Is een Crashdieet Ongezond?

Zijn Crashdiëten ongezond?

We hebben het allemaal wel eens overwogen. Misschien zelfs wel eens geprobeerd. Een dieet waarbij je zo snel mogelijk het teveel aan kilo’s kwijt raakt. Weg met die zwembandjes! Weg met die lovehandles! Weg met die ‘onder elke buik hangt een goed stuk gereedschap’! We willen dat wasbord zien, het fust moet zo snel mogelijk weer een sixpack worden! We moeten toonbaar zijn in bikini!

Het Ideaalbeeld

We worden door mooie reclames verleid. Slanke strakke vrouwenlichamen, mooie gespierde mannelijke torso’s. U weet allemaal wel wat ik bedoel. Dat willen wij allemaal! En het liefst zo snel mogelijk en met zo min mogelijk moeite en pijn.

4

Dus wat doen we? We gaan massaal aan de afslankthee, vooral de groene, want dat is een echte fatburner. We nemen vetblockers, want die zorgen ervoor dat we het vet dat we eten weer via de natuurlijke weg kwijt raken. We gaan aan de afslankpoeders, afslankpillen, afslankkruiden! Al deze producten beloven een slank lichaam, maar het enige waar je zeker van kunt zijn is dat je afslankt in je portemonnee!

Goede Voeding

Als BGN-gewichtsconsulente mag ik mij niet inlaten met afslankproducten. Wij van de BGN vertegenwoordigen namelijk de Richtlijnen Goede Voeding. Eten volgens de Schijf van Vijf. Het begeleiden bij bepaalde diëten is niet verboden. Het gebruik van afslankpreparaten wel. Wij begeleiden mensen naar een zo gezond mogelijk leefpatroon. Daar hoort groenten en fruit bij, aardappelen, brood en rijst, voldoende vocht, genoeg vlees en vis en melkproducten en gezonde vetten.

Sta ik dan niet open voor snelle diëten? O jawel hoor, ik begrijp het volkomen, maar vaak helpen deze diëten op de lange termijn niet. Het is namelijk niet vol te houden.

Om te beginnen zal ik eerst eens uitleggen hoe je lichaam werkt en waarom de crashdiëten zo snel werken.

Brandstof

Je lichaam heeft brandstof nodig. De meest benodigde brandstof en het makkelijkst voor je lichaam op te nemen zijn koolhydraten. Koolhydraten afkomstig uit brood, aardappelen, rijst, pasta, groenten en fruit. Koolhydraten zijn suikers. De snelst beschikbare energiebron voor je lichaam. Dagelijks dient minimaal 40% van je voeding uit koolhydraten te bestaan.

Als je lichaam geen koolhydraten te verbranden heeft schakelt het over op brandstof nummer 2. Vet. Dagelijks heb je minimaal 20% vet nodig.

Als je lichaam geen energie kan halen uit koolhydraten of vet schakelt het over op het verbranden van eiwit. Eiwit is dus brandstof nummer 3, maar is eigenlijk het laatste redmiddel voor je lichaam. Het is eigenlijk een beschermingstof. Je lichaam bestaat immers uit eiwit. Spieren! Als je dus geen koolhydraten en vet eet, eet je lichaam zichzelf op om energie te krijgen. Spierverlies dus! En ben je ervan bewust dat je hart ook een spier is!

Hoe werken Crashdiëten?

Hoe werken nu al die crashdiëten? De meest bekende is het eiwitdieet, oftewel het koolhydraatarm- beperkt dieet of ketondieet. Bekende namen zijn het South Beach Dieet, Cambridge, Atkins, Dr Frank, Montignac.

Als je het bovenstaande goed hebt gelezen begrijp je dus wat er gebeurt in je lichaam. Neem geen koolhydraten meer (of zo min mogelijk en dan alleen nog maar koolhydraten uit groenten), bescherm je lichaam door meer eiwitten (vlees, vis, zuivel) te eten en je lichaam zal vanzelf overschakelen op vetverbranding. En dat vet willen we juist zo graag kwijt. Op zich een mooie scheikundige uitleg. ECHTER, je hersenen en spieren leven alleen op koolhydraten. Als je lichaam hiervan te weinig binnenkrijgt gaat je lichaam deze benodigde koolhydraten halen uit de in je lever en spieren opgeslagen suikers en als die er niet meer zijn zal er vanuit vetverbranding suiker ontstaan. Bij deze vetverbranding komt veel vocht vrij en veel gifgassen, keton. Dat verklaart het snelle gewichtsverlies. Het is dus niet alleen vet wat je kwijt raakt, maar ook veel vocht. Daarbij gaan mensen die een dergelijk dieet volgen uit hun mond stinken, de keton.

Snel Afvallen

Het is op zich een mooie manier om snel kilo’s kwijt te raken, maar wees je bewust van wat er met je lichaam gebeurt. Je nieren moeten al dat vocht en het zuiveringsproces in je lichaam wel kunnen verwerken. Mensen met een verminderde nierfunctie mogen een dergelijk dieet dus niet volgen. Pre-operatief wordt men ook wel eens op een dergelijk dieet gezet. Dit gebeurt wel onder begeleiding van een diëtist.

En dan heb je 2 weken geleefd op alleen maar groenten, vlees of vis. Sommige eiwitdiëten zijn wat milder en dan mag je wel magere zuivel en peulvruchten, maar er zijn ook eiwitdiëten waarbij je dit niet mag. Een reden is dat je lichaam echt moet afkicken van suiker. De aanmaak van insuline wordt dus onderdrukt. De keuze van voedsel is dan wel beperkt. Een dergelijk dieet mag je ook niet lang volhouden. Je eet immers niet volwaardig. Je dient die periode bijv. een voedingssupplement te gebruiken. Zelf heb ik ervaren dat je last kunt krijgen van obstipatie. Er wordt immers te weinig vezels gegeten. Nu zijn daar ook wel weer oplossingen voor, maar toch … houdt u een dergelijk dieet lang vol? Meestal mag je na 2 weken weer voorzichtig wat fruit eten en wat volkoren producten. Geleidelijk bouw je alles dan op, naar uiteindelijk een gezond eetpatroon.

Levensstijl

Alles draait om het aanpassen van je levensstijl! Als er in de loop der jaren vele kilo’s bij zijn gekomen vraag je dan eens af wat er in je leven veranderd is. Ben je minder gaan bewegen? Ben je op jezelf gaan wonen en is je eetpatroon veranderd? Word je beïnvloed door omgevingsfactoren (anderen in je gezin, je werkritme, verleidingen)? Je kunt dan wel via een crashdieet snel kilo’s kwijt raken, maar als je je levensstijl niet aanpast zitten die kilo’s er razendsnel weer bij. En dan is al je moeite voor niets geweest!

Mijn advies? Laat je begeleiden door iemand die verstand van zaken heeft. Het is heel fijn om een boost te krijgen van snel wat kilo’s verliezen, maar je moet het ook kunnen volhouden en je nieuwe eetstijl moet passen in je leven.

Bezoek voor meer informatie en een gezond advies mijn website.

Carola van Kesteren

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in