Column: Oerdieet

Column Geertje van der Meer

We hebben het ene dieet nog niet gehad of het volgende dient zich alweer aan, althans volgens orthomoleculair therapeut Corrie van der Voort zaterdag in het programma ‘Sneons’ van Omrop Fryslân.

Volgens mevrouw Van der Voort moeten we allemaal aan het Paleodieet, ook wel oerdieet genoemd.

Want, zo luidde haar stelling, in de oertijd moesten de mensen het doen met wat de natuur voortbracht. Ze aten heel basaal en moesten elke dag vele kilometers lopen om in hun dagelijkse voedingsbehoefte te kunnen voorzien. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer en de mens eet ongezond dus worden we ziek en krijgen we overgewicht. Overgewicht kwam in de oertijd niet voor dus ligt het ook in de lijn der verwachting dat de toen levende mens het niet had.

Het dieet van de oermens bestond volgens onderzoek uit zaden en noten, groene groenten, wild, vis, gevogelte en eieren. Brood, pasta, rijst, melk, peulvruchten en bewerkte producten komen en kwamen in het voedingspatroon niet voor.

Klaas Kasma, een topkok uit Leeuwarden en ook net als ik deelnemend aan de discussie, vertelde dat hij zich al zag lopen op het groen rondom de studio. Met een knuppel in de hand jagend op de konijntjes die vrijelijk rondhuppelden om daarna nog even bij zijn buurman langs te gaan die een volkstuintje heeft om daar het perceeltje wortels clandestien te rooien.

Natuurlijk begrijp ik de motivatie van het oerdieet maar ik kan er geen voedingsadvies op schrijven. Tenminste niet ééntje waarmee ik mijn cliënten blij kan maken. Vaak valt het al niet mee een advies in elkaar te zetten wat heel goed bij de cliënt past en niet te veel ingrijpt in het sociale kader van de betreffende persoon. Want hoe je het ook wend of keert, de moderne mens wil ook nog een beetje leven en daar hoort zo nu en dan een uitspatting bij.

Op de vraag van Miranda Werkman of ik wel eens uit de band sprong kon ik met genoegen antwoorden dat ik tijdens mijn vakantie van vorige week een grote zak met patat en mayo had leeggegeten en daar ontzettend van had genoten.

Klaas keek mij waarderend aan, mijn buurvrouw kon mijn actie niet waarderen. Ze weet niet wat ze mist.

Geertje van der Meer

1 reactie

 1. Hoi Geertje,

  Ik denk niet dat je nog weet wie ik ben, maar we hebben samen examen gedaan voor gewichtsconsulente.

  Wat een leuke discussie zal dat geweest zijn, hihi.

  Maar ik denk wanneer we zo zouden gaan eten, het inderdaad lastig is om en dagmenu uit te schrijven. Denk ook dat te hooi en te gras eten geen goed eetpatroon bewerkstelligd.

  Groetjes,
  Elisabeth

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in