Is Afvallen met Clenbuterol Gevaarlijk?

Af en toe kom je ze misschien wel tegen: ietwat schimmige types die zeggen dat ze je wel kunnen helpen aan clenbuterol. Deze verkopers beloven dan wonderen. Je kunt niet alleen flink wat verliezen tijdens de komende maand, maar je krijgt er ook nog eens een paar kilo spiermassa bij.

Klinkt goed, natuurlijk. Maar is het gebruik van clenbuterol wel zo’n goed idee? Stimuleert het de spiergroei en de vetverbranding echt? Wat zijn de risico’s? In dit artikel lees je alles over clenbuterol.

Wat is clenbuterol?

Clenbuterol is een chemische stof met een steroïde-achtige werking. De stof is oorspronkelijk uitgevonden als middel tegen astma bij paarden. Het helpt om de luchtwegen in de longen van het paard te ontspannen, waardoor deze wijder worden. Tegelijkertijd verhoogt het ook de bloeddruk. Op deze manier kan er meer zuurstof worden vervoerd in de bloedvaten.

Naast deze effecten, heeft clenbuterol nog een ander effect op het lichaam. Het is een beta-agonist. Dit is het tegenovergestelde van een beta-blocker, medicijnen die worden gebruikt tegen een hoge bloeddruk. Als je clenbuterol gebruikt, gaat je lichaam meer noradrenaline en adrenaline aanmaken.

De effecten van adrenaline op je lichaam zijn bekend. Je lichaam komt in een staat van vechten of vluchten. Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam minder vet opslaat, terwijl je tegelijkertijd meer energie verbrandt. Tot slot zijn er allerlei andere effecten, zo wordt je spijsvertering tijdelijk op een lager pitje gezet.

Clenbuterol, spiermassa en vet

Wellicht vraag je je nu af waarom er markt is voor clenbuterol onder sporters of mensen die af willen vallen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de adrenaline ervoor zorgt dat er meer energie vrijkomt in het lichaam. Je lichaam gaat vet omzetten naar suikers om aan energie te komen. Op deze manier kun je du

Clenbuterol Gevaarlijk
Clenbuterol Gevaarlijk

s vetmassa verliezen.

Tegelijkertijd is clenbuterol een zogeheten antikatabool. Dit betekent dat het gebruik van de stof voorkomt dat de spiermassa wordt afgebroken (bron). Er is geen enkel bewijs dat clenbuterol ervoor zorgt dat je spiermassa sneller aangroeit. De verhalen over een grote groei van de spiermassa gaan dan ook alleen op bij mensen die zware krachttraining doen.

De combinatie van de adrenaline stimulans en het antikatabole effect kan er dus voor zorgen dat je bij zware krachttraining snel spiermassa kweekt. Door de verhoogde adrenalinewaarden voel je minder pijn en ben je meer vastberaden dan anders. Deze combinatie zorgt ervoor dat je snel spiermassa kunt kweken. Dit is echter niet zonder gevaar.

Bijwerkingen van clenbuterol

De bijwerkingen van clenbuterol kunnen erg gevaarlijk zijn. Dankzij de stimulerende werking op de adrenalinewaarden ervaar je in ieder geval een paar bijwerkingen die wat minder prettig zijn. Zo krijg je last van een nerveus of gejaagd gevoel. Je lichaam is immers in de veronderstelling dat er gevaar dreigt. Deze reactie zorgt er ook voor dat je op het werk niet zo goed kunt functioneren op je werk. Stressvolle situaties zijn lastig en moeilijke mentale taken zijn niet zo makkelijk uit te voeren.

Ook op de langere termijn zijn er vervelende bijwerkingen. Zo zorgt de verminderde werking van de spijsvertering ervoor dat je op de lange duur minder gezonde voedingsstoffen opneemt. Als je langdurig een hoge bloeddruk hebt, dan vergroot dit de kans op hart- en vaatziekten (bron). Het lichaam onderdrukt ook het immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt (bron). Je lichaam verliest veel kalium bij langdurig gebruik. Als laatste neemt je testosterongehalte af bij langdurige blootstelling aan adrenaline (bron).

Clenbuterol gevaarlijk?

In sommige gevallen leiden de bijwerkingen van clenbuterol tot zeer gevaarlijke situaties. Een te hoge dosering kan leiden tot een hartaanval, zoals het geval was bij een man die een fout in de dosering had gemaakt (bron). In de meeste gevalle

clenbuterol-pillen
clenbuterol-pillen

n wordt clenbuterol gebruikt door mensen die verder gezond zijn. Als je een historie hebt met hart- en vaatziekten is de kans op gevaarlijke complicaties nog veel groter.

Een ander veelvoorkomend probleem met clenbuterol is verslaving. Consumptie van de stof zorgt voor een vrijgave van dopamine, een neurotransmitter die voor een blij gevoel zorgt. Dit kan ervoor zorgen dat je verslaafd raakt aan het gebruik van de stof.

Clenbuterol is een gevaarlijke stof om in te nemen. De halfwaardetijd van clenbuterol is 35 uur (bron). Dit betekent dat het al snel enkele dagen tot een week duurt voordat de stof helemaal uit je bloed is verdwenen. Als je het middel regelmatig inneemt is de kans aanwezig dat je steeds hogere waarden opbouwt, waardoor de werking steeds meer versterkt wordt. Voel je je niet goed na de inname van clenbuterol, dan heb je zeker drie dagen nodig om je weer enigszins normaal te voelen.

Daarnaast zijn er ook gevallen bekend waarbij clenbuterol in hele kleine hoeveelheden giftig is. Zo is er een geval beschreven van een gezonde, sportieve man van 25 die na inname van 20 microgram last kreeg van ernstige gezondheidsklachten (bron). Dit is een dosering die bij de meeste mensen alleen tot bijwerkingen zoals gejaagdheid leidt.

Artsen hebben geen manier om de effecten van clenbuterol af te remmen. Als je teveel van de stof hebt ingenomen, dan kunnen artsen alleen maar ondersteunende zorg bieden. Ze kunnen je bijvoorbeeld extra kalium geven. Ook worden er beta-blockers gebruikt die de werking tegengaan.

Doping

Clenbuterol ervaringen
Clenbuterol ervaringen

Als je in aanmerking komt voor dopingcontroles, kun je maar beter heel voorzichtig zijn met Clenbuterol. Een hele kleine hoeveelheid clenbuterol is al voldoende om tegen de lamp te lopen. Bovendien is clenbuterol heel makkelijk vast te stellen in de urine, zelfs al zijn de hoeveelheden klein.

Dit overkwam bijvoorbeeld voormalig Tour de France winnaar Alberto Contador. Tijdens de Tour de France van 2010 werd er een minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn urine aangetroffen. Hoewel Contador aangaf dat dit door een vervuilde biefstuk kwam, werd hij geschorst. Enkele belangrijke zeges, waaronder de eindzege in de Tour de France van 2010, die hij tussen de bewuste dopingcontrole en de uitspraak van de Internationale Wielerunie had gehaald, raakte hij kwijt.

Clenbuterol in de vee-industrie

De effecten van clenbuterol op het lichaam zijn ook in de landbouw bekend. In sommige landen krijgt vee deze stof toegediend omdat de dieren hier sneller van groeien. Via het vlees komt clenbuterol dan ook in ons bloed terecht. In het verleden zijn in Spanje en in China enkele honderden mensen ziek geworden nadat ze besmet varkensvlees hadden gegeten. In veel landen, waaronder de EU, de VS en China is het gebruik van clenbuterol daarom ook verboden.

Overigens hebben dieren, net als mensen de kans om vroegtijdig te overlijden bij gebruik van clenbuterol. Dit is in het verleden dan ook vaak voorgekomen bij proefdieren.

Conclusie

Het is niet voor niets dat de verkoop van clenbuterol wat schimmig is. Als het middel echt zou helpen om op een gezonde manier spiermassa te kweken of om vet te verbranden, dan zou het wel voorgeschreven worden door artsen. De bijwerkingen van deze substantie zijn aanzienlijk. Sport je een beetje verdienstelijk, dan is er helemaal reden om clenbuterol te mijden, aangezien het middel op de dopinglijst staat en makkelijk te detecteren is in de urine.

De volgende keer als een ietwat schimmige figuur in de sportschool zegt dat hij wel wat clenbuterol voor je kan regelen, weiger dan beleefd. Het is letterlijk en figuurlijk een paardenmiddel.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in