Overgewicht en Welvaartsziektes

Zorg dat je nu afvalt, want welvaartziektes liggen op de loer! Welvaartsziektes zijn o.a hart- en vaatziektes, Alzheimer, kanker, diabetes enz. Ze lijken misschien in jouw ogen nog ver weg maar is dat wel zo?

Bij overgewicht heb je veel meer kans op welvaartsziektes

Bij de meeste is het ontstaan van overgewicht niet zomaar gekomen. Allerlei lekkernijen liggen op de loer en de hoeveelheid suiker, witte bloem, transvetten en omega 6 vetzuren in deze lekkernijen rijzen letterlijk de pan uit.

Neem bijvoorbeeld nou eens je zoete broodbeleg, laat staan je brood, want het is zoeken geblazen in de supermarkt om volkoren te vinden. Wat dacht je van je zogenaamde gezonde tussendoortjes als Sultana en Liga bomvol suiker, plantaardige vetten en witte bloem, maar ook de gewoon gezond ogende producten uit de supermarkt zijn meestal niet oké. Als je de ingrediëntenlijsten leest van de producten die je ongemerkt in je karretje stopt wordt je niet vrolijk en begrijp je waarom welvaartsziektes een groot probleem zijn in Nederland. Want besef dat 1 op de 2 met deze ziektes vroeg of laat te maken krijgt!

Sluit je ogen niet! Het is nu tijd voor verandering en verantwoordelijkheid te nemen voor je lichaam en je leven. Voed je lichaam i.p.v vergiftigen. Vaak zie je bij mensen met overgewicht dat hun suikerspiegel niet stabiel is. Dit is ontstaan door hun eetgewoonte. In gewoon supermarktvoedsel zitten zoals ik al vertelde veel suikers en witte bloem wat er voor zorgt dat je suikerspiegel continu onder druk staat omdat je cellen stomweg vol zitten met glucose. De suikers worden niet opgenomen maar worden omgezet in vet. Als je overgewicht hebt zijn je vetcellen ook vol geraakt en daardoor laten ze stoffen vrij die tot ontstekingen kunnen leiden en dat kan o.a. weer welvaartsziektes veroorzaken.

De teveel aan suikermoleculen in het bloed hechten zich ook aan eiwitten die de bloedvaten irriteren. Wanneer die irritatie continue is, ontstaan er beschadigingen in de vaten en deze gaan ontsteken. Jouw lichaam wil je natuurlijk beschermen en dat zal extra cholesterol aanmaken om die beschadigingen te plakken, ja letterlijk te plakken want op alle beschadigde plekken in je vaten zal het cholesterol zich ophopen. Vooral de slagaderen hebben het zwaar omdat daar de druk het hoogst is en dus de beschadiging daar het snelst zal voorkomen.

Nou heb ik hart- en vaatziektes als voorbeeld genomen maar andere welvaartsziektes worden op hun manier ook getriggerd door deze verkeerde voedingsstoffen en tekorten zoals kanker, diabetes, Alzheimer enz. Dan zijn er nog twee problemen naast de grote hoeveelheid suiker en witte bloemproducten.

  • We krijgen te weinig vitamine C en omega 3 vetzuren binnen
  • We krijgen teveel omega 6 vetzuren binnen.

Op zich zijn omega vetzuren gezond maar als je teveel van omega 6 binnen krijgt zal dit ontstekingsbevorderend werken wat weer tot hoog cholesterol leidt met alle problemen van dien.

Tegenwoordig krijgen we veel te weinig omega 3 vetzuren binnen wat ontstekingen juist doet verminderen en de welvaartsziektes de kop indrukken.

Het is ook moeilijk om genoeg hiervan binnen te krijgen, want het zit alleen veel in vette vis en lijnzaadolie. Vroeger, ja heel vroeger toen de dieren alleen maar gras kregen zaten er in onze melk, eieren en vlees ook veel omega 3 vetzuren maar tegenwoordig krijgen ze soja en maïs wat bomvol met omega 6 zit en dus ontstekingsbevorderend werkt. Ook in onze supermarktproducten voert zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie de boventoon.

De verhouding zou 3 op 1 moeten zijn. Maar tegenwoordig is het al vaak 30 op 1 dus die omega 6 is veel en veel te hoog. We zullen dus minder omega 6 vetzuren moeten binnen krijgen en meer omega 3 vetzuren om de verhoudingen weer goed te krijgen.

Ook de tekorten aan vitamine C zijn enorm, ons voedsel biedt simpelweg niet meer genoeg en we hebben veel nodig van dit antioxidant om überhaupt alle vrij radicalen te vangen die in ons lichaam vrijkomen maar ook die van buiten uit komen zoals stress, milieuverontreiniging en ga maar zo door.

Wat moet je doen om welvaartsziektes te voorkomen? Eet veel volle granen, groente en fruit . Neem veel omega 3 vetzuren en elke dag extra 1000 milligram vitamine C (van reformzaak)

Irene

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in