Er is veel kritiek op De voedselzandloper van Kris Verburgh, en het opvolgen van de adviezen zou gevaarlijk zijn. Wij vroegen ons af of deze kritiek terecht is.

Kris Verburgh

De Belg Kris Verburgh  is arts en doet onderzoek naar het verouderingsproces. Hij is geboren in 1986 en studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Kris publiceerde zijn eerste boek ‘Schitterend!’ toen hij 17 jaar was. Het was voedselzandloper Voedselzandloper Gevaarlijk? Kritiek Kris Verburgheen populair wetenschappelijk werk waarin hij onder andere de oerknal beschreef. Het boek was een groot succes en kende vier herdrukken. In zijn 21ste  levensjaar bracht Kris het boek ‘Fantastisch!‘ uit. In dit boek legt hij filosofische vraagstukken bloot die hij beantwoordt met wetenschappelijk gebaseerde antwoorden. Ook dit boek werd een succes en is op het moment van schrijven aan een zevende druk toe. Het derde boek dat Kris heeft geschreven is ‘De Voedselzandloper‘.

Jouw Mening

Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

De voedselzandloper

De voedselzandloper is een boek over voeding, veroudering en afvallen dat geschreven is door Kris Verburgh. De Voedselzandloper is gebaseerd op bijna 250 referenties naar wetenschappelijke studies. Volgens de auteur zijn er veel misverstanden over voeding, vooral antioxidanten krijgen het zwaar te verduren. Het zou bijvoorbeeld een misverstand zijn dat melk gezond is en dat antioxidanten het verouderingsproces vertragen. De voedselzandloper is een alternatief voor de bekende voedseldriehoek en schijf van vijf en het toont aan hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen voor gezonde alternatieven. Tot slot is het volgens de auteur mogelijk om het verouderingsproces dankzij een uitgebalanceerd eetpatroon tegen te gaan. Afvallen is hierbij een aangename bijwerking volgens Kris. Het verouderingsproces houdt Kris al jaren in de greep, in De voedselzandloper toont hij aan hoe verschillende voedingsmiddelen een wetenschappelijk bewezen invloed hebben op het versnellen of vertragen van het verouderingsproces. De Voedselzandloper is op dit moment aan een veertiende druk toe.

Onlangs is vetvrij.com uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren mogen we je tijdelijk een aantal receptenboekjes helemaal gratis aanbieden. Ieder receptenboekje bevat een aantal heerlijk lichte recepten voor het hele gezin die je met een gerust hart kunt klaarmaken en opeten. Voor meer informatie bezoek je de actiepagina.

Voedzelzandloper Gratis PDF

DE VOEDSELZANDLOPER ADVIEZEN EN TIPS Adviezen volgens de voedselzandloper

 1. Zo weinig mogelijk brood, aardappelen, pasta en rijst.*
 2. Brood kan vervangen worden door havermoutpap (gemaakt met plantaardige melk ipv dierlijke melk) als ontbijt.** Aardappelen, pasta en rijst worden zoveel mogelijk vervangen door (extra) groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), paddenstoelen, quinoa, tofoe (soja) of quorn (fungieiwit).***
 3. Geen dierlijke melk of yoghurt. Deze vervangen door plantaardige melk (bv sojamelk of amandelmelk) en sojayoghurt of sojapap. Kaas en eieren zijn toegelaten.
 4. Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard), maar vooral vette vis (zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines), gevogelte (kip, kalkoen), tofoe (soja) of quorn (fungi-eiwit).
 5. Groente zijn de basis van de voedselzandloper.
 6. Veel water, enkele koppen groene of witte thee en maximum één glas versgeperst vruchten- of groentesap met vezels per dag. Koffie (maximum drie koppen per dag) en alcohol mogen (maximum één glas per dag, met enkele alcoholvrije dagen/week

Meer tips en recepten voor de voedselzandloper? Download dan het gratis PDF bestand.

Voedselzandloper Kookboek

Pauline Weuring heeft op basis het boek van Kris Verburgh Het Voedselzandloper Kookboek geschreven. Dit kookboek is een welkome aanvulling voor de aanhangers van Verburgh. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en voldoen 100% aan de maatstaven van De Voedselzandloper.

Wie heeft er kritiek op De Voedselzandloper van Kris Verburgh en waarom? Ongeveer een half jaar na het verschijnen van het derde boek van Kris Verburgh barstte er een stormvloed van kritiek los over de inhoud van het boek.

VIGeZ

Onder andere het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) gaf aan dat het boek onwaarheden zou bevatten en het opvolgen van adviezen zelfs gevaarlijk zou zijn. Voorzitter Maaike Van Overloop vertelt er het volgende over ‘De man baseert zich op buitenlandse gegevens, verouderde cijfers en indexen. Terwijl de driehoek steunt op tientallen studies, kiest hij er slechts een paar uit. Zo kun je ook altijd wel een arts vinden die op basis van tien patiënten beweert dat je een keelontsteking met antibiotica geneest. Dat klopt daarom nog niet. De driehoek blijft hét instrument voor een gezonde voeding. Wijk je daarvan af, dan riskeer je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.’

Universiteit Antwerpen

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Kris Verburgh eerder zijn studie heeft afgerond heeft publiekelijk afstand genomen van De Voedselzandloper. Professor Luc Van Gaal gaat zelfs nog een stapje verder en bestempelt De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’. De kritiek laat Kris niet ongemoeid en hij reageert in de media met een vlammende open brief.

Citaten open brief Kris Verburgh

“Er is, 6 maand na het verschijnen van mijn boek De voedselzandloper, plots heel wat commotie ontstaan. Er werden deze week mediaberichten door professor Luc Van Gaal en de Universiteit Antwerpen de wereld ingestuurd waarin de universiteit zich distantieert van het boek, terwijl professor Van Gaal De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’ bestempelt. Er werd zelfs niet geschuwd om mijn persoon zelf aan te vallen.”

“Dat De voedselzandloper ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ zou zijn omdat brood of melkproducten verboden worden kan eveneens weerlegd worden. Ten eerste worden voedingsmiddelen (ook brood en melk) niet verboden in de voedselzandloper, maar wordt voorgesteld deze te minderen en in de mate van het mogelijke te vervangen door meer gezonde alternatieven.

“Dat mijn boek kritiek krijgt verbaast me niet. Daarom dat ik mijn boek ook heb onderbouwd met referenties naar 250 wetenschappelijke studies en dat ik allerlei wereldexperts letterlijk quoteer. Wat me wel verbaast, is dat ik in deze media-heisa persoonlijk wordt aangevallen. Zo worden geruchten verspreid dat ik enkel maar student zou zijn, nooit een assistentenopleiding heb gevolgd of zelfs ontslagen zou zijn geweest. Ik wil daarom al deze geruchten met klem ontkennen. Ik ben afgestudeerd als arts magna cum laude aan de Universiteit Antwerpen, heb als arts gewerkt in diverse ziekenhuizen en ben nooit ontslagen geweest. Verschillende organisaties en personen hebben er reeds op gewezen dat deze negatieve berichtgeving omtrent de voedselzandloper en mijn persoon deontologisch ontoelaatbaar is.

Bestseller

Ondanks, of misschien wel mede dankzij de stof die De Voedselzandloper heeft doen opwaaien is het de derde bestseller van Kris. Op dit moment zijn er bijna 100.000 exemplaren van zijn boek verkocht en ligt het nog steeds prominent in de boekwinkel bij de non-fictie boeken. Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Samenvatting

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!

296 Reacties

 1. Onze voorouders… waarvan het gros jong en ellendig stierf door periodieke, seizoensgebonden, tekorten aan allerlei voedingsstoffen en de meest gruwelijk ziekten?

 2. Goedemorgen, ik heet wel geen Emile, maar gebruik ook geen sojamelk om hierboven ampel besproken redenen. Alternatieven te over! Water, geitenmelk (mag dat?) amandel-, havermelk. Van de biologische winkel. Ook niet ideaal, maar denkelijk beter.

 3. Kan men na 65 jaar nog mogelijkheden hebben met uw eetpatroon ?
  Ook als een ondersteuning in je lichaam voor je hart is aangebracht ?
  Verder nieuwe ooglensen heeft ontvangen door staar ?
  Onregelmatige stoelgang, pijn in buik e.d.heeft ?
  Dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet

 4. Ik ben na 3 maal lezen van de voedselzandloper grotendeels om. Iedere keer als ik het lees haal ik er nieuwe informatie uit. Ik eet bijna geen brood, pasta en rijst meer, véél meer groenten en fruit en alleen nog biologisch. Ik ben ook Grotendeels vegetarisch. Als ik vlees eet is het Biologisch.
  ik voel mij hetzelfde als daarvoor, maar ik ben wel 12 kilo afgevallen. ik merk dat de stoelgang enorm verbeterd is. Ik merk wel dat ik een evenwichtiger energie niveau heb, wat zorgt dat ik ‘middags minder vaak een dipje heb.
  Soya melk neem ik niet omdat ik ecologisch ook verantwoord bezig wil zijn. mijn advies: luister naar je lichaam. als je iets wijzigt in je voedingspatroon luister dan naar je lichaam om te ontdekken of het voor jou werkt.
  Ook het doel is belangrijk. Als je bewust een keuze maakt dan weet je wat je waarvoor neemt of laat. Ik heb een tijdje aan krachttraining gedaan en daarbij bewust proteïne shakes genomen. Alleen op trainingsdagen en wel biologisch.

  • Emile,

   U geeft aan geen Soya melk te gebruiken, maar wat voor soort melk dan wel voor bijv havermout pap. Gewone melk of geitenmelk

 5. ik zag het gisteren bij een praatprogramma op de tv.
  maar ik geloof er niet in, al onze groente en fruit zit onder het landbouwgif.
  ik was altijd een groente en fruit eter, niet omdat het gezond was, ik vond het gewoon lekker, en ik had er ook niet zo een overvol gevoel van, maar na al die jaren, van veel landbbouw gif, staan mijn benen stijf van de spierkrampen, als ik 1 appel eet, dat schieten de krampen in mijn voeten en benen, brocoli en bloemkool hoef ik al helemaal niet meer te eten.

  gelukkig heb ik de tomaten uit de eigen tuin,en in de zomer de sla,
  maar hoeveel mensen hebben geen tuin ,en eten elke dag te vel groente en fruit.

  dat het boek een bestseller is dat snap ik wel , alle mensen die moeite hebben met afvallen die kopen elk boek, maar niet uit wat

  • Goedenavond; als u wel tomaten en sla uit eigen tuin eet, waarom dan niet uw producten bij de biologische winkels aangeschaft??

 6. Ik ben gelijk afgehaakt toen ik bij de recepten soyamelk zag staan. Dat wordt gemaakt van rauwe soya, niet de gefermenteerde soort dus. En de rauwe soya is uiterst ongezond, het is een fytooestrogeen, niet verstandig om te nemen. Nog afgezien van de milieuramp door het gepush van soja tegenwoordig. Ik zag ook amandelmelk staan. Wordt er de variant van Alpro bedoeld? Die bestaat voor het grootste deel uit suiker, lijkt me in strijd met zijn eigen adviezen.
  Zowel de soyamelk als de “amandelmelk” (waar overigens nauwelijks amandel in zit) wordt op de markt gebracht door Alpro. Ik vraag me nu echt af door wie de auteur wordt gefinancierd.

  • Goedenavond; eindelijk iemand die in een reactie schrijft over de gevaren van ongefermenteerde sojaproducten. Wetenschappelijk (!) onderzoek heeft die gevaren inderdaad aangetoond. naast het ecologische aspect-hele landbouwarealen die worden gecreëerd door oerwoud te kappen-is dat ook een reden om die producten links te laten liggen.
   Ook inderdaad de amandelmelk van ALPRO, waar slechts ik meen 3% amandelen inzitten is niet een product om aan te prijzen. Beter nog kun je het denkelijk zelf maken, recepten zijn er zeker voor te vinden. Bij de biologische winkels is ook te koop, percentage 7%…..en gezoet met maltodextrine van maïs (zeer discutabel met al die GMO’s van Monsanto) en, dat dan wel weer; agavesiroop. Ik volg de manier van eten al vier maanden, ben 5 kilo afgevallen, maar voel me niet echt veel fitter of beter. Maar ik ga stug door.

  • Er wordt geen enkel merk gepromoot, alleen het product. er zijn nog zat andere merken die soya melk, rijstmelk of amandel melk produceren.

  • Marianne, even goed lezen, hij praat over Sojamelk, niet over Alpro-Producten. En er zijn zondermeer suikervrije amandelemelk, rijstemelk en gefermenteerde soyamelk in de bio-winkels verkrijgbaar. We hebben het hier niet met een Sonja Bakker te maken!

  • Ik stel me ook serieus vragen bij ongefermenteerde soja. Als hij zich baseert op ‘onderzoeken’, zou het dan niet beter zijn indien hij ook hiervoor eens wat opzoekingen doet ? Het net staat vol met ‘wetenschappelijke ‘ studies hierover. Maar dat kraakt hij af als het ‘slechte internet , moet je niet alles van geloven’ . Makkelijk hoor.. Ongefermenteerde soja is trouwens compleet af te raden bij schildklierstoornissen ! Dat vooral stoort mij aan zijn boek, overigens ben ik wel overtuigd van het nut van minderen van koolhydraten, maar dat weet iedereen die veel met voeding bezig is al lang, is niet nieuw dus..
   Er bestaat wel amandelmelk zonder suiker hoor, wij gebruiken altijd ‘almond dream’, te krijgen in de delhaize. Nu wisselen we af met rijstmelk/kokos, op aanraden van mijn interniste. Alpro is zeker niet altijd de oplossing, het kan perfect zonder soja . Je kan ook amandelmelk zelf maken. Allemaal dingen waar hij, ook niet op facebook, op ingaat. Antwoorden op dergelijke vragen krijg je niet, misschien is dat anders op zijn lezingen..
   Ook stel ik me vragen bij vette vis. Afgezien van de milieurampen (overbevissing, ‘plastieken soep’ , enz..), zit vis vol met zware metalen zoals kwik, die je pas kwijtraakt na 10-15 j, als je lichaam ze al kan verwijderen ..
   Mensen zien niet in dat dit gewoon een goed gepromoot boek is. Een samenraapsel van feitjes die al jarenlang bekend zijn, die hij als arts probeert geloofwaardig te maken. Want dat maakt natuurlijk indruk bij de mensen: hij is arts, dus hij zal het wel weten ..

 7. Ik vind voor volwassen dit zeker oke, kan dit voedingspatroon zeker goed aanhouden. Maar wat geven jullie de kinderen dan s middags mee naar school in de ‘brood’doos?

  • Ha, ook voor kinderen een prima voedingspatroon. Wij geven ze repen kipfilet mee, nootjes, dadels, hapklaar gesneden groente en fruit. Was eerst even wennen en mouwen maar nu zijn ze om, omdat ze zien dat wij net zo eten.

 8. Ik kan weinig met de kritiek op Kris Verburgh, zijn boek is uitdrukkelijk onderbouwd met onderzoeken uit topbladen en niet het Antwerpse medische faculteitsblad. Als je het goed leest, zie je ook dat hij bij zaken waar geen eenduidige onderzoeksresultaten zijn dat hij een voorbehoud maakt.Wat hem bijzonder maakt is dat hij eindelijk de voedselindustrie op wetenschappelijke manier aanpakt en een gezond alternatief geeft zonder goeroe gedoe. Ik beschouw de kritiek als de laatste stuiptrekkingen van artsen die eigenlijk nooit hebben nagedacht en vanuit farmaceutica hebben gewerkt en nu moeten verwerken dat ze hun plicht om bij te blijven hebben verzaakt. Dat doet natuurlijk pijn. Jammer dan. maar wees wel eerlijk in plaats van onwetenschappelijk.

  • Als je alles wat laat bezinken zal je inzien dat het boek van de Kris vol staat met HALVE waarheden, vandaar volgens mij de kritiek. Volgens mij lacht Kris zich kapot als hij al die verslagen leest van mensen die zichzelf nu volproppen met havermout.

   Havermout past NIET in een low carb diet, Kris geeft ook nergens een verklaring waarom die havermoutpap zoveel beter zou zijn dan andere suikers. Wsl omdat het simpelweg even nefast is!

   Uit persoonlijke ervaring kan ik iig meegeven dat ook fruit wel degelijk leidt tot gewichtstoename. Bij mij was het 5kg in 5-6 weken, en dat met ocharme 2 granaatappeltjes/dag! Ben er dan ook maar terug mee gestopt (behalve in de weekends)…

   Dit boek is net zoals de bijbel, vol met waardevolle concepten maar neem het aub niet al te letterlijk. Het is wsl verstandig om naast de zandloper ook wat andere low-carb diëten te bestuderen, ’the drinking man’s diet’ uit 1964, of het CKG diet zijn mijn aanraders…

  • #Jop Fellinger (25 september. 2013) 100% mee eens!
   Wat me ook erg aanspreekt is zijn pleidooi om veel meer nadruk te leggen op preventie.
   Of het de laatste stuiptrekkingen zijn van de voedsel industrie en bigfarma betwijfel ik echter.
   Ben daar wat minder optimistisch over. Zie bv het opnieuw goedkeuren van Aspartaam Door de EFSA. Verder hebben we in Nederland de Gezondheidsraad waar 4 profs uit Wageningen inzitten +plus nog iemand die ook uit Wageningen komt. en van Unilever.
   Wat doet iemand van Unilever in vredesnaam in de Gezondheidsraad die onafhankelijk moet zijn? Ze krijgen het wel een stuk moeilijker omdat de consument nu -vooral dankzij oa de Voedsel zandloper steeds meer voor gezond leven gaat kiezen.
   Zelf ben ik al over de 70 en heb zeer positieve ervaringen. Partner had diabetes type 2 en zit nu al een half jaar onder de norm voor de lange termijn. Al jaren lukte het niet daaronder te komen. Ook is onze bloeddruk genormaliseerd en schommelt rond de 80/135. We zijn nu een maand of 7 bezig.
   Zo ben ik in mijn omgeving al veel mensen tegengekomen. Reclame van mond tot mond werkt het best. Al de 3 druk:

  • Wat me ook erg aanspreekt is zijn pleidooi om veel meer nadruk te leggen op preventie.
   Of het de laatste stuiptrekkingen zijn van de voedsel industrie en bigfarma zoals beweren betwijfel ik.
   Ben daar wat minder optimistisch over. Zie bv het opnieuw goedkeuren van Aspartaam door de EFSA. Verder hebben we in Nederland de Gezondheidsraad waar 4 profs uit Wageningen inzitten +plus nog iemand die ook uit Wageningen komt. en van Unilever.
   Wat doet iemand van Unilever in vredesnaam in de Gezondheidsraad die onafhankelijk moet zijn? Ze krijgen het wel een stuk moeilijker omdat de consument nu -vooral dankzij oa de Voedsel zandloper steeds meer voor gezond leven gaat kiezen.
   Zelf ben ik al over de 70 en heb zeer positieve ervaringen. Partner had diabetes type 2 en zit nu al een half jaar onder de norm voor de lange termijn. Al jaren lukte het niet daaronder te komen. Ook is onze bloeddruk genormaliseerd en schommelt rond de 80/135. Ook zijn we plm 10 kg afgevallen. We zijn nu een maand of 7 bezig.
   Zo ben ik in mijn omgeving al veel mensen tegengekomen. Reclame van mond tot mond werkt het best. Al de 34e druk!

  • Ik kook de havermout in water,laat deze afkoelen en doe deze door de sojayoghurt,verder voeg ik walnoten en eventueel bosbessen of ander fruit toe.je kunt de sojayoghurt zoeten met steviadruppels.en een snufje kaneel en klaar is je havermout. Ik kreeg de havermout ook niet door mijn keel maar dit vind ik erg lekker.

 9. Goed boek, verruimde mijn inzichten. Wat ik wel raar vind is dat er binnen het kopje broodvervanging naast havermout en volkorenbrood niet over speltbrood gepraat wordt. Een gezond alteratief voor tarwebrood.

  En ook bizar dat kaas wel goed is terwijl de rest van de zuivel heel slecht voor je gezondheid is..

  • Speltbrood, is ook tarwebrood, weliswaar een bijzonder oud ras maar het blijft tarwe met een gluten component. Haver bevat oplosbare vezels, in de vorm van beta glucanen en dat in behoorlijke hoeveelheden. Met name de haverzemelen bevatten nog hogere concentraties, hoewel je moet oppassen voor de kwaliteit. Vele molenaars malen de haver fijn om het te verkopen als haverzemelen, zodat ze een hogere prijs kunnen vangen voor gewone haver.De concentraties beta glucanen zijn lastig te controleren. De oplosbare vezels uit beta-glucanen, chia zaad, guar gom en pectine zijn door de EFSA aangemerkt als gezonde vezels, die in bepaalde hoeveelheden je cholesterol en bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Je vraag op waarom geen melk en wel kaas heeft te maken met het fermentatieproces waardoor de slechte zaken uit melk voor een deel zijn opgelost. De reden waarom je de kaas zou moeten eten is de vitamine K2 die je lastig uit andere zaken binnen krijgt.

 10. Ik vind het een geweldig boek en raadt het patienten aan om te lezen.Kris heeft een geweldige prestatie geleverd door dit boek op deze manier te schrijven.Felle oneigenlijke reacties zie je regelmatig in de reguliere zorg de kop op steken als er een gevoelige snaar geraakt wordt!Ik ben benieuwd naar deel 2.

 11. Geweldig.grotendeels eet ik al zo en bevestigd me dat ik het goed doe.zou niet weten waarom zo eten gevaarlijk zou zijn.geweldig boek en laat je niet gek maken door de negatieve reacties

 12. Heb het boek als kado gegeven aan mijn vrouw omdat ik een hekel heb aan al die dieeten, maar heb het inmiddels zelf gelezen. Ik eet nu wel havermout als ontbijt maar daar blijft het bij. Ik wil graag fitter worden maar kan dat ook met Paleo voeding (wat dat dan ook is) en wie heeft er gelijk? Dat oermensen anders aten zegt toch helemaal niks. Die gingen vast ook eerder dood. Kortom, wie moet je geloven.

 13. Sinds juli 2012 houdt ik me voor het grootste gedeelte’ aan adviezen van de heer Verburgh en ik voel me nu beter dan ooit tevoren. Meer energie, fysiek en (daardoor?) mentaal. Ik sport vrijwel elke dag, ca 12 km hardlopen, obsracel runs, mtb of racefiets en ik slaap veel beter. Ik ben nauwelijks afgevallen, maar dat was ook zeker niet de bedoeling / niet nodig.
  En belangrijkste: het eten is veel lekkerder. Jammer dat ik dit pas op mijn 43e heb ontdekt.

 14. Fantastische levenswijze. Ben sinds oktober 2012 met dit “dieet” bezig.
  Resultaat op 26 augustus 2013: 22,5 kilo afgevallen, suiker 5,3 , i.p.v. 6.2, geen jicht meer. Kan dagelijks weer drie kwartier wandelen.
  Het eerste half jaar drie keer per week een half uur gezwommen. V.a. mei 2013, 5 keer per week drie kwartier per dag wandelen en 1 of 2 keer een half uur zwemmen.

 15. Ik volg de adviezen uit het boek sinds een paar weken grotendeels op. Zo eet ik nog maar een fractie van de hoeveelheid pasta, brood en aardappelen en eet ik meer groenten, fruit en peulvruchten. En de befaamde havermout natuurlijk. Ik heb veel minder last van mijn spastische darmen en geen ’trilhonger’ meer. Ik ben nog wel een beetje zoekende naar goede recepten en vervangers omdat mijn gezin niet meedoet en omdat ik vegetarisch eet. Ik experimenteer nu met speltbrood, ter afwisseling van de peulvruchtensalade en boekweit i.p.v. rijst. Al met al voel ik me er goed bij. Wel wat meer trek in de avond/nacht en ik moet opletten dat ik niet verder afval (BMI van 18).

 16. Duidelijk geschreven boek, naar mijn idee goed onderbouwd en evenwichtig. Het is geen dieetboek, aangeraden wordt om altijd een arts te raadplegen alvorens een voedingswijzetoe te passen. Ook het Nederlandse voedingsbureau heeft kritiek, maar wanneer ik mijn eetdagboek volgens de voedingszandloper op hun situitgebalanceervolgd volgens hen. Het boek heeft mij gewezen op de gevaren van suiker, ik eet nu zoveel mogelijk voeding met een lage gi index. Voel me er prima bij. Mijn huid ziet er ook veel beter uit. Prima boek, en de negatieve kritieken die ik tot nu heb gelezen zijn slecht onderbouwd en vaak duidelijk incorrect.

 17. 10 kg afgevallen, cholesterol boven 7,0, verhoogde bloeddruk, nu zelfs. aan de lage kant, vroeger na een brood maaltijd altijd een hongerklop na 60 km op de racefiets, nu na een havermout maaltijd nooit meer.

  Geweldig ik ben overtuigd!

 18. Juist omdat het boek zoveel kritiek krijgt vind ik het interessant. Ook zijn uitleg over hoe de overheid en farmaceutische bedrijven te werk gaan vind ik erg verhelderend en geeft te denken. Verder heeft hij wel degelijk gelijk, voor de middeleeuwen aten wij geen aardappels en pasta e.d.

 19. Het is een super goed boek! Maar het word door mensen tegengehouden omdat ze dan geen melk verkopen, geen medicijnen en dat soort slechten producten en troep. Als je de waarheid zegt proberen ze dat tegen te houden, door het boek zwart te maken. Laat je door dat soort stukjes in de krant of op internet niet beiinvloeden. Lees en probeer zelf en geef dan je mening!
  Ik heb heel veel plezier in het gezonde eten. En verzinnen wat ik zou gaan maken. Het is een kunst en een uitdaging om gezond te eten. En het is een goede basis en of levensstijl die je kunt toepassen de rest van je leven, waar en wanneer.

 20. Wat ik ook erbij wil vermelden is dat ik al sinds mijn 14e chronische buikpijn had en hoofdpijn..
  Sinds 3 weken heb ik van beide geen last meer!!
  Zelfs mijn eczeem waar al 6 verschillende dokters ( afgelopen 11 jaar) naar gekeken hebben en die dit niet konden verhelpen is helemaal weg!!! In afgelopen 11 jaar is dit nog NOOIT weggeweest.

 21. Al 4 weken ben ik aan het eten volgens de zandloper..
  Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel energie gehad ! Mijn huid straalt als nooit tevoren .. EN ik ben in de eerste 4 weken al 9 kilo kwijtgeraakt. (terwijl ik veeeeel meer eet als normaal , maar wel gezond)
  Niet 1x heb ik honger gehad niet 1 x heb ik mij slecht gevoeld.
  Dankzij dit boek ben ik veel bewuster van wat er allemaal in het eten zit en wat er met ons eten gebeurd in ons lichaam…
  Ik ben er blij mee en heb eindelijk geleerd echt vers en lekker koken!

 22. Ik heb te veel cholesterol, genetisch bepaald volgens mijn huisarts, dus niets aan te doen…
  Op eigen initiatief – en tegen het advies van de huisarts – heb ik koolhydraten zoveel mogelijk gebannen en vervangen door havermout. Resultaat: na 4 weken van 241 naar 198 cholesterol. Volgens de huisarts is de voedselzandloper onwetenschappelijk , maar: contra facta non valent argumenta…..

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in