De oorzaak van overgewicht

De oorzaak van jou overgewicht is dat je lichaam meer energie binnen krijgt dan je verbruikt. De grootste boosdoeners zijn de koolhydraten. Jouw stofwisseling speelt een grote rol bij het al dan niet slagen van jou poging om kilo’s te af te vallen. Stofwisseling is een ander woord voor energieverbruik. Energie wordt opgeslagen in voedings-middelen in de vorm van vetten en koolhydraten.

Eiwitten bevatten energie, maar worden over het algemeen gebruikt als bouwstof. Energie verbruik je door het verrichten van alle lichamelijke activiteiten. Als je hard werkt heeft je lichaam veel energie nodig. Op dat moment worden er dus veel energie verbruikt door je lichaam. Je kunt dan zeggen dat je stofwisseling is verhoogd. Maar vergis je niet ook als je ligt verbrandt je altijd energie.

Wil je gewicht verliezen, dan zal je dus jou stofwisseling moeten opvoeren.

Bij de stofwisseling worden calorieën verbrand. Dit betekent dat koolhydraten, eiwitten en vetten worden omgezet in energie en warmte. Wanneer je de energie verbruikt kunnen de calorieën kunnen zich niet meer opslaan als vet.

Je kunt jou stofwisseling zelf verhogen, door elke dag een half uurtje te sporten. Ook een stevige wandeling in je lunchpauze is een goede mogelijkheid om je stofwisseling te verhogen. Als je dit volhoudt, gaat je stofwisseling niet alleen sneller werken tijdens het bewegen, maar ook in perioden van rust. Misschien denk je dat je hierbij dag in dag uit bezig moet zijn met rennen, trappen lopen en fietsen …… NEE dat is gelukkig echt niet nodig. Je kunt al met een aantal “handigheidjes” jou stofwisseling behoorlijk opvoeren.

Altijd ontbijten.
Ontbijten brengt de stofwisseling op gang. Ontbijt je niet, dan blijft je lichaam in de “slaapstand” hangen tot de eerst volgende maaltijd.

Eet veel vezels.
Producten die veel vezels bevatten zijn moeilijk te verteren. Het lichaam heeft veel energie nodig om de vezels af te breken en verbruikt daarbij dus extra veel calorien en dit verhoogt de stofwisseling.

Eet pittig en gekruid.
Curry, sambal en andere pittige sauzen zoals mosterd stimuleren de stofwisseling. Specerijen stuwen je stofwisseling omhoog en zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Paprika, zwarte peper, rode pepers, Indiase of Thaise chillies zijn allemaal goed, hoe pittiger, hoe beter. Als je de specerijen samen met gember of geelwortel eet wordt ook je spijsvertering verbeterd. En drink veel water bij de maaltijd. Eet 3 pittige maaltijden per week.

Eet gezonde vetzuren.
Veel mensen die willen afvallen zijn bang voor vetten. Maar die angst is helemaal niet terecht. Want vet verzadigt goed en het verhoogt de stofwisseling. Maar eet wel voedingsmiddelen met goede vetsoorten. Voorbeelden hiervan zijn vette vis, olijfolie, noten en een beetje dierlijke vetten voor de vitamines A en D.

Drink koude dranken.
Koude dranken verlagen de lichaamstemperatuur. Om deze afkoeling te neutraliseren, moet er extra warmte worden geproduceerd. En dat gebeurt door de stofwisseling te verhogen. Dus koud drinken is een goede hulp bij het afslanken.

Benieuwd of jij overgewicht hebt? controleer dan je Body Mass Index

1 reactie

  1. Ben ik toch even blij dat ik van kruiden hou!!!

    En ontbijten?!!! Hoe meer hoe liever!!!! Oh… Brood, beschuit, kwark… Noem maar op!!!

    Tja… nu effe aan de Sonja…. Maar daar zitten ook lekkere dingen bij hoor!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in