Er is veel kritiek op De voedselzandloper van Kris Verburgh, en het opvolgen van de adviezen zou gevaarlijk zijn. Wij vroegen ons af of deze kritiek terecht is.

Kris Verburgh

De Belg Kris Verburgh  is arts en doet onderzoek naar het verouderingsproces. Hij is geboren in 1986 en studeerde geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. Kris publiceerde zijn eerste boek ‘Schitterend!’ toen hij 17 jaar was. Het was een populair wetenschappelijk werk waarin hij onder andere de oerknal beschreef. Het boek was een groot succes en kende vier herdrukken. In zijn 21ste  levensjaar bracht Kris het boek ‘Fantastisch!‘ uit. In dit boek legt hij filosofische vraagstukken bloot die hij beantwoordt met wetenschappelijk gebaseerde antwoorden. Ook dit boek werd een succes en is op het moment van schrijven aan een zevende druk toe. Het derde boek dat Kris heeft geschreven is ‘De Voedselzandloper‘.

Jouw Mening

Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

De voedselzandloper

De voedselzandloper is een boek over voeding, veroudering en afvallen dat geschreven is door Kris Verburgh. De Voedselzandloper is gebaseerd op bijna 250 referenties naar wetenschappelijke studies. Volgens de auteur zijn er veel misverstanden over voeding, vooral antioxidanten krijgen het zwaar te verduren. Het zou bijvoorbeeld een misverstand zijn dat melk gezond is en dat antioxidanten het verouderingsproces vertragen. De voedselzandloper is een alternatief voor de bekende voedseldriehoek en schijf van vijf en het toont aan hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen voor gezonde alternatieven. Tot slot is het volgens de auteur mogelijk om het verouderingsproces dankzij een uitgebalanceerd eetpatroon tegen te gaan. Afvallen is hierbij een aangename bijwerking volgens Kris. Het verouderingsproces houdt Kris al jaren in de greep, in De voedselzandloper toont hij aan hoe verschillende voedingsmiddelen een wetenschappelijk bewezen invloed hebben op het versnellen of vertragen van het verouderingsproces. De Voedselzandloper is op dit moment aan een veertiende druk toe.

Onlangs is vetvrij.com uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren mogen we je tijdelijk een aantal receptenboekjes helemaal gratis aanbieden. Ieder receptenboekje bevat een aantal heerlijk lichte recepten voor het hele gezin die je met een gerust hart kunt klaarmaken en opeten. Voor meer informatie bezoek je de actiepagina.

Voedzelzandloper Gratis PDF

DE VOEDSELZANDLOPER ADVIEZEN EN TIPS Adviezen volgens de voedselzandloper

 1. Zo weinig mogelijk brood, aardappelen, pasta en rijst.*
 2. Brood kan vervangen worden door havermoutpap (gemaakt met plantaardige melk ipv dierlijke melk) als ontbijt.** Aardappelen, pasta en rijst worden zoveel mogelijk vervangen door (extra) groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), paddenstoelen, quinoa, tofoe (soja) of quorn (fungieiwit).***
 3. Geen dierlijke melk of yoghurt. Deze vervangen door plantaardige melk (bv sojamelk of amandelmelk) en sojayoghurt of sojapap. Kaas en eieren zijn toegelaten.
 4. Weinig rood vlees (varken, rund, schaap, paard), maar vooral vette vis (zalm, makreel, haring, ansjovis en sardines), gevogelte (kip, kalkoen), tofoe (soja) of quorn (fungi-eiwit).
 5. Groente zijn de basis van de voedselzandloper.
 6. Veel water, enkele koppen groene of witte thee en maximum één glas versgeperst vruchten- of groentesap met vezels per dag. Koffie (maximum drie koppen per dag) en alcohol mogen (maximum één glas per dag, met enkele alcoholvrije dagen/week

Meer tips en recepten voor de voedselzandloper? Download dan het gratis PDF bestand.

Voedselzandloper Kookboek

Pauline Weuring heeft op basis het boek van Kris Verburgh Het Voedselzandloper Kookboek geschreven. Dit kookboek is een welkome aanvulling voor de aanhangers van Verburgh. De recepten zijn eenvoudig te bereiden en voldoen 100% aan de maatstaven van De Voedselzandloper.

Wie heeft er kritiek op De Voedselzandloper van Kris Verburgh en waarom? Ongeveer een half jaar na het verschijnen van het derde boek van Kris Verburgh barstte er een stormvloed van kritiek los over de inhoud van het boek.

VIGeZ

Onder andere het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) gaf aan dat het boek onwaarheden zou bevatten en het opvolgen van adviezen zelfs gevaarlijk zou zijn. Voorzitter Maaike Van Overloop vertelt er het volgende over ‘De man baseert zich op buitenlandse gegevens, verouderde cijfers en indexen. Terwijl de driehoek steunt op tientallen studies, kiest hij er slechts een paar uit. Zo kun je ook altijd wel een arts vinden die op basis van tien patiënten beweert dat je een keelontsteking met antibiotica geneest. Dat klopt daarom nog niet. De driehoek blijft hét instrument voor een gezonde voeding. Wijk je daarvan af, dan riskeer je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.’

Universiteit Antwerpen

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Kris Verburgh eerder zijn studie heeft afgerond heeft publiekelijk afstand genomen van De Voedselzandloper. Professor Luc Van Gaal gaat zelfs nog een stapje verder en bestempelt De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’. De kritiek laat Kris niet ongemoeid en hij reageert in de media met een vlammende open brief.

Citaten open brief Kris Verburgh

“Er is, 6 maand na het verschijnen van mijn boek De voedselzandloper, plots heel wat commotie ontstaan. Er werden deze week mediaberichten door professor Luc Van Gaal en de Universiteit Antwerpen de wereld ingestuurd waarin de universiteit zich distantieert van het boek, terwijl professor Van Gaal De voedselzandloper als een ‘gevaarlijk boek’ bestempelt. Er werd zelfs niet geschuwd om mijn persoon zelf aan te vallen.”

“Dat De voedselzandloper ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ zou zijn omdat brood of melkproducten verboden worden kan eveneens weerlegd worden. Ten eerste worden voedingsmiddelen (ook brood en melk) niet verboden in de voedselzandloper, maar wordt voorgesteld deze te minderen en in de mate van het mogelijke te vervangen door meer gezonde alternatieven.

“Dat mijn boek kritiek krijgt verbaast me niet. Daarom dat ik mijn boek ook heb onderbouwd met referenties naar 250 wetenschappelijke studies en dat ik allerlei wereldexperts letterlijk quoteer. Wat me wel verbaast, is dat ik in deze media-heisa persoonlijk wordt aangevallen. Zo worden geruchten verspreid dat ik enkel maar student zou zijn, nooit een assistentenopleiding heb gevolgd of zelfs ontslagen zou zijn geweest. Ik wil daarom al deze geruchten met klem ontkennen. Ik ben afgestudeerd als arts magna cum laude aan de Universiteit Antwerpen, heb als arts gewerkt in diverse ziekenhuizen en ben nooit ontslagen geweest. Verschillende organisaties en personen hebben er reeds op gewezen dat deze negatieve berichtgeving omtrent de voedselzandloper en mijn persoon deontologisch ontoelaatbaar is.

Bestseller

Ondanks, of misschien wel mede dankzij de stof die De Voedselzandloper heeft doen opwaaien is het de derde bestseller van Kris. Op dit moment zijn er bijna 100.000 exemplaren van zijn boek verkocht en ligt het nog steeds prominent in de boekwinkel bij de non-fictie boeken. Wat is jouw mening over het boek van Kris Verburgh? Laat je het door de kritiek liggen in de boekwinkel of ben je overtuigd van het gezonde en afslankende effect van De voedselzandloper? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Samenvatting

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!

293 Reacties

 1. Geweldig boek van Kris Verburgh, omdat hij de basis van de gezondheid zo gedegen belicht en die basis is in de eerste plaats gezonde, natuurlijke voeding.
  Zo wordt de verantwoordelijkheid weer terug gelegd bij onszelf en weggehaald bij de artsen die in hun studie vooral veel kennis opdoen over medicijnen (die de ware oorzaak van ziektes onderschoffelen) en schandelijk weinig over de voeding waar we ons dagelijks mee be- of juist ontlasten. Ik heb de principes van voedseldriehoek en -schijf al een tijdje geleden losgelaten (al voor ik het boek had gelezen) en dat (be)valt prima: ik voel me minder vol na een maaltijd en over het algemeen fitter en energieker. De insteek van Kris is begrijpelijk heel bedreigend voor artsen omdat die hun hele aanpak van bestrijding met medicijnen ondermijnt. En bovendien mondiger mensen oplevert die zich niet zomaar meer alles ‘door de strot laten duwen…’. Voor de volksgezondheid zou het een zegen zijn als meer mensen de principes van de voedselzandloper zouden volgen. Ik vond de informatie die Kris geeft over de werking van een aantal medicijnen ook zeer zinvol! Wat me alleen wel verbaasde is dat Kris gerechten in de magnetron opwarmt waarvan inmiddels toch wel bekend is dat die het voedsel stukmaakt…. Maar voor de rest: ga zo door Kris!!

 2. Wat leuk of toevallig dat er een reclame van dr. Oetker koekjes midden tussen de tekst op mijn telefoon opduikt.
  Precies hoe wij over voeding worden beinvloed….

  • Deze advertentie wordt automatisch weergegeven en is gebaseerd op je surfgedrag en persoonlijke interesse Jantine ;)

 3. bouillonpoeder ?
  Wat miiij opvalt de eerste dagen door de recepten bladerend dat er heel vaak bouillonpoeder wordt gebruikt. Dan weet je vaak na veel rekenwerk, zeker met de Nederlandse etikettering, te achterhalen of en hoeveel extra ongevraagde zouten je er met bijvoorbeeld een theelepel vol bij krijgt.
  Wad ik zelf meestal doe voor bijvoorbeeld kippenbouillon een soepkip kopen bij de poeler (niet bij de super !) en zelf vier liter kippenboullion maken. Ingevroren in ijsklontbakjes is de houdbaarheid lang en de prijs per gebruikte eenheid ongeveer gelijk aan poeder of een blokje. Ja u moet natuurlijk wel een diepvriezer hebben :)

 4. Ik ben het met plezier aan het lezen. Wel, hij zal waarschijnlijk niet god zijn. Maar zoals dat met alles gaat moet je het met mate tot je nemen. Het is goed te weten.

 5. Ik ben dankzij het VZL als diabeet eindelijk gewicht verloren en hoef minder insuline te spuiten, wellicht binnenkort alleen pillen en helemaal niet meer spuiten.
  Uiteraard moeten we allemaal kritisch blijven, op alles wat er geschreven en gepubliceerd wordt en niets zo maar aan nemen voor 100%.
  Maar vooralsnog volg ik wat er in het boek staat en de recepten die Margriet Vonk daarop gemaakt heeft en voel me de laatste tijd daarmee alleen maar beter. Maar goed dat gezegd we zijn uiteraard allemaal uniek.

 6. Bijna 3jaar volg ik dieet voor 90 procent ben57 jaar voel mij elke dag super gezond nooit ziek voel mij 40 heb enorm veel energie en weg kleine kwaaltjes een van beste dingen die op mijn weg gekomen zijn gr rg

 7. Er zijn veel tegen sprekers cover het boek dat sojamelk en sojaolie niet gezond is.
  Graag zou ik Kris eens persoonlijk willen spreken . Of hij dat kan weerleggen.
  Voedingsleer is veel omvattend over onderzoeken en het nieuws daarover
  Houd niet op.als je sites leest over soja ga je soms twijfelen of je er mee
  Verder moet gaan met soja producten verder een heel goed boek.

  • Ja, ik heb wat betreft sojaproducten, plus havermout ook mijn twijfels: ze bevatten veel fytinezuur wat o.a. de mineralen calcium,zink en ijzer bind zodat het niet wordt opgenomen. Las over een Engelse studie met kinderen die s’morgens havermoutpap aten en een ijzertekort hadden.
   Trouwens herinner ik me plotseling , dat had ik ook als kind en at ook dezelfde pap! (Misschien ook andere producten die ik niet genoeg binnenkreeg?) Wat melk betreft: las van een hoogleraar dat vetten in de melk dus niet goed voor hart- en vaatziekten was maar magere melk dan wel weer. Bovendien zit er veel calcium en zink in wat wij( en vooral kinderen )nodig hebben. Dus zou ik wel graag zijn antwoord daarover willen horen. Ben verder heel blij ermee en heb ook het vervolg gelezen(veroudering vertragen).

   aten kregen en een ijzertekort daarvan kregen.

 8. Dank de Voedselzandloper 20 kg afgevallen in 1 jaar ziet er ook nog prima bij uit en ben van de diabetic type 2 af hoef ook geen medicijn meer te nemen

 9. met het voedselzandloperkookboek te lezen en mee te beginnen voor beter gezondheid via arts advies tweeentwintig kilo kwijt gaat niet heel snel mag ook niet nu half jaar bezig voel me herboren kan weer fietsen, lopen,bloeddruk omlaag suiker gezakt minder moe geweldig hoe ik me voel ik ga door moet nog wel meer gaan bewegen maar dat komt goed zwem ook weer ,broeken passen weer 25 jaar lang van alles geprobeerd nu fitter als nooit te voren .Anders eten dat wel maar met smaak en ook voor mij makkelijk vol te houden

 10. Al ruim 1,5 jaar volg ik de adviezen van Kris Verburg volgens de Voedselzandloper. Ben er zeer tevreden mee. Volgens mij heeft deze manier van eten ook een positieve invloed om mijn ziekte. (Ik heb al 22 jaar MS). Ik voel me goed en ben (hoewel dat niet mijn bedoeling was) zelfs een paar kilo afgevallen. Dat gaat vanzelf. Om te starten is het even moeilijk, maar nu weet ik niet beter. Natuurlijk lees ik op voedingsgebied ook andere boeken, maar de Voedselzandloper blijft favoriet.

  Wel heb ik op dit moment een vraag. Hoe denkt Kris Verburg op het ogenblik over het gebruik van voedingssupplementen? Gisteren heb ik nl. een lezing bijgewoond van William Cortvriendt over zijn boek ‘Hoe wordt je 100’. Het voorwoord is geschreven door Kris Verburg. Volgens Cortvriendt denkt Kris Verburg nu anders over het gebruik van voedingssupplementen. Graag zou ik willen weten waar de verandering uit bestaat.

  Hopelijk krijg ik een antwoord.
  Vriendelijke groet,
  Marga

 11. Ik ben helemaal voor deze methode. Ik ben geen groentemens en at alleen maar veel brood. Ik was altijd moe, depressie en noem maar op. Ik eet nu volgens deze methode en alles ziet er zo goed en heerlijk uit. Ik weet zeker dat ik dit mijn leven lang ga volhouden. Ik kijk al helemaal uit naar de ontbijten met havermout i.p.v. brood. Ik weet het een en ander over voeding en daarom weet ik dat deze methode heel goed is. Het is ook geen dieet, het os een levenswijze met als bijkomend voordeel dat je ervan af valt. Ik heb al mijn halve leven last van Candidiasis albacans, maar wist niet wat ik i.p.v. brood het beste kan eten. Nu weet ik het wel. Kris, bedankt voor deze unieke methode!!

 12. Het boek de Voedselzandloper vind ik een zeer leesbaar boek met goede en toepasbare adviezen over voeding en ik raad het van harte aan.

  Prof. Seignalet (FR) heeft circa 10 jaar geleden een boek (L’Alimentation; le troisième médecine) met vergelijkbare inhoud geschreven: laat melk produkten, granen, suiker en rood vlees staan en dan voorkom je (volgens Seignalet) een grote reeks van chronische ziekten!!! Hij is alleen nog rechter in de leer dan Verbrugge en wilde alles ook zo rauw mogelijk laten consumeren.

  De kwalificatie ‘gevaarlijk’ zal wel slaan op de belangen van de suiker- en melk- en vleesindustrie, die niet kunnen overleven zonder subsidies van de overheid. Als de overheid de richlijnen van Verbrugge zou overnemen zou zij deze industrieën belasten ipv steunen! Ja, dat is gevaarlijk!

  • Billy Bryan je slaat de spijker op de kop. De belangen van de suiker-, melk- en vleesindustrie
   spelen hier een rol in. Denk ik zeker.

 13. Ik ben blij te mogen vaststellen dat de inzichten van Kris Verburgh steeds meer ingang vinden. Ikzelf heb me in dit forum al meerdere keren een toegedaan volger van zijn ideeën en theorieën betoond.
  Ik leef al een groot aantal jaren volgens zijn inzichten (vanaf mijn 21e en ik word volgende week 68) en ik kan zeggen dat ik nog nooit zwaarder ben geweest dan rond de 56 kg, bij een lengte van 167 cm. Ik doe daar geen enkele, maar dan ook echt geen enkele moeite voor. Alleen laat ik een aantal dingen na die voor mij geen enkel probleem vormen, zoals bv het niet-consumeren van suiker en koek, taart, ijs, etc. Mijn smaak op eetgebied is in de loop der jaren zodanig veranderd dat dit totaal geen opoffering voor mij is of me het gevoel geeft dat ik me van alles ontzeg (zoals vaak wordt gesuggereerd). Ik vind het gewoon niet lekker en mis het dus absoluut niet.
  In een eerdere reactie heb ik al eens opgemerkt dat ik nooit moe ben, nooit slaap heb en nooit ziek ben. Ook heb ik nagenoeg geen rimpels.
  Nieuwsgierig geworden door uw passage over cholesterol en triglyceriden, heb ik de uitslagen van mijn eigen laatste bloedonderzoek erbij gepakt (eind vorig jaar): Chol.Tot./Chol.HDL 2.4. Triglycérides 58. Volgens mij is dat echt heel laag. Hoge bloeddruk heb ik nog nooit gehad evenmin als lage.
  Zoals ik al schreef ben ik op mijn 21e met deze manier van eten begonnen. Van Kris had ik uiteraard nog nooit gehoord maar ik had in een of ander blad een artikel gelezen over het beperken van koolhydraten in de voeding. Omdat ik mijzelf in die tijd te dik vond (rond de 60 kg) ben ik daar op gaan letten en heb toen bv suiker volledig afgezworen. Toen een paar jaar geleden het boek van KV verscheen, werden mijn ideeën over gezonde voeding en dito leefwijze alleen maar bevestigd.
  Nou ja, ik kan het niet genoeg benadrukken: als je echt iets aan je gezondheid wilt doen, met als prettig neveneffect dat je er mooi en slank van wordt en bovendien ook nog iedere dag heerlijk kunt eten en drinken (want mijn glas wijn heb ik nog nooit laten staan), zou ik deze manier van eten toch eens serieus overwegen!

 14. Ik heb “Het Voedselzandloper KOOKBOEK”, van Pauline Weuring en Kris Verburgh. Fantastische recepten voor wie koolhydraatarm eet en toch van smullen houdt! In plaats van je bordje havermout kun je bijvoorbeeld ook op de ochtend Havermoutmuffins maken. In plaats van aardappelen allerlei soorten groentebaksels en eiermuffins op je bord is werkelijk elke dag een feestje. En alles is zo puur natuur als wat, daar haalt geen kant en klaar product uit de supermarkt het bij!
  Jullie lezen wel dat ik werkelijk enthousiast ben. Logisch want ik ben in 3 maanden tijd 7 kilo afgevallen en bij het bloedprikken bleek dat de trygliceriden in mijn bloed (medeveroorzakers van een veel te hoog cholesterol) in diezelfde maanden tot beneden het maximaal toelaatbare niveau zijn gedaald. Ik slik cholesterolverlagers, maar die kregen mijn trygliceriden niet omlaag zodat ik daar anders nog een andere pil erbij had moeten slikken. Meer bewegen – waar de interniste mij steeds in bleef aansturen – hielp niet. Tot mijn grote vreugde helpt het koolhydraatarm eten hierbij wel. Mijn lichaam is eindelijk omgeslagen naar vetverbranding.
  Alleen al medisch gezien is het dus een aanrader om anders te gaan koken en eten.
  Met dank aan Kris en Pauline.

 15. De huisarts gaf me de boektitel, ik kocht het en ben er mee aan de slag gegaan: mijn diabetes2 is gezakt van 4 keer insuline spuiten naar nog maar een keer! Plus afgevallen en voel me beter, fitter, bewuster met voeding en beweging bezig. Het zoeken van voor mij “nieuwe” producten, bijv.quinoa met de daarbij horende recepten zie ik als een uitdaging.Heerlijk die sojamelk, bittere chocola, gedroogd fruit, walnoten; we hebben zelfs een blender en staafmixer gekocht!

  • Ik vind het een fantastisch boek. Ik heb de herziene uitgave van 5 januari 2015. Heb hem met veel belangstelling gelezen en begin weer opnieuw te lezen, omdat ik zoveel informatie krijg die ik gewoonweg niet in 1 keer kan opslaan.
   Inmiddels ook fanatiek begonnen met het naleven van de informatie. Ik ben al 7 kg afgevallen. Mijn bloedsuiker waarden zijn in 27 jaar nog nooit zo stabiel beweert. En ik kan regelmatig een maaltijd eten zonder insuline te spuiten. Ook zijn de hoeveelheden die ik spuit met een kwart verminderd. Ik heb veel meer energie en weinig slaap. Kortom, ik vind het geweldig en ga er zeker mee door. Een echte aanrader voor iedereen die bewust met zijn gezondheid bezig wil zijn.
   Kris…..HEEL erg bedankt.

 16. Een eerste stap naar gezondheid is het resoluut stoppen met alle vergiften die het overgrote deel van de mensen onbewust binnenkrijgen samen met hun voeding. Ik spreek dan van kleurstoffen, smaakversterkers, conserveelmiddelen, voedingszuren, emulgatoren, stabilisatoren, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, rijsmiddelen, zoetstoffen en nog een boel andere hulpmiddelen. Middelen als bv. Aspartaam (E951) en andere zijn daadwerkelijk vergif. Aspartaam éénmaal in het lichaam zet zich om methanol (zeer giftig), dit zet zich om in formaldehyde, even giftig als cyanide en arsenicum, in mierenzuur en in diketopiperzine (DKP), verantwoordelijk voor hersentumoren. Deze zoetstof kan ook suikerziekte, ziekte van Parkinson, Alzheimer, hartstilstand, enz. enz. veroorzaken. (92 bijwerkingen). ZIt praktisch in alle lightprodukten en goedbevonden door het FDA in de USA en in Europa. Vervangmiddel voor suiker en Aspartaam : Stevia, simpel en gezond en zeker niet verdikkend.
  Uitstekend zakboekje : “Wat zit er in uw eten” (uitgeverij Bouillon) Handig om mee te nemen en goedkoop.
  Met beschrijving van alle E-nummers met uitleg en gecategoriseerd in ROOD gevaarlijk, ORANJE twijfelachtig en GROEN veilig. Neem een vergrootglas mee naar de supermarkt als je een nieuw produkt koopt, lees op verpakkingen de E-nummers, noteer ze en vergelijk bij voorkeur thuis, want soms zitten er tot wel tien E-nrs. in. Koop dan als ’t safe is.
  Sinds 1982 hebben we hier bij ons een uitstekend driemaandelijks tijdschrift nl. Natuurstemmingen, vol met tips over gezonde voeding, vooral gebaseerd op groenten, fruit, sappen, smoothies, enz. met prachtige foto’s en teksten.
  http://www.groenedag.be en http://www.groenedag.org Aanrader voor gezondheidszoekers. Nog een laatste tip : een geneesmiddel
  dat nu opgang maakt als vervanger voor antibiotica dat over de 600 ziekten kan genezen, waaronder Ziekte van Lyme : Zilverwater! Men zal je vertellen dat het zeer schadelijk is, niets is minder waar.
  Voor de uitvinding van antibiotica veel gebruikt, maar in te hoge dosissen, dat stapelde zich op in organen, nu in standaard dosis van 10ppm (parts per million) in zuiver gedistileerd water en ongevaarlijk.

 17. Het is (weer) triest om te zien dat mensen die een paradigma verschuiving teweeg brengen altijd onder vuur liggen. De gevestigde orde reageert dan standaard afwijzend wat aantoont dat we van geschiedenis niets leren. Denk maar eens aan dr Semmelweis die opperde dat de chirurg zijn ‘handen moest wassen voor een operatie’. Dat werd niet alleen afgewezen maar Semmelweis werd de grond in geboord. En waarom? Op grond van een hele vage theorie, genaamd ‘miasma’, die nooit bewezen was/is. De medische geschiedenis staat bol van dit soort blunders. En hoe zit het nu? Is er overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de juistheid van de voedseldriehoek of schijf? Idem voor de waarden van de ADH. Dat moet in de discussie betrokken worden en niet vanuit het perspectief van ‘zo doen we het al jaren’. Botweg afwijzen komt vaak voor en is heel menselijk. Het menselijke ligt hierin dat je dan moet toegeven dat jij het de afgelopen decennia ‘fout’ hebt gedaan. Dat valt zwaar en is begrijpelijk maar als wetenschapper moet je open blijven staan voor nieuwe inzichten. Dat het Westerse dieet oorzaak is van vele ziekten mag intussen helder zijn. Sterker nog, er is een hele groep mensen die er belang bij heeft dat mensen chronisch ziek zijn en blijven, daar wordt nl goed aan verdiend! Dit boek probeert daar wat aan te doen en tja daar is men niet van gediend. De schijf van vijf of de voedseldriehoek is maar een model, en niet meer dan dat, wat al decennia gangbaar is maar door nieuwe inzichten wellicht aan een update toe is. Kris Verburgh zal niet het laatste woord hebben en verder onderzoek is nodig maar niettemin, hulde aan Kris Verburgh.

  • Goed gesteld Marcel. Ik verbaas me ook vaak over de weerbarstigheid van “het systeem” Diabeten moeten brood, aardappels en pasta eten en dan medicatie gebruiken om dit te verwerken! Als je ergens allergisch voor bent vermijd je dat toch en ga je geen dure medicijnen nemen!
   Een Zweedse arts (Annika Dahlqvist) werd aangeklaagd en dreigde uit haar ambt te worden gezet omdat ze diabetici meer vet voorschreef en weinig koolhydraten (LCHF) ondanks de goede resultaten. Na een gedegen onderzoek werd ze in het gelijk gesteld. Nu loopt Zweden voorop. Voeding is een doorlopend medicijn, we staan voor een groot deel zelf aan het stuur!

 18. Lees misschien ook eens het boek van Rudy Proesmans. Komt verreweg op hetzelfde neer maar is uitgegeven in
  2010 dus 2 jaar eerder. Aan wie komt de echte eer? Ik heb allebei de boeken en ook de kookboek van de voedselzandloper. Maar Verburg is voor het grootste gedeelte plagiaat maar gemakkelijker leesbaar en dus ook veel commercieler.

 19. Ik ben heel blij met het boek, ik heb heel mijn leven al darmklachten (spastische darm) en pas na de vele goede tips ben ik hier vanaf! Ik ben nog aan het leren maar ik geef mijn darmbalans nu al een 9.5 een aantal maanden geleden was dit echt een 4 om maar te benadrukken wat een verandering bewust eten volgens de zandloper bij mij teweeg heeft gebracht. Dan komt daarbij dat ik veel minder moe ben en meer energie heb! Ik zeg volmondig ja! Goed lezen is een kunst want er staat m.i. alles in wat je nodig hebt en vooral wat je niet nodig hebt. Ik ben sowieso iemand die gelooft dat je jezelf ziek maakt enerzijds door verkeerde voeding inname maar ook door psychische overtuiging die onbewust in je leeft. Los daarvan: zo blij met deze handleiding!

 20. Ik heb na het zien van de academie aflevering over de Voetselzandloper het boek gekocht, gelezen en ben meteen met het ‘dieet’ begonnen. Niet omdat ik zonodig moet afvallen want ik ben slank van postuur. Maar omdat ik meteen voelde dat het klopt! We eten veelste veel en al die zware kost maakt zwaar in het lijf.
  Daarbij heeft Kris mij overtuigd van de uitwerking van bv suiker op alles in mijn lichaam. En dat veel ouderdomsziekten voorkomen kunnen worden door goede, pure en natuurlijke voeding. Ik eet nu sinds 14 dagen volgens de richtlijnen van de voetselzandloper en eigenlijk is het veel lekkerder en eenvoudiger. Ik ben er blij mee en bedank Kris voor deze kennis.

 21. Enkele weken geleden heb ik het boek gekocht.
  Ruim 2 weken geleden ben ik volgens dit voedseladvies gaan eten.
  Ik ben diabetes en mijn waardes waren veel te hoog en nu zijn mijn ochtendwaardes gedaald van altijd boven de 7 naar 6.1 op 14 dagen.
  Ik ben er heel blij mee.
  Wilhelmien

 22. 74jaar, +_ 1 jaar vrij los bezig.+_ 19kg kwijt. Fitter dan delaatste jaren, zelfs merkwaardige verbeteringen die nog geen verklaring hebben. Leer dagelijks bij en heb reeds mensen aangeraden mits gesprek met een”degelijke” arts dit boek grondig te lezen. Hoewel ik zeer kritisch ben, ben ik overtuigd dat dit zeker de goede weg is. Vertaal dit werk vlug in het Duits en het Italiaans
  .
  Thans voor dit bijzonder nuttig werk.

  • Ik ben slank en eet grotendeels volgens de voetselzandloper.
   Wat ik hoopte van jou te horen zijn recepten enz. En ik wil meer mogelijkheden weten om gevarieerd te eten volgens diezelfde voetselzandloper.
   Kun je me daarvan op de hoogte brengen en houden?
   Dus geen slankmaak adviezen.
   Lieve groet.
   Anneke

 23. Fantastisch boek. Ik heb het nu al voor de tweede keer gelezen en haal er nog altijd goeie tips uit. Wel heb ik nog een vraagje. Ik koop nu geen winkelvruchtensappen meer maar heb heel veel appelen, peren ook kweeperen waarvan ik sap laat persen. Dit wordt dan wel kort gepasteuriseerd en in boxen bewaard. Is dit OK?

 24. Een maand geleden door mijn huisarts gewezen op de voedselzandloper. Ben daar direct mee begonnen omdat mijn diabetis zich slecht aan het ontwikkelen was.
  Vandaag bij de huisarts geweest en gehoord dat mijn suikerwaarden heel goed zijn! Hij was verbaasd over het snelle resultaat. Ook ben ik in die maand 5 kg kwijt geraakt.
  Een maand geleden was ik bang dat ik insuline moest gaan spuiten, nu ben ik heel blij!

 25. Voor mij is dit het teken dat Kris Verburgh gelijk heeft. Waarom zou je er anders zo`n probleem van maken. Om de mensen te helpen? Denk het niet, eerder om de voedingsindustrie te helpen. Het voedingscentrum is toch in het leven geroepen door de voedselindustrie?
  ik heb het boek net gekocht en moet het nog gaan lezen.
  Dank je wel voedingscentrum. Ik hoef niet meer te twijfelen aan alles wat Kris Verburgh beschrijft.

 26. De kennismaking met het boek de zandloper gaf bij mij een WOW effect. jarenlang zoek ik al naar een manier en ondersteuning om mijn voeding goed te proportioneren voor de darmen. Destijds waren de bekende boeken een leven lang fit, Ik reageerde er goed op maar het is naast een kostenplaatje , ook een taak om aan mijn bloedwaardes zien te komen en alles in balans te houden.
  Het info boek en receptenboek van de voedselzandloper beantwoorden aan een goede voeding voor de darmen. Ik ben begonnen en ik moet zeggen dat voor het eerst mijn darmen optimaal werken en een goede ontlasting heb. Op de lange termijn moet ik zien welk effect het heeft. Maar moet toegeven, dat je je hele levenswijze moet gaan omzetten en zeker anders naar het voedsel in de winkels kijkt. Als het ware ga je terug naar de basic voeding.Eigenlijk hoor je pas te eten als je honger hebt en te drinken als je dorst hebt.

 27. Ik heb uw boek de Voedselzandloper met veel plezier gelezen
  Ik leef al jaren min of meer volgens deze loper.
  Alleen…. Ik heb mijn leven lang voornamelijk in de buitenlucht gewerkt. (Ik ben nu 71) en nog steeds werkzaam op mijn groentetuin. Ik weet uit ervaring dat dan ‘zwaarder’ voedsel nodig is om te overleven In uw boek wordt vrijwel geen onderscheidt gemaakt tussen de werkende en denkende mens dan alleen inde caloriegetallen
  Wat me ook verbaasd is dat het gebruik van honing niet of nauwelijks aan de orde komt
  Bijenhoning vormt voor mij een belangrijk voedselbestand als vervanging voor suikers (ik houd bijen op de tuin)
  Wat is hier de rede van?
  niets dan lof over uw boek
  Jan Koehler
  Den Haag

 28. Wat ik niet in het boek lees, maar wel weet, is dat er vooral bij rundvlees veel groeihormonen worden/werden gebruikt om de koeien maar zo snel mogelijk slachtrijp te maken. Hetzelfde probleem maar dan met antibiotica wordt nu gemerkt bij de kippen. Alles wat we eten heeft een weerslag op onze gezondheid. Graag zou ik daar meer over willen weten.

 29. Als je naar het ondezoeksrapport uit 2007 van het WCRF, dat al 20 jaar onderzoek doet naar preventie van kanker dan blijkt dat Verburgh tot ongeveer dezelfde conlusie komt. Het WCRF-rapport, , wordt tevens onderschreven door het RIVM. Een overheids instantie die ik betrouwbaarder acht dan het door de voedings industrie betaalde voedingscentrum.nl. een simpele vergelijking:

  -groente en fruit:
  Het voedingscentrum zegt dat 200gram groente voldoende is en 2 stuks fruit. de voedselzandloper zegt minimaal 300gram. 20 jaar onderzoek van wcrf laat zien dat 600gram groente/fruit aan te raden is.

  -rood vlees:
  Het voedingscentrum zeg alleen veel te varieren met vlees. De voedselzandloper zegt dat roodvlees(varken,rund,etc) niet goed is. WCRF zeg dat het af te raden is en als je het dan toch wilt nemen maximaal 300gram per week te eten.

  Kortom, mijn complimenten aan Kris!

 30. L.S.,
  Eindelijk een boek over voeding dat ik in een ruk heb uitgelezen. De nieuwe Steensma voor mij !
  Sinds een week probeer ik, en dat lukt heel aardig, mijn voedingspatroon volgens de richtlijnen van de zandloper van Kris Verburgh uit te voeren. Een uitdaging. Een geweldige eye- opener en heel veel herkenningsmomenten. Ik keek gisteren in de supermarkt met heel andere ogen naar al die rijen met schappen, volgeladen met eetbare troep, met allemaal hetzelfde zoute of zoete smaakje. Onbevredigende eetwaren.
  Het boek ga ik nu opnieuw lezen, met een schriftje en een pen erbij. En ik ga eruit pikken wat ik haalbaar acht en volgens mij is dat een heleboel.
  Meneer Verburgh, ik heb net uw appelcake gebakken en geproefd en ik moet zeggen, hij smaakte me beter dan al die kant-en-klare appeltaartpuntjes die je overal krijgt voorgeschoteld.
  Clara tenHoute en Nelleke van Lindonk hebben ook een zandloperkookboek geschreven: Lekker lang jong. Kopen en gebruiken, een aanrader.
  Niemand heeft de volledige waarheid in pacht, maar ik ben van mening dat het boek De voedselzandloper aardig dicht in de buurt komt.
  En niet geprobeerd, altijd misgeschoten.

 31. Ik ben het helemaal met voorgaande auteurs eens. Maar ik heb een speciale vraag. In het boek worden medicijnen afgeraden en helaas moet ik die wel veelvuldig slikken. Onlangs hebben ze bij mij (na 20 jaar klachten en geen antwoorden) vastgesteld dat ik lijd aan lymfocitaire collitis. Nu moet ik dagelijks corticosteroiden slikken. Gelukkig helpt het wel, en ik ben eindelijk van die gemene pijn en zwellingen in de gewrichten van mijn handen/vingers af. Ik ben al veel langer via het boek aan het eten dan dat ik medicatie slik, dus van voeding alleen gaan mijn problemen niet weg.

 32. Ik heb het boek aangeraden gekregen via mijn schoonbroer die jarenlang topsporter is geweest en dus vrij goed weet hoe gezonde voeding in elkaar steekt. Ik heb het boek van Kris Verburgh dan ook met nieuwsgierigheid en interesse gelezen. Ik pas het boek inmiddels voor zo’n 60 % toe en ben voor het eerst in 30 jaar weer ruim onder de 85 kg gedoken. Een aantal chronische peesklachten zijn ook sterk verminderd terwijl ik het nog maar 2 maanden toepas. Een standbeeld voor deze man die het heeft durven opnemen tegen de gevestigde orde; degenen die hem nu bekritiseren behoren tot deze gevestigde orde of zijn gewoon stinkend jaloers op zijn succesvolle boek.

 33. Ik ben ervan overtuigd dat alle onderzoeken die door de farmaceutische industrie of door grote bedrijven in de voedingsindustrie zijn geinnitieerd of betaald geen enkele wetenschappelijke waarde hebben. Dit geldt ook voor “wetenschappelijke”onderzoeken die niet door onafhankelijke andere onderzoekers bevestigd kunnen worden. Daarom heeft Kris Verburgh dit soort z.g. wetenschappelijk onderzoek naar de prullenbak verwezen. Alleen dubbelblind onderzoek wat keer op keer wordt bevestigd heeft hij aan zijn kritische blik onderworpen. Daarop is zijn boek gebaseerd . Duizenden mensen die zijn adviezen hebben opgevolgd plukken daar inmiddels de vruchten van. Dat aantal stijgt nog steeds. In mijn baan als praktijkondersteuner zie ik elke dag mensen die echt meetbaar effect ondervinden van de adviezen in dit boek. Koolhydraatbeperkend dieet. Alternatieven hiervoor aangeven. Dit boek is verantwoordelijk voor een “boost” in de gezondheidszorg in Belgie en Nederland.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in