Is Cola Drinken Ongezond? Dit doet het met je Lichaam

Coco-Cola, ’s werelds grootste producent van suikerrijke frisdranken, sponsort onderzoekers die de schuld voor de obesitascrisis schuiven op gebrek aan beweging, en niet op ongezonde voeding. Zo heeft het bedrijf de oprichting van Global Energy Balance Network (GEBN) financieel ondersteund en heeft het hiervoor invloedrijke academici aangetrokken. De boodschap die ze via GEBN kwijt willen: ‘Amerikanen zijn te veel gefixeerd op hoeveel ze eten, en besteden te weinig aandacht aan beweging.’

Het was de New York Times die dit op 9 augustus onder de aandacht van het grote publiek bracht. De bemoeienissen van grote corporaties komen meer en meer onder vuur te liggen. Recent kreeg de American Society for Nutrition and the Academy of Nutrition and Dietetics bakken kritiek over zich heen omdat die met grote corporaties zoals Kraft Food, McDonald’s, PepsiCo en Hershey’s heult. Coca-Cola betaalt zelfs diëtisten om frisdranken te omschrijven als een gezonde snack. Barry M. Popkin vergelijkt de werkwijze van Coca-Cola met die van de tabaksindustrie weleer. Die rekruteerden destijds ook ‘handelaren in twijfel’

Drie wetenschappers hadden dezelfde mening in een opiniestuk in de British Journal of Sports Medicine. Ze hebben het zelfs aangedurfd om Coca-Cola als voorbeeld aan te halen:

‘Coca Cola, who spent $3.3 billion on advertising in 2013, […] associate their products with sport, suggesting it is ok to consume their drinks as long as you exercise.’

Kort na publicatie werd het stuk een tijdlang van de website gehaald: ‘This paper has been temporarily removed following an expression of concern.’

Geen wonder dat onafhankelijke voedingsexperts zo gefrustreerd zijn

Neem nu dr. Steve Blair, oprichtend lid van GEBN en wetenschapper die het voor Coca Cola opneemt. Aanvankelijk vergat hij op de website de link met Coca-Cola te vermelden. Een onoplettendheid noemde hij dat. De universiteit van South Carolina, waar hij werkzaam is, wist te vertellen dat hij sinds 2008 al 3,5 miljoen dollar van Coca-Cola ontvangen had. Een persbericht legde hem dit in de mond, toen het over voeding en obesitas ging: ‘Zijn frieten echt de hoofddader? Je moet alles wat op tv verteld wordt, niet geloven.’ Terwijl hij op andere momenten beweert de rol van voeding nooit te willen minimaliseren.

De gangbare mening is dat lichaamsbeweging nuttig is, maar dat voeding de grootste impact heeft. Studies die door de frisdrankindustrie gefinancierd worden, komen tot andere resultaten dan onafhankelijke studies. Een nauwgezette studie vond echter dat ‘agressieve bewegingstherapie’ gedurende één jaar goed is voor slechts 1,1 kg en 1,6 kg daling in lichaamsgewicht voor respectievelijk vrouwen en mannen.

De universiteit van Loyola sluit zich daarbij aan en verklaarde in een persbericht van 17 augustus: ‘Lichaamsbeweging is van cruciaal belang om de algemene gezondheid en fitheid te verbeteren, maar er is beperkt bewijs dat het de toename in obesitas kan afstoppen.’ Deze verklaring gebeurde op basis van onderzoek van Richard S. Cooper en Amy Luke, waarin een aantal mythes rond beweging en zwaarlijvigheid ontkracht worden. ‘Er is maar één doeltreffende manier om gewicht te verliezen – eet minder calorieën. Immers: toename in lichaamsbeweging wordt meestal ongedaan gemaakt door een toename in calorie-inname, tenzij bewust veel moeite gedaan wordt om die compenserende respons te beperken’.

Al jaren valt het farmaceuten op dat mensen ondanks een streng vetarm dieet, dat hen door hun arts werd aangeraden, toch nog aankomen.

De vraag is of het wel echt het ‘vet’ is waardoor we zo ongezond aankomen.

Omdat steeds meer mensen lijden aan obesitas en gerelateerde aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en de bijwerkingen van de medicijnen die zij innamen besloten de onderzoekers om uit te zoeker wat feitelijke de oorzaak is dat mensen zwaarlijvig worden. Dit komt duidelijk niet alleen door het vet dat zij eten!

Wat tijdens de onderzoeken naar boven kwam was dat veel ziekten van het Westen, zoals obesitas, hartziekten en diabetes, een nauw verband houden met de consumptie van één bepaalde stof die in veel verwerkte voedingsmiddelen en dranken voorkomt – fructose in de vorm van fructoserijke maïsstroop.
Fructose in de vorm van fructoserijke maïsstroop bevindt zich in vrijwel alle verwerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, snoep en frisdranken, en de meeste mensen hebben geen idee van het gevaar hiervan.

Ook komt het veel voor in zogenaamde gezonde ‘vetarme’ alternatieven, en zelfs in veel populaire afslankproducten, omdat voedsel zonder vet gewoon niet lekker smaakt. Fructoserijke maïsstroop, in combinatie met vele andere toevoegingen, wordt aan voedingsmiddelen toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Glucose is het soort suiker waar ons lichaam van houdt. Het wordt door elke cel in ons lichaam opgenomen en is heel makkelijk te verbranden met zeer weinig toxische bijproducten. Glucose is ook de stof die de hersenen vertelt te stoppen met eten wanneer u vol zit.
Fructose daarentegen is een andere soort suiker wat voorkomt in sacharose, wat bestaat uit glucose en fructose.

Fructose wordt feitelijk alleen opgenomen door de lever en is zeer vergelijkbaar met ethanol (de alcohol in drank)

Wanneer je fructose binnenkrijgt, werkt dit net als ethanol, maar dan zonder het effect van dronken worden. Uw lever wordt in de war gebracht, en hierbij worden veel slechte vetter aangemaakt. Ook wordt er geen signaal naar de hersenen gestuurd wanneer u vol zit.

Hierdoor kunnen sommige mensen gigantische bekers frisdrank drinken en daarbij ook nog enorme maaltijden eten. Deze frisdranken bevatten een hoog fructosegehalte en het eten bestaat voornamelijk uit geraffineerde voedingsmiddelen die ook vol met fructose zitten

Veel fruit bevat ook fructose, maar de natuur heeft ons het tegengif gegeven. Deze vruchten zitten namelijk ook vol met vezels die voorkomen dat uw lichaam te veel fructose absorbeert.

Wanneer je de consumptie van fructoserijke maïsstroop te verminderd voel je jezelf beter en ga je afvallen. Dit kom doordat een dergelijk dieet minder koolhydraten en meer proteïne bevat, en vrij is van verwerkte voedingsmiddelen.

Is Afvallen je doel?

Wil je afvallen? Stopt dan met het drinken van frisdrank zoals cola, in plaats daarvan water drink je water met een beetje citroen voor de smaak.
Groene thee is ook een goed alternatief, en is een van mijn persoonlijke favorieten omdat het theanine bevat wat de alfagolven stimuleert en tevens dienst doet als een tegengif tegen de schadelijke effecten van cafeïne.

Als je een liefhebber bent van koffie of thee met suiker, dan wil ik je adviseren om voor een natuurlijke zoetstof te kiezen zoals bijvoorbeeld stevia. Dit alleen had al een aantal opmerkelijke resultaten.
Dagelijks worden er wereldwijd 1,6 miljard glazen cola verkocht!! Een zeer aanzienlijk deel hiervan wordt verkocht door supermarktketens zoals Jumbo.

cola

Dus je kunt zich wel voorstellen dat de resultaten van dit onderzoek niet goed ontvangen zijn bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel.

Onlangs las ik een goed artikel van Wade Meredith waarin hij uitlegt wat er gebeurt wanneer u 1 blikje Coca Cola drinkt, en dit geldt vrijwel voor bijna alle cafeïnehoudende frisdranken, niet alleen voor cola!

Kijk wat er gebeurt wanneer iemand een blikje cola drinkt, of een vergelijkbare suikerhoudende cafeïnedrank.

 • Tijdens de eerste 10 minuten: 10 theelepels suiker komen terecht in je systeem. (Dit is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Je hoeft niet direct over te geven van de overweldigende zoetheid omdat fosforzuur de smaak vermindert zodat je het binnen kunt houden.
 • 20 minuten: Je bloedsuikerspiegel piekt, wat een insuline stoot veroorzaakt. Als reactie zet je lever alle suiker die het kan vinden om in vet (waar op dit moment genoeg van te vinden is).

Uit proeven op dieren, althans op laboratoriumratten en –muizen, is gebleken dat als de fructose de lever met voldoende hoeveelheid en met voldoende snelheid bereikt, de lever het meeste hiervan omzet in vet. Dit leidt tot een toestand die bekend staat als insulineresistentie, wat nu wordt beschouwd als het fundamentele probleem bij obesitas, en de onderliggende afwijking bij hartziekten en diabetes type 2, wat veel voorkomt bij mensen met overgewicht. Het is mogelijk ook de onderliggende oorzaak van veel vormen van kanker.

 • 40 minuten: De cafeïneabsorptie is nu voltooid. Uw pupillen verwijden, uw bloeddruk stijgt, en als reactie dumpt uw lever meer suiker in uw bloedstroom. De adenosinereceptoren in uw hersenen zijn nu geblokkeerd waardoor slaperigheid wordt voorkomen.
 • 45 minuten: Uw lichaam verhoogt de productie van dopamine waardoor de delen van uw hersenen die voor het gevoel van plezier zorgen worden gestimuleerd.
  Cafeïne heeft een sterk anxiolytisch en psychostimulerend effect door activering van μ-opioïdereceptoren.
 • 60 minuten: Het fosforzuur bindt calcium, magnesium en zink in uw dikke darm, waardoor de stofwisseling nog meer wordt bevorderd. Dit wordt versterkt door hoge doses suiker en kunstmatige zoetstoffen die de afscheiding van calcium via de urine verhogen.
 • 60 minuten: De vochtafdrijvende eigenschappen van cafeïne beginnen te werken (hierdoor moet u plassen). Het is nu zeker dat de verbonden calcium, magnesium en zink, wat op weg was naar uw botten, zal worden afgevoerd. Evenals natrium, elektrolyten en water.
  De totale urineafvoer van water, calcium, magnesium, natrium, chloride, kalium en creatinine is in de twee uur na de inname van cafeïne toegenomen in vergelijking met de controledrank.
 • 60 minuten: Terwijl de oproer in uw lichaam begint af te nemen, begint u een ‘sugar crash’ te ervaren. Mogelijk wordt u prikkelbaar en traag. U heeft nu ook letterlijk al het water uit de cola uitgeplast. Maar niet voordat dit water alle kostbare voedingsstoffen die uw lichaam had kunnen gebruiken voor het hydrateren van uw systeem of het opbouwen van sterke botten en tanden absorbeerde.

Uitdrogingsverschijnselen

Cola zit niet allen vol met fructoserijke maïsstroop, maar ook vol met geraffineerd zout en cafeïne.
Regelmatige consumptie van deze ingrediënten in grote hoeveelheid, zoals in cola en andere verwerkte voedingsmiddelen en dranken, kan leiden tot een hogere bloeddruk, hartziekten, diabetes en obesitas.
Een studie van Harvard University heeft uitgewezen dat het drinken van slechts één blikje suikerhoudende frisdrank per dag het risico op hartziekten met 20% verhoogt..
Suikerhoudende dranken worden ook beschouwd als een veroorzaker van ontstekingen, een reactie van het immuunsysteem betrokken bij zowel hartziekten als insulineresistentie, een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2.

Wetenschappers hebben het verband tussen frisdranken en hartziekten onderzocht door gegevens van 43.000 mannen te analyseren

Zelfs Sandy Douglas, directeur van Coca-Cola North America, geeft toe dat hij omwille van gezondheidsredenen minder dan één blikje cola per dag drinkt.

We zouden zo langzamerhand allemaal moeten weten welke gezondheidsrisico’s frisdrank, vanwege het hoge zuur vormende recept van suiker, koolzuurhoudend water en toevoegingen als zout en fosfor, met zich mee brengt.

Maar uit een recente Gallup-opiniepeiling is gebleken dat 48 procent van de ondervraagde Amerikanen – bijna de helft! – nog steeds dagelijks frisdrank drinkt. Sterker nog, onder hen die frisdrank dronken, was de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid 2,6 glazen.

Gezonde Groeten,

natascha

1 reactie

 1. Ik drink altijd water en toch diabetes! Heb in mijn hele leven nog geen 1 fles cola gedronken en thuis kregen wij het niet omdat toentertijd al bekend was dat cola een ongezonde drank was. Ben 59 jaar dus al heel lang weet men dat cola iets is om te laten staan.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in