De interesse in gezonde voeding neemt steeds toe. De meeste mensen gebruiken het om mee af te vallen, gezond te blijven en meer energie te hebben. Het belang van goede voeding wordt niet langer onderschat. Je voeding heeft tenslotte de grootste invloed op je gewicht en gezondheid. Door gezond te gaan eten zal je je fitter, energieker en gezonder voelen. Het effect is meteen merkbaar aan je huid, haar, gewicht en gemoedstoestand. Vandaar de hype rondom ‘clean eating’.

Clean eating, oftewel schoon eten, gaat in essentie om het maken van gezonde voedingskeuzes. Het is een manier van eten waarbij je natuurlijke, verse en het liefst biologische producten eet. Zulke voedingsmiddelen zijn beter voor het lichaam dan de bewerkte levensmiddelen. En je merkt al heel snel het verschil. Doe je nu de overstap van bewerkt voedsel naar clean eating dan zul je binnen enkele dagen je al totaal anders voelen.

Bij clean eating is het belangrijk om de juiste balans aan voedingsmiddelen naar binnen te werken. Je moet alle voedingsstoffen via je voeding binnenkrijgen. Het gaat dus om eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Wat kun je eten bij de clean eating dieet methode?

Bij clean eating gaat het om het eten van verse, natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Het is vrij gemakkelijk vol te houden met een beetje discipline. Waarom discipline? Omdat je dagelijks wordt geconfronteerd met bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen. Die zijn vaak genoeg gemakkelijker te vinden, voor te bereiden en ook nog goedkoper. Daarnaast zijn deze middelen door hun samenstelling ook nog verslavend. Ze zijn zodanig samengesteld dat je er nooit genoeg van hebt. En juiste deze producten kunnen je gezondheid schaden en gewichtstoename bevorderen.

Wat kun je dus wel eten volgens deze methode? De Clean Eating Methode omvat de volgende voedingsproducten:

Gezonde koolhydraten

Gezonde koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Ze bevatten voedingsvezels die wat langzamer door het lichaam worden verbruikt. Het lichaam moet harder werken om voedingsvezels tot energie om te zetten. Deze haal je uit verse groenten, fruit, havermout en dergelijke. Het beste kun je veel van de volgende groentesoorten eten: broccoli, bloemkool, spruitjes, paksoi, spinazie, kolen en waterkers.

Gezonde vetten

Het lichaam heeft vetten nodig. Vele mensen denken dat vetten ze dik zullen maken. Dit is niet waar. Je wordt dik wanneer je veel ongezonde voeding consumeert. Het lichaam gebruikt vetten voor de huid en de hersenen. Natuurlijk zijn er gezonde en ongezonde vetten. De gezondste vetten zijn de onverzadigde vetten, en dan het liefst plantaardig. Kokosolie en olijfolie zijn goede voorbeelden van gezonde vetten. Sojaolie, zonnebloemolie en de margarines zijn juist ongezond omdat er veel te veel omega-6 in zit.

Rood vlees bevat veel verzadigde vetten. Wit vlees, zoals kip, is veel gezonder.

Gezonde eiwitten

De gezonde eiwitten haal je uit biologische eieren, ongezouten en ongebrande noten, zaden en pitten, vis, schaaldieren, mager wit vlees, donkere bladgroente en peulvruchten.

Zuivel kun je het beste vermijden. Het lichaam kan zuivel heel moeilijk verteren, waardoor er darmklachten ontstaan. Zo passen eiwitshakes ook niet binnen het clean eating methode.

Aan de slag met clean eating

Wil je zelf aan de slag met clean eating? Dat kan op een eenvoudige manier door de grote hoeveelheid aan informatie dat beschikbaar is. Naast de vele boeken die er over zijn geschreven, kun je ook makkelijk op het internet meer over lezen. Laat je goed informeren want bepaalde voedingsmiddelen kunnen er gezond uitzien terwijl zij het niet zijn. Producten zoals cruesli passen niet binnen het clean eating methode, omdat ze veel suiker bevatten. Vermijd dus producten met veel suikers, ongezonde vetten en conserveringsmiddelen. Het is belangrijk dat je de juiste voedingsitems kiest. En dit zal steeds gemakkelijker worden naarmate je meer weet over clean eating.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in