Eetgewoonten Nederland

column José van Amstel

Wij aten drie keer per dag, zeven dagen per week, met de familie aan tafel: ontbijt, lunch en avondeten. ’s Morgens twee boterhammen, een met hartig, een met zoet. ’s Middags hetzelfde en een glas melk erbij. ’s Avonds warm eten: aardappelen, groenten meestal met een sausje, vlees en jus. Vaak een toetje. Soms een koekje bij de koffie, een chocolaatje bij de thee en in het weekend ’s avonds met de visite een plakje cake of een taartje, twee glaasjes wijn en een nootje, bitterballen of een blokje kaas en een plakje worst.

Zo simpel was het in de vorige eeuw. Het was in die tijd vooral duidelijk, je wist wanneer je at en vooral ook wat je at. En er was regelmaat als het ging om eetmomenten en om matigheid en als het ging om hoeveelheden.

Maar de wereld veranderde en zo ook de eetgewoonten. We zagen het aankomen, in Amerika at iedereen al wanneer hij of zij trek had. Men trok de koelkast open als men iets wilde eten, dat kon ieder moment zijn, en dan haalde men er iets lekkers uit: een kant en klare maaltijd, een snack, frisdrank…

Melk werd vervangen door Cola, vlees werd een hamburger met saus, een kroket of kipnuggets, aardappelen werden patat of pasta.

Men ging internationaal koken, Chinees of Italiaans. Men ging kant en klaar eten halen bij de Chinees. De winkels kwamen vol te liggen met allerhande Hollandse en exotische maaltijden en snacks, handig want kant en klaar. Maar ook volop heerlijke zoetigheden met de mooiste namen, te kust en te keur! En dat alles vol onbekende toevoegingen, zoals e- nummers, kleur en smaakstoffen. Vol met zoute smaakmakers, verborgen suikers en verborgen vetten.

Allemaal verleidingen door de media met veel mooie verhalen aangeboden, overal heerlijke geuren, overal mooie kleuren: koop mij, eet mij!
Wie kan dat weerstaan?

En wie weet dan nog wat hij/zij eet of hoe natuurlijke producten smaken.

Logisch toch dat het aantal dikke mensen nu ook in Nederland fors toeneemt.

De oplossing lijkt vanzelfsprekend. Terug naar regelmaat in eetmomenten, terug naar puur eten, terug naar eten waarvan je weet wat het is. En bovenal kennis van gezonde voeding. Dat is toch door iedereen te leren?! Wie doet er mee?

José van Amstel

SanaSlank Nederland
Snel afvallen en gezond op gewicht blijven.

1 reactie

 1. Hoi Jose,

  Als ik bovenstaande zo lees, zou dit betekenen dat we allemaal weer terug naar “vroeger” gaan qua eten, dat we onszelf een gezond eetpatroon aanleren?

  Of is dit iets te simpel verwoord?

  Ik merk namelijk aan mezelf dat ik erg veel moeite heb met die ritmes en regelmaat, omdat dit in de praktijk vaak niet zo werkt bij me.

  Graag zou ik hierover advies van je ontvangen.

  Groet,

  AM1981

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987