Ben jij je bewust van alle chemicaliën in jouw verzorgingsproducten?

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het is al gauw zo’n 1,5 tot 2 m² bij volwassen personen. Deze buitenste laag van je lichaam beslaat zelfs zo’n 15% van je totale lichaamsgewicht. En het is ook nog eens een van de belangrijkste organen. Je huid beschermt je niet alleen tegen weer en wind, maar is ook jouw eerste verdedigingslinie tegen ziektekiemen en schadelijke stoffen van buitenaf.

Schadelijke stoffen in Cosmetica

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je naast deze factoren juist via cosmetica en andere verzorgingsproducten de meeste chemicaliën binnen krijgt. En die horen niet in jouw lichaam thuis. Want ga maar eens na, een gemiddelde vrouw gebruikt wel zo’n 12 beautyproducten; van dagcrème en bodylotion tot aan shampoo en mascara.

En heb je enig idee wat al die ingrediënten betekenen die op de verpakking staan? In de meeste cosmetica- en verzorgingsproducten zitten vaak veel chemicaliën wat kan zorgen voor huidirritaties of huidproblemen.

Deze ingrediënten zitten voornamelijk in alledaagse verzorgingsproducten zoals shampoo en zonnebrandmiddel. Daarom is het belangrijk om goed naar de ingrediënten te kijken en natuurlijk producten te gebruiken.
Dit is een lijstje van een paar van deze schadelijke middelen:

1. Ftalaten

Een ingrediënt waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord? Toch komen Ftalaten vaak in hoge concentraties voor in verzorgingsproducten. Je kunt ze ook wel herkennen aan de naam parfum, een kunstmatige geurstof en veel voorkomend allergeen.

Soms staat er niet op dat het ftalaten zijn maar vallen ze onder parfum. En laten deze sterkere parfums nu net de meest waarschijnlijke veroorzakers zijn van hoge concentraties Ftalaten.

Het beste is dus om producten te kopen waar op het etiket vermeld staat; ‘bevat geen synthetische geurstoffen’ of ‘bevat uitsluitend natuurlijke essentiële oliën en parfum’.

2. Emulgatoren en schuimmiddelen

Deze ingrediënten zijn emulgatoren die je vaak aantreft onder de naam Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA). Ze zitten meestal in shampoo’s en douchegels en kunnen onder andere allergische reacties veroorzaken of een droge huid.

3. Kunstmatige conserveringsmiddelen

Ze worden ook wel Diazolidinyl en Imidazolidinyl Urea genoemd en zijn veel gebruikte kunstmatige conserveringsmiddelen. Geen aangename ingrediënten want ze kunnen contacteczeem veroorzaken. Daarnaast worden ze er ook van verdacht dat het Formaldehyde-vrijmakers zijn. Ze zitten op precies dezelfde plaatsen als Parabenen en je kunt ze onder andere aantreffen in shampoo en zonnebrandmiddelen. Dus let ook hier weer op en kies een natuurlijk product waar dit niet inzit.

4. Synthetisch reiniging- en schuimmiddel

Deze middelen staan erom bekend dat ze huid- en oogirritaties kunnen veroorzaken. Ze staan vermeld als Sodium Laureth Sulfaat. Sodium Lauryl Sulfaat wordt ook wel omgezet in Sodium Laureth Sulfaat. Het is stof die tot stand komt bij Ethoxylering zodat een product iets minder ‘hard’ wordt gemaakt. Hierbij is ook een koppeling met het bijproduct 1-4 Dioxaan ontdekt. En dit proces om ‘zachtere’ producten te ontwikkelen levert een verbazingwekkend hoog niveau aan gifstoffen op.

De norm van de ‘Whole Foods Premium Body Care Seal’ verbiedt deze producten zelfs. Veel fabrikanten zijn daarom gestopt met het gebruik van ethoxyleerde ingrediënten zoals Sodium Lauryl Sulfaat, om zowel 1-4 Dioxaan verontreiniging als allergische reacties zoveel als mogelijk te vermijden.

5. Antibacteriële conserveermiddelen

Doorgaans beter bekend als Parabenen. Deze antibacteriële conserveermiddelen komen veel voor in dagelijkse waterhoudende verzorgingsproducten zoals conditioner, huidreinigers en lotions.
Ze zijn te herkennen aan de naam die Methyl-, Ethyl-, Butyl- of Propylparabeen en zitten verwerkt in onder andere deodorant en veel huidverzorging. Een andere nare bijkomstigheid is dat deze Parabenen oestrogeen nabootsen in je lichaam, waardoor de normale hormoonfunctie verstoord kan worden.

Parabenen worden in cosmetica toegepast om een product langer houdbaar te houden. Veel natuurlijk merken hebben er voor gekozen om geen parabenen te gebruiken. Wil je dus liever ook geen parabenen gebruiken let er dan op dat jouw product parabenen vrij is.

Vervangende natuurlijke producten

Chemicaliën zitten verwerkt in bijna alle doorsnee verzorgingsproducten en zijn dus moeilijk om geheel uit te sluiten. Gelukkig zijn er inmiddels ook genoeg vervangende producten.

Bij Elim Instituut werken we bijvoorbeeld uitsluitend met natuurlijke producten en make-up. En ook je reinigingsmiddelen kun je vervangen door natuurlijke varianten uit de biologische winkels.

We voorzien je bij ons graag van een passend advies dus schroom niet om contact op te nemen met een van onze huidspecialisten.

carinda

carinda

Wil je ook een gezondere, vitalere en betere huid? Doe dan onze online huidtest. Je ontvangt direct een uitslag op maat per mail met handige tips om jouw huid te verbeteren en/of te verjongen!

4 Reacties

 1. Ik gebruik de 100% natuurlijke cosmetica van het Oostenrijkse merk Ringana. Alle producten zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Ik ben er heel blij mee, want ik ben zelfs van mijn couperose af.

  • Hoi Marijke,

   Bedankt voor de tip. Ik ken het merk niet. Natuurlijke cosmetica is heel belangrijk voor een mooie en gezonde huid. Ben blij voor jou dat je couperose weg is.

   Mvg,

   Carinda Brand
   Huidspecialist

 2. Hallo Angelique,

  Als je goede voorlichting wilt krijgen op het gebied van cosmetica raad ik je aan om naar een specialist te gaan of op onze website te kijken http://www.eliminstituut.nl

  Goedkopere cosmetica is niet slecht, als je maar weet wat de goede ingrediënten zijn. Ik schrijf regelmatig artikelen op als je meer informatie wil mbt cosmetica of over jouw huid.

  Daarnaast hebben wij een webshop waar je ook alles kunt vinden op het gebied van goede en natuurlijke huidverjonging en huidverbetering.

  Met vriendelijke groet,

  Carinda Brand
  Huidspecialist

  Elim Instituut

 3. Ik vraag me af of het nog uitmaakt waar je cosmetica koopt. Is het bijvoorbeeld zo dat alle goedkopere cosmetica van Kruidvat minder goed is? En is het beter im naar een specialist te gaan, of is er ook goedkopere cosmetica die geen schadelijke stoffen bevat.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in