Curcumine (gewonnen uit Kurkuma) is als voedingssupplement in opmars en dat is niet zo verwonderlijk. Waar het wetenschappelijk bewijs van de werking van allerlei voedingsstoffen op mensen lastig is te verkrijgen, kent Curcumine honderden wetenschappelijk studies waarin vaak wel significant bewijs wordt aangevoerd. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van Curcumine op een lange lijst van aandoeningen, zoals diverse vormen van kanker, reuma, alzheimer, prediabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, multiple sclerose en depressiviteit.

Wist je dat Kurkuma

  • ontstekingsremmend is
  • je hart- en vaatstelsel gezond houdt
  • voedsel beter helpt verteren
  • helpt als hulpmiddel tegen diabetes

Curcumine of Kurkuma wordt gebruikt als preventief middel tegen veel aandoeningen maar ook als ondersteunend middel voor genezing of stabilisering van de eerdergenoemde aandoeningen. In maart 2016 gaf de vooraanstaande oncoloog prof. Dr. Casper van Eijck een interview in de Volkskrant waarin hij aangaf dat Kurkuma bij bepaalde vormen van kanker net zo effectief kan werken als chemotherapie.

Kurkuma en Curcumine is er een verschil?

Kurkuma (Kurkuma Longa ook wel Curcuma Longa) is een plant, die bestaat uit de wortel, stengel, bloem en bladeren. In het algemeen als er over Kurkuma gesproken wordt dan bedoelt men uitsluitend de wortel van de plant. Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel en komt van oudsher uit India. Kurkuma (de wortel dus), maakt ook onderdeel uit van een van de kruiden die samen Kerrie vormen. In India staat Kurkuma al meer dan 5000 jaar bekend om haar heilzame werking.

Indien je de wortel schoonmaakt, kookt, droogt en vermaalt wordt het Kurkuma poeder.

Het Kurkuma poeder bestaat voor minder dan 5% uit Curcumine. Uit een kilo Kurkuma wortels kun je dus ongeveer 50 gram Curcumine poeder halen. Curcumine poeder wordt gewonnen door middel van een technisch proces waarbij het kleine deel Curcumine dat in de Kurkuma wortel zit eruit gehaald wordt. Curcumine is de belangrijkste werkzame stof die uit de wortel van Kurkuma gehaald kan worden. Het is belangrijk om te beseffen dat Kurkuma poeder en Curcumine poeder twee totaal verschillende poeders zijn. Als je Curcumine wilt gaan gebruiken is het niet zo zinnig om Kurkuma poeder te kopen. Het grootste deel van de wetenschappelijke onderzoeken wordt gedaan naar Curcumine.

Soms wordt er gesproken over Curcuminoïden. Omdat Curcuminepoeder naast Curcumine ook Demethoxycurcumine en Bi-demethoxycurcumine bevat, vormen deze drie tezamen Curcuminoïden. Als je Curcumine (als poeder, capsules of vloeibaar) gebruikt zitten deze drie er praktisch altijd in. Het is raadzaam om een zo hoog mogelijk percentage Curcuminoïden te gebruiken. De  Curcuminesupplementen die wij bij VitamineMan verkopen bevatten meer dan 95% Curcuminoïden.

De opname van Curcumine

Verder moet je weten dat je lichaam slecht in staat is om Curcumine op te nemen. Er is ook nog een verschil in opname van de Curcumine tussen mannen en vrouwen. Een vrouwenlichaam is beter in staat om Curcumine op te nemen dan een mannenlichaam. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit met de hormoonhuishouding te maken. Verschillende producenten doen er alles aan om de Curcumine te bewerken en op deze manier de werking voor de gebruiker te verbeteren. Er zijn veel verschillende kwaliteiten Curcumine op de markt en zelfs van dezelfde producent kan de kwaliteit van batch tot batch verschillen.  Inmiddels zijn er meerdere methoden die goed onderzocht zijn, door proefpersonen Curcumine te laten nemen en te testen hoeveel van de stof in de bloedbaan terecht komt. VitamineMan verkoopt een zeer effectieve vorm; Curcumine waaraan Bioperine is toegevoegd. Bioperine is een gepatenteerde vorm van Piperine en Piperine is een bestanddeel van zwarte peper. Er zit ca 5-9% Piperine in zwarte peper. Bioperine is zeer effectief en zorgt ervoor dat de Curcumine 2000% beter door het lichaam wordt opgenomen. Die 2000% is weer een gemiddelde van de mannelijke- en vrouwelijke proefpersonen omdat, zoals eerder gezegd, de Curcumine door vrouwen beter wordt opgenomen dan door mannen. Een capsule Curcumine + Bioperine staat gelijk aan de inname van 20 capsules gewone Curcumine. De tolerantie van het lichaam voor Curcumine is zeer goed. In onderzoeken waar proefpersonen 8 gram (16 capsules van 500 mg) Curcumine per dag gebruikten, werden geen of nauwelijks problemen geconstateerd. Sommige proefpersonen werden een beetje misselijk, maar dat was redelijk onschuldig. In de wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar Curcumine + Bioperine wordt standaard aan 500 mg Curcumine 5 mg Bioperine toegevoegd. Zorg dus dat deze verhouding minimaal aanwezig is in de capsules die je koopt. Als je om redenen hoge dosis wilt gebruiken, kun je als je een bijwerking ervaart de dosis verminderen. Slechts in hoge uitzondering vindt er een allergische reactie plaats.

Het gebruik van Curcumine

Voor preventief of ondersteunend gebruik kun je twee capsules per dag gebruiken. Als je een speciale kuur bij een kwaal of ziekte wilt doen is het prima als je per dag meer gebruikt. Neem één capsule (500 mg) per keer voor de maaltijd in. Als je meerdere capsules per dag gebruikt, verdeel die dan gelijkmatig over de dag. De concentratie Curcumine + Bioperine is drie kwartier na inname maximaal aanwezig in het bloed en na drie uur is de Curcumine praktisch uit het bloed verdwenen.

Als laatste is het belangrijk om goed het etiket te lezen, zorg dat je geen producten koopt waarvan je niet exact weet wat er in zit. Bij goede fabrikanten staat alle informatie uitvoerig op het etiket. Is er geen etiket zichtbaar of kun je niet achterhalen hoe de capsules zijn opgebouwd koop het dan gewoon niet. Er zijn genoeg leveranciers die wel duidelijk zijn over de inhoud. Kijk hoeveel capsules er in een potje zitten en hoeveel mg Curcumine en hoeveel mg Bioperine er in een capsule zit. Soms staan er op de verpakking de werkzame bestanddelen per serving size. Je ziet bijvoorbeeld staan twee capsules per serving en dan de ingrediënten per serving. In dat geval dien je het aantal milligrammen door twee te delen om de inhoud van een capsule te berekenen.

Veel Curcumine komt de laatste jaren niet alleen uit India maar ook uit China. Het is dan ook lastig om de kwaliteit van de Curcumine te beoordelen. Je kunt dan het beste kiezen voor een producent met veel ervaring, zodat je zeker weet dat je goede en constante kwaliteit koopt. VitamineMan heeft gekozen voor Sabinsa als leverancier van haar Curcumine, omdat Sabinsa als zeer solide en betrouwbaar bekend staat. Zij levert al tientallen jaren een constante kwaliteit en de Curcumineformule is gepatenteerd.

Gezonde Groet,

natascha

4 Reacties

  1. Zelfde klachten. Buikpijn, misselijk. Dagje gestopt en nergens last van. Gisteren weer ingenomen en vandaag voel ik me weer helemaal niet lekker. Buikkramp. Heel vaak poepen. Misselijk. Constant pijn in de onderbuik. Hoef gelukkig vandaag niet te werken want het is zaterdag, maar dat zou ook eigenlijk niet kunnen. Ontstekingspijn lijkt verhevigd.

  2. Ik ben gestopt met kurkuma. Mijn tanden zijn verkleurd mijn darmen zijn van streek. IK ben er niet blij mee. Nam biologische kurkuma tabletten een per dag tijdens de hoofd maaltijd. En ook in de maaltijd kurkuma en gember zwarte peper en olie.En heb mijn tanden gepoetst met kurkuma tandkrijt.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in