Diabetes door voeding

Diabetes is een voedingsgerelateerde welvaartsaandoening. Veel welvaartsziekten zijn typisch gesproken diabetescomplicaties. Bij toenemende welvaart is een kenmerkende stijging in de consumptie van complexe sachariden ofwel koolhydraten constateerbaar. Dit heeft een stijgende suikerspiegel tot gevolg, welke weer in balans gebracht moet worden door een torenhoge insulineproductie. Daar is het hedendaags menselijk DNA eenvoudigweg niet op berekend. Een scala van klachten treedt op.

Secundaire Vetophopingen

Overmatig bloedsuiker die in balans moet worden gebracht door insuline wordt opgeslagen als vetverbindingen welk scenario leidt tot obesitas, overmatig lichaamsgewicht en uiteenlopende aandoeningen als hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, osteoporosis, malignancies, spierzwaktes, neurologische verschijnselen, depressies, psychoses, tandbederf en parodontitis. De secundaire vetophopingen aan omgezette suikers, onttrokken aan het lichaam om dit te reguleren zijn de boosdoeners. De primaire natuurlijke vetten die rechtstreeks worden geconsumeerd zijn daarentegen juist nuttig en richten geen schade aan.

Insuline heeft bijverschijnselen

De medische benadering van het toedienen van insuline om suikerophoping weg te werken en bloedsuikerpieken af te toppen, heeft ongunstige bijverschijnselen. Dit zijn onder meer toenemend overgewicht, neurologische stagnatie en insulineresistentie. Lichaamscellen sluiten zich dan af tegen een verhoogd insulinepeil: de aanmaak van brandstof in de cel stagneert. Dit heeft vermoeidheid, futloosheid en algehele verzwakking tot gevolg.

Bovenal is er géén wetenschappelijke indicatie dat stelselmatig toedienen van insuline aan grote groepen diabetici beneficiaal is. Het inperken van en beheersen van bloedsuiker via het dieet is een benadering die door medici verafschuwd wordt. Misschien wel omdat het simpel en voordelig is.

Bestel deze boeken over diabetes bij bol.com

Het diabetes dieet
Het diabetes dieet
Worrall Thompson, A. & A. Govindji

Gezond eten met diabetes
Gezond eten met diabetes
A. Worral Thompson & A. Govindji

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Paleolithische levensstijl perkt insuline in

De behoefte aan insuline neemt toe naarmate de suikerspiegel overmatig stijgt. Voedingspatronen aanpassen om hoge bloedsuikerwaarden in te perken is een maatregel die even simpel is als doeltreffend. Toch lijkt deze oplossing in het woordenboek van medici niet voor te komen, terwijl het paleolithisch voedingspatroon in onderzoeken steevast als beste uit de bus komt. Het dieet van de oermens (het paleolithische dieet) was gebaseerd op dierlijk eiwit met hier en daar toegevoegd bosvruchten voor de vitamines. Deze eetgewoontes doen wel denken aan die van de mythische Stanfries: de afgelegen boer die zich moest zien te redden met vlees, room, boter, kaas en eieren, onbereikbaar als die was voor de bakker en groenteboer door de vaak hoge waterstand.

Ook artsen konden deze ‘Stanfriezen’ moeilijk bereiken, die desondanks of misschien wel juist daardoor vaak een leeftijd van 85 jaar of ouder goed konden behalen. Bergboeren, bedoeïenen en Eskimo’s die hun authentieke levenswijze trouw blijven, zijn andere voorbeelden van bevolkingsgroepen met een paleolithische levensstijl.

Het kenmerkende van de paleolithische traditie is dat er weinig tot nauwelijks zetmeelachtige producten als tarwe, aardappelen en deegwaren worden gegeten en slechts beperkt fruit en groente.

Afbreken van zetmeelproducten leidt tot problemen

Zetmeelproducten bestaan uit complexe suikers die via de bloedbaan worden opgenomen en vervolgens weggewerkt dienen te worden. In de descending (afbrekende) citroenzuurcyclus worden deze suikers ontleedt, waarbij als afval elektronen die negatief geladen zijn en protonen (dus: zuren) vrijkomen. Deze dienen op hun beurt geneutraliseerd te worden door zuurstof. Is er teveel afval voor de beschikbare zuurstof dan verloopt het verbrandingsproces niet volledig. Er worden dan zuren en negativiteit opgehoopt in het lichaam. Letterlijk wordt je er ‘zuur, ziek en dik’ van: een typisch diabetesverschijnsel. Kinderen laten ontbijten met brood en halvarine, granen en magere melk plus fruitsappen, zal daarom leiden tot gedrag- en concentratie problemen, tandbederf, ontwikkelingsmoeilijkheden en verminderde prestaties.

Balans tussen nitrogene amines en koolhydraten

Het element stikstof, voor 80% aanwezig in de atmosfeer, is de grondstof voor amines en eiwitten die samen met lipiden de bouwstoffen vormen voor het menselijk lichaam. Koolhydraatverbindingen daarentegen worden beschouwd als brandstoffen. Wanneer die ‘afgefakkeld’ moeten worden na massale consumptie ervan, ontwikkel je menselijke wrakken. Overmatig groente en fruit eten, schiet ook het doel voorbij. Het gaat om het voortdurend in balans houden van de juiste verhoudingen tussen lipoproteïenen en koolhydraten, die op zich niet verkeerd zijn.

Room en vlees

Veel mensen die zich spiritueel willen ontwikkelen, denken dat ze door vegetariër te worden vooruitgang boeken. Het probleem is echter heel vaak dat men toch teveel negativiteit opbouwt met parodontitis en verzwakte neurologische reacties tot gevolg. Kosmische stralen vanuit het heelal (is wel een gebezigde term) exciteren zuurstof-orbitalen en die van stikstof in de atmosfeer in de hogere luchtlagen die met een positieve polariteit neerdwarrelen in de natuur. Koeien maken er heerlijke room van en lekker vlees. Laboratoria kunnen dit niet evenaren. Dierlijke lipoproteïenen, dus vetachtig eiwit geproduceerd door grasgrazers, vormen de hoeksteen van het paleolithisch dieet. Ondersteund door talloze onderzoeken komt dit voedingspatroon steeds weer als beste uit de bus.

Atlantisch zeezout

Mineralen uit zeezout vormt de samenhangende tegenpool. Daar kan men dan ook flink scheutig mee zijn. Pekelvlees met zeezout, zoals dat vroeger gegeten werd, is een uitstekende ‘snack’ voor tussendoor: het helpt de bloeddruk en bloedsuiker op natuurlijke wijze te reguleren.

Zuurstof onontbeerlijk

Om de stofwisseling optimaal te reguleren en afvalstoffen af te voeren, is een ruime voorraad van zuurstof noodzakelijk. Twee keer per dag 20 minuten actief in de buitenlucht diep ademhalen, is vaak voldoende om de benodigde zuurstofsaturatie op peil te brengen.

Bij calamiteiten

In noodsituaties zou men tot 500 ml room per dag kunnen consumeren, eventueel in koffie en thee, met lamskoteletten, runder rib-eye en kabeljauw in echte boter, alles met veel zeezout bereid. Hierdoor komt men in een opbouw van het lichamelijk gestel. Om de ophoping van negativiteit en zuur te ontwijken, kan de inname van brood, aardappelen, fruit en groente tijdelijk gestopt worden. Men kan extra vitamines innemen, eventueel in tabletvorm. Malignancies kunnen alleen bestaan in een zure omgeving en er bestaan geen malignancies als er geen zure omgeving is.

2 Reacties

  1. Sinds jaren ben ik diabetes type 2 patiënt. Ik slikte hier diverse medicatie zoals metformine voor.
    Toen ik van een dieet hoorde wat deze ziekte kan verhelpen kreeg dit mijn interesse.
    Diverse diëten heb ik uit geprobeerd. De meeste waren gebaseerd op weinig koolhydraten en weinig vet. Sommige waren zelfs gebaseerd op helemaal geen vet. Dat betekent dus ook geen vlees, vis en gevogelte. Ook melkproducten zijn bij dit dieet niet toegestaan. Zelfs oliën en vetten waren bij dit dieet uit den boze. Ik ben van mening dat deze diëten wel hun werking hebben, maar in de praktijk zijn ze zeer moeilijk te handhaven. Het sociale aspect wordt hierbij vergeten. Uit gaan eten in een restaurant is bijvoorbeeld een probleem. In bijna alle gerechten zitten oliën en vetten. Dierlijke producten mogen niet meer, maar in de vervangers zitten weer plantaardige vetten. Na meerdere pogingen kwam ik per toeval terecht bij Michael van Gils die bij Thalamo in Eindhoven werkt. Deze kliniek heeft een eigen methode om diabetes te bestrijden. Hij heeft mij een dieet gegeven dat haalbaar is en ook sociaal aanvaardbaar. Het is een dieet waarbij geen honger geleden hoeft te worden. Het is mogelijk om met dit dieet in een restaurant te eten en ook de gezamenlijke avondmaaltijd kan met wat aanpassingen plaats blijven vinden. De basis van dit dieet is gebaseerd op weinig koolhydraten en voldoende eiwitten en vetten. Gluten moeten vermeden worden. Om alles goed te ondersteunen zijn mij wat voedingssuplementen voorgeschreven. Na enkele weken kon ik de metformine af gaan bouwen en ik gebruik nu geen medicatie meer. Mijn suikerspiegel is al maanden stabiel en goed.

  2. Mijn ervaring is dat ik al 7 jaar diabeet ben type 2 zonder medicijnen. ik stond 7 jaar geleden op 12.5
    Ik ben erg tegen medicijnen en heb een alternatief gevonden bij een kliniek in Eindhoven Thalamo
    de therapeut heet Michael van Gils hij heeft me geadviseerd om een koolhydraat vrij dieet te volgen met daarbij supplementen. Het dieet is goed vol te houden je mag vetten gebruiken. Wat fruit betreft gebruik ik alleen bramen, kruisbessen, frambozen omdat je toch fruit moet hebben zijn dat de soorten die de minste koolhydraten bevatten. Tot nu toe is het me gelukt om nog steeds zonder medicijnen te leven en heb steeds beter geleerd wat je wel en niet kunt eten.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in