Dat maken we natuurlijk lekker zelf

Vandaag was het weer in het nieuws: maar liefst 15% van alle kinderen in Nederland tussen 2-15 jaar oud zijn te dik.

Zelfs 3% daarvan zijn obese. Ik vind dat echt om heel erg treurig van te worden. Het kan echt mijn dag verpesten,ik blijf met een rotgevoel rondlopen. Want vooral de wetenswaardigheid dat dit NIET HOEFT en dat het echt werkelijk anders KAN,maakt me zo triest.Of misschien is frustratie wel meer het juiste woord.

Sinds dat mijn boek uit is gekomen,merk ik pas goed hoe groot en omvangrijk het is,dat ” geworstel” van mensen met hun voeding. Wat is nu goed,wat niet? En denk je juist eindelijk gezond te eten ,lees je weer dat wat je eet kankerverwekkend kan zijn. Het is voor de consument tegenwoordig ECHT NIET makkelijk . Ook al word de indruk wel gegeven.Loop een willekeurige supermarkt binnen en we mogen het zeggen: vandaag een toetje met banaan of toch maar die met vruchten en saus? Zullen we vandaag lasagne eten en zo ja,welke uit de 25 soorten gaan we kiezen? Dit lijkt verwennerij en luxe en natuurlijk IS dat het. Maar tegelijk is het een grote bron van stress, spanningen en frustratie.

Wat zit er in ons eten?

En dan hebben we het hier nog niet eens over het meest belangrijke: wat ZIT er in ons eten?
Nee,dan hadden we het vroeger toch stukken gemakkelijker.Terwijl er zoveel MINDER was.We zijn een wereld geworden van overconsumptie.

Ik denk nog erg vaak terug aan mijn kind-jaren. Sterker: daar haal ik vandaag de dag mijn allergrootste inspiratie uit. Ik stond als klein meisje aan de rok van Oma vastgekleefd,hongerig kijkend naar al het mooie wat zij allemaal op haar graniet-stenen aanrecht in haar kleine gaarkeukentje aan het maken was. Mijn oma was dol op bakken. En ze werd erg berucht en beroemd om haar geweldige roomboterkoek. Meer dan wat meel,boter,suiker en ei had ze nooit nodig. Ik vond het fascinerend. En kon uren naar haar kijken. En de kommen schoon likken.

Ouderwets is lekker

Lekker? Die smaken van vroeger zijn gewoonweg NIET namaakbaar. En dus snap ik totaal NIET hoe fabrikanten ” ouderwets lekker!” op hun pakken vanillevla kunnen zetten terwijl er geen spoortje vanille in dat pak te bekennen is.Wel kleur/geur/smaakstoffen. Mensen van ” mijn generatie ” ( ik tik in December nummertje 44 aan) zullen het zich ook nog herinneren: de mooie glazen melkflessen die je moest schoonspoelen voor hergebruik,en steeds werden gevuld met chocolade of vanillevla. Meer smaken had je niet en dat was GOED. Want dan is een bakje vla nog echt een ware delicatesse. Het cellofaan lipje herinner ik mij als kind vooral.Daar zat zo’n heerlijke kleffe dikke romige klodder aan,die ik maar wat graag oplikte. En dan de GEUR van ECHTE VANILLE zodra het cellofaan lipje eraf ging……..de echte zwarte vanille pitjes die in de vla zwommen……..Geloof me,dit verhaal herkent een twintiger niet. Die zal nu vast zijn wenkbrauwen optrekken en zich afvragen waar ik het in hemelsnaam over heb.

Doe het lekker zelf

Daarom heb ik mijn boek gemaakt. Voor IEDEREEN,ook deze generatie en die daarop volgen. Want wat zou het toch FANTASTISCH wezen om weer lekker alles ZELF te maken? Weer terug naar de basis? Weer dagelijks je eigen vla maken,je eigen gebak,taart en snoep? Mijn boek geeft de basis terug. Aan jou verder je eigen vrije keuze deze basis verder uit te werken tot het een basis is geworden van JEZELF. Zonder E nummers. Zonder kunstmatige meuk. Zonder gluten.Zonder koemelk.Zonder suiker.Zonder transvet. Maar MET smaak. MET kracht uit de natuur aan jou geschonken. Soms sta ik een ananas te schillen en verbaas ik me weer over het feit HOE MOOI die vrucht wel niet is. En hoe prachtig een pit van een avocado is. Wat een pracht. Parels uit de natuur. Parels vind je niet in de supermarkt,op enkele uitschieters na.

Ik sta dagelijks met plezier vla te maken. Mijn rijstmelk ,mijn jam. Naast groot plezier,een genot om te maken en uiteraard te eten. En zo gemaakt. Het heeft echt niet veel extra handelingen nodig. Met een paar zeer simpele apparaten ben je er al. Je hebt echt geen supersonische keukenapparaten nodig.Mijn handmixer uit het jaar NUL voldoet dagelijks nog prima aan mijn eisen. Ik heb een simpele keukenmachine die raspt, snijdt, hakt, pureert, perst, kortom,alles in één voor mij doet.En die zijn echt niet zo duur in aanschaf. Meer heb je niet nodig.

Sukrin of Stevia

Vla maken te ingewikkeld? Welnee,binnen nog geen 10 minuten heb je een heerlijke vla met echte pure smaak. Met maar vier ingrediënten. Beetje melk laten koken met wat biologische maizena ,beetje cacaopoeder en Sukrin of stevia suiker erbij en klaar ben je. Je bent net zoveel tijd kwijt als even naar de supermarkt dat pak vla vol meuk te kopen. Jij mag kiezen.

Er komen vervolgdelen aan op mijn basisboek. Deze krijgen allemaal een speciaal thema.Zo komt er een bakboek,een KIDS! boek ( met recepten speciaal voor kinderen) en er komt een deel speciaal omtrent populaire gerechten. Alles volgens mijn inmiddels vier bekende peilers: 100% natuurlijk,biologisch ,vers en 100% natuurlijk.

Alles lekker losjes.Simpel. Geen regels. Alleen je eigen regels.

Volg mij ook op facebook

45 Reacties

 1. Ik zou graag uw boek willen winnen omdat ik helemaal verlieft bent op de foto recepten die u plaatst op faceboek en me zelf en m,’n zoontje graag wil verwennen zonder iets slechts in ons lichaam te krijgen. ik kon helaas niet de hoofdletterknop uitschakelen bij de invoer hier boven

  Groetjes Fatima

 2. Ik kook graag gezond ,en vind het lastig . Ik lees alle etiketten maar soms zie ik door de bomen het bos meer. Ik zou graag tips en recepten hebben om me er eens goed in te verdiepen.Ik ben nieuwsgierig naar het boek.

 3. Wat een goede actie! Ben een paar weken geleden via via bij je Facebook groep terechtgekomen en ik word helemaal enthousiast van al die lekkere dingen. Ben bijna aan het doorslaan met uitproberen, hihi. Een beetje houvast zou erg welkom zijn.
  Hoe dan ook, het uitbannen van al die slechte ingrediënten zorgt ervoor dat ik me eindelijk beter voel dus fan blijf ik! Ga vooral zo door!

  Groetjes, Brigitte

 4. Met dit boek kan ik E-nummer vrij eten maken… en echt leren komen in één… dat is nog eens handig! Ik ben geen kookwonder en heb in het verleden daardoor mijn toevlucht in de “pakketjes” gezocht… nu wil ik echt leren koken, lekker en gezond!

 5. Beste Monique,

  Sinds een paar maanden ben ik me aan het verdiepen in gezond eten.
  Ik was altijd erg moe en lusteloos en op mijn vrije dag kon ik weinig zin en energie opbrengen om iets met mijn zoontje van twee te ondernemen.
  Sinds het gezondere eten (minder suiker en meer biologische groenten) voel ik me een stuk fitter en heb ik minder hoofdpijn.
  Helaas vind ik het vaak nog wel lastig om een lekkere simpele maaltijd op tafel te zetten zónder gebruik te maken van bepaalde voorverpakte producten waar dus veel zooi in zit. Ik ben al een heel eind op weg maar met jouw boek zou ik nog heel veel verder komen!

  Met vriendelijke groet, Mirjam

 6. Beste Monique,

  Nu ik ben afgestudeerd en de banen niet echt voor het oprapen liggen, breng ik veel tijd door in de keuken. Voor mij een unieke kans om mijn voedingspatroon drastisch om te gooien. Steeds onderga ik nieuwe uitdagingen en merk ik hoe veel er nog te leren valt over voeding! Ja, goede tips en lekkere recepten kan ik dus goed gebruiken!

  Bedankt voor deze leuke actie,
  Micki

 7. Hallo Monique

  Sinds zes weken eet ik geheel suikervrij. Ik maak een hoop zelf, en ben constant opzoek naar nieuwe lekkere recepten voor mijzelf maar ook voor mijn gezin. Inmiddels heb ik al een hoop gemaakt, lekkere en minder lekkere gerechten. Ik heb behoefte aan nieuwe ideeën en inspiratie, en daar kan jouw boek mij heel goed helpen, denk ik.

  Groetjes,
  Elisabeth

 8. Sinds mijn puberteit kamp ik met overgewicht. Alleen een scheiding maakte dat ik enorm afviel, maar om dat nu steeds te doen….
  Mijn man heeft ook overgewicht en is een enorme snoepkont. Mijn zoon van 8 heeft gelukkig een gezond gewicht, maar is wel een snoepkont.
  Naast mijn werk in het voortgezet onderwijs, ben ik student, moeder, echtgenoot, wasvrouw, kokkin etc etc. Komt elke vrouw bekend voor denk ik. Ik wil zo graag gezond koken, maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Ik kook al bijna alleen met verse groenten, maar wel steeds hetzelfde. Ik wil mijn zoon behoeden om net zoals zijn ouders op latere leeftijd overgewicht te hebben. Ik wil hem graag laten zien dat zonder suiker eten ook heerlijk is!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in