Wat is Cortisol?

Wat onderzoek online wijst dat het een corticosteroïden is; het is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Cortisol kent men als stresshormoon, men associeert het doorgaans met de negatieve effecten van stress. De benaming stresshormoon is eigenlijk niet juist. Alhoewel Cortisol vrijkomt wanneer je in een stresssituatie zit, zorgt dit hormoon er juist voor dat je de stress beter aankan. Het doet dit door je lichaamsprocessen aan te sporen harder te werken zodat je er goed voor staat in geval je moet vechten of vluchten. In primitievere tijden was dit noodzakelijk vooral in levensgevaarlijke situaties. Dat was een heel andere tijd waar een stresssituatie meestal te maken had met iets wat je dood kon betekenen. Met Cortisol kan je lichaam op 110% functioneren. Je kunt dus sneller reageren, rennen en dergelijke. Wanneer je niet meer in gevaar bent zal je lichaam het gehalte aan Cortisol verlagen. Cortisol wordt aangemaakt in gevallen van fysieke en psychologisch stress.

Wat doet Cortisol?

Cortisol zorgt ervoor dat de eiwitten in je spieren worden afgebroken. Tijdens dit proces komen er aminozuren vrij waarvan je lichaam glucose maakt. Dit maakt je lichaam alerter en dat is precies wat je vroeger nodig had in een stresssituatie. Cortisol wordt niet in gelijke mate in je lichaam aangemaakt. Er zijn tijdstippen waarop je lichaam veel meer Cortisol aanmaakt, zoals in de ochtenduren wanneer je pas wakker wordt. Dit geeft je een hongergevoel. Cortisol heeft zo dus veel invloed op je stofwisseling, vooral op het verbruik van calorieën. Verder werkt Cortisol ontstekingsremmend en immunosuppressief.

Cortisol te hoog

In Nederland heerst er een stressepidemie. Elk jaar komen ongeveer 10.000 Nederlanders door stress in de WAO. Daarnaast kampen velen met burn-out klachten. Toch is stress eigenlijk niet slecht voor je lichaam. Ook Cortisol is eigenlijk niet slecht voor je gezondheid. Er dreigt pas gevaar wanneer je lichaam te vaak Cortisol aanmaakt gedurende een aantal weken of maanden. Je bijnieren moeten dan steeds meer Cortisol aanmaken en hierdoor raken ze uitgeput. Uitgeputte bijnieren produceren nauwelijks Cortisol met alle nare gevolgen van dien.

Aangezien Cortisol je lichaam meer energie geeft, je alerter maakt en anderzijds ook ontstekingsremmend werkt, zal een tekort aan Cortisol deze zaken meteen beïnvloeden. In het kort: je hebt dus minder energie, bent minder alert en bent ook vatbaarder voor allerlei ziektes.

De gevolgen van een langdurige tekort aan Cortisol kunnen dus zeer ingrijpend zijn. Het heeft tenslotte invloed op de belangrijke processen in je lichaam, daarom kun je op den duur last krijgen van:

 • Spijsverteringsproblemen,
 • Angstaanvallen,
 • Depressie,
 • Concentratieproblemen,
 • Gewichtstoename,
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid,
 • Hoge bloeddruk en nog veel meer.

Samengevat: je lichaam zal niet goed kunnen functioneren. Je lichaam heeft dus Cortisol nodig. Zorg ervoor dat je bijnieren niet uitgeput raken door je Cortisol gehalte op gezonde niveaus te houden.

Voel je zelf aan dat je Cortisol gehaltes te vaak hoog liggen? Dan is het zaak om die te verlagen. Stress kan je managen wanneer je er bewust aan werkt.

Hoe kun je Cortisol verlagen?

Er zijn verschillende manieren om je stress onder controle te krijgen. Alleen zo krijg je je Cortisol gehalte op een gezond niveau. Cortisol verlagen in je bloed is de beste manier om de eerder genoemde klachten aan te pakken. Dit doe je door het volgende te doen:

 • Ga regelmatig sporten, maar niet te intensief want dat werkt juist averechts.
 • Doe leuke en plezierige dingen. Vooral iets dat je laat lachen. Lachen vermindert stress.
 • Zet wat leuke muziek op.
 • Doe regelmatig wat ontspanningsoefeningen zoals yoga.
 • Hou je bezig met sociale activiteiten.

Zodra je cortisolgehalte weer op een goed niveau is zal je het merken aan je gezondheid.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in