Citroensapkuur Capsules Citroensapvasten

De Citroensapkuur of Citroensapvasten is een sapkuur die is bedoeld om je lichaam te ontgiften. Een bijkomend voordeel is dat je ermee kunt afvallen. Er zijn verschillende kant en klare toepassing op de markt verkrijgbaar zoals de citroensapkuur capsules of de afslankpillen van citro-cure. Het volgende artikel gaat echter over de oorspronkelijke kuur op natuurlijke basis.

Tijdens de citroensapkuur eet je geen vast voedsel, maar alleen verdund citroensap dat je, om de zure smaak te neutraliseren, mengt met ahornsiroop. Citroensap op zich is niet slecht. Het werkt zelfs als een soort geneesmiddel, als een antibioticum. Maar citrusvruchten in het algemeen en dus ook de citroen vormen een zware belasting voor de lever. Door de grote hoeveelheid zuur die de lever moet afbreken, kan het beschadigen. Citroensap is daarnaast niet goed voor je vullingen. Weliswaar bevat ahorn veel koolhydraten en citroen veel vitaminen, maar eiwitten komen er bij deze kuur niet aan te pas en ook dat kan problemen geven. Citroensapvasten is een vrij rigoureuze manier om je lichaam te reinigingen en gewicht te verliezen. De citroensapkuur kan ook helpen tegen uiteenlopende maag- en darmkwalen.

Bestel dit boek over sapvasten bij bol·com

Sapvasten en ontgifting
Sapvasten en ontgifting
S. Meyerowitz

Voor je begint met de citroensapkuur

Je moet de kuur niet langer volgen dan 10 dagen en deze zorgvuldig afbouwen. Je zal merken dat je tijdens de kuur gevoeliger reageert op alles, want reiniging is namelijk een bewustwordingsproces. Als je met deze kuur begint is het

verstandig je hier mentaal op voor te bereiden. Hierbij is de psychische gesteldheid, motivatie en ondersteuning van de directe omgeving zeer belangrijk voor het welslagen van de kuur. Het is dan ook raadzaam om drie dagen voor de kuur geleidelijk aan minder te eten en meer te drinken en geen alcohol en koffie te nuttigen. Dierlijke voedingsstoffen hebben een langdurig verteringsproces en het is beter drie dagen vegetarisch te eten.

Je moet jezelf realiseren dat als je een gezin hebt, dit een sociale gebeurtenis is waaraan je 10 dagen niet meedoet. Ook is voor velen eten een emotionele lading omdat het gebruikt wordt bij bijvoorbeeld boosheid en verdriet. Tijdens de kuur kan dit tot conflicten leiden met jezelf.

Luister goed naar je lichaam en verzorg jezelf goed en doe het wat langzamer aan als het lichaam hier om vraagt. Beweeg voldoende door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen want dit is een uitstekende ondersteuning van het reinigingsproces en heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand.

Soms helpt het een dagboek bij te houden over de stemmingen en vorderingen. Doe de kuur niet als je een allergie voor citrus hebt, jonger dan 16 jaar bent, zwanger bent of borstvoeding geeft, net een operatie hebt gehad, ernstig ziek bent geweest, lijdt aan maag/darmzweren, tbc hebt of problemen hebt met de schildklier.

Gebruik je de anticonceptiepil dan dien je er rekening mee te houden dat laxeren een onderdeel is van de kuur. De bijsluiter van de pil benadrukt onbetrouwbaarheid bij overmatig laxeren. Aanbevolen wordt dan ook tijdens de kuur een ander anticonceptiemiddel te overwegen.

Reinigen met de citroensapkuur

Je hebt voor de citroensapkuur het volgende nodig:

 • 1 a 1,5 liter C+ Ahornstroop van Madal Bal
 • cayennepeper
 • groene poeder
 • kruidenthee bij voorkeur Celestial Seasonings (deze thee heeft een perfecte natuurlijke samenstelling)
 • een goed multi-vitamineprepraat of Chlorella

Bereiding Ahorn-Citroensap-mengsel

Meng per longdrinkglas 2 eetlepels citroensap met 2 eetlepels C+ Ahornstroop en voeg daar warm of koud water aan toe met een snufje cayennepeper. Je kan natuurlijk ook in 1 keer 2 liter voor de hele dag aanmaken.

Gedurende 10 dagen drink je iedere dag 8-12 longdrinkglazen van dit C+ Ahorn-Citroensap-mengsel. Dit mengsel bevat alle noodzakelijke spoorelementen dus je zal geen honger hebben. Wanneer je dat wenst kan je altijd meer van het mengsel drinken.

De groene poeder moet je oplossen in een glas water en dit neem je ’s morgens direct na het opstaan en ’s avonds vlak voor het slapen.

Dit doe je gedurende de hele kuur

Groene poeder heeft een zacht laxerende werking dus zo heb je voldoende stoelgang. Krijg je krampen pas de hoeveelheid dan aan.

Naast dit alles moet je veel water drinken liefst zonder koolzuur. Dit vele drinken zorgt ervoor dat de uitscheidingsorganen niet al te zwaar worden belast door de giffen en afvalstoffen. Het is dan ook belangrijk dat je beslist geen ander voedsel of voedingssupplementen gebruikt want dit verstoort de reiniging. Laat ook rookwaren liggen, want het reinigingsproces is zinloos als je gelijktijdig verontreinigt met schadelijke stoffen.

Tips tijdens de reiniging

Verder kan je je tijdens de reiniging veel geestelijke rust gunnen en doe zoveel mogelijk dingen die je graag doet. Beweeg regelmatig, dit bevordert de afbraak van overtollig vetweefsel en zorgt voor zuurstoftoevoer, leidt de aandacht af en je blijft fit. Er wordt niet alleen vet verbrand maar ook spierweefsel dus houd je de spieren intact. Doe ook ademhalingsoefeningen want goed ademhalen leidt tot levenskracht en zelfbewustzijn. Via de ademhaling worden afvalstoffen uitgescheiden en voedingsstoffen opgenomen. Neem voldoende nachtrust want slapen geeft het lichaam de gelegenheid zich te herstellen. Je moet je warm kleden want door de reiniging kan je het koud krijgen omdat er geen verbranding van vast voedsel plaatsvindt en je verliest vet. Je bent gewend om op bepaalde tijden te eten dus zoek op die momenten afleiding.

Masseren is goed voor de doorbloeding en helpt bij de schoonmaak en buikmassage (rechtsom) stimuleert de darmen. Plaats ’s avonds een warme kruik op de nieren en lever dan worden deze organen gestimuleerd afvalstoffen af te voeren.

Neem de nodige hygiëne in acht zoals 2x per dag tanden poetsen en baden. Je voorkomt zo onaangename lichaamsgeuren en mondgeuren die kunnen optreden gedurende de reiniging. Je scheidt deze namelijk ook af via de ademhaling en huid.

Het verloop van het reinigingsproces

Het is heel normaal dat je allerlei klachten krijgt tijdens het reinigingsproces zoals:
hoofdpijn, kou, zwakte, huiduitslag of hartkloppingen.

Bestaande kwalen kunnen heviger worden en de oorzaak is niet de citroensapkuur zelf maar dat je niet eet en het lichaam bezig is te ontslakken.

Drink bij zulke klachten veel en beweeg om de afvoer te versnellen. Vaak komen deze klachten op de tweede of derde dag en voel je je vanaf de vierde dag weer in orde.

Ook zal je last hebben van een witte/gele aanslag op de tong en daaraan kan je de vordering van de reiniging aflezen. Tot aan de 7e dag zal de tong in toenemende mate beslagen zijn en aan het eind van de reiniging wordt deze weer roze en glad. Het duurt 7 dagen om het proces op gang te brengen dus is het niet afdoende om een kortere periode te vasten. Niet iedereen krijgt na 10 dagen een roze tong want ieder persoon verschilt hierin.

Effecten van de citroensapkuur en klachten

Tijdens de kuur verdwijnen of verminderen de klachten en treedt er verbetering op wat betreft darmen, slijmvliezen, huid, haar, infecties en bloeddruk. Zijn deze klachten niet verdwenen dan is een 2e kuur een maand later aan te bevelen om de resten van alle gifstoffen op te ruimen. Het lichaam is wel schoner geworden maar nog niet totaal gereinigd.

De algehele conditie wordt sterk verbeterd en dat zie je vooral aan de haren en huid. Voor veel mensen is gewichtsverlies ook een welkom neveneffect. Sommigen doen de sapkuur juist om af te vallen. Gemiddeld verlies je tijdens de kuur 5 kilo gewicht maar dit is afhankelijk van de mate van overgewicht dat je hebt. Dus heb je geen overgewicht zal je minder afvallen.

Na de kuur is het de kunst om op gewicht te blijven dus probeer de oude gewoontes niet op te pakken en met kleine veranderingen zal je op gewicht blijven.

Natuurlijk is de kuur ook een manier om je te bevrijden van een groot aantal verslavende middelen zoals koffie, zwarte thee, alcohol, suikerrijk snoepgoed, vet voedsel en rookwaren. De reiniging met het Ahorn-Citroensap-mengsel doet de lichamelijke behoefte naar dit soort stimulantia en antidepressiva afnemen en tenslotte helemaal verdwijnen. Het is wel een voorwaarde dat je voor het begin van de kuur de schadelijke gewoontes al hebt geminimaliseerd en het tijdens de kuur geheel staakt. Ook geldt dat als de behoefte aan dit soort producten van psychische aard is, de citroensapkuur alleen niet helpt.

Het is een prettig bijverschijnsel dat in het geval van regelmatig gebruik van pijnstillers, laxeermiddelen en slaaptabletten deze na de kuur niet meer gebruikt hoeven te worden of alleen in sterk gereduceerde mate.

Veel mensen vinden de uitwerking die de lichamelijke reiniging op de geest heeft erg prettig, je ervaart een toenemende helderheid, ontspannenheid en een zekere onbezorgdheid. Je ondervindt een gevoel van evenwicht en geestelijk welbevinden. Je kan dit gevoel vasthouden door ieder dag even de tijd te nemen voor jezelf maar ook aandacht te besteden aan de voeding.

De bestanddelen in de kuur

De vitamine C in de citroen is onontbeerlijk voor een gezond bindweefsel, beendergestel en bloedvatenstelsel. Ook speelt het een belangrijke rol bij de celstofwisseling en het op peil houden van de weerstand van het lichaam. Je krijgt tijdens de kuur voldoende vitamine C binnen waardoor er een verbeterde celstofwisseling ontstaat zodat iedere cel zich beter van giffen kan ontdoen. Citroensap stimuleert de omzetting van proteinen, vetten en koolhydraten wat resulteert in een versnelde reductie van overbodige vetafzettingen. Je hoeft niet bang te zijn voor een te hoog zeergehalte of een te sterke prikkeling van de slijmvliezen. Het is namelijk sterk verdund met water en de Ahornstroop dus dit is uitgesloten. Bovendien wordt citroenzuur als een base in het lichaam opgenomen.

Naast het citroensap is de C+Ahornstroop een zeer belangrijk bestanddeel van de kuur. Tijdens de reiniging zorgt de stroop voor de toevoer van alle noodzakelijke mineralen en spoorelementen. C+ Ahornstroop is een volwaardig en waardevol natuurproduct.

Ahornstroop bevat de volgende mineralen

 • Calcium o.a. voor het spier-, beender- en zenuwgestel
 • Kalium o.a. voor het activeren van enzymen en de afvoer van afvalstoffen
 • Magnesium o.a. goed voor hart- en bloedvaten
 • Mangaan voor omzetting van koolhydraten en ijzer en verdrijft vermoeidheid
 • Natrium o.a. ondersteunt de werking van het zenuw- en spierstelsel
 • IJzer o.a. noodzakelijk als bestanddeel van de rode bloedlichaampjes
 • Zink o.a. voor het beendergestel, vorming van huid-en haarcellen

Houdbaarheid

De stroop is luchtdicht verpakt en langer dan een jaar houdbaar. Is het blik eenmaal geopend moet je er op letten dat de stroop na verloop van tijd net als zoet vruchtensap gaat gisten. Je stopt dit proces door de stroop te verhitten tot 70°. Zo vervluchtigen de alcoholsporen en smaakt de stroop gewoon weer zoals je gewend was.
Stroop over?? Gebruik het dan in de keuken in plaats van suiker.

Cayennepeper

De cayenne bevat ook vitaminen, mineralen, spoorelementen en enzymen. Het stimuleert de spijsverteringsorganen zoals de nieren, werkt ook slijmoplossend, ontstekingsremmend en kalmerend. Doordat het tevens de bloedsomloop stimuleert wordt het lichaam op temperatuur gehouden en zo blijft je je behaaglijk voelen tijdens de kuur.

Groene poeder

Groene Poeder is 100% plantaardig en een zacht laxerend middel dat gifstoffen afvoert en overtollige slakken laat loskomen tijdens het reinigingsproces.
De darmen worden schoongemaakt en je krijgt weer een gereguleerde stoelgang indien dat voor de kuur niet aanwezig was. Het bevat senneblad dat krachtig laxeert, venkelzaad dat krampopheffend werkt en zoethout dat is toegevoegd voor de smaak en werkt slijmoplossend.

Kruidenthee

Kruidenthee bevat geen theïne, cafeïne, looizuur en andere gifstoffen. Dit zit namelijk wel in zwarte thee. Celestial Seasonings heeft een uitgebreid assortiment met allemaal verschillende smaken. Je kan ze zowel warm als koud drinken en ze zijn een prima dorstlesser.
Ze leveren een bijdrage aan de gezondheid want ze bevatten uitsluitend natuurlijke grondstoffen, ze zijn cafeïnevrij en een paar soorten bevatten geneeskrachtige kruiden die hulp bieden bij de reiniging zoals:

Peppermint = een thee van uitsluitend pepermunt dat het reinigingsproces ondersteunt en mond- en lichaamsgeuren, die vaak voorkomen tijdens de kuur, neutraliseert.

Sleepytime = deze thee bevat kamille (verwarmt, is ontstekingremmend en krampopheffend), melisse ( tegen hoofdpijn, voorkomt hartkloppingen en werkt kalmerend) en mint (neutraliseert en maakt luchtwegen schoon).

Lemon Zinger = bevat citroen en melisse.

Red Zinger = bevat hibiscus en melisse.

Het is naast deze theeën ook altijd goed om brandnetelthee te drinken omdat dit reinigt en versterkt, werkt op de nieren en is bloedzuiverend.

Beëindigen van de kuur en opbouwfase

Indien je besluit met de kuur te stoppen moet je je goed realiseren dat de spijsverteringsorganen goed op gang moeten komen. je moet niet acuut beginnen met voedsel want dit kan organen beschadigen en dan ben je weer zo op het oude gewicht. De overgang van 10 dagen alleen vocht naar vast voedsel moet soepel verlopen. Dus eet licht verteerbaar voedsel in kleine hoeveelheden en goed kauwen.

Ga je weer eten neem dan volwaardig voedsel en laat oude gewoonten achter anders maak je jezelf weer ziek. Het lichaam moet geleidelijk wennen aan vast voedsel. je kan ’s avonds bloedzuiverende thee drinken maar geen laxeermiddelen meer!! Door het vaste voedsel kom je ongeveer 1 kilo aan want de darmen krijgen natuurlijk weer darminhoud. Hieronder wordt een opbouwdagenschema beschreven en dit is een goede leidraad voor een verantwoorde overbrugging. Gebruik geen dierlijke producten (ook geen kaas en eieren) en doe ongeveer 3 opbouwdagen.

Eerste opbouwdag

Gebruik als ontbijt, lunch en diner een kwart liter C+ ahorn citroensapmengsel met 1 sinaasappel. Het vruchtvlees uit de sinaasappel bereidt de darmen voor op vast voedsel. Je kan tussendoor een kwart liter vers geperst sinaasappelsap per keer drinken. ’s Avonds drink je pepermuntthee of bloedzuiverende thee.

Tweede opbouwdag

Je ontbijt met een kwart liter versgeperst sinaasappelsap en 1 appel.
Tussendoor 1 sinaasappel
De lunch een rauwkost van geraspte wortelen met citroensap en C+ahorsstroop.
Tussendoor een kwart liter versgeperst sinaasappelsap.
Als diner neemt je een fruitsalade met citroensap en C+ Ahornstroop
En ’s avonds wederom een kwart liter versgeperst sinaasappelsap en kruidenthee.

Derde opbouwdag

Ontbijt met kruidenthee, 1 appel en 1 rijstwafel.
Tussendoor een kwart liter versgeperst sinaasappelsap.
Als lunch neem je een lichte groentensoep die is gemaakt van verse of diepvriessoepgroente in plantaardige bouillon, met 1 of 2 rijstwafels.
Tussendoor een kwart liter versgeperst sinaasappelsap.
Als diner wederom groentensoep met rijstwafels en ‘s avonds fruit naar keuze.

Tijdens deze opbouwdagen en na beëindiging van de kuur wordt aangeraden een voedingssupplement te nemen.

Jouw mening telt!

Wat is jouw ervaring met de citroensapkuur? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

82 Reacties

 1. @ Honey, Hoe lang ben je? Heb je al eens een BMI test gedaan? In het boek van de citroensapkuur staat wat je precies moet doen.

  Lucas

 2. Hallo,

  Of je het vies vindt smaken, dat hangt echt van de persoon af, en van het moment. Toen ik 10 jaar geleden hieraan begon vond ik het erg smerig. iK moest echt mijn neus dichtknijpen, blegh. Nu vind ik het een stuk beter te drinken.
  Je mag het pas, kruidenthee en water drinken, en dat gedurende 10 dagen. Vervolgens bouw je in 3 dagen langzaam op. Elke dag drink je ook stoelgangthee, of gebruik je groen poeder.

  Succes ermee!

 3. Hallo Mensen,

  Ik ben 19 jaar en ik weeg 80 kilo.

  Ik wil graag met deze kuur beginnen..

  Smaakt het vies ? En mag je alleen het sap drinken .. voor de rest niks ?

  Kan iemand mij dit even toelichten?

 4. Even een reactie. Ik ben een vrouw van 53 jaar en al levenslang op het zelfde gewicht. Dankzij de citroensapkuur. Mijn hele leven heb ik 60 kilo gewogen en dat doe ik nog steeds. Ik heb 3 kinderen gekregen en na de zwangerschap kom ik een week later mijn spijkerbroek weer aan. Ik heb nog steeds maat 36. Mensen schatten mijn leeftijd altijd jonger. Tijdens de kuur zie ik mijn huid verbeteren, mijn haar gaat glanzen en ik heb diepe, droomloze nachten. Na de kuur, geheel gereinigd ga ik zeer bewust om met eten. Gezond, verstandig en langzaam eten. Vodoende fruit, brood en vezels. Matig met vlees, weinig aardappelen en veel vette vis, pasta en rijst. Ik kom geen gram aan en eet voldende. De sapkuur zet je aan na te denken over je eigen voedingspatroon.

  Gezond zijn en blijven dankzij de Citroensapkuur!

  Succes allemaal. Gerda

 5. Hallo lezers,

  Ik ben vandaag met mijn 8e dag bezig en ga morgen met de eerste opbouwdag beginnen.
  Mijn overgewicht was groot 116 kg ben nu op de 106 en ik heb absoluut geen problemen met deze kuur en denk dat de uitwerking van de kuur heel lang doorwerkt.
  Om mijn gewicht verder weer op “normaal acceptabel” terug te brengen ga ik vrijdag met een eiwitrijk “dieet” beginnen- o.a. Dr.Frank.
  Ik kan ook iedereen aanraden volg de sapkuur al is het mmar 4/5 dagen het lichaam eens reinigen kan toch geen kwaad.
  Ik ben hartstikke happy en ben van plan 1x per jaar een 4/5 daagse kuurte doen.
  Succes allemaal,
  Jaap

 6. heey iedereen!

  mijn naam is ruth en ik ben nu 17 jaar.

  ik heb deze kuur ondergaan toen ik 16 jaar was, prescies deze tijd, vorig jaar ( na de feestdagen)

  ik weeg best veel en zag dat mijn zus (40 jaar) deze kuur had gedaan en succesvol 7 kilo was afgevallen.

  dit moest ik ook doen! ik begon hiermee en het ging echt heel goed, alleen had ik heel veel moeite met die groene poeder die is egt afgrijselijk vies haha.
  en thee zonder suiker vind ik egt niet te doen dus dronk ik best weinig..

  maargoed, heb dit 10 dagen lang volgehouden, en elke dag verloor ik 1 kilo.
  ik was in totaal bijna 10 kilo afgevallen in 10 dagen.
  hierna kwam 3 kilo darminhoud en vocht erbij, maar omdat je lichaam blijft afvallen na de kuur had ik PERMANENT 10 kilo verloren ;)

  ik sporte niet tijdens de kuur, maar werkte wel fulltime in de macdonalds, dit werk is lichamelijk heel zwaar dus dat was al sport op zich haha!!

  maar ik raad het iedereen aan om 1 keer per jaar deze kuur te volgen, het is zo goed voor je lichaam.!

  EN MET HET HONGER VALT HET WEL MEE! DE EERSTE DRIE DAGEN HEB JE HEEEL VEEEL HONGER, MAAR OMDAT JE MAAG STEEDS LEEG BLIJFT GAAT JE MAAG VANZELF NA 3 DAGEN NIET MEER ZOVEL HONGERGEVOEL GEVEN!

  HET IS EGT FANTASTISCH EN IK GA EIND JANUARIE / BEGIN FEBRUARIE 2010 WEER DEZE KUUR VOLGEN!!

  AL MIJN FEESTDAGEN KILOS IN EEN KLAP ERAF EN METEEN WEER SUPERSLANK HET NIEUWE JAAR IN!

  groetjes,
  ruth

 7. Marry.Ik ben weer met deze kuur begonnen. Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt. Ik begon in de 80 er jaren Ik houd mij strikt aan het boekje van K.A. Beyer De Citroensapkuur. Dat bevalt mij goed. Ik ben de 70 gepasseerd Vorig jaar vroeg ik voor het eerst mijn huisarts of ik er mee door kon gaan. Maar ik laat mij de 10e dag niet meer uitnodigen om de trap op te gaan., want dan kom ik toch wel wat adem te kort Als ik geen keuze heb zal ik het wel doen, dan doe ik het wat langzamer. Ik vind het een uitstekende kuur en heb deze altijd 10 dagen gedaan. Wel blijf ik in beweging en drink ieder uur of 250 ml thee of 250 citroen met ahornsiroop. Van 7 uur ‘sochtens tot 23 uur ‘savonds. Ik wens iedereen succes die hieraan begint. Een goede voorbereiding en doorzetten is van belang. H.G. Marry

 8. Hey,

  een klein vraagje. Ik zou graag deze kuur willen volgen na een periode van lang stilzitten. Vooral om te ontgiften en met een propere lei terug te beginnen sporten. Heeft het nadelige effecten om bij de kuur whey of andere proteïne bronnen te gebruiken (zoals ook spirulina ed.)? Dit om ervoor te zorgen dat spierafbraak voorkomen wordt?

  grtz

 9. uhm… ja, je kunt een paar dagen zonder eiwit. Mocht je aan gewicht training doen, wordt anbevolen dit slechts 20-30 minuten per dag te doen. De spieren spreken eerst namelijk het glycogeen voorraad aan, en mocht dat uitgeput zijn, dan spreekt het de calorien van het vet in je lichaam. Dan kun je het beste cardio-oefeningen doen van 30 minuten. Mocht je daarna een boost nodig hebben, kun je een aantal tabletjes spirulina innemen. Daar zit voldoende in voor volledig herstel, en zal weinig nadelige invloed hebben op de kuur, eerder een stimulans op het afvallen. En ja, daar zitten ook proteinen in, en enzymen waar je lichaam om schreeuwt…

 10. De ahornsiroop is volgens mij niet alleen om de zure smaak van de citroenen te neutraliseren, maar bevat ook voedingsstoffen waardoor je geen honger hebt.
  Een mens kan lijkt mij ook best een paar dagen zonder eiwitten zonder dat dit schadelijk is.

 11. Je vergeet een belangrijk ingredient in het sapje. Je dient 1 deel citroensap, 1 deel ahornsiroop te mengen met 10 delen water + een mespuntje cayennepeper. En de bewering dat het heel ongezond zou zijn is niet waar! Ikzelf doe de kuur nu voor de derde keer in 2 maanden, en ik ben al af van allerlei maag- en darmkwalen…

 12. Hoi

  Ik had door mijn slechte voedingsgewoonten last van hoge bloeddruk.
  Dit is nu de tweede keer dat ik de kuur doe. De vorige keer is mijn bloeddruk ook gezakt.
  Nu na deze kuur van tien dagen is mijn onderdruk gezakt van 115 naar ongeveer 82. Dat was hij al na een week. Mijn bovendruk was niet al te hoog maar is gemiddeld ook 15 gezakt.
  Ik had voor de eerste kuur bloeddrukpillen die ik absoluut niet meer wilde.
  Mede omdat ik veel sportte.
  Dat is nu gelukt.
  Sommige laatste dagen was ik het goed zat. Er komt dus ook nog wel een beetje doorzettingsvermogen bij.
  De grootste kunst is om daarna je eetpatroon en levenswijze te veranderen.
  Dat is het zwaarst van alles.
  Het bijkomend voordeel is dat je er ook nog eens van afvalt. In beide keren ben ik vijf kilo kwijtgeraakt.
  Ik slaap vaster en mijn snurkgewoontes zijn weg.

  Doe er je voordeel mee.

  groetjes

 13. Hoi lieve mensen,
  Ik ben 27 jaar,
  en beetje spiritueel ingesteld en moet gewoon even zeggen dat ik helemaal weg ben van de citroensapkuur en heb een research gedaan.
  Ik doe het elke jaar 2 x en het doet me geweldig goed, op mentaal, fysiek,en spiritueel gebied!!
  ik zou het iedereen aanraden die daar voor open staat.
  Groeten Laila

 14. Afgelopen maandag begonnen, ik had het ’s avonds erg koud lekker met pyama en fleece in bed tv gekeken en vroeg gaan slapen. Ik werk maandag t/m woensdag dus een grote fles mee naar het werk, Ik merk nu (4e dag) dat het me tegen gaat staan, ook sociaal gezien is het moeilijk want ik ontrek me een beetje van het gezin, mijdt de eettijden, alles ruikt ook zo lekker, gisternacht gedroomd dat ik een heerlijke verse kippensoep aan het maken was. Honger heb ik absoluut niet. Ik ga de 10 dagen niet doen, ik wil 7 volhouden. Het afvallen is meegenomen maar het gaat mij om reiniging na een periode van ziek zijn en medicijnengebruik. Geestelijke wilskracht is absoluut nodig om dit vol te houden. Hierna ga ik door met gezond en gevarieerd eten in combinatie met sporten.

 15. Ik heb de kuur een jaar geleden gedaan. Ik ben niet heel strikt geweest, want at af en toe wel fruit of nam wat fruitsap. Toch viel ik veel af en voelde me daarna zeer fit. Probleem met deze kuur is dat je je heel moe en koud gaat voelen (dus neem een weekje vrij). Maar dat is niet het grootste probleem. Als je snel veel afvalt, maakt je lichaam acheton. Je lever en nieren moeten dat dan wel zo snel kunnen verwerken, want aceton is gewoon gif. Ik zou het dus zelf niet 10 dagen doen, maar het gewoon bij 4-5 dagen houden. Dat heb ik gedaan en vervolgens 3 maanden later nog een keer. Weet niet zeker of dit het best is, maar daar voel ik me beter bij.

 16. @Karima

  Nee, dat is niet heel erg, gewoon nu mee beginnen. Groene poeder is om je darmen op gang te houden. Dit om afval af te voeren van het eten van de dagen ervoor en je darmen niet verstopt te laten raken. Je darmen komen anders nooit tot rust en worden dan ook niet gereinigd. (Je moet dus ook echt niets eten!)

  Ik zelf vond 10 dagen niet eten best wel zwaar. Ik had echt de hele tijd honger. Maar ja, dat hoort er dan maar bij.

  Succes!

 17. Hallo,
  ik ben gister met de kuur begonnen en ben niet zo heel goed begonnen,. ik ben vergeten om die groene poeder te nemen. nou is mijn vraag of dat heel erg is. En hoe houden jullie het vol om helemaal niks te eten?

 18. Ik vraag me af wie deze kuur dan ongezond noemen, dat staat er in bovenstaand stukje niet bij. Verder heb ik twee opmerkingen: ten eerst is het niet zo (zoals hierboven staat) dat de ahornsiroop wordt toegevoegd voor de smaak, maar voor de energie. Ahornsiroop bevat zogenaamde langzame suikers die je wel energie geven, maar niet je bloedsuikerspiegel laten jojo-en. Verder bevat ahornsiroop een aantal essentiële mineralen.

  Het tweede punt is dat hierboven staat dat er geen eiwitten aan de kuur te pas komen. Dat klopt, maar dat is nu juist het hele idee; eiwitten afbreken belast je spijsvertering zwaar. Daarom doe ik deze kuur ook altijd om mijn darmen tot rust te brengen en te zuiveren. (Werkt beter tegen spastische darm dan mebeverine.)

  Ik doe de kuur dus nooit om af te vallen. Dat wordt ook afgeraden. Natuurlijk val je van deze kuur af; je darmen worden leeg en je verbrandt spierweefsel. Maar dat zit er zo weer aan. Als je je normale eetpatroon niet verandert helpt deze kuur echt niet. Maar goed, dat geldt voor de meeste afslankmiddelen/kuren.

  Ik ben echt blij met deze reinigingskuur!

 19. Ik doe deze kuur nu voor de 3e keer en iedere keer is het weer zo’n kick na de afronding hiervan! Je voelt je zeer fit en vitaal na afloop. Sporten doe ik er wel bij dit keer, dit ivm oa de afbraak van spierweefsel. Het is echt een aanrader, wel het boekje van K.A Beyer erbij (uitgegeven door Madal Bal) houden. Is te bestellen via de drogist. Absoluut doen!

 20. Ik heb deze kuur gedaan +/- een maand geleden ik ben 7 kilo afgevallen en mijn darmen werken weer naar toebehoren. Het is niet zwaar als je het echt wil. Ik voel me veel beter ik ga het zeker vaker doen

 21. Ik heb deze kuur zonder problemen ruim 15 jaar gedaan als ontslakkingskuur.
  Ik voelde me na deze 14 dagen kuur uitermate energievol en fit.
  Daarom ging ik deze kuur jaarlijks herhalen.
  Wel volgde ik heel strikt het boekje van K.A. Beyer Uitgegeven door Madal Bal
  Nu doe ik deze kuur in overleg met mijn huisarts omdat ik nu 70 jaar ben.

 22. Hoi,

  Ik ben deze kuur nu aan het volgen voor 10 dagen en ben al bijna beland bij dag 7. De reden: reinigen en afvallen. Ik heb geen moeite met het drinken van het citroensapmengsel. Ook niet van de groene poeder sochtends en savonds. Verder drink ik er heel veel water en thee bij. Op sommige momenten van de dag heb ik wel een hongergevoel. Maar als je dan wat sap drinkt verdwijnt dit weer omdat het sap veel voedingsstoffen bevat en me energie geeft. Het is geen gemakkelijke kuur en het vergt veel discipline. Maar als ik elke ochtend weer op de weegschaal sta en zie dat ik afgevallen ben, dat maakt alles weer goed. Ik ben inmiddels al 6 kilo kwijt! Ik heb bovendien geen klachten gehad van hoofdpijn of maagpijn etc. Maar ik kan me voorstellen dat mensen met maagklachten deze kuur moeilijk kunnen verdragen!

 23. hallo,
  heb zelf eens waterkuur gevolgd, (3x)
  was na 10 dagen op gewicht en lichaam was gezuiverd
  heb er mij zeer goed bij gevoeld
  jammer genoeg kan ik de moed niet meer opbrengen om dat te doen,
  want gemakkelijk is het niet .
  janina

 24. hallo,
  ik heb dit soort dieet voor jaren terug gedaan.
  en ben nog nooit zo ziek geweest.
  ik heb het daarna dus ook niet nog een keer geprobeerd.
  als je veel last heb van je mag is het absoluut geen aanrader.

  leila

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in