Detoxkuren – welke zijn er ‘op de markt’ – voor- en nadelen.

Er zijn verschillende manieren om een detoxkuur te doen. Voor welke manier gekozen wordt, hangt af van de huidige fysieke gesteldheid, de ziektegeschiedenis, de ervaring, motivatie en ambitie.

We zullen hieronder een paar vormen van vasten ofwel detoxen bespreken en benoemen wat de voor- en nadelen zijn van elke vorm.

Watervasten en kruidenthee vasten

Het watervasten is de meest basale vorm. Dit houdt in dat er 4 tot 5 dagen helemaal niets gegeten wordt en alleen maar water wordt gedronken.

Het kruidenthee vasten is eveneens een 0-calorieën reinigingskuur. Het is het zelfde als watervasten, maar naast water wordt er dan ook kruidenthee genuttigd.

Het nadeel van beide methoden is dat er weliswaar afvalstoffen vrij komen uit de weefsels en dus in het bloed terecht komen, maar dit bloed vervolgens verzuurd raakt door die afvalstoffen. Dit zou in principe gecompenseerd moeten worden door basenvormende stoffen. Echter bij een water of thee vastenkuur worden deze niet toegevoegd. Dit kan alleen maar leiden tot ongemakken tijdens de kuur.
Voorts geven deze extreme vormen van vasten een hele snelle daling van het bloedglucosegehalte. Ook dat geeft onnodige ongemakken tijdens de kuur.
Daarbij komt dat al na 24 uur van voedselonthouding het darmslijmvlies afbreekt. Daardoor kan er bacteriële overgroei en het lekkende dunne darmsyndroom ontstaan.

Zo’n extreme detoxkuur heeft dus een averechts effect en wordt door ons niet aanbevolen.

Sapvasten

Bij deze vorm van vasten worden er voornamelijk groentesappen en een weinig vruchtensap gebruikt. In principe moeten de sappen niet gedronken worden, maar gegeten. Dat betekent dat de sappen niet direct doorgeslikt moeten worden, maar met kleine slokjes opgenomen dienen te worden in de mond en een tijdje in de mond gehouden moeten worden om zo gemengd te worden met speeksel.
De groentesappen kunnen matig verwarmd worden en er kan een theelepeltje lijnzaadolie aan toegevoegd worden. Door het toevoegen van olie wordt namelijk de lever en galblaas gestimuleerd galsap uit te scheiden, dat de ontgifting via de lever bevorderd.

Naast de sappen worden ook veel kruidentheeën en water gedronken.
De soorten kruidentheëen kunnen aangepast worden aan de conditie van degene die de kuur ondergaat.

Bij deze vorm treedt er minder snel verzuring op omdat de sappen rijk zijn aan basenvormende voedingsstoffen.
Voorts bevinden zich in de groentesappen ook koolhydraten. De daling van het bloedglucosegehalte is daardoor minder. Indien alsnog een te snelle daling optreedt kunnen ook vruchtensappen worden ingezet zoals bijvoorbeeld een klein beetje appelsap.

Als er geen contra-indicaties zijn is dit een prima vorm om toe te passen tijdens een detoxweek.
Bij voorkeur wordt er bij het ontbijt wat kwark of yoghurt met granen genomen en wat olie. En in plaats van alleen maar sap ook wat verse groentesoep bijvoorbeeld.
Dan wordt er gedurende de kuur ook een beetje aan eiwitten genomen en vezels. Dit is beter voor de darm en voorkomt het afbreken van het darmslijmvlies en de darmflora wordt hiermee beter onderhouden.

Rijstvasten

Er wordt drie keer per dag een kleine hoeveelheid zilvervliesrijst gegeten. Deze dient heel goed gekauwd te worden. Ook aan de rijst kan een theelepeltje lijnzaadolie worden toegevoegd.
Een nadeel is dat rijst licht verzurend werkt. Daarom is het beter om ook bij deze vastenmethode groentesappen of verse groenten of groentesoep toe te voegen.
Het voordeel is dat je goed leert kauwen.
Deze vorm is vergeleken met het sapvasten, beter geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor hypoglycemie.
Door het toevoegen van de olie wordt de galafgifte gestimuleerd. Dat is gunstig voor de ontgifting.

Gemengde kuur:

Bij de gemengde kuur wordt het ’s ochtends een weinig zilvervliesrijst of yoghurt met granen gegeten.
Het ’s middags eet men gekookte groenten en drinkt men het groentevocht.
Het ’s avonds eet men wederom wat groenten of nuttigt men een groentesoep.

Alles in kleine hoeveelheden en ook hier wordt steeds een theelepel olie toegevoegd.

Dit is een wat mildere kuur.
Deze leidt minder snel tot verzuring. Voorkomt een snelle daling van het bloedglucosegehalte. En is minder saai.
Ook met deze kuur dient men goed te kauwen en de galafgifte blijft doorgaan omdat er nog wat aan vet wordt toegevoegd.

De zuur base Detox kuur

Dit is de ‘gemakkelijkste’ vorm van detoxen. Tijdens zo’n kuur eet je meerdere weken overwegend basenvormende voeding (dus veel groente en fruit en wat yoghurt). Daarmee wordt het lichaam in staat gesteld het overschot aan zuren af te voeren.

In deze kuur gaat het niet zo zeer om ‘minder’ eten, maar ligt het accent op wat je eet. Afhankelijk van je fysieke gesteldheid kun je deze kuur een aantal weken volgen.

De voordelen zijn dat je geen honger hoeft te leiden tijdens deze kuur en je de kuur gemakkelijk naast je dagelijkse werkzaamheden kunt volgen.

Deze kuur helpt te ontzuren. Doordat je blijft eten zal er geen daling van het bloedglucose gehalte plaatsvinden en zullen de darmen optimaal gevoed blijven. Ook in deze kuur worden vetten niet helemaal weggelaten zodat de lever en galblaas gestimuleerd blijven galsap te produceren dat de ontgifting ondersteunt.

Ondersteuning tijdens detoxkuren

Het beste is om elke detoxkuur te ondersteunen met middelen die de ontgifting stimuleren.
Dat kunnen kruiden zijn die lever en nieren aanzetten, methoden om de darmen te ontgiften (bitterzout, kleikuur en / of klysma), methoden die de ontgifting via de huid bevorderen (bijvoorbeeld een sauna), de circulatie stimuleren (beweging, massage) en de ontzuring via de longen stimuleren (beweging).

In voor een detoxkuur?

We willen benadrukken dat het het beste is een detoxkuur te ondergaan onder deskundige begeleiding. Laat uzelf op zijn minst adviseren omtrent welke kuur voor u wel of niet geschikt is.

Vitale groeten,

susanne

Susanne Hazen, Thorsten Meininger
www.detoxacademy.nl

Bron:

Hazen, S en Meininger, T. De Detox Challenge. Ebook. http://www.detoxacademy.nl/product/de-detox-challenge/

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in