Column Irene: Overgewicht

Overgewicht

Ik ben Irene (auto) kinesiologische voedingstherapeut. Verder ben ik auteur van het boek Koud? Eet je warm!, de cursus voeding en welvaartsziektes en schrijf ik een rubriek in het nieuwe magazine BEM!.

Door middel van mijn opleiding en mijn manier van testen (autokinesiologisch) kan ik er vaak achter komen wat de reden is van overgewicht. Overgewicht kan namelijk aan heel veel dingen liggen. Het is belangrijk dat, voor je gaat afvallen, je de reden van je overgewicht weet. Alleen wanneer je weet waar je overgewicht door ontstaan is, kun je een dieet kiezen wat voor jouw lichaam geschikt is. Er zijn zo ontzettend veel diëten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De meeste kiezen maar een dieet uit, zonder te weten of het wel het juiste is. Dit kan echt serieuze negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je overgewicht. Dus als je lijnt doe dat verantwoord! Ik geef een paar voorbeelden waar overgewicht aan kan liggen

Voorbeelden van oorzaken overgewicht

 • Gewoon de verkeerde voedselkeuze en ongezond eten.
 • Doordat je koolhydraten moeilijk verteert.
 • De lever kan overbelast zijn waardoor er afvalstoffen lekken en deze worden opgeslagen in vet dat daar extra voor wordt aangemaakt.
 • Hormoonhuishouding is uit balans.
 • Allergieën, want ook door allergieën kun je namelijk overgewicht krijgen.
 • Je stofwisseling is vertraagd.
 • Calorieën tellen en verkeerde keuzes maken.

Vaak zie je dat lijners verkeerde keuzes maken omdat ze zich blind staren op alleen maar de calorieën en niet nadenken of het wel of niet verantwoord is (b.v een appelflap i.p.v. volkoren brood).

Overgewicht zou gewoon uitgetest en bekeken moeten worden zodat je een dieet krijgt wat persoonlijk voor jou is bestemd. Er wordt vaak gezegd, elk pondje gaat door het mondje maar met die stelling ben ik het absoluut niet eens. Meestal klopt het wel hoor, maar er zijn mensen die helemaal niet verkeerd eten en toch geen gewicht verliezen. Ik maak het in mijn praktijk vaak genoeg mee.

Overgewicht kan dus ook ontstaan doordat je een vertraagde stofwisseling hebt. Wanneer je stofwisseling vertraagd is, en dit is de reden van het overgewicht , kan dit natuurlijk ook weer door verschillende redenen komen. Maar zodra overgewicht gepaard gaat met de onderstaande vier punten, kun je veel resultaat krijgen met afvallen door middel van mijn boek Koud? Eet je warm!

 • Vaak koud hebben
 • Overgewicht
 • Een bleke tong hebben met tandafdrukken aan de zijkant van de tong
 • Een A-score krijgen uit de onderstaande test

Wanneer je het advies uit mijn boek opvolgt, kom je niet alleen van je koude lichaam af, maar vaak zul je ook gewicht verliezen. Natuurlijk is het wel belangrijk om je goed aan alle adviezen uit het boek te houden voor een optimaal resultaat. De adviezen en de recepten uit mijn boek zullen namelijk de stofwisseling stimuleren. Ik heb het boek niet zo zeer geschreven om ermee af te vallen, maar meer om het lekker warm te krijgen. De ervaring leert wel dat velen, die overgewicht hebben, er enorm meed gebaat zijn.

Alle diëten hebben een groot probleem en dat is dat ze de stofwisseling vertragen. Ten eerste omdat je vaak te weinig eet en ten tweede omdat het meeste voedsel thermisch koud of verfrissend is. Alles wat we eten heeft namelijk een thermisch karakter. Wanneer je peper eet voel je dat je lichaam er duidelijk warm van wordt en als je pepermunt eet dat je lichaam afkoelt. Peper is dus thermisch heet en pepermunt thermisch koud. Zo heeft alles wat we eten een thermisch karakter. Wanneer je teveel thermische koude producten eet zal je stofwisseling en je spijsvertering verzwakken. Veel producten die geadviseerd worden om af te vallen zijn dan ook vaak thermisch koud zoals: salades, zuidvruchten, mineraalwater, zwarte thee, melkproducten, Yoghurt met muesli, rauwe granen enzovoort. Wanneer je zo gaat eten zul je inderdaad afvallen, want het zijn allemaal producten met weinig calorieën. Maar zodra je toch weer meer gaat eten vliegen de kilo’s er aan, omdat je stofwisseling trager is gaan werken. Je kunt beter lekker verwarmend gaan eten, zodat je stofwisseling wordt gestimuleerd. En er zijn heel wat geluksvogels die van deze manier van eten enorm afvallen. Helaas zal niet iedereen met overgewicht ervan afvallen omdat er dus meerdere redenen zijn bij overgewicht.

Ben jij een koud, warm of normaal type?

In deze zelftest kun je ontdekken of je een te koud, te warm of normaal type bent.

1. Ik heb het vaak:

Koud. A
Warm. B
Normaal. C

2. In de winter zet ik de verwarming het liefste:

Een graadje lager. B
Een graadje hoger. A
19 tot 20 graden is prima. C

3. Ik drink:

Erg veel, ik heb vaak dorst. B
Normaal, zo’n 1 ½ liter per dag. C
1 ½ liter haal ik niet . A

4. Wanneer het buiten koud is drink ik het liefste:

Lekkere warme dranken. A
Geen voorkeur. C
Koude dranken. B

5. Wanneer ik in de winter naar bed ga:

Heb ik geen last van kou of warmte. C
Duurt het lang voor ik het warm heb. A
Vind ik zo’n fris bed heerlijk; ik heb het toch snel warm. B

6. Wanneer het buiten 30 graden is:

Heb ik het liefste de airco aan. B
Dan ben ik in mijn nopjes, heerlijk. A
Van een hoge temperatuur heb ik geen last. C

7. Koude handen en voeten heb ik:

Soms. C
Vaak last van. A
Nooit. B

8. Ik ben:

Best snel moe. A
Erg actief. B
Mijn energie is mooi verdeeld over de dag. C

9. De kleur van mijn tong is:

Met kleur bedoel ik de eventuele aanslag die op je tong zit en je kunt wegschrapen

Bleek/roze. A
Roze. C
Rood. B

Tel de A, B en de C score apart samen.

De meeste A score

Jij bent iemand die het snel koud heeft. De recepten uit het boek zijn allemaal uitermate geschikt voor je. Je lichaam zal zeker warmer worden wanneer je een tijdje verwarmend gegeten hebt. Lees de theorie goed door zodat je precies weet hoe het moet.

De meeste B score

Jij bent iemand die het niet snel koud heeft. Jij hebt het eerder te warm. Veel verkoelende producten eten is dan ook het beste. Kijk op de lijsten wat afkoelend is. Wanneer je toch last hebt van kou, maar je komt via de test bij dit type uit, kun je je het beste tot een Chinese geneeskundige wenden voor een onderzoek. De recepten uit dit boek zijn niet geschikt voor je. Je weet vast iemand die je een groot plezier doet met dit boek.

De meeste C score

Jij bent iemand die niet zo met temperatuur bezig is. Dit komt omdat je er simpelweg nooit last van hebt. In de winter, wanneer het buiten koud is, kun je mijn recepten goed gebruiken. Overgewicht kan toch mogelijk een oorzaak zijn. Laat wel alle erg hete producten zoals specerijen en lamsvlees uit de voeding. Eet ook veel verfrissend voedsel erbij. Dit moet je doen om je temperatuurhuishouding in balans te houden.

dit artikel is door Irene exclusief geschreven voor vetvrij.com

4 Reacties

 1. Ik heb de test gedaan en ben een C type. Ik heb het boek van Irene laatst bij mijn zus gezien en kwam via google op deze site. De verhalen van Irene treffen me recht in het hart. ze schrijft oprecht en eerlijk. Ik hoop meer van haar te lezen.

  Liefs van Mieille

 2. Nuttige informatie Irene. Ik heb de zelftest gedaan en mijn vermoeden klopt. Ik heb een A. Uitslag. Ik ga het boek bestellen en laat jullie weten of het effectief is.

  Gemma

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in