Darmflora – goedgezinde bacteriën

De darmflora heeft een belangrijke functie voor onze gezondheid. Een gezonde darmflora bestaat uit diverse soorten bacteriën die in de juiste verhouding en in grote aantallen aanwezig moeten zijn.

De darmflora en zijn rol in de spijsvertering

De darmflora ondersteunt de spijsvertering bij het verwerken van voedingsstoffen. Pas wanneer voedingsstoffen in onze darmen verwerkt worden, kunnen ze opgenomen worden in ons bloed. Bepaalde bacteriën maken bijvoorbeeld het enzym lactase aan, dat helpt bij de vertering van lactose (een bestanddeel van melkproducten).

Goedgezinde bacteriën hebben ook een belangrijke functie ten aanzien van de afweer tegen schadelijke micro-organismen. Door hun aanwezigheid wordt voorkomen dat gisten, zoals candida, schimmels en schadelijke bacteriën zich nestelen in ons darmkanaal. Hierdoor voorkomt de darmflora bijvoorbeeld (reizigers)diarree.

Wanneer je last hebt van obstipatie kan dat ook komen door een verstoorde darmflora. De darmflora zorgt namelijk voor een goede beweeglijkheid van de darm.

De darmflora produceert voedingsstoffen

De darmbacteriën leveren voedingsstoffen waaronder vetzuren met een korte moleculaire keten. Deze vetzuren zijn een voedingsbron voor de darmwandcellen en zorgen er eveneens voor dat het darmslijmvlies goed doorbloed blijft. Op deze manier blijft de darmwand in goede conditie.

De darmflora produceert vitamine K en een aantal B vitaminen. De B vitaminen die de darmbacteriën produceren, worden door de darmflora zelf als voeding gebruikt. Ze worden slechts beperkt opgenomen voor ons eigen lichaam.

De darmflora verbetert de opname van mineralen

Een goede darmflora zorgt ook voor de opname van mineralen als zink, magnesium en calcium.

De darmflora is belangrijk voor de weerstand

De darmflora heeft invloed op ons immuunsysteem. Wanneer je last hebt van terugkerende luchtweg-, urineweg- en vaginale infecties is het aan te bevelen om eens te laten onderzoeken of je darmflora in orde is. Ook allergieën en aandoeningen als astma en eczeem kunnen wijzen op een verstoorde darmflora.

Verzuring door een verkeerde samenstelling van de darmflora

Is de goede darmflora uit balans dan kunnen verkeerde bacteriën, schimmels en gisten gaan huishouden in de darmen. Dit veroorzaakt diverse spijsverteringsklachten als winderigheid, regelmatige buikpijn of buikkrampen, diarree, obstipatie, een opgeblazen buik en / of een vol gevoel.

De ongewenste bacteriën, gisten of schimmels zorgen voor de vorming van gassen en andere stofwisselingsproducten die ons lichaam continu belasten. Hun meestal zure afvalstoffen worden door het bloed opgenomen en verlagen zodoende de pH waarde van het bloed. Het zuur-base evenwicht in ons lichaam wordt hierdoor verstoord.
Een verstoring van de zuur-base balans in ons lichaam wordt in verband gebracht met diverse andere klachten zoals:

 • het niet fit voelen
 • spierpijn / vermoeide spieren
 • hoofdpijn
 • somberheid
 • zoetbehoefte
 • verzwakt immuunsysteem
 • eczeem

reumatische klachten

Het kan zinvol zijn een fecesonderzoek te laten verrichten. Je stuurt dan ontlasting op naar het laboratorium en daar wordt onder andere gemeten of er voldoende van de goede bacteriën in soorten en aantal aanwezig zijn, of er geen ‘verkeerde’ bacteriën de darmen bewonen en of er geen schimmels of gisten huishouden in de darmen. Na zo’n gericht onderzoek kan een gerichte therapie ingezet worden. Voor meer informatie kun je mijn artikel over zuurvormende voeding lezen.

In alle gevallen zullen voedingsadviezen noodzakelijk zijn en mogelijk ook een zuur-base reinigingskuur. Een juiste voeding vormt ten alle tijden de basis om gezond te blijven c.q. de gezondheid te herstellen en bij ernstige ziekte is een juiste voeding belangrijk om zo optimaal als mogelijk in goede conditie te blijven.

Voor een fecesonderzoek en een zuur-base reinigingskuur kunt u terecht bij een hierin gespecialiseerde complementaire arts of therapeut. Voor een zuur-base kuur met online begeleiding, neem een kijkje op mijn website.

tip: lees ook mijn artikel over een verstoorde darmflora herstellen – pre- en probiotica

susanne

Susanne Hazen, Thorsten Meininger
www.detoxacademy.nl
Bronnen:

Abels, R. Meten is weten. RP Vitamino Analytic, 2009..

Lint, H. de. De natuurlijke gezondheidswijzer. Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven. Uit. De Kern, Baarn, 2001.

Wouters, S. Probiotica. Het fundamentele belang van een gezonde interne tuin. Van Nature, 3, 2006.

www.natuurdiëtisten.nl
www.darmgezondheid.nl

3 Reacties

 1. ik vraag mij al meer of een keer af wat is nu eigenlijk goed? de ene zegt bruin brood de andere zegt geen brood. dan joghurt zou goed zijn zoals aktivia. groenten rouwe dan krijg ik ook last van cosepatie.ik had nog al veel dat mijn ontbijt smorgens bestond uit matten taarten en zero colla ook in de middag. water dat drinkte ik bijna niet. de avond verschilt soms frieten van de pita zaak of een broodje pita met kip soms kook ik wel eens en daar zit ook verschil in soms ook gewoone soep of vis uit blik. brood soms uit de biowinkel zoals speltbrood of uit de supermarkt brood granen. ook wel eens kip soms gekookt en soms gebakken dat had ik gedaan met met kokosolie omdat ze zegde dat het goede was. maar het was niet goed voor mij omdat ik ook last heb van mijn maag als vet eten eet soms dat gebakken is. raar maar van pita frieten bijna niet.dus wat is er nu goed?

  • Hallo Annick,

   Als je last hebt van je darmen – of het nu diarree of obstipatie is – dan is het eten van vezelrijke voeding een ‘must’. Dat is altijd belangrijk, maar zeker bij darmproblemen.
   Probiotica kunnen ook verbetering brengen, maar dat moet je als tijdelijk zien om de darmflora te herstellen.
   Uiteindelijk moet je door gezond te eten, de conditie van je darmen in stand houden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in