Diabetes Mellitus Type 2 Symptomen

Overgewicht en het risico op diabetes

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes mellitus type 2. Deze ziekte werd vroeger ook wel (ouderdoms) suikerziekte genoemd. Tegenwoordig is de naam diabetes meer gangbaar en is (ouderdoms) suikerziekte eigenlijk niet meer gepast omdat de ziekte op steeds jongere leeftijd voorkomt. Naarmate iemand zwaarder is wordt de kans op het krijgen van diabetes mellitus groter. Echter niet iedereen met overgewicht krijgt per se diabetes. Uit de statistieken blijkt dat zo’n 1 op de 3 mensen met overgewicht diabetes mellitus type 2 ontwikkelt.

Korting Diabetes Thuistest Producten

Iedereen met diabetes moet zijn eigen bloedsuiker testen. Tegenwoordig zijn er handige thuistests dit het testen een stuk eenvoudiger maken. Bezoekers van vetvrij.com krijgen een unieke korting op verschillende diabetes thuistest producten. Deze producten zijn te vinden in de webshop. De diabetes producten in de webshop zijn met uiterste zorgvuldigheid geselecteerd in nauwe samenwerking met diabeteszorgverleners en mensen met diabetes.

Bloedsuikerspiegel

klik voor een overzicht van diabetes thuistest producten
Bekijk het diabetes thuistest overzicht en profiteer van korting!

Bij diabetes is het reguleren van de bloedsuikerspiegel verstoort door verschillende redenen. In een gezond lichaam wordt de bloedsuikerspiegel nauwkeurig op peil gehouden door het hormoon insuline, dat door de alvleesklier in het bloed wordt gepompt. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen suiker uit het bloed kunnen opnemen en kunnen gebruiken. Als mensen overgewicht hebben stijgt de hoeveelheid vetten in het bloed. Deze vetten hebben een aantal kwalijke effecten met als gevolg dat de lichaamscellen ongevoelig worden voor het hormoon insuline. In eerste instantie zal het lichaam deze ongevoeligheid compenseren door de alvleesklier meer insuline het bloed in te laten pompen.

Dit kan lange tijd goed gaan maar bij circa 1 op de 3 mensen met overgewicht raakt de pancreas na verloop van tijd uitgeput en kan deze geen insuline meer aanmaken. Hierdoor stijgt langzaam het bloedglucose totdat de waarde wordt bereikt waarbij de arts de diagnose diabetes mellitus type 2 stelt.

Diabetes Mellitus Type 2 Symptomen

Het hebben van diabetes mellitus type 2 brengt enkele ernstige risico’s met zich mee. Zo is het risico op hart- en vaat ziekten sterk verhoogd bij diabetici. Daarnaast kunnen kleine bloedvaten worden beschadigd die kunnen leiden tot onder andere oogproblemen, ziekte van de zenuwen met als gevolg bijvoorbeeld een diabetische voet of ziekte van de nieren.

Hoewel er nog geen geneesmiddel bestaat voor diabetes is de ziekte wel heel goed onder controle te houden door bepaalde medicijnen of zelfs enkel door je leefstijl aan te passen. Door gewicht te verliezen zal de hoeveelheid vetten in het bloed verminderen en worden de lichaamscellen weer gevoeliger voor insuline. Het kan zelf zo zijn dat de nood voor medicatie verdwijnt en dat het lichaam zelf weer in staat is om haar bloedsuikerspiegel goed te reguleren. Als iemand diabetes mellitus type 2 heeft dan is het moeilijker om gewicht te verliezen dan iemand zonder diabetes. Iedere kilo telt dan al en een gewichtsafname van slechts 5% kan aanzienlijke gezondheidswinst betekenen.

Een handige manier om de effecten van je dieet op je bloedglucose te bekijken is door middel van een bloedglucosetest. Een bloedglucosetest vertelt u hoeveel suiker er op dat moment aanwezig is in uw bloed. Verschillende aspecten kunnen de bloedglucosespiegel beïnvloeden. Het regelmatig zelf testen helpt u uw diabetes onder controle te krijgen.

Diabetes Checkpoint

Diabetes Checkpoint is een toonaangevend aanbieder van diabetes zelfmanagement producten, die in nauwe samenwerking met mensen met diabetes en zorgverleners zijn ontwikkeld. Speciaal voor de mensen van Vetvrij.nl hebben wij een prijsvraag opgezet waarbij 5 starterspakketten van Diabetes Checkpoint gewonnen kunnen worden en u eenvoudig uw bloedglucosespiegel in de gaten kan houden.

Vraag: Kunt u ons vertellen waar de naam diabetes mellitus vandaan komt en hoe dit in relatie staat tot de term suikerziekte?

Antwoord: De naam diabetes mellitus (Grieks diabètès = sifon, van dia = door[heen], bainoo = gaan en Latijn mellitus = honingzoet), letterlijk “zoete doorstroom” of zoete urine, is ontstaan door de zoete smaak van de urine van deze patiënten. Vandaar SUIKERziekte. Vóór de chemische analyse van urine mogelijk werd, was een arts aangewezen op de eigen zintuigen. Het proeven van de urine was een gangbare manier van onderzoeken. Een andere wijze was de urine in een schoteltje buiten te zetten en te kijken of er wespen en andere insecten op afkwamen. *

* bron wikipedia

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in