Darmflora Herstellen, Verbeteren en Versterken na Antibiotica

Een verstoorde darmflora herstellen – pre- en probiotica

De darmflora heeft een belangrijke functie voor onze gezondheid. Een gezonde darmflora is onder andere belangrijk voor een goed functionerende spijsvertering, voor de opname van mineralen en voor de weerstand.

Een verstoorde darmflora kan tot diverse klachten en aandoeningen leiden en verstoort het zuur-base evenwicht in ons lichaam.

Diverse factoren die de darmflora uit balans kunnen brengen

Antibiotica en andere medicijnen

Het regelmatig innemen van antibiotica (met name de breedspectrum antibiotica) doden niet alleen ziekmakende bacteriën maar doden ook de beschermende darmbacteriën.
Andere medicijnen werken ook remmend op probiotische bacteriën. Dit zijn:

  • maagzuurremmers
  • steroïde medicijnen (prednison)
  • pijnstillers (aspirine en NSAIDS als Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen)
  • anticonceptiepil

Darmklachten door Stress

Het ervaren van stress heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de darmflora.
Het leren hanteren van stress helpt dus ook voor het in stand houden van de darmflora.

Naast medicijnen en stress verstoren milieuverontreiniging en zware metalen als amalgaam, fluor (slik je tandpasta niet door!) en cadmium (o.a. in sigarettenrook en benzine!) eveneens de darmflora.
Een darminfectie door virussen, parasieten, schadelijke bacteriën, schimmels en gisten is zowel een gevolg als oorzaak van een slechte samenstelling van de darmflora.

Maatregelen om je darmflora te herstellen

Voedingsvezel
Eet voldoende voedingsvezel en dan met name de in water oplosbare vezels. Deze vezels tref je aan in groente, fruit, peulvruchten, haver, gerst, rogge, maïs, lijnzaad en zeewier. De in water oplosbare vezels vormen de voeding voor onze darmbacteriën en met deze voeding zullen ze zich vrolijk vermenigvuldigen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen
Fermentatie is een natuurlijke methode die al van oudsher gebruikt wordt. Met behulp van bacteriën, gisten en schimmels worden voedingsmiddelen hiermee langer houdbaar gemaakt. Gefermenteerde voedingsmiddelen vullen de darmflora aan. Denk aan: melkzuur gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, biogarde, brooddrank, melkwei, zuurkool, pickels, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempeh, kombucha.

Prebiotica en probiotica supplementen
Prebiotica zijn voedingsbestanddelen die de groei en / of activiteit van de darmflora stimuleren. De hierboven genoemde in water oplosbare vezels zijn dus prebiotica. Als voedingssupplement wordt inuline en oligo-fructose gebruikt.

Probiotica worden door de wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als: ‘Levende micro-organismen, die, wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer.’
Een probioticum is dus een supplement met levende micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven.

Probiotica supplementen
Probiotica in capsules zijn aan te bevelen. De capsules behoren wel maagsap en galsap resistent te zijn. Dat betekent dat ze pas open moeten gaan in de darm. Wanneer ze al in de maag open gaan, dan zou het maagzuur de bacteriën doden. Daar heb je dan niet zo veel aan.

Er zijn ook poeders verkrijgbaar. Deze dienen de maag en bovenste deel van de darm snel te passeren en dus op lege maag ingenomen te worden met veel water.

Het beste is een probioticum met verschillende soorten bacteriën of een preparaat met microbiologische metabolieten (stofwisselingsproducten van probiotische bacteriën). Na hevige diarree, een antibioticumkuur of langdurig gebruik van bovengenoemde medicijnen is dit aan te bevelen.

In andere gevallen is een ontlastingsonderzoek aan te bevelen. Daaruit kan blijken welke bacteriën te veel aanwezig zijn of te weinig en kan er een probiotica supplement op maat worden ingezet.

Probiotica producten in de supermarkt

Er zijn een aantal producten op de markt gebracht waarvan de fabrikant zegt dat deze de darmflora zouden ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld Pro-cult, Actimel, Yakult.

Het is de vraag of de bacteriestammen in deze producten daadwerkelijk onze darm bereiken en niet al in de maag door het maagzuur gedood worden.

Daarnaast hebben deze producten het grote nadeel dat ze veel suiker en / of kunstmatige zoetstoffen bevatten. Suikers vormen een voedingsbodem voor schadelijke bacteriën, schimmels en gisten. Deze drankjes werken dus eerder averechts wanneer er sprake is van een infectie met schimmels en / of gisten. Kunstmatige zoetstoffen hebben andere nadelige werkingen.

Voor een fecesonderzoek kunt u terecht bij een hierin gespecialiseerde complementaire arts of therapeut.

tip: lees ook mijn arikel over Darmflora – goedgezinde bacteriën

susanne

Susanne Hazen, Thorsten Meininger
www.detoxacademy.nl

Bronnen:

Abels, R. Meten is weten. RP Vitamino Analytic, 2009

Lint, H. de. De natuurlijke gezondheidswijzer. Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven. Uit. De Kern, Baarn, 2001.

Wouters, S. Probiotica. Het fundamentele belang van een gezonde interne tuin. Van Nature, 3, 2006.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in