking dus zo heb je voldoende stoelgang. Krijg je krampen pas de hoeveelheid dan aan.

Naast dit alles moet je veel water drinken liefst zonder koolzuur. Dit vele drinken zorgt ervoor dat de uitscheidingsorganen niet al te zwaar worden belast door de giffen en afvalstoffen. Het is dan ook belangrijk dat je beslist geen ander voedsel of voedingssupplementen gebruikt want dit verstoort de reiniging. Laat ook rookwaren liggen, want het reinigingsproces is zinloos als je gelijktijdig verontreinigt met schadelijke stoffen.

Tips tijdens de reiniging

Verder kan je je tijdens de reiniging veel geestelijke rust gunnen en doe zoveel mogelijk dingen die je graag doet. Beweeg regelmatig, dit bevordert de afbraak van overtollig vetweefsel en zorgt voor zuurstoftoevoer, leidt de aandacht af en je blijft fit. Er wordt niet alleen vet verbrand maar ook spierweefsel dus houd je de spieren intact. Doe ook ademhalingsoefeningen want goed ademhalen leidt tot levenskracht en zelfbewustzijn. Via de ademhaling worden afvalstoffen uitgescheiden en voedingsstoffen opgenomen. Neem voldoende nachtrust want slapen geeft het lichaam de gelegenheid zich te herstellen. Je moet je warm kleden want door de reiniging kan je het koud krijgen omdat er geen verbranding van vast voedsel plaatsvindt en je verliest vet. Je bent gewend om op bepaalde tijden te eten dus zoek op die momenten afleiding.

Masseren is goed voor de doorbloeding en helpt bij de schoonmaak en buikmassage (rechtsom) stimuleert de darmen. Plaats ’s avonds een warme kruik op de nieren en lever dan worden deze organen gestimuleerd afvalstoffen af te voeren.

Neem de nodige hygiëne in acht zoals 2x per dag tanden poetsen en baden. Je voorkomt zo onaangename lichaamsgeuren en mondgeuren die kunnen optreden gedurende de reiniging. Je scheidt deze namelijk ook af via de ademhaling en huid.

Het verloop van het reinigingsproces

Het is heel normaal dat je allerlei klachten krijgt tijdens het reinigingsproces zoals:
hoofdpijn, kou, zwakte, huiduitslag of hartkloppingen.

Bestaande kwalen kunnen heviger worden en de oorzaak is niet de citroensapkuur zelf maar dat je niet eet en het lichaam bezig is te ontslakken.

Drink bij zulke klachten veel en beweeg om de afvoer te versnellen. Vaak komen deze klachten op de tweede of derde dag en voel je je vanaf de vierde dag weer in orde.

Ook zal je last hebben van een witte/gele aanslag op de tong en daaraan kan je de vordering van de reiniging aflezen. Tot aan de 7e dag zal de tong in toenemende mate beslagen zijn en aan het eind van de reiniging wordt deze weer roze en glad. Het duurt 7 dagen om het proces op gang te brengen dus is het niet afdoende om een kortere periode te vasten. Niet iedereen krijgt na 10 dagen een roze tong want ieder persoon verschilt hierin.

Effecten van de citroensapkuur en klachten

Tijdens de kuur verdwijnen of verminderen de klachten en treedt er verbetering op wat betreft darmen, slijmvliezen, huid, haar, infecties en bloeddruk. Zijn deze klachten niet verdwenen dan is een 2e kuur een maand later aan te bevelen om de resten van alle gifstoffen op te ruimen. Het lichaam is wel schoner geworden maar nog niet totaal gereinigd.

De algehele conditie wordt sterk verbeterd en dat zie je vooral aan de haren en huid. Voor veel mensen is gewichtsverlies ook een welkom neveneffect. Sommigen doen de sapkuur juist om af te vallen. Gemiddeld verlies je tijdens de kuur 5 kilo gewicht maar dit is afhankelijk van de mate van overgewicht dat je hebt. Dus heb je geen overgewicht zal je minder afvallen.

Na de kuur is het de kunst om op gewicht te blijven dus probeer de oude gewoontes niet op te pakken en met kleine veranderingen zal je op gewicht blijven.

Natuurlijk is de kuur ook een manier om je te bevrijden van een groot aantal verslavende middelen zoals koffie, zwarte thee, alcohol, suikerrijk snoepgoed, vet voedsel en rookwaren. De reiniging met het Ahorn-Citroensap-mengsel doet de lichamelijke behoefte naar dit soort stimulantia en antidepressiva afnemen en tenslotte helemaal verdwijnen. Het is wel een voorwaarde dat je voor het begin van de kuur de schadelijke gewoontes al hebt geminimaliseerd en het tijdens de kuur geheel staakt. Ook geldt dat als de behoefte aan dit soort producten van psychische aard is, de citroensapkuur alleen niet helpt.

Het is een prettig bijverschijnsel dat in het geval van regelmatig gebruik van pijnstillers, laxeermiddelen en slaaptabletten deze na de kuur niet meer gebruikt hoeven te worden of alleen in sterk gereduceerde mate.

Veel mensen vinden de uitwerking die de lichamelijke reiniging op de geest heeft erg prettig, je ervaart een toenemende helderheid, ontspannenheid en een zekere onbezorgdheid. Je ondervindt een gevoel van evenwicht en geestelijk welbevinden. Je kan dit gevoel vasthouden door ieder dag even de tijd te nemen voor jezelf maar ook aandacht te besteden aan de voeding.

De bestanddelen in de kuur

De vitamine C in de citroen is onontbeerlijk voor een gezond bindweefsel, beendergestel en bloedvatenstelsel. Ook speelt het een belangrijke rol bij de celstofwisseling en het op peil houden van de weerstand van het lichaam. Je krijgt tijdens de kuur voldoende vitamine C binnen waardoor er een verbeterde celstofwisseling ontstaat zodat iedere cel zich beter van giffen kan ontdoen. Citroensap stimuleert de omzetting van proteinen, vetten en koolhydraten wat resulteert in een versnelde reductie van overbodige vetafzettingen. Je hoeft niet bang te zijn voor een te hoog zeergehalte of een te sterke prikkeling van de slijmvliezen. Het is namelijk sterk verdund met water en de Ahornstroop dus dit is uitgesloten. Bovendien wordt citroenzuur als een base in het lichaam opgenomen.

Naast het citroensap is de C+Ahornstroop een zeer belangrijk bestanddeel van de kuur. Tijdens de reiniging zorgt de stroop voor de toevoer van alle noodzakelijke mineralen en spoorelementen. C+ Ahornstroop is een volwaardig en waardevol natuurproduct.

Ahornstroop bevat de volgende mineralen

 • Calcium o.a. voor het spier-, beender- en zenuwgestel
 • Kalium o.a. voor het activeren van enzymen en de afvoer van afvalstoffen
 • Magnesium o.a. goed voor hart- en bloedvaten
 • Mangaan voor omzetting van koolhydraten en ijzer en verdrijft vermoeidheid
 • Natrium o.a. ondersteunt de werking van het zenuw- en spierstelsel
 • IJzer o.a. noodzakelijk als bestanddeel van de rode bloedlichaampjes
 • Zink o.a. voor het beendergestel, vorming van huid-en haarcellen

Houdbaarheid

De stroop is luchtdicht verpakt en langer dan een jaar houdbaar. Is het blik eenmaal geopend moet je er op letten dat de stroop na verloop van tijd net als zoet vruchtensap gaat gisten. Je stopt dit proces door de stroop te verhitten tot 70°. Zo vervluchtigen de alcoholsporen en smaakt de stroop gewoon weer zoals je gewend was.
Stroop over?? Gebruik het dan in de keuken in plaats van suiker.

Cayennepeper

De cayenne bevat ook vitaminen, mineralen, spoorelementen en enzymen. Het stimuleert de spijsverteringsorganen zoals de nieren, werkt ook slijmoplossend, ontstekingsremmend en kalmerend. Doordat het tevens de bloedsomloop stimuleert wordt het lichaam op temperatuur gehouden en zo blijft je je behaaglijk voelen tijdens de kuur.

Groene poeder

Groene Poeder is 100% plantaardig en een zacht laxerend middel dat gifstoffen afvoert en overtollige slakken laat loskomen tijdens het reinigingsproces.
De darmen worden schoongemaakt en je krijgt weer een gereguleerde stoelgang indien dat voor de kuur niet aanwezig was. Het bevat senneblad dat krachtig laxeert, venkelzaad dat krampopheffend werkt en zoethout dat is toegevoegd voor de smaak en werkt slijmoplossend.

Kruidenthee

Kruidenthee bevat geen theïne, cafeïne, looizuur en andere gifstoffen. Dit zit namelijk wel in zwarte thee. Celestial Seasonings heeft een uitgebreid assortiment met allemaal verschillende smaken. Je kan ze zowel warm als koud drinken en ze zijn een prima dorstlesser.
Ze leveren een bijdrage aan de gezondheid want ze bevatten uitsluitend natuurlijke grondstoffen, ze zijn cafeïnevrij en een paar soorten bevatten geneeskrachtige kruiden die hulp bieden bij de reiniging zoals:

Peppermint = een thee van uitsluitend pepermunt dat het reinigingsproces ondersteunt en mond- en lichaamsgeuren, die vaak voorkomen tijdens de kuur, neutraliseert.

Sleepytime = deze thee bevat kamille (verwarmt, is ontstekingremmend en krampopheffend), melisse ( tegen hoofdpijn, voorkomt hartkloppingen en werkt kalmerend) en mint (neutraliseert en maakt luchtwegen schoon).

Lemon Zinger = bevat citroen en melisse.

Red Zinger = bevat hibiscus en melisse.

Het is naast deze theeën ook altijd goed om brandnetelthee te drinken omdat dit reinigt en versterkt, werkt op de nieren en is bloedzuiverend.

Beëindigen van de kuur en opbouwfase

Indien je besluit met de kuur te stoppen moet je je goed realiseren dat de spijsverteringsorganen goed op gang moeten komen. je moet niet acuut beginnen met voedsel want dit kan organen beschadigen en dan ben je weer zo op het oude gewicht. De overgang van 10 dagen alleen vocht naar vast voedsel moet soepel verlopen. Dus eet licht verteerbaar voedsel in kleine hoeveelheden en goed kauwen.

Ga je weer eten neem dan volwaardig voedsel en laat oude gewoonten achter anders maak je jezelf weer ziek. Het lichaam moet geleidelijk wennen aan vast voedsel. je kan ’s avonds bloedzuiverende thee drinken maar geen laxeermiddelen meer!! Door het vaste voedsel kom je ongeveer 1 kilo aan want de darmen krijgen natuurlijk weer darminhoud. Hieronder wordt een opbouwdagenschema beschreven en dit is een goede leidraad voor een verantwoorde overbrugging. Gebruik geen dierlijke producten (ook geen kaas en eieren) en doe ongeveer 3 opbouwdagen.

Eerste opbouwdag

Gebruik als ontbijt, lunch en diner een kwart liter C+ ahorn citroensapmengsel met 1 sinaasappel. Het vruchtvlees uit de sinaasappel bereidt de darmen voor op vast voedsel. Je kan tussendoor een kwart liter vers geperst sinaasappelsap per keer drinken. ’s Avonds drink je pepermuntthee of bloedzuiverende thee.

Tweede opbouwdag

Je ontbijt met een kwart liter versgeperst sinaasappelsap en 1 appel.
Tussendoor 1 sinaasappel
De lunch een rauwkost van geraspte wortelen met citroensap en C+ahorsstroop.
Tussendoor een kwart liter versgeperst sinaasappelsap.
Als diner neemt je een fruitsalade met citroensap en C+ Ahornstroop
En ’s avonds wederom een kwart liter versgeperst sinaasappelsap en kruidenthee.

Derde opbouwdag

Ontbijt met kruidenthee, 1 appel en 1 rijstwafel.
Tussendoor een kwart liter versgeperst sinaasappelsap.
Als lunch neem je een lichte groentensoep die is gemaakt van verse of diepvriessoepgroente in plantaardige bouillon, met 1 of 2 rijstwafels.
Tussendoor een kwart liter versgeperst sinaasappelsap.
Als diner wederom groentensoep met rijstwafels en ‘s avonds fruit naar keuze.

Tijdens deze opbouwdagen en na beëindiging van de kuur wordt aangeraden een voedingssupplement te nemen.

Jouw mening telt!

Wat is jouw ervaring met de citroensapkuur? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

82 Reacties

 1. 2e dag citroensap vasten. Ik word al misselijk als ik eraan denk weer een beker van dit stapte moeten drinken….

  Ik wordt echt misselijk van dit drankje. Zijn er alternatieven?

 2. Ben nu in 6e dag, voel mij perfect en uitgerust. Dag 2 en 3 wel wat hoofdpijn. Je neemt vanzelf wat meer rust. Geen hongergevoel maakt dat dit gemakkelijk te volgen is en op de een of andere manier is het weerstaan van verleidingen geen probleem (ook bij het lopen langs friet- of oliebollenkraam). Ik sport nagenoeg elke dag wel en er is een afzwakken van de spierkracht te merken. Meerder merken ahornsiroop geprobeerd; de Madal Bal C+ het lekkerst. Niet teveel cayennepeper nemen; max een kwart theelepel op 2 liter. Ik snap overigens niet waarom deze uitstekende Madal Bal C+ Ahornsiroop 30 euro per liter moet kosten bij bestellen via de website van citroensapkuur of rechtstreeks bij de site van Madal Bal (of bij De Tuinen 31 euro) als ditzelfde product in een andere internet winkel 17 euro per liter rekent. Voor een kuur van 10 dagen (2 liter) scheelt dat ongeveer € 26 tot 28. Bij gebruik van ahornsiroop na de kuur in de opbouwdagen terug naar gewoon (niet te veel) voedsel zelfs nog meer of wel ca € 40. Even opletten dus.
  Na de kuur op licht voedingspatroon blijven, bijvoorbeeld 5 of 6x per dag kleine hoeveelheden. Daar zijn wel voorbeelden van te vinden.

 3. Ik heb de kuur gedaan, het sap dus, niet de capsules!!! (capsules werken niet!!!), 1e 3,5 dagen was het behoorlijk zwaar, goed beroerd geweest, daarna voelde ik mezelf opknappen en voelde me echt fit en lekker. Nu dag 2 opbouwen en sinds gisteravond ben ik hondsberoerd, iemand hier ervaring mee? Of tips? Of misschien toch wat onder de leden??? Ben misselijk, licht in het hoofd, zodanig dat ik weer vrees voor een infectie aan mn evenwichtsorgaan, maar misschien ligt het aan de darmen die weer aan het werk moeten?

 4. Een andere vorm om je lichaam te reinigen met sappen is dmv sportvasten. Tevens maak je een switch van suiker naar vetverbranding. De kuur duurt 10 dagen, 3 afbouwdagen – vasten (sap) dagen – 4 opbouwdagen. De 10 dagen worden ondersteund door voedingssupplementen ter versterking van de spieren en een half uur sport ( in vetverbrandingszone) per dag.

 5. Hallo lieve medekuurders,
  Ik ben begonnen met dag 8. Ik ben 7kg kwijt en voel me prima!
  Ik slaap veel beter dan voor de kuur. Nog 3 dagen en dan opbouwen.
  Daarna ga ik over op een koolhydraatarmdieet om in totaal 12 kg te verliezen.

  • Hallo Lida, ik zit op dag 7 en ben de opbouwfase aan het bestuderen. Jij hebt de kuur al even geleden gedaan en ik ben benieuwd of je gezonde voeding hebt kunnen voortzetten en wat het koolhydraatarm dieet inhoudt.
   Ben je nog steeds op gewicht? Graag reactie!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in